Bidonhouder stuur kopen? Bekijk de Top 6 beste van 2024

Laatst bijgewerkt door Kaz op januari 1, 2024

Wil je snel bij je bidon kunnen en ben je daarom op zoek naar een bidonhouder voor op je stuur? Maar weet je niet zo goed waar je op moet letten bij de aanschaf ervan?

Ben je benieuwd naar de voordelen van stuur bidonhouders ten opzichte van andere plekken voor je bidonhouder? Of vraag je je af welke bidonhouders voor op het stuur van je fiets het beste zijn?

In dit artikel kun je het antwoord vinden op bovenstaande vragen en meer.

We zetten onder andere de top 6 best geteste bidonhouders stuur voor je op een rij. Ook de voor- en nadelen van stuur bidonhouders en hoe deze te bevestigen bespreken we.

De 6 beste bidonhouders voor je stuur

Op zoek naar een bidonhouder die je aan je stuur kan bevestigen? Om je te helpen de beste keuze te maken hebben we onderzoek gedaan. We hebben hierbij verschillende stuur bidonhouders met elkaar vergeleken.

In onderstaande top 6 vind je de beste bidonhouders stuur op een rij.

 1. Beste bidonhouder stuur kinderfiets – BTWIN Bidonhouder Kinderfiets
 2. Meest budgetvriendelijke bidonhouder stuur – RIVERSIDE Bidonhouder Fietsstuur
 3. Best geteste stuur bidonhouder voor lange fietsritten – RIVERSIDE Bidonhouder Bikepacking
 4. Goede stuur bidonhouder klittenband – Rockbros Bidonhouder Fietsstuur
 5. De beste bidonhouder stuur met klem – YONO Bidonhouder Klem
 6. Als beste stuur bidonhouder voor kleine waterflessen getest – Opline Fietsstuur Bidonhouder

Waarom een bidonhouder op je stuur?

Tijdens een fietstocht is het belangrijk om jezelf goed te blijven hydrateren. Veel fietsers bevestigen hun bidon aan het frame van hun fiets. Maar niet voor iedere fietser is een klassieke bidonhouder de beste optie.

Is jouw fiets niet geschikt om een bidonhouder op het frame te plaatsen? Dan is een bidonhouder voor je stuur een goede optie. Met een stuur bidonhouder heb je snelle toegang tot je bidon en blijf je gehydrateerd.

Wanneer kiezen voor een bidonhouder aan je stuur?

Er zijn verschillende redenen waarom men kiest voor een bidonhouder stuur. We sommen de grootste redenen hieronder voor je op.

Bidonhouder voor de fiets zonder schroeven

Klassieke bidonhouders worden via bouten op gaatjes in het frame van je fiets gemonteerd. De frames van de meeste mountainbikes en racefietsen zijn vaak dan ook al voorzien van boorgaten.

Dit is echter niet bij alle fietsen het geval, denk hierbij aan e-bikes of stadsfietsen bijvoorbeeld. Een bidonhouder voor elektrische fietsen wordt dan ook per definitie niet op het frame geplaatst.

Heb je geen boorgaatjes in het frame van je fiets? Of wil je er niet aan beginnen om zelf gaatjes in je frame te maken? Dan is een bidonhouder aan je stuur de perfecte oplossing.

Te weinig plaats op het frame

Niet alle fietsen hebben genoeg ruimte om een bidonhouder op het frame te plaatsen. Full suspension mountainbikes bieden niet veel ruimte voor het plaatsen van een bidonhouder.

Ook als je gaat bikepacken is de kans groot dat je frame al volhangt met tassen. Juist bij lange tochten die vaak in de zomer plaatsvinden in het belangrijk om voldoende gehydrateerd blijven.

 • Tip: In het geval van bikepacking zou je ook nog kunnen kijken naar een fiets stuurtas. Hier kun je naast een bidon ook nog andere benodigdheden in kwijt. Ideaal als je voor langere tijd op de fiets zit!

Of misschien vind je het wel gewoon vervelend om een bidonhouder tussen je benen te hebben. Dit zijn allemaal redenen waarom je beter kunt kiezen voor een stuur bidonhouder.

Minder goede toegang bij plaatsing op de zadelpen

Buiten bovengenoemde redenen is eenvoudige toegang tot je bidon ook erg belangrijk. Bij het plaatsen van een bidonhouder op je zadelpen bijvoorbeeld, is het lastiger om je bidon te pakken. In dit geval heb je betere toegang tot je bidon via je stuur.

Hoe de bidonhouder aan je stuur bevestigen?

bidonhouder stuur

Er zijn meerdere manieren waarop je de bidonhouder aan je stuur kunt bevestigen. Dit is afhankelijk van waar je de bidonhouder plaatst: op de stuurpen of op het stuur zelf.

We nemen de verschillende plaatsing- en bevestigingsmogelijkheden voor bidonhouders op je stuur met je door.

Plaatsing: bidonhouder stuurpen of stuur

Afhankelijk van het type bidonhouder kun je deze aan het stuur zelf of de stuurpen bevestigen. Sommige stuur bidonhouders zijn universeel, en kun je op beide plekken monteren.

Er zijn ook MTB houders die je bewust op zowel het stuur als de stuurpen moet monteren. Dit zorgt namelijk voor extra stevigheid en vermindert trillingen bij het fietsen op onverharde wegen. Deze bidonhouders zijn speciaal ontworpen voor MTB sturen.

Klittenband

Bidonhouders met klittenbandbevestiging zijn de perfecte optie om op je stuur van je fiets te bevestigen. Ze zijn over het algemeen voorzien van antislip zodat ze strak om je stuur zitten. En vaak zijn ze dankzij het slijtvaste materiaal nog duurzaam ook!

Je hoeft overigens niet per se een klittenband bidonhouder die specifiek voor je stuur is te kopen.  De meeste klittenbandsluitingen zijn namelijk verstelbaar, waardoor je de lengte kunt aanpassen.

Dit is in het geval van racefiets sturen vooral handig. Deze zijn vaak namelijk wat dunner of smaller dan sturen van andere soorten fietsen.

Klemmen

Er bestaan tegenwoordig ook bidonhouders met klembevestiging. Deze zijn voorzien van één of meerdere klemmen die je om het stuur of de stuurpen kunt bevestigen.

Op welke locatie je dit type bidonhouder klemt is afhankelijk van de grootte en de diameter van de klem.

Adapter

Wil je toch liever een klassieke bidonhouder met montagegaten kopen? Gewoonweg omdat het aanbod groter is en je dus meer keuze hebt? Of heb je zelf al een bidonhouder in bezit?

Dan is het ook nog een optie om een fietsadapter te kopen – waar je dus wel nog apart een bidonhouder voor moet aanschaffen.

Deze adapters bootsen de bevestiging van klassieke bidonhouders na. Ze zijn namelijk voorzien van bevestigingsgaten en bouten, waarin je de bidonhouder kunt vastzetten.

Je kunt deze adapters plaatsen op het stuur van je fiets of de stuurpen. Er bestaan adapters die je met een inbussleutel vastzet. Maar ook adapters met stuurbevestiging middels een klem zijn een optie.

Hieronder vind je de beste adapters voor stuur bidonhouders:

Voor- en nadelen van de bidonhouder op het stuur

Nu weet je wat de redenen zijn om een bidonhouder stuur te kopen. Maar ook welke opties je qua bevestiging op het stuur hebt.

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een stuur bidonhouder ten opzichte van andere plekken voor je bidonhouder? En zitten er ook nadelen aan het meenemen van een bidon op je stuur?

We nemen de grootste voor- en nadelen van bidonhouders op het stuur van je fiets met je door.

👍 Voordelen:

 • Met een bidonhouder op je stuur kun je snel en eenvoudig bij je bidon. Je hebt betere toegang tot je bidon ten opzichte van een bidonhouder op een zadelpen. Zo blijf je tijdens het fietsen goed gehydrateerd;
 • Er bestaan verschillende soorten stuur bidonhouders met diverse bevestigingsopties. Bevestiging kan op het stuur of je stuurpen met klittenband of klemmen bijvoorbeeld. Bidonhouders met verstelbare klittenbandsluiting kun je op ieder stuur monteren;
 • Ze zijn vaak voorzien van een spanband of koord waarmee je de inhoud goed vast kunt zetten. Hierdoor verminder je de kans dat de bidon uit de houder trilt;
 • Je kunt kiezen voor bidonhouders voor grote en kleine waterflessen. Hierdoor vind je altijd wel een houder die bij je past;
 • De meeste bidonhouders kun je zowel links als rechts op het stuur plaatsen. Dit maakt het makkelijker om de bidon uit de houder te nemen met je dominante hand;
 • Perfect voor fietsen en e-bikes die niet geschikt zijn om een bidonhouder op het frame te plaatsen. Door het plaatsen van een bidonhouder aan je stuur hoef je geen montagegaten in je frame te boren. Of je hoef niet per se een fiets te kopen die al voorzien is van boorgaten;
 • Ze zijn schappelijk geprijsd. Vanaf 8 euro vind je al een bidonhouder die je op het stuur van je fiets kunt bevestigen. De meeste bidonhouders voor op je zadelpen of frame zijn duurder geprijsd;
 • Ideaal als je te weinig ruimte op het frame hebt of het vervelend vindt om een bidon tussen je benen te hebben.

👎 Nadelen:

 • Niet alle bidonhouders zijn geschikt voor alle soorten sturen. Dit heeft voornamelijk te maken met de diameter van het stuur;
 • Veel bidonhouders zijn verstelbaar, waardoor je er verschillende maten bidons in kunt klikken. Dit is niet het geval met stuur bidonhouders. Deze zijn vaak compatibel met drinkflessen met een specifieke inhoudsmaat en afmetingen;
 • Bidonhouders die je op het frame van je fiets plaatst zitten over het algemeen stabieler. Dit komt omdat je ze vastzet met bouten in de montagegaten. Hierdoor zijn bidonhouders op het stuur niet altijd even geschikt als mountainbike bidonhouders bijvoorbeeld. Door de trillingen van het off road rijden kan de bidonhouder gaan bewegen.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *