VanMoof S3 – Review & Ervaringen

Laatst bijgewerkt door Kaz op maart 4, 2023

Ben je op zoek naar een mooie elektrische fiets? Dan is het vrij voor de hand liggend dat je bij het merk VanMoof uitkomt.

Dit Nederlandse merk levert prachtige e-bikes af, waar de VanMoof S3 één van de beste voorbeelden van is. In deze VanMoof S3 review staat deze fraaie fiets centraal.

In deze review kijken we onder meer naar de belangrijkste eigenschappen van de fiets.

Ook vertellen we je meer over de geschiktheid van deze fiets, de ervaringen van andere kopers en onze persoonlijke bevindingen.

Aan de hand van onze persoonlijke bevindingen hebben wij ook een lijstje met voor- en nadelen op kunnen stellen.

De belangrijkste eigenschappen van de VanMoof S3

van-moof-s3-review

De VanMoof S3 is, zoals je al verwacht had, een elektrische fiets. Nadat je in een paar uurtjes de accu opgeladen hebt, kun je tot een maximale actieradius van 63 kilometer genieten.

Een indrukwekkende actieradius, wat ons betreft. Wel is het goed om te weten dat je deze actieradius behaalt bij de middelste ondersteuningsstand.

Kies je voor de hoogste ondersteuningsstand? Dan ligt de maximale actieradius op ongeveer 52 kilometer; ook dat is wat ons betreft meer dan voldoende.

Dat je sowieso al uit meerdere standen kunt kiezen, spreekt ons aan. Je hebt hiermee de touwtjes in eigen handen en je kunt de VanMoof S3 hiermee veelzijdig inzetten.

In onze ogen is dit een prima e-bike voor in de stad, maar ook om voor woon-werkverkeer in te zetten.

Graag zetten we de belangrijkste specificaties van deze VanMoof S3 even voor je op een rijtje:

Plaatsing van de motorVoorwiel
Maximale actieradius62 kilogram
Laadtijd accuOngeveer 4 uur
Capaciteit accu504 Wh
Gewicht van de fiets21,3 kilogram
Maximaal belastbaar gewicht120 kilogram
Aantal versnellingen4 stuks
RemsysteemHydraulische schijfremmen

Toen wij de VanMoof S3 uit mochten proberen, werden wij direct enthousiast. Waarom? Dat was onder meer aan onderstaande eigenschappen te danken.

Tof design

van-moof-s3

Zoals we van VanMoof gewend zijn, is het design van de S3 magnifiek. De fiets is zo simpel mogelijk gehouden, ziet er hierdoor erg strak uit en is in een fraaie kleur uitgevoerd. Een stoere e-bike dus.

Wat ons ook aanspreekt, is dat de VanMoof S3 niet al teveel poespas heeft. Zo is de accu netjes in het frame weggewerkt, terwijl dit ook voor de verlichting geldt.

Fijne rijeigenschappen

Om deze review te kunnen schrijven, hebben wij uiteraard rondjes op de VanMoof S3 gefietst. Hierbij viel ons direct op dat deze fiets comfortabel, soepeltjes en fijn rijdt.

In onze ogen komt dit onder meer door de balans van de fiets. De motor bevindt zich aan de voorzijde, terwijl het zadel relatief ver naar achteren geplaatst is. Zodra je op de fiets plaatsneemt, is het totaalgewicht hierdoor fijn in balans.

Ook zijn wij over de verschillende onderdelen van de VanMoof S3 erg te spreken. Denk hierbij aan de trappers (draaien erg soepel rond), de banden (top kwaliteit en weinig weerstand) en het remsysteem.

Doordat VanMoof voor hydraulische schijfremmen heeft gekozen, sta je binnen mum van tijd volledig stil.

Prima specificaties

van-moof-s3-dames

Heb je bovenstaande tabel met eigenschappen al bekeken? Ongetwijfeld dat meerdere van deze eigenschappen je erg aanspreken. Dat was bij ons namelijk wel zo.

Wij zijn onder meer over de maximale actieradius te spreken. Een maximale actieradius van 63 kilometer is simpelweg indrukwekkend te noemen.

Kies je voor een iets hogere ondersteuningsstand? Dan is de actieradius met ruim 50 kilometer alsnog prima te noemen.

De oplaadtijd is ook volledig naar onze wens; in ongeveer 4 uurtjes is de accu volledig opgeladen. Fiets naar je werk toe, laad je fiets op het werk op en fiets weer vrolijk naar huis toe.

Heb je niet de mogelijkheid om de fiets op je werk op te laden? Ook dat is geen probleem; dankzij de maximale actieradius hoef je de accu niet al te vaak op te laden.

Meerdere versnellingen en ondersteuningsniveaus

van-moof-s3-gewicht

Zoals eerder in deze review al gesteld, kun je uit meerdere ondersteuningsniveaus kiezen. Het gaat hierbij om in totaal 4 niveaus, terwijl de S3 ook nog over 4 versnellingen beschikt.

Het lastige is alleen dat je hier niet de volledige controle over hebt. Het ondersteuningsniveau en de versnellingen zijn gekoppeld aan de snelheid.

De fiets past zich automatisch aan je snelheid aan, maar daardoor fiets je nagenoeg altijd in de hoogste ondersteuningsstand. Zoals hierboven al aangegeven, gaat dit ten koste van de actieradius.

Slimme fiets

De VanMoof S3 kan met recht als een slimme fiets omschreven worden:

 • Anti-diefstal techniek. Deze elektrische fiets beschikt over meerdere handige anti-diefstal systemen. Je kunt hierbij denken aan een sleutelloos slot, diefstaltracking en een directe koppeling met je smartphone middels bluetooth.
 • App. Het is ook mogelijk om deze fiets middels de VanMoof app te bedienen. Via deze app zie je ook precies waar de fiets zich bevindt, aangezien de S3 standaard over een GPS ontvanger beschikt. Uiteraard is dit ook een punt waarmee diefstal van de fiets al tegengehouden wordt.

Voordelen van de VanMoof S3

van-moof-s3-ervaringen
 • Geweldige rijeigenschappen. Op de VanMoof S3 heb je echt het idee dat je over het asfalt heen zweeft. De fiets ligt stevig op de weg, is comfortabel en erg veilig. De juiste rijeigenschappen voor in een (drukke) stad dus.
 • Indrukwekkende specificaties. Over zowel de oplaadtijd als de maximale actieradius zijn wij erg enthousiast. Binnen 4 uur is de accu opgeladen, waarna je zo’n 50 á 60 kilometer op één acculading kunt fietsen.
 • Slimme app. Met dank aan de VanMoof App behoud je de totale controle over de fiets. Daarbij willen we ook nog benadrukken dat dit een veilige fiets is; de fiets heeft meerdere antidiefstal technieken ingebouwd gekregen. De kans dat je S3 fiets gestolen wordt, is hierdoor niet al te groot.
 • Stille en duurzame motor. Zoals we van dit merk gewend zijn, is deze fiets van een top kwaliteit. Dit blijkt, wat ons betreft, vooral uit de motor. Deze motor is duurzaam, levert voldoende power en is erg stil.
 • Fraai en onderscheidend design. Het ontwikkelen van een mooie fiets kun je wel aan het merk VanMoof overlaten. Dat blijkt ook uit de VanMoof S3. Deze e-bike is een lust voor het oog, ziet er strak uit en verschillende onderdelen zijn netjes weggewerkt. Dit geldt onder meer voor de verlichting.
 • Naar wens aan te passen. Je kunt de VanMoof S3 naar wens aanpassen, bijvoorbeeld met een mandje aan het stuur of een bagagedrager. Zaken als een standaard en spatborden zitten al standaard op de fiets.

Nadelen van de VanMoof S3:

van-moof-s3-prijs
 • Vrij duur. De VanMoof S3 is zeker geen goedkope fiets. Je betaalt hier ongeveer 2000 euro voor. Vrij veel geld, maar toch een gerechtvaardigd prijskaartje wat ons betreft. Met dank aan alle hierboven besproken voordelen.
 • Accu is niet uitneembaar. Als je graag de accu van je fiets binnen wilt opladen, zit je met de VanMoof S3 niet goed. De accu is namelijk niet uitneembaar, waardoor je je fiets altijd in de buurt van een stopcontact neer moet zetten om ‘m op te kunnen laden.
 • Niet ideaal voor lange mensen. De rijeigenschappen van de S3 zijn prima, maar de zithouding is iets minder ideaal. Wij zijn dan ook van mening dat de fiets minder ideaal is voor langere mensen.
 • Wennen aan automatische versnellingen. Het is aan het begin ongetwijfeld even wennen aan de automatische versnellingen. Zowel de versnellingen als het ondersteuningsniveau passen zich automatisch aan je snelheid aan.

Wat zijn de ervaringen van kopers van de VanMoof S3?

In de afgelopen jaren zijn de VanMoof fietsen behoorlijk in trek. Nadat de VanMoof S3 gelanceerd werd, kon ook die fiets op veel lovende woorden rekenen. Tot op de dag van vandaag zijn de meeste ervaringen van kopers erg positief.

Men roemt het design, de rijeigenschappen en de specificaties. De negatieve opmerkingen die je her en der vindt, hebben vooral betrekking op bovenstaande nadelen. Daar kunnen wij ons dus bij aansluiten.

Onze conclusie: de VanMoof S3 kopen of niet?

Onder aan de streep kunnen wij concluderen dat de VanMoof S3 een top elektrische fiets is. Het is geen perfecte e-bike, maar de vele voordelen wegen wat ons betreft veel zwaarder dan de nadelen.

Als je bereid bent om ongeveer 2000 euro aan een urban bike uit te geven, is dít simpelweg één van de beste elektrische fietsen!

Download Gratis: E-bike Keuzehulp

Ontdek de belangrijkste aandachtspunten en voorkom een miskoop:

e-bike-keuzehulp-coverMisschien ook interessant:

Categorieën: Elektrische fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

2 reacties

Frans Witteveen · januari 14, 2023 op 12:50 pm

HELP!

Wij zitten met een groot probleem. Wat is het geval?

Welnu, sinds ca. 2 jaar hebben wij een S3. Het was voornamelijk mijn vrouw Jacqueline die deze fiets gebruikte. Zonder problemen en i.c.m. de Van Moof App. Niks aan de hand.

Sinds een aantal weken hebben we ook een X3. De bedoeling is dat Jacqueline deze gebruikt en ik de S3 ga berijden. Op het Internet hebben we gezien dat je twee fietsen op één APP kunt beheren. Dat hebben we aanvankelijk gedaan en dat ging goed.

Afgelopen weekend was de S3 met de oplader verbonden. Ik heb tijdens het opladen getracht de S3 te ontgrendelen met de code. Op dat moment ging er iets mis. De S3 wilde niet ontgrendelen.

We hebben op het Internet gezocht en vonden een instructie-film met 3 manieren om een Van Moof te ontgrendelen. Echter, steeds als we de ontgrendelcode intoetsten op de fiets en de bekende 5 seconden zichtbaar werden, wilde de achterband niet ontgrendelen. Ook bij het ontgrendelen via de App kregen we met hetzelfde probleem te maken. En de derde manier: de fiets resetten met de resetknop onder de buis, hielp ook niet.

Daarna gebeurde er nog iets heel anders. Opeens verscheen er een ‘doodskop’ op de buis met vrij felle alarmgeluiden. Door de linkerknop op het stuur in te drukken, konden we hier een eind aan maken, maar even later kregen we een mailtje van Van Moof met de melding (en bijbehorende tips hoe verder te handelen) dat onze fiets n.a.w. gestolen zou zijn. Dit was niet het geval en dat hebben we in de reply naar van Moof laten weten, waarbij we tevens het probleem hebben uitgelegd en dringend hebben gevraagd om iemand te sturen, dan wel ons uit te leggen hoe we het probleem zouden kunnen oplossen. Helaas: GEEN RESPONS !!! Ook heb ik via de reguliere chat het probleem uitgelegd en gevraagd om hulp, dan wel iemand te sturen. Maar in beide gevallen hebben we tot op heden NIKS gehoord.

Kortom, we weten niet hoe het verder moet. Je kunt bellen met Van Moof, maar je krijgt niet iemand fysiek aan de lijn. Je wordt vanwege de drukte verzocht te mailen. Maar wat als ook dat niet helpt… Daarom hebben we een brief met ons probleem (ongeveer zoals deze review) naar Van Moof in Amsterdam gestuurd per post met het verzoek om SVP met ons contact op te nemen. Niet via de mail, maar bij voorkeur door ons te bellen. Tot op heden hebben we niks gehoord. Het is allemaal niet erg klantgericht en je krijgt er zo’n ‘tot-de-voordeur-gevoel’ van. Niet in de laatste plaats, omdat we met 2 Van Moof fietsen toch gauw zo’n 5.000,- euro verder zijn… Jammer.

We hopen dat er iemand van Van Moof contact opneemt. Ze hebben mailtjes/chats en een brief gehad.

Frans / Jacqueline Witteveen, Roosendaal

Peter · januari 21, 2023 op 12:16 pm

VanMoof hype! Binnen niet afzienbare tijd is die club failliet en dan kun je je fiets in de woonkamer aan de muur hangen als design stuk van vervlogen tijden toen iedereen de hype als idioten achterna liep…want dat doen bepaalde (impulsieve) mensen nu eenmaal. Koop een standaard e-bike! i.p.v. zo’ n on-ogelijk en onbetrouwbaar bedrijf en vehicle. Dat is mijn advies en oplossing van uw probleem…succes!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *