Cube Touring Hybrid Pro 500 – Review

Laatst bijgewerkt door Kaz op maart 17, 2023

Kwaliteit en design vormen voor jou een onlosmakelijk geheel. Wanneer jij dus een elektrische fiets aanschaft, komen er op deze gronden waarschijnlijk maar een paar modellen door jouw test.

In deze review bespreken we de Cube Touring Hybrid Pro 500. Hij kost op dit moment zo’n 2.700 euro. Het is een elektrische fiets met een heel aantrekkelijke vormgeving.

De toegepaste techniek is hoogwaardig en er is ook een model voor dames en heren met een lage instap.

Met Bosch middenmotor

touring_hybrid_pro_500_test

De Cube Touring Hybrid Pro 500 is dus voorzien van een Bosch motor. Het gaat hierbij om de Bosch Drive Unit Performance Generation 3 (65Nm) Cruise (250Watt).

Deze is als middenmotor in het frame gemonteerd.

Doordat de motorophanging, batterijhouder en onderbuis bij deze e-bike één geheel vormen, zorgt het frame voor optimale stabiliteit.

De accu die in de schuine buis werd gemonteerd is van het type Bosch PowerTube 500.

e-Bikes die van deze twee Bosch-componenten zijn voorzien, komen geregeld als beste uit de test.

Hybrid Pro in drie frameformaten

Cube hield bij de bouw van de Cube Touring Hybrid Pro 500 rekening met verschillende gebruikerswensen. Vandaar dat deze elektrische fiets in drie frameformaten verscheen.

Zo is er het frame met lage instap. Uitstekend geschikt voor dames en heren die hoog optillen van het been niet prettig vinden.

Heel sportief is daarnaast het herenmodel met een diamantframe. De bovenste buis neigt hier naar een horizontale ligging, maar loopt richting het zadel enigszins schuin af.

Natuurlijk is de Cube Touring Hybrid Pro 500 er ook in een unisex model. Het mixed frame van deze trendy e-bike heeft een bovenbuis die tamelijk steil afloopt. De eigentijdse fiets is bedoeld voor heren en dames tegelijk.

Schijfremmen van Shimano

Naast frame en motorisering besteden we in onze review ook altijd aandacht aan de componenten die voor versnelling en remmen zijn gekozen.

Bij de Cube Touring Hybrid Pro 500 wordt geremd met hydraulische remmen. Hiertoe is zowel in het voorwiel als in het achterwiel een remschijf gemonteerd met een doorsnee van 180 millimeter.

Ze zijn van het type BR-MT200. Deze schijfremmen van Shimano passen bij een groot aantal fietsstijlen. De remkracht is heel prettig, zowel voor de beginnende gebruiker als voor de ervaren e-bike-fietser.

Bovendien maken de remsystemen weinig geluid.

Schakelsysteem van Shimano

Schakelen gaat op de Cube Touring Hybrid Pro 500 heel soepel. Je hebt te maken met één voorblad en een Shimano cassette op het achterwiel met tien verschillende versnellingsstanden.

Ook de achterderailleur en de schakelaar op het stuur worden door Shimano geleverd. Ze zijn allemaal uit de Deore lijn afkomstig. Dit schakelwerk is betrouwbaar en gaat lang mee.

Iedereen die op de elektrische fiets wegrijdt kan er moeiteloos mee overweg.

Zeer goed geveerd

En dan natuurlijk de rijkwaliteiten zelf. Opvallend is de mooie vering die is opgenomen in de voorvork. Het is de SR Suntour NVX30 Coil met een veerweg van 100 millimeter.

Deze fijne vering van Suntour werkt op samengeperste lucht. Hierdoor is de voorvork veel lichter. Er zit immers geen stalen veer meer in.

Deze luchtvering boven het voorwiel biedt veel comfort aan je handen en armen terwijl je op een hobbelige weg het stuur vasthoudt. Daarnaast is ook de zadelpen geveerd. Dat is fijn voor je rug.

Deze luxecomponent maakt het rijden op de Cube Touring Hybrid Pro 500 nog veel prettiger.

Cube velgen, Schwalbe banden

Niet alleen de vering biedt de berijder van een e-bike extra comfort. Ook het type wielen en de banden die er omheen zitten zorgen hiervoor.

De velgen zijn van het type Cube EX23, 36H. Deze velgen zijn voorbereid op het gebruik van tubeless banden.

Bij levering zijn ze voorzien van banden van het kwaliteitsmerk Schwalbe. Het gaat hier om het type Big Ben. Deze banden zijn breed en rond en houden je onder vrijwel alle omstandigheden stevig op de weg.

De maat van band en velgen is trouwens 28 inch.

Veel verschillende framematen

touring_hybrid_pro_500

Misschien vraag jij je wel af of de Cube Touring Hybrid Pro 500 wel in jouw maat wordt gemaakt. De kans dat dit niet zo is kan gerust erg klein worden genoemd.

Zoals eerder in deze review al gezegd wordt de fiets gemaakt in drie verschillende frameuitvoeringen.

Het diamantframe met de naar horizontaal neigende bovenbuis is verkrijgbaar in drie framehoogtes lopend van 50, 54, 58 tot 62 centimeter.

Het mixed frame dat voor unisex gebruik is bedoeld kun je aanschaffen in de maten 46, 50 en 54 centimeter.

De Cube Touring Hybrid Pro 500 met lage instap tenslotte wordt in de maten 46, 50, 54 en 58 centimeter geleverd.

Wij denken dus dat er voor jou altijd wel een Hybrid Pro in de aanbieding is met het juiste frame.

Een grotere accu kiezen?

In deze review hebben we het steeds gehad over de Cube Touring Hybrid Pro 500. Het cijfer 500 ontleent deze e-bike aan de accu die op het model wordt geleverd.

Wil jij je actieradius nog wat vergroten, dan is het goed om te weten dat je de Hybrid Pro ook met een Bosch PowerTube 625 accu kunt bestellen.

Een grotere accu is natuurlijk wel iets duurder. De prijs van je elektrische fiets wordt er zo’n 200 euro mee verhoogd. Ook neemt het gewicht een klein beetje toe.

Weegt de Cube Pro 500 26,2 kilo, de Pro 625 weegt 26,8 kilo. Wij denken dat een gewichtsverschil van 600 gram op een totale elektrische fiets maar weinig uitmaakt.

Laadsnelheid van de accu

Hoe snel je deze accu’s oplaadt hangt mede af van de lader die je ervoor gebruikt.

Gaan we uit van de standaard lader van Bosch, dan heeft de Powertube 500 zo’n twee uur nodig om tot 50% te worden opgeladen. Opladen tot 100% duurt 4,5 uur.

Bij de Powertube 625 scheelt de oplaadduur nauwelijks. Tot 50% laden duurt 2,1 uur een tot 100% laden duurt 4,9 uur.

Deze tijdsduur haal je dus met een standaard lader van Bosch. Schakel je over op het gebruik van de snellader, dan hebben de accu’s voor het opladen tot 100% ongeveer een derde minder tijd nodig.

Cube, al bijna 30 jaar exclusief

Cube heeft een naam hoog te houden en werkt hier ook steeds hard aan. Het bedrijf werd in 1993 opgericht door Marcus Pürner en is gevestigd in het oostelijk deel van Duitsland.

Ondanks een internationale aanwezigheid in meer dan 60 landen, houdt Cube vast aan haar positie als lokaal gewortelde werkgever met een personeelsbestand van zo’n 1.000 medewerkers.

Cube richt zich op de bouw van uiteenlopende fietsmodellen voor dames, heren en kinderen. Ook is er een Cube kledinglijn en worden hoogwaardige accessoires op de markt gebracht.

Gaat het om de productie van een elektrische fiets zoals de Cube Touring Hybrid Pro 500, dan is Bosch als motorleverancier de vaste partner van Cube.

De actieradius van de Cube

Over de actieradius van e-bikes zijn al veel woorden vuilgemaakt. Een vaste waarde valt hier niet voor te geven, want het hangt sterk af van het type terrein en het gewicht van de fietser.

Op de website van Bosch kun je een berekening maken als je iets meer zekerheid nodig vindt. Wanneer jouw gewicht ongeveer 80 kilo is en je een gemiddelde rit maakt met niet al te veel inspanning, valt tussen de Powertube 500 en 625 een verschil in actieradius van zo’n 20 kilometer te zien.

Een grove schatting wijst uit dat je met de Powertube 500 zo’n 100 kilometer blijft rijden, terwijl de Powertube 625 je tot 120 kilometer begeleidt.

Is de Cube Touring Hybrid Pro iets voor jou?

Na deze review weten we zeker dat de Cube Touring Hybrid Pro 500 een hoogwaardige e-bike is.

Met een Bosch middenmotor, remmen en versnellingssysteem van Shimano en een luchtgeveerde voorvork van Suntour zit je op deze fiets uitstekend.

Ook de actieradius die de Bosch componenten voor jou verzorgen, maakt deze e-bike geschikt voor elke rit.

Neem je de elektrische fiets mee achterop de auto, dan is een gewicht dat varieert van 26,2 kilo tot 26,8 kilo in de meeste gevallen nog net binnen de toegestane marge.

We gaan er bij deze berekening vanuit dat je dan twee elektrische Cube fietsen op je fietsendrager meeneemt.

Voordat je dit op een langere rit gaat doen, is het verstandig als je zoiets eerst in je eigen omgeving test.

Wij wensen je alvast veel plezier en veel gezellige fietstochten!


Relevante artikelen:


Categorieën: Elektrische fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *