Rugsteun fiets kopen? De beste rugleuningen voor op je fiets

Laatst bijgewerkt door Kaz op januari 30, 2024

Met een fietsstoeltje geniet je kind van veel comfort en de gewenste veiligheid. Zie je alleen de aanschaf van een fietsstoeltje niet zitten?

Dan kun je eens naar de aanschaf van een rugsteun voor op de fiets kijken. Met zo’n rugsteuntje op de fiets zit je kind veilig(er) op je fiets.

De fiets rugsteunen worden in allerlei varianten aangeboden. Zo kun je voor een variant met een kussentje kiezen, maar ook voor een variant met voetsteunen op de fiets.

Maar, wat is nou het beste rugsteuntje voor op een fiets? En waarom zou je überhaupt voor een fiets rugsteun kiezen?

Op deze twee vragen geven wij je in dit artikel graag een passend antwoord. Ook laten we je kennismaken met de vijf beste rugsteun voor op de bagagedrager van je fiets.

Wat is een rugsteun voor op de fiets precies?

rugsteun_fiets

Een rugsteun voor op de fiets kun je zien als een rugleuning. Je maakt de rugleuning op de bagagedrager van je fiets vast, waardoor je kind niet meer achterover kan vallen.

Ondertussen zit je kind op de bagagedrager en kan hij/zij eventueel zijn/haar voeten op de voetensteuntjes neerzetten.

Dáármee creëer je een veilige en comfortabele zit voor je kind. Merkt je kind op dat de bagagedrager toch niet zo comfortabel zit?

Dan kun je een fietskussen aanschaffen en deze op de bagagedrager neerleggen. Met zo’n kussen zit de bagagedrager een stuk comfortabeler.

Beste rugsteuntjes voor op de bagagedrager van je fiets

Spreekt een rugsteun voor op de bagagedrager van je fiets je aan? Dan doe je er verstandig aan om voor één van onderstaande vijf varianten te kiezen. Deze vijf varianten zijn bij onze test als beste naar voren gekomen.

1. ROJO Rugsteun Bagagedrager + Fietskussen

ROJO-Universele-set-fiets-voetsteuntjes

De ROJO Rugsteun Bagagedrager + Fietskussen is volgens ons de beste koop van dit moment. Als je voor deze set kiest, krijg je meerdere producten geleverd.

Ten eerste een vrij grote rugleuning, waardoor je kind veilig achterover kan lenen. Ten tweede krijg je twee voetsteunen meegeleverd; dit komt het comfort ten goede.

Ten derde krijg je ook nog een fietskussen meegeleverd. Dankzij dit kussentje zit je kind een stuk comfortabeler. De aanschaf van een (duur) fietsstoeltje is dankzij deze set eigenlijk volledig overbodig.
2. ANWB Fiets kinder bagagedrager rugsteun

Geef je het liefste zo min mogelijk geld uit aan een bagagedrager rugsteun? Kies dan voor deze rugsteun van ANWB. Voor deze rugsteun betaal je slechts 8 euro, terwijl de rugsteun zijn werk meer dan prima doet.

Deze rugsteun is geschikt voor bagagedragers met een breedte van 14 tot 16 centimeter. Dankzij het meegeleverde bevestigingsmateriaal zet je de rugsteun makkelijk op de bagagedrager vast. Vervolgens zorgt het vinyl kussen voor het gewenste comfort.
3. Simson Rugsteun met kussen

Bereikt je kind een leeftijd dat hij/zij te groot voor een fietsstoeltje is? Wil je je kind echter wel makkelijk op je fiets mee kunnen nemen?

Dan is de aanschaf van dit Simson rugsteun met kussen aan te raden. Deze rugsteun maak je makkelijk aan je fiets vast, waarna je het kussen op de bagagedrager legt.

Zowel de rugsteun als het kussen zijn volledig naar onze wens. Het kussen is lekker zacht, groot genoeg en biedt veel comfort. De rugsteun draagt bij aan de veiligheid én biedt veel gemak. Zo kun je deze rugsteun makkelijk opklappen.
4. Benson rugsteun

De Benson rugsteun is ook goed uit onze test naar voren gekomen. Deze rugsteun is op elke bagagedrager te monteren, biedt de gewenste veiligheid en is ook voor grotere kinderen geschikt. Voor de montage van deze rugsteun krijg je alle benodigdheden meegeleverd.

Belangrijk voordeel: deze rugsteun is opklapbaar. Op de momenten dat je ‘m niet nodig hebt, klap je ‘m naar beneden. De rugsteun ligt nu als het ware op de bagagedrager en zit dus niet onnodig in de weg.
5. Duodeel rugsteun

Deze top 5 van beste rugsteuntjes voor op de fiets sluiten we af met deze variant van de Duodeel. Deze rugsteun is voor alle fietsen/bagagedragers geschikt, makkelijk te monteren en simpel doch efficiënt.

Het is goed om te weten dat je bij deze rugsteun geen kussen meegeleverd krijgt. Ons advies is om zo’n kussen mee te bestellen, aangezien dit toch wel veel comfort voor je kind biedt.
Voor wie is een rugsteun op de bagagedrager geschikt?

fiets rugsteun met kussen

Is je kind te groot voor een fietsstoeltje? Dan is een rugsteun voor op de bagagedrager geschikt voor je kind. Voor jongere/kleinere kinderen kun je wel beter voor een normaal kinderzitje kiezen.

Wat zijn de voordelen van een rugsteun op de bagagedrager?

  • Makkelijk te monteren. Een kinderrugsteun is makkelijk op je fiets te monteren. Je krijgt hier altijd de bevestigingsmaterialen voor geleverd, waarna het snel gepiept is.
  • Veilig. De belangrijkste reden om een rugsteun te kopen, heeft met de veiligheid te maken. Door een rugsteun op de bagagedrager te monteren, kan je kind niet meer achterover vallen. Ongeacht over wat voor pad of ondergrond je fietst.
  • Voor alle fietsen geschikt. De meeste rugsteuntjes zijn voor alle fietsen geschikt. Ook als je een elektrische fiets hebt, kun je voor een rugsteun kiezen. Houd hierbij wel rekening met de plaatsing van de accu.
  • Veelal uitgevoerd met een kussen. De meeste van de rugsteunen die wij aanbieden, worden met een kussen geleverd. Dankzij dit kussen geniet je kind van extra veel comfort.
  • Voor veel kinderen geschikt. Een rugsteun op de bagagedrager biedt uitkomst voor veel kinderen. Met name voor de oudere kinderen is dit een ideale oplossing, aangezien zij niet meer in/op een fietsstoeltje passen. Voor de kleinere kinderen kies je beter voor een Maxi Cosi op de fiets.

Waar moet je op letten bij het kopen van een rugsteun voor op de fiets?

Bij de aanschaf van een rugsteun voor op de fiets moet je op veel punten letten. De belangrijkste aandachtspunten zetten we graag voor je op een rijtje.

Soort rugsteun

Allereerst moet je heel goed naar het soort rugsteun kijken.

Wat ons betreft kun je uit twee hoofdvarianten kiezen:

  • Een losse rugsteun. Dit is een rugsteun met twee lange uiteinden. Deze twee lange uiteinden maak je aan je fiets vast, waarna je kind comfortabel op de bagagedrager kan zitten. Tijdens het zitten leunt je kind fijn naar achteren, waarbij hij/zij niet van de fiets af kan vallen.
  • Rugsteun met kussen. Dankzij het kussen geniet je kind van nog veel meer comfort. Het kussen is in ieder geval een stuk zachter dan de bagagedrager.

Wil je nog meer comfort voor je kind creëren? Dan kun je ook eens kijken naar een bagagedrager zitje met rugsteun. Met zo’n zitje creëer je nog meer comfort, maar veel van deze zitjes zijn te klein voor grotere kinderen.

Opklapbaar

Wij adviseren je om voor een opklapbare rugsteun te kiezen. Als je de rugsteun niet nodig hebt, klap je ‘m makkelijk naar beneden toe. Je kunt hierdoor je bagagedrager mogelijk voor andere zaken gebruiken.

Met of zonder voetensteunen

Bij sommige rugsteunen krijg je ook nog voetensteunen meegeleverd. Deze voetensteunen dragen ook bij aan het comfort, net zoals een kussen dat doet.

Maar, als je voor een varianten met voetensteunen kiest, moet je de voetensteunen uiteraard wel aan je fiets vast (kunnen) maken. Ga goed na of je die mogelijkheid op je fiets hebt.

Wil je voor het beste van het beste gaan? Dan is een rugsteun met voetensteunen en kussen gewoonweg de beste optie.

Afmetingen

Het is ook verstandig om goed naar de afmetingen van de rugsteun te kijken.

Let hierbij goed op twee punten:

  • Geschiktheid: is de rugsteun op elke bagagedrager te monteren? Of moet de bagagedrager een maximale breedte hebben?
  • Hoogte: ga ook goed na wat de hoogte van de rugleuning is. Mocht je een groter kind hebben, is het wenselijk dat de rugsteun relatief hoog is. Dat komt de veiligheid in ieder geval alleen maar ten goede.

Montage

Als één na laatste punt wijzen wij je graag op de montage van de rugsteun. Belangrijk om te weten is dat je bij alle rugsteuntjes hier de bevestigingsmaterialen voor geleverd krijgt.

Dan alsnog is het belangrijk om naar de exacte montage te kijken. Hoe moet je precies de rugsteun monteren? En is je fiets überhaupt voor die montage geschikt? Check dit goed.

Kwaliteit

Met een rugsteuntje op de fiets creëer je de gewenste veiligheid voor je kind. Dit doe je echter alleen met een goede rugsteun. Durf daarom te investeren in één van de beste rugsteuntjes van dit moment.

Daarbij raden wij je ook aan om de rugsteun alleen bij een specialist aan te schaffen. Laat de rugsteunen van Action en Hema links liggen. Kies in plaats daarvan voor een rugsteun van Bol.com, de ANWB of Halfords.

Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *