Remblokjes fiets kopen? Top 5, Tips & Aandachtspunten

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 14, 2023

Zijn de remblokjes op je fiets versleten en aan vervanging toe? Dan is het hoog tijd om nieuwe aan te schaffen.

Weet je echter niet welke het beste zijn voor jouw fiets? Dat kunnen we ons goed voorstellen en daar helpen we je dan ook graag bij.

Je kunt namelijk niet zomaar ieder remblokje voor je fiets gebruiken. Zo bestaan er remblokjes voor je elektrische fiets, remblokken voor racefietsen en MTB remblokjes.

In dit artikel hebben we de 5 beste remblokjes voor je fiets in een toplijst verwerkt.

Verder geven we je meer informatie over verschillende remsystemen. Maar ook de meest gestelde vragen over remblokjes nemen we met je door.

De 5 beste remblokjes voor je fiets getest

Op zoek naar de beste remblokken voor je fiets? Om je te helpen hebben we onderzoek voor je gedaan. Hierbij hebben we verschillende remblokjes met elkaar vergeleken.

In onderstaande top 5 vind je de beste fiets remblokjes in verschillende categorieën:

  1. Goede remblokjes MTB fiets – Shimano B01S / B03S Resin Schijfremblok
  2. Als beste remblokjes elektrische fiets getest – Simson V-Brake E-bike Remblokken
  3. De beste remblokken racefiets – Shimano Ultegra/Dura Ace R55C4 Remblokjes
  4. Beste remblokken voor fiets met schijfrem – BBB Cycling DiscStop HP Remblokken
  5. De beste remblokjes voor velgrem – BTWIN V-Brake Tri-Zone 900 Remblokjes

De beste fiets remblokken uitgelicht

Nu je weet welke remblokjes als beste getest zijn, wil je vast meer weten over de blokjes uit onze top 5. We zijn dan ook dieper gedoken in de producten en hebben de beste fiets remblokjes voor je uitgelicht.

1. Goede remblokjes MTB fiets – Shimano B01S / B03S Resin Schijfremblok

Op zoek naar de beste remblokjes voor je mountainbike? Dan zit je goed met de B01S / B03S Resin schijfremblokken van Shimano.

Deze remblokken zijn gemaakt van organisch materiaal. Dit zorgt niet alleen voor een betere remkracht, maar ook voor meer gevoel bij het remmen. Wel zo fijn als je tijdens het mountainbiken op hoge snelheid plots moet afremmen!

Specificaties:

  • Remsysteem: Schijfrem
  • Geschikt voor: Mountainbikes / Stadsfietsen

👍 Voordelen:

  • Geleverd per 2 stuks
  • Inclusief remblokveer en splitpen
  • Maakt weinig geluid
  • Past op veel verschillende remklauwen

👎 Nadeel:

  • Minder bestand bij hogere temperaturen




2. Als beste remblokjes elektrische fiets getest – Simson V-Brake E-bike Remblokken

De Simson V-Brake E-bike remblokjes zijn als beste uit de test gekomen voor je elektrische fiets. Ze zijn namelijk speciaal ontworpen om de belasting van zware e-bikes aan te kunnen.

De extra brede remblokken hebben een groot remoppervlak. Zo kun je ervan op aan dat je op hoge snelheden veilig kunt afremmen. Dankzij het harde rubber zijn ze ook nog eens een stuk slijtvaster dan normaal!

Specificaties:

  • Remsysteem: Velgrem
  • Geschikt voor: E-bikes

👍 Voordelen:

  • Groot remoppervlak
  • Hard rubber biedt extra weerstand en duurzaamheid
  • Asymmetrische vorm voor betere drukverdeling
  • Geleverd per 2 stuks

👎 Nadeel:

  • Kunnen piepend geluid maken




3. De beste remblokken racefiets – Shimano Ultegra/Dura Ace R55C4 Remblokjes

Voor veilige racefiets remblokjes zijn de Ultegra/Dura Ace R55C4 als beste naar voren gekomen. De krachtige Shimano blokjes zorgen voor extra veiligheid tijdens je rit.

Zeker als je veel fietst in ons koude kikkerlandje: ze zijn namelijk perfect bestand tegen slijtage door regen. Ze zijn eenvoudig te monteren en staan bekend om het minimale remgeluid dat ze produceren.

Specificaties:

  • Remsysteem: Velgrem
  • Geschikt voor: Racefietsen met aluminium velgen

👍 Voordelen:

  • Geschikt bij zowel droge en natte weersomstandigheden
  • Bestand tegen slijtage door regen
  • Weinig remgeluid
  • Geleverd per 4 stuks

👎 Nadeel:

  • Ondanks regenbestendigheid presteren ze het beste tijdens droge weersomstandigheden




4. Beste remblokken voor fiets met schijfrem – BBB Cycling DiscStop HP Remblokken

De BBB Cycling DiscStop HP zijn als beste remblokken voor schijfremmen uitgeroepen. Dankzij de materiaalsamenstelling zijn ze perfect voor lang remmen in zowel natte als droge weersomstandigheden.

De remblokjes zijn al geschuurd, waardoor je ze niet hoeft ‘in te remmen’, en dus meteen klaar voor gebruik. Ze zijn makkelijk te monteren, waardoor je dus snel weer op je MTB kunt stappen!

Specificaties:

  • Remsysteem: Schijfrem
  • Geschikt voor: Mountainbikes

👍 Voordelen:

  • Hoogwaardig materiaal
  • Geschikt tijdens droge en natte weersomstandigheden
  • Perfect downhill ritten
  • Eenvoudig te monteren
  • Inclusief remblokveer
  • Geleverd per 2 stuks

👎 Nadeel:

  • Ondanks regenbestendigheid presteren ze het beste tijdens droge weersomstandigheden




5. De beste remblokjes voor velgrem – BTWIN V-Brake Tri-Zone 900 Remblokjes

De BTWIN V-Brake Tri-Zone 900 zijn als beste remblokken voor velgremmen getest. Ze zijn gemaakt met 3 verschillende rubberdichtheden en afgewerkt met carbon voor een snelle look.

De remmen hebben een goede waterafvoer en veel remvermogen. Zo ben je verzekerd van krachtig en comfortabel remmen. Fijn bijkomstigheid: ze maken niet te veel lawaai!

Specificaties:

  • Remsysteem: Velgrem

👍 Voordelen:

  • 3 verschillende rubberdichtheden
  • Racelook dankzij carbon-afwerking
  • Goede waterafvoer
  • Veel remvermogen
  • Maken niet te veel lawaai

👎 Nadeel:

  • Onduidelijk voor welke fietsen deze remblokken het meest geschikt zijn




Welke remsystemen gebruiken remblokken?

Benieuwd welke remblokken het meest geschikt zijn voor jouw fiets? Om deze vraag te kunnen beantwoorden duiken we eerst dieper in de verschillende soorten remsystemen.

Niet alle remblokjes zijn namelijk geschikt voor ieder remsysteem. En niet ieder remsysteem gebruikt remblokjes. We geven je hieronder graag meer informatie over de verschillende soorten remmen en welke systemen remblokken gebruiken.

Terugtraprem

Een fiets met terugtraprem is misschien wel het meest bekend. Dit type rem werkt zodra je de pedalen naar achteren beweegt. De rem zit verwerkt in een naaf in het achterwiel.

Een terugtraprem werkt dus niet met remblokken. Heb je dus een fiets met terugtraprem die aan vervanging toe is? Dan doe je dit dus niet door middel van het vervangen van remblokken.

Trommelremmen

Trommelremmen, ook wel rollerbrakes genoemd, worden vaak gebruikt bij stadsfietsen of elektrische fietsen.

Ook dit type rem werkt niet met remblokken, maar op basis van metalen schijfjes of rollers. Deze zitten in het gekartelde wiel die tegen de remschoen aandrukt als je remt.

Ook voor rollerbrakes geldt dus: dit remsysteem is niet compatibel met remblokjes. Zodra de rollerbrake slecht remt kan dit niet opgelost worden door remblokken te vervangen.

Schijfremmen

Heb je een fiets met schijfremmen? En werkt de rem niet meer naar behoren? Dan kan het zijn dat de remblokjes versleten zijn.

Een schijfrem werkt namelijk op basis van een schijf in combinatie met remblokken. De remschijf die op de as van je wiel zit draait rond als je aan het fietsen bent. Bij het indrukken van je rem, worden de remblokjes tegen de schijf aangedrukt.

Door de wrijving tussen de remschijf en de remblokken ontstaat weerstand. Hierdoor rem je af en kom je uiteindelijk tot stilstand. De beste mountainbikes zijn vaak voorzien van schijfremmen.

V-Brakes

Ook fietsen met V-Brakes, ofwel velgremmen, zijn voorzien van remblokken. Deze remblokjes drukken bij het indrukken van de rem tegen de velg van het draaiende wiel aan. Hierdoor ontstaat wrijving, waarna de fiets wordt afgeremd.  

De meeste V-Brake-blokjes zijn gemaakt van leer, rubber of kurk die gemonteerd worden in een metalen ‘schoentje’. Het is dus belangrijk dat bij slijtage je ervoor zorgt dat je de juiste maat kiest die in de metalen schoen past.

Dit type rem is geschikt voor alle soorten wielen en zitten op verschillende soorten fietsen. Velgremmen worden ook nog steeds het meest gebruikt op racefietsen. Het is dan ook niet gek dat de beste racefietsen voorzien zijn van V-Brakes.

Hoe werken fiets remblokjes?

Zowel schijf- als velgremmen werken met remblokken. Afhankelijk van het type rem is de werking van remblokjes iets anders.

Bij velgremmen worden de remblokjes tegen de velg van het wiel gedrukt. Bij een schijfrem worden de remblokjes tegen de remschijf gedrukt. In beide gevallen ontstaat weerstand en wrijving, waardoor de fiets tot stilstand komt.

Kan ik zelf de remblokjes op mijn fiets vervangen?

Als je een beetje handig bent kun je de remblokjes op je fiets prima zelf vervangen.

Afhankelijk van het type rem en het soort fiets kan het vervangen van remblokken wat lastiger worden. In dit geval raden we je aan de vervanging over te laten aan een specialist.

Waar kan ik goede remblokken kopen?

Voor het aanschaffen van goede remblokjes voor je fiets kun je bij veel winkels terecht. Uiteraard kun je remblokken kopen bij fietsspeciaalzaken. Maar ook bouwmarkten als Gamma of Karwei hebben ze vaak in het assortiment.

Wil je niet te veel geld uitgeven aan nieuwe fiets remblokjes? Kijk dan eens bij winkelketens zoals HEMA of Action. Vaak bieden deze winkels ook een ruim aanbod remblokjes aan.

Shop je liever online? Dan kun je bij veel verschillende webwinkels aankloppen voor remblokjes. Bij onderstaande winkels vind je het grootste aanbod online.




Veelgestelde vragen

Welke remblokken voor schijfremmen?

Bij schijfremmen kun je kiezen uit twee verschillende blokken. Sintered remblokjes zijn ‘metalen’ blokken gemaakt van samengeperste ijzerdeeltjes. Dit type is uitermate geschikt bij zowel hoge temperaturen als natte weersomstandigheden. Resin remblokken zijn zachtere blokjes gemaakt van organisch materiaal. Vaak wordt dit type remblok door hars bij elkaar gehouden. Een groot voordeel van resin blokjes is dat ze stil zijn en niet lang ‘ingeremd’ hoeven te worden.

Wat zijn de beste Shimano remblokken?

Afhankelijk van het remsysteem hebben we twee Shimano remblokken tot beste uit de test uitgeroepen. Voor velgremmen zijn dit de Shimano R55C4 en voor schijfremmen de Shimano B01S / B03S Resin.

Welke remblokken voor een elektrische fiets?

Bij het rijden op een snelle elektrische fiets zijn de remblokken enorm belangrijk voor je veiligheid. Je wilt immers niet dat de remblokjes niet bestand zijn tegen de zware belasting van e-bikes. De beste e-bikes kunnen uitgerust zijn met zowel schijf- als velgremmen. Uit ons onderzoek is gebleken dat de Simson V-Brake E-bike remblokken voor velgremmen het beste zijn.

Hoe lang gaan remblokjes op een fiets mee?

Hoe lang remblokken meegaan is afhankelijk van het gebruik. Als je vaak in de bergen op een mountainbike zit, zul je vaak moeten remmen. En hoe vaker je remt, hoe eerder de remblokjes slijten. Bij het fietsen door de stad is dit alweer iets minder bijvoorbeeld.

Wanneer remblokken fiets vervangen?

Alle remblokjes zijn voorzien van groeven. Deze zijn in de meeste gevallen een paar millimeter diep. Zijn de groeven op je remblokjes bijna niet meer zichtbaar? Dan zijn ze versleten en aan vervanging toe.

Wat kost het om remblokken te vervangen?

Als je ze zelf vervangt, heb je alleen maar kosten aan het kopen van de remblokken zelf. Afhankelijk van het soort rem en de fiets kunnen de prijzen van remblokjes nogal uiteenlopen. Je bent gemiddeld ergens tussen de 10 en 50 euro kwijt voor een set remblokjes.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *