Tunturi FitCycle 50i Ergometer – Ervaringen

Laatst bijgewerkt door Simon op mei 23, 2023

tunturi-fitcycle-50i-ergometer

Als jij deze review leest heb je ongetwijfeld interesse in de Tunturi FitCycle 50i Ergometer. Dat is niet zo gek, aangezien dit momenteel een van de populairste hometrainer fietsen is.

Het gaat hier om een ergometer hometrainer voor een betaalbare prijs. Ik heb deze hometrainer uitgebreid voor je getest en vertel jou in deze review over mijn ervaringen en bevindingen.

Mocht je dus overwegen om deze hometrainer te kopen, dan raad ik je aan om deze review even te lezen. Op die manier weet je namelijk zeker dat je geen miskoop begaat.

Voor- en nadelen van de Tunturi FitCycle 50i Ergometer

tunturi-50i

Laten we direct beginnen met de plus- en minpunten van deze hometrainer, zodat je daar direct een goede indruk van hebt:

Voordelen

  • Trainen op wattage
  • Betaalbare prijs
  • Trainen met apps is mogelijk
  • Bouwkwaliteit is in orde
  • Erg populaire hometrainer

Nadelen

  • De instap is redelijk hoog
  • Geen ruimtebesparend design
  • Montage duurt vrij lang



Wat is een ergometer hometrainer?

Zoals je aan de naam kunt afleiden is de FitCycle 50i een ergometer. Dit betekent eigenlijk niets meer of minder dat je kunt trainen met een vooraf ingestelde weerstand.

Jij bepaald zelf hoe hoog je de weerstand instelt, variërend van 10 tot 350 watt. Nadat je de weerstand hebt ingesteld houdt de hometrainer continu deze weerstand aan. Ook als je harder of juist zachter gaat trappen.

Een ergometer is vooral heel functioneel tijdens het revalideren van bijvoorbeeld een knieblessure. Maar ook om jezelf fit te trainen kan zo’n functie goed van pas komen.

Mijn ervaringen met de FitCycle 50i

Ik heb de FitCycle 50i mogen testen. Ik heb ‘m gemonteerd en vervolgens heb ik erop getraind en alle functies uitgetest.

Ook heb ik de hometrainer beoordeeld op de belangrijkste zaken, zoals de bouwkwaliteit, trainingscomputer en duurzaamheid.

Op basis van mijn ervaringen heb ik ondertussen een duidelijk beeld gekregen over deze hometrainer.

Hieronder ontdek je de belangrijkste dingen om te weten vóórdat je de Tunturi FitCycle 50i Ergometer aanschaft.

Het monteren

Het begint natuurlijk allemaal bij de montage. Mijn minst favoriete onderdeel. Het liefst zou ik dit iemand anders laten doen.

Maar om deze hometrainer goed te kunnen beoordelen zou ik ‘m ook zelf moeten monteren. Ik moest er dus maar aan geloven.

Ik ben niet bepaald de handigste, dus wellicht dat het wat langer duurt dan bij een gemiddeld persoon.

Ik moet zeggen dat de handleiding me niets tegenviel. Alles werd duidelijk stap voor stap uitgelegd. Gelukkig kreeg ik ook nog eens hulp van iemand.

Ik heb het niet bijgehouden, maar ik denk dat ik een dik uur bezig ben geweest.

Gemiddeld gezien is dat niet extreem lang voor een hometrainer. Maar het is wel te lang als je het mij vraagt, aangezien ik er niet van houd.

Weerstandsniveaus en programma’s

Het eerste waar ik altijd naar kijk is hoeveel programma’s en weerstandsniveaus ik tot m’n beschikking heb. Hier zitten namelijk grote verschillen in tussen hometrainers.

Op het ene toestel heb je oneindig veel mogelijkheden, terwijl je op de ander vrijwel niets kunt.

Op deze FitCycle 50i Ergometer heb je in totaal 20 programma’s. Tussen de programma’s zit best wat variatie gelukkig.

Zo vind ik het bijvoorbeeld leuk en handig dat er HRC programma’s zijn. Dit zijn hartslaggestuurde programma’s.

Verder heb je 32 weerstandsniveaus, wat ook behoorlijk wat is.

De instap is best hoog

vliegwiel-tunturi-ergometer

Wat mij direct al opviel is dat de instap aan de hoge kant is. Dit is best opvallend als je het mij vraagt, aangezien het wel een ergometer hometrainer is.

De meeste ergometers zijn geschikt voor revalidatie, maar deze FitCycle 50i acht ik hier wat minder geschikt voor. Iemand met een blessure heeft namelijk baat bij een lagere instap.

Ook voor senioren of mensen die slechter ter been zijn is dit denk ik een groot nadeel.

De trainingscomputer & display

fitcycle-computer

Het schermpje van de trainingscomputer is klein maar fijn. Het heeft een verlicht display, wat goed van pas komt als het wat donkerder is.

Het display had van mij wel iets overzichtelijker gemogen, maar over het algemeen is het allemaal wel duidelijk.

De trainingscomputer is gelukkig wel redelijk makkelijk te bedienen. Waar ik bijvoorbeeld goed over te spreken ben, zijn de sneltoetsen voor de trainingsprogramma’s.

Duurzaamheid en evenwicht

Aangezien ik de FitCycle 50i ergometer niet meerdere jaren in gebruik heb, is het natuurlijk lastig om je wat over de duurzaamheid te vertellen.

Toch verwacht ik dat het hiermee wel goed zit, aangezien er best stevig materiaal gebruikt is. De hometrainer is belastbaar tot 150 kilo, wat dit maar weer eens benadrukt.

Omdat deze hometrainer slechts 28 kilo weegt, was ik bang dat het niet zo stabiel zou zijn. Gelukkig viel me dat reuze mee.

Dankzij de sterke bouwkwaliteit en het feit dat je ‘m waterpas kunt verstellen, voelde ik me veilig tijdens het fietsen op deze hometrainer.

Het bewoog geen kant op, zelfs niet als ik op hoge intensiteit trainde.

Belastbaarheid

Als we kijken naar de belastbaarheid van deze hometrainer, is het geschikt om 4 uur per dag te gebruiken. Dat is vrij veel voor een hometrainer in de gebruikersklasse thuisgebruik.

Hierdoor zou je het toestel zelfs eventueel semi professioneel kunnen gebruiken. Ook is het voordelig als je met meerdere personen de hometrainer gebruikt.

Een nadeel daarvan is overigens wel dat er maar één gebruikersprofiel op de trainingscomputer zit. Je kunt dus slechts van één persoon de gegevens opslaan.

Zithouding tijdens het trainen

verstelbaar-zadel

Voordat ik ga trainen stel ik de hometrainer op de juiste manier af. Ik verstel het zadel en eventueel het stuur, zodat ik in de juiste houding train.

Wat ik goed vind aan de Tunturi 50i, is dat het zadel volledig verstelbaar is. Je kunt het naar beneden en omhoog verstellen én van voor naar achter.

Ook het stuur kun je naar jouw wens instellen. Ik kon hierdoor in een houding trainen die mij goed beviel. Gelukkig maar, anders krijg ik meestal al gauw last van pijntjes.

Hartslag meten

Tegenwoordig heeft vrijwel iedere hometrainer een hartslagmeter. Meestal zitten er hartslagsensoren op het stuur. Ik kijk er dan ook niet van op dat de Tunturi FitCycle 50i Ergometer dit ook heeft.

Maar de aanwezigheid ervan is één ding. Het andere is de accurate meting.

Bij veel hometrainers laat de nauwkeurigheid van de hartslagmeter namelijk te wensen over.

Eerlijk gezegd heb ik het idee dat dit bij deze hometrainer ook het geval is. Ik heb het namelijk even vergeleken met mijn eigen hartslagmeter, welke ik om mijn borst heen doe.

Uiteindelijk zaten er best grote verschillen tussen. Ga er dus niet vanuit dat deze hometrainer je hartslag nauwkeurig meet. Wel krijg je in elk geval een goede idicatie ervan.

Virtueel fietsen

fitcycle-50i-stuur

Doordat je de Tunturi FitCycle 50i Ergometer kunt koppelen aan de apps Kinomap en iConsole+ kan je virtueel fietsen.

Hiermee bedoelen we virtuele routes fietsen, vanaf je tablet of televisie.

Als je het mij vraagt is dit een leuk extraatje, aangezien virtueel fietsen steeds populairder wordt.

Als het goed is koop je een hometrainer voor de langere termijn, wat dat betreft is de FitCycle 50i dus ”toekomst proof”.

In vergelijking met andere hometrainers

fitcycle-50i-verplaatsen

Natuurlijk vergelijk ik deze FitCycle van Tunturi direct met alle andere hometrainers die ik uitgetest heb. En dat zijn er nogal wat.

Alle populaire hometrainers op de Nederlandse markt heb ik ondertussen wel getest. Dus ik weet waar ik ‘t over heb.

Echter is het wel zo eerlijk om alleen een vergelijking te trekken tussen de FitCycle 50i en hometrainers in dezelfde prijsklasse.

Ik moet zeggen dat ik deze hometrainer vrij gemiddeld vindt. Het beviel me niet uitzonderlijk goed in vergelijking met andere toestellen van deze prijs.

Daarmee wil ik niet zeggen dat de kwaliteit niet goed is. Integendeel, het voldoet eigenlijk aan alle verwachtingen. Ik kan me dan ook zeker voorstellen dat deze hometrainer zo populair is.

Als ik echter kijk naar hometrainers uit dezelfde prijsklasse, kan ik er wel een paar opnoemen die even goed, of zelfs beter zijn. Naar mijn mening dan.

De FitBike Ride 6 iplus vind ik bijvoorbeeld beter presteren, terwijl deze ongeveer evenveel kost.

Dus: een Topper of een Flopper?

Zoals je hebt gelezen zijn er goede én minder goede punten te benoemen over de Tunturi FitCycle 50i Ergometer.

Toch snap ik dat deze hometrainer zo immens populair is. Het is namelijk erg goed betaalbaar en maakt toch een goede training mogelijk.

Je kunt trainen op wattage, het heeft veel programma’s en een gemakkelijk bedienbare trainingscomputer.

Kortom, het voldoet wel degelijk aan de verwachtingen. Daarom zou ik deze hometrainer zeker aanraden.

Let er wel even op dat er een kortingspagina beschikbaar is. Voorkom dus dat je teveel betaald en klik even op de knop hieronder.






Relevante pagina’s:


Categorieën: Indoor fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *