Zadeldekje kopen? De beste fietszadeldekjes tegen zadelpijn

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 4, 2023

Fiets jij regelmatig? Dan heb je vast wel eens last gehad van zadelpijn. Al helemaal bij lange fietstochten of bij het fietsen op een verkeerd zadel, treedt zadelpijn op.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om zadelpijn te verlichten of zelfs te voorkomen. Daar is het zadeldekje voor de fiets een goed voorbeeld van. 

In dit artikel vertellen we je er meer over. Eerst geven we je de beste fietszadeldekjes tegen zadelpijn. Daarna gaan we in op de werking van het zadeldekje tegen zadelpijn.

Ook ontdek je de kenmerken van dit type fietszadeldek. En geven we je extra tips tegen zadelpijn.

De beste zadeldekjes voor de fiets tegen zadelpijn

Het bekendste voordeel van een fietszadeldek is dat je ermee jouw zadel droog kunt houden. Toch is dat lang niet alles wat een zadeldek voor je kan betekenen. Het kan namelijk ook werken tegen zadelpijn. Daarvoor is het wel belangrijk dat je het juiste zadeldek kiest. 

Welke dat kan zijn, hebben wij voor je uitgezocht. De volgende zadeldekjes zijn aan te raden tegen zadelpijn. Ze verlichten de zadelpijn en bieden je meer comfort tijdens het fietsen:

1: Zadeldek tegen zadelpijn – Dyken Zadelhoes

Het beste zadeldek tegen zadelpijn, is het zadeldek van Dyken. Dit zadeldek voor de fiets is ontworpen om je meer comfort te geven tijdens het fietsen.

De zitting maakt jouw zadel extra zacht en zorgt tegelijkertijd voor drukvermindering, door de uitsparing in het midden. 

Het Dyken fietszadeldek helpt je om pijnloos te gaan fietsen. Ook bij lange fietstochten blijft zadelpijn je bespaard. 

Dit zadeldek richt zich specifiek op fietsen met een groot en breed zadel. Met een trekkoord kun je het stevig om jouw zadel bevestigen. Daardoor is het zadeldek goed verstelbaar. Nog een pluspunt, is dat je bij het zadeldek een waterdichte regenhoes krijgt. 
2: Fietszadeldek gel – Smilegoods Gel zadelhoes

Zoek je een zadeldek voor de fiets, die zowel geschikt is voor heren als dames? Dan is het Smilegoods zadeldek ideaal. Dit zadeldek is met name geschikt voor brede zadels

Het is erg makkelijk te bevestigen met het geïntegreerde trekkoord. Onderaan het zadeldek installeer je de straps, zodat het aan beide zijden goed vastzit. Wat ook erg helpt voor de grip, is de antislip laag binnen in het zadeldek. 

De gel geeft je een aangenaam zitje tijdens het fietsen. Het biedt ondersteuning, zodat zadelpijn niet snel optreedt. Ook is het zadeldek voorzien van reflectoren voor de zichtbaarheid en krijg je bij de set een regenhoes
3: Zadeldekje comfort – Zadeldek Comfort fit gel

Ook dit Comfort Fit zadeldek is ervoor gemaakt om met minder zadelpijn op pad te gaan. Het materiaal geeft je extra demping. Hierdoor ontstaat er minder druk tijdens het fietsen, en heb je amper last van zadelpijn. Dat komt erg goed van pas tijdens lange fietstochten. 

Je kunt het zadeldek vastzetten met behulp van een trekkoord. Dit maakt het zadeldek goed verstelbaar en hierdoor schuift het niet heen en weer. 
4: Sport zadeldekje – Siliconen Sport Zadeldek Gel 3D

Een erg prettig zadeldekje voor op de fiets, is ook dit Sport 3D zadeldek. Dit zadeldek is voorzien van siliconen. De gel maakt het zitoppervlak extra comfortabel. 

Wat daarnaast opvalt is het 3D patroon. In het midden van het zadel is een uitsparing aangebracht. Dat vermindert de druk op de plaats waar zadelpijn vaak optreedt. 

De universele maat is geschikt voor bijna alle soorten zadels. Het is erg eenvoudig om de hoes op het zadel te bevestigen. Daarnaast is het waterbestendig en bestand tegen slijtage. Ideaal dus voor dagelijks gebruik. 
5: Dames fietszadeldek – Voltano Luxe Gel zadelhoes

Als het om fietsonderdelen gaat, is Voltano een bekend merk. Het is dus niet gek dat ze een fijn zadeldek tegen zadelpijn aanbieden. Het zadeldek is gemaakt van zachte materialen, dat biedt je extra comfort tijdens het fietsen. 

Een pluspunt is ook de uitsparing in het midden. Dat vermindert de druk in het perineale gebied. 

Verder heeft het zadeldek een mooie zwarte kleur en past het op vrijwel elke fiets. Het fietszadeldek is waterdicht en verschuift niet tijdens het fietsen. 
6: Gel zadeldekje tegen zadelpijn – Benson Gel zadeldek

Erg praktisch en comfortabel is ook het fietszadeldek van Benson. Het Benson zadeldek is universeel en past dus op vrijwel elke fiets. Om het zadeldek stevig vast te zetten, is het voorzien van een trekkoord. Dat koord trek je aan om het zadeldek op zijn plek te houden. 

De zachte gel geeft je tijdens het fietsen een extra comfortabele zitting.

De gel zorgt voor demping en ondersteunt de drukpunten in het zitoppervlak. Dit zorgt ervoor dat zadelpijn minder snel optreedt. Hierdoor geniet je meer van het fietsen en kun je met plezier een lange fietstocht maken. 
Werkt een zadeldek tegen zadelpijn?

Zadelpijn treedt op als zenuwen en bloedvaten tijdens het fietsen worden verdrukt. Vaak gaat het gepaard met langdurig fietsen in een verkeerde fietshouding. Of ontstaat het door het fietsen op het verkeerde zadel. 

Een zadeldekje voor de fiets kan voor zadelpijn een oplossing bieden. Het verschilt per persoon of het zadeldek zadelpijn kan voorkomen, of alleen kan verlichten. 

Over het algemeen ervaren fietsers met een zadeldek tegen zadelpijn meer comfort. Drukpunten worden ondersteund en je krijgt minder snel last van irritatie

De kenmerken van een fietszadeldek tegen zadelpijn

Een fietszadeldek dat werkt tegen zadelpijn, heeft vaak speciale eigenschappen.

Dit zijn de eigenschappen die dit type fietszadeldekje typeren:

  • Zachte materialen

Meestal wordt een fiets zadeldek tegen zadelpijn gemaakt van gel of siliconen. Een siliconen of gel zadelhoes geeft extra steun.

Het is schokdempend, zacht en vormt zich naar jouw lichaam. Zo kan het je op de belangrijkste drukpunten ondersteunen. Dat maakt het comfortabel. 

  • 3D ondersteunend profiel

Wat daarnaast opvalt is het 3D profiel. Bij veel zadeldekjes voor de fiets tegen zadelpijn is een profiel aanwezig.

In het midden van het fietszadeldek is dan ruimte vrijgemaakt. Dat is een belangrijk en gevoelig drukpunt, voor zowel heren als dames. Door die open ruimte wordt het drukpunt in mindere mate belast. 

  • Praktische montage

Het zadeldek voor de fiets tegen zadelpijn is eenvoudig te bevestigen. Het zadeldek is vaak verstelbaar. Vaak wordt dat bevestigen gedaan met behulp van een trekkoord. Op die manier kan het fietszadeldek op allerlei soorten zadels goed aansluiten. 

  • Zadeldek met grip

Daarnaast is het een groot pluspunt dat je het zadeldek goed vast kunt maken. Hierdoor schuift het minder heen en weer. Soms is het zelfs voorzien van een antislip laag aan de binnenkant. 

Zadelpijn voorkomen? 3 Tips

zadeldekje kopen

Het kopen van een geschikt zadeldekje, kan zadelpijn al voor een groot deel verlichten en voorkomen. Heb je ondanks het fietszadeldek nog steeds last van zadelpijn? Dan zijn er nog meer acties die je kunt ondernemen.

Zo kan het verstandig zijn om je te focussen op het zadel dat je hebt. Of om te kijken naar jouw zithouding.

We geven je 3 tips:

1: Fietszadel tegen zadelpijn

Wil je zadelpijn verminderen of voorkomen? Dan kan het erg helpen om een fietszadel tegen zadelpijn te kopen. Dit zijn zadels die speciaal zijn ontworpen om meer comfort en ondersteuning te bieden.

Het zadel sluit beter aan bij jouw lichaamsbouw, waardoor zadelpijn minder snel optreedt. 

2: Ga voor een fietszadel in jouw pasvorm

Ook als je op pasvorm let, zie je verschillen in de zadels. Zo zijn er fietszadels voor heren en speciale fietszadels voor dames. Anatomisch gezien is het zadel dat je nodig hebt voor jouw bekkengebied namelijk per geslacht verschillend. 

De fietszadels voor heren hebben vaak een smallere vorm. Daarnaast is het heren fietszadel langer dan dat van vrouwen. Dat komt doordat heren smallere bekken hebben dan vrouwen en hun zitbotjes verder uit elkaar staan.

Wat je ook vaak ziet bij een heren fietszadel, is een uitsparing in het midden. Dit is bedoeld om het perineum ruimte te geven. 

Dames fietszadels zijn daarentegen vaak breder en korter. Vrouwen hebben immers bredere heupen en de zitbotjes staan dichter bij elkaar. 

3: Een andere fietshouding aannemen

Zadelpijn wordt voor een groot deel door jouw fietshouding veroorzaakt. Het ontstaat immers, op het moment dat zenuwen en bloedvaten tijdens het fietsen worden afgekneld.

Met het aannemen van een andere fietshouding kun je zadelpijn voor een groot deel verhelpen. 

Zorg ervoor dat je niet te veel op het zadel heen en weer schuift. Dat kun je doen door jouw benen niet volledig te strekken. Zet jouw zadel bijvoorbeeld iets lager. Dat kan veel schuiven voorkomen.

Daarnaast is het goed om wat meer voorover te leunen. Op die manier knel je de zenuwen en bloedvaten achterin jouw zitoppervlak namelijk minder af. Een sportieve fietshouding kan zadelpijn voorkomen.
Veelgestelde vragen

Hoe zijn de beste zadeldekjes tegen zadelpijn geselecteerd?

De beste zadeldekjes tegen zadelpijn zijn geselecteerd na een uitgebreide vergelijking. In onze test vergeleken wij de zadeldekjes voor de fiets op enkele eigenschappen. Daarbij hebben we met name gelet op comfort, prijs en kwaliteit. De reviews van gebruikers waren voor het eindoordeel ook belangrijk. 

Werkt een zadeldekje tegen zadelpijn?

Een zadeldekje voor de fiets kan zadelpijn verlichten, als je de juiste kiest. Een fietszadeldek met gel biedt bijvoorbeeld al extra comfort. Hierdoor krijg je minder snel last van de zadelpijn. 

Welk zadeldekje tegen zadelpijn is geschikt voor mijn zadel?

Dat kun je in de productomschrijving vinden. Vaak worden ze gemaakt voor een universeel zadel. Met een trekkoord kun je het fietszadeldek goed vasttrekken. Er zijn ook zadeldekjes voor extra brede zadels en speciaal voor een racefiets zadel of mtb-zadel.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *