Rollerbrakes remmen slecht: oorzaken & oplossingen

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 14, 2023

Je rollerbrakes remmen piepen, lopen aan of maken een gek geluid. Of remmen ze zwaar, of misschien helemaal niet? Dan is het hoog tijd dat je rollerbrakes onderhouden of vervangen moeten worden.

In dit artikel geven we je meer informatie over defecte rollerbrakes en wat de oorzaken hiervan zijn. Uiteraard bespreken we ook hoe je dit kunt oplossen en we beantwoorden veelgestelde vragen.

Waarom remmen mijn rollerbrakes slecht?

Ondanks dat rollerbrakes onderhoudsvriendelijk en duurzaam zijn, kunnen ze door verschillende redenen soms minder goed werken.

We nemen de belangrijkste oorzaken met je door waarom rollerbrakes slecht remmen.

Foutief gebruik

Rollerbrake remmen zijn voorzien van een koelschijf die warmte afvoeren. De koelschijf zorgt ervoor dat de remmen, die door de wrijving warmte loslaten, niet oververhitten.

Dit type rem is echter niet geschikt om te gebruiken in de bergen bij snelheden boven 50 km/h. Tijdens lange, steile afdalingen moet je namelijk langdurig remmen waardoor de rollerbrake oververhit raakt.

Doe je dit wel, dan zullen de remmen uiteindelijk minder goed werken en vervangen moeten worden.

Geen of slecht onderhoud

Ondanks dat rollerbrakes onderhoudsvriendelijk zijn, betekent dit niet dat er helemaal geen onderhoud nodig is. Om rollerbrakes goed te blijven laten werken moeten ze regelmatig gesmeerd worden.

Doe je dit niet? Dan zullen de remmen piepen of een krakend geluid maken.

Defecte remkabels

Ook het regelmatig controleren of de remkabels in goede staat verkeren is belangrijk. Check of deze niet verroest, kapot, gescheurd, geknikt of verbogen zijn. Zo wel, dan moeten de remkabels vervangen worden.

Rollerbrake remt slecht? Zo los je het op!

rollerbrakes remmen slecht

Nu weet je wat de meest voorkomende oorzaken zijn waardoor rollerbrakes slecht remmen. Dan is het wel zo fijn om te weten wat je kunt doen om dit op te lossen.

We sommen de meest voorkomende oplossingen hieronder voor je op.

Rollerbrake remmen piepen of kraken

Als je rollerbrakes piepen of kraken is het tijd om ze te onderhouden. Het geluid wordt namelijk veroorzaakt door de rollers in het remsysteem die drooglopen. Dit los je eenvoudig op door de rollerbrake te smeren met een speciaal vet.

Speling op de rollerbrake

Speling op de rollerbrake zelf kun je makkelijk verhelpen. Dit doe je door de borgmoer of afstandsbus weer op de as vast te draaien.

Speling op de koelschijf

Het kan weleens gebeuren dat de koelschijf te veel speling heeft. Dit kun je herkennen aan een tikkend geluid tijdens je rit. Dit kun je eerst proberen op te lossen door de rollerbrake weer vast te draaien.

Helpt dit niet? Dan kun je de koelschijf vastzetten aan de spaken met bijvoorbeeld tie-wraps. Dit klinkt misschien niet als de meest duurzame oplossing, maar dit voorkomt dat je de volledige rollerbrake moet vervangen.




Veelgestelde vragen

Wat is een rollerbrake rem?

Een rollerbrake rem is een zelfkoelend remsysteem van Shimano. Zodra je de rem indrukt wordt het gekartelde wiel in de rollerbrake gedraaid. De rollers, ofwel metalen schijfjes, worden tegen de remschoen gedrukt. Hierdoor ontstaat weerstand waarna het wiel tot stilstand komt. Shimano rollerbrakes hebben een koelschijf om warmte af te voeren.

Wat zijn de grootste voordelen van rollerbrakes?

Rollerbrake remmen hebben een gesloten systeem. Dit zorgt ervoor dat de rem goed beschermd wordt en maakt dit type dan ook erg onderhoudsvriendelijk. Ze zijn eenvoudig af te stellen, hebben een betere remwerking bij regen en gaan lang mee.

Wat is het verschil tussen een trommelrem en rollerbrake?

Ken je de traditionele trommelrem nog? Rollerbrakes zijn hier de opvolger van. De twee remmen zijn eigenlijk qua constructie vergelijkbaar. Het grootste verschil is dat een trommelrem geen koelschijf heeft.

Welke fietsen hebben rollerbrake remmen?

In het lagere prijsklassement vind je vaak fietsen met een terugtraprem of handrem. Duurdere stadsfietsen, elektrische fietsen of luxere recreatieve fietsen worden vaak voorzien van rollerbrake remmen.

Hoe piepende rollerbrake remmen smeren?

Het smeren van je rollerbrakes is een eenvoudige klus. Op de remplaat van je rollerbrakes zit een dopje die je kunt verwijderen. Hier spuit je het speciale vet in, waarna je het overtollige vet afneemt en het dopje terugplaatst. Om de remmen goed te smeren, raden we je aan tijdens de eerstvolgende fietsrit een paar keer te remmen.

Hoe moet ik de rollerbrake remmen afstellen?

Het afstellen van rollerbrakes kun je makkelijk zelf doen. Er zit een hendeltje aan de rollerbrake die je moet aanduwen. Hierna draai je de bout of moer die dient als bevestiging weer goed aan. De rollerbrake is goed afgesteld als het wiel vrij loopt en zodra je het handvat niet te diep kunt indrukken.

Wanneer mijn rollerbrake vervangen?

Als je remmen na het smeren te veel piepen of kraken kan het zijn dat de rollerbrake versleten is. In dit geval is het tijd om hem te vervangen.

Kan ik zelf rollerbrake remmen vervangen?

Ja, je kunt een rollerbrake rem zelf eenvoudig vervangen. Dit doe je voornamelijk omdat je kosten wilt besparen. Weet je niet precies hoe je een rollerbrake moet vervangen? Dan raden we je aan dit alsnog te laten doen door een fietsspecialist.

Kan je rollerbrake remmen vervangen voor schijfremmen?

De meeste fietsen zijn voorzien van schijf- of velgremmen, die middels fietsblokjes de fiets afremmen. Rollerbrake remmen zie je voornamelijk bij luxere stadsfietsen of (elektrische) bakfietsen bijvoorbeeld. De enige reden waarom je rollerbrakes zou vervangen voor schijfremmen is het gewicht wat je in de bakfiets vervoert. Als deze te zwaar is, of je vervoert meerdere kinderen zijn schijfremmen aan te raden. Deze zijn namelijk een stuk sterker en hierdoor veiliger dan rollerbrakes.






Misschien ook interessant:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *