VanMoof elektrische fietsen – Review, Info & Ervaringen

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 19, 2023

Heb je het over een elektrische fiets? Dan denk je wellicht al snel aan het merk VanMoof.

Dit merk is één van de bekende merken in de wereld van elektrische fietsen geworden, maar is dat terecht?

In deze review vertellen wij je graag alles over dit merk. We zoomen in op het merk, maar óók op het aanbod e-bikes van VanMoof.

Over het merk VanMoof

De broers Taco en Ties Carlier begonnen in 2009 met hun bedrijf VanMoof. Het doel was om een perfecte stadsfiets te ontwerpen. Een fiets waarmee elke rit in de stad een feestje zou worden.

In dat doel zijn Taco en Ties goed geslaagd; VanMoof is wereldwijd één van de bekendste e-bike fietsmerken geworden.

Dat VanMoof een Nederlands fietsmerk is, verbaast je mogelijk niks. We zijn in ons land gezegend met veel fietsmerken, waarvan VanMoof toch wel één van de meest opvallende merken is. Dit merk is namelijk in Amsterdam begonnen, maar is op dit moment wereldwijd.

Daarnaast heeft dit merk enkele unieke eigenschappen. Zo is het mogelijk om een testrit op een VanMoof te boeken via de website. Bij andere merken, zoals Cowboy, is dit niet mogelijk.

De fietsen van dit merk kun je alleen online bestellen, terwijl je een VanMoof fiets ook bij tal van fysieke winkels kunt kopen.

De typerende eigenschappen van een VanMoof e-bike

Al vanaf een grote afstand herken je een VanMoof e-bike. Dit is vooral te danken aan de simpele doch stijlvolle vormgeving van de fietsen.

Bij het ontwerpen van de fietsen gaan de VanMoof ontwikkelaars altijd voor het gezegde ‘less is more’. De fietsen beschikken alleen over de benodigde onderdelen en verder geen poespas.

De fietsen van VanMoof zijn bovendien heel veilig. Dit is te danken aan het innovatieve remsysteem, maar ook aan een speciaal anti diefstalsysteem.

Zo zijn de fietsen van VanMoof voorzien van een alarmsysteem én van een tracking systeem. Je hebt vanaf je smartphone altijd zicht op de locatie van je fiets.

Ook is het een feit dat de VanMoof elektrische fietsen over handige extra’s beschikken. Wat te denken van een handmatige ontgrendeling; met een knop op het stuur kan alléén jij de fiets ontgrendelen. Je kunt dit enigszins vergelijken met de touch ID van een iPhone.

Bij het merk VanMoof ben je ook nog van veel handige extra’s verzekerd. Zo kun je een onderhoudscontract afsluiten; je betaalt slechts 298 euro voor 3 jaar service.

Ook is het mogelijk om een speciale diefstalverzekering af te sluiten. VanMoof is dus wat dat betreft méér dan alleen een leverancier van e-bikes.

Wat ons ook opgevallen is, is de oplaadtijd van de e-bikes. De accu’s van dit merk zijn in 2 uur en 30 minuten al voor 50% opgeladen. Daarbij is het ook ideaal dat je de accu uit de fiets kunt nemen. Je bent hierdoor in staat om de accu binnen op te laden. Erg handig!

Waar worden deze e-bikes gemaakt?

De VanMoof fietsen worden allemaal in Taiwan gemaakt. Om in dat land de fietsen te kunnen maken, heeft VanMoof in meerdere investeringsrondes veel geld binnengehaald. Zo wist VanMoof in 2021 nog een bedrag van 128 miljoen dollar op te halen.

De fietsen van VanMoof worden in Taiwan gemaakt én geassembleerd. Vervolgens worden de fietsen naar ons land verscheept, waarna je van alle hierboven benoemde voordelen kunt profiteren.

Leuk detail is dat de productiecapaciteit van dit merk flink toegenomen is. In 2019 rolden er nog 10.000 VanMoof elektrische fietsen van de band af, terwijl dit in 2020 al 35.000 fietsen waren. De verwachting is dat het momenteel om ruim 50.000 fietsen per jaar gaat.

Hoe is de kwaliteit?

Heb je een VanMoof dames- of herenfiets op het oog? Dan moet je kritisch naar de kwaliteit van de fiets kijken. De kwaliteit is namelijk niet altijd naar wens, zoals in meerdere ervaringen naar voren komt.

Zo hebben veel kopers klachten over onder meer de turbo knop, de bel en de accu. Deze onderdelen gaan snel kapot of functioneren vanaf het begin al niet naar wens.

Dat VanMoof in de afgelopen jaren de productie flink opgeschroefd heeft, is dus helaas in de kwaliteit terug te zien.

Doet de VanMoof fiets het perfect? Dan mag je in je handen wrijven, aangezien de fiets dan echt van een onwijs hoge kwaliteit is. Jammer genoeg hebben veel kopers toch wel de nodige problemen met hun VanMoof e-bike.

Ervaringen met de VanMoof elektrische fietsen

Lang niet alle ervaringen met de VanMoof elektrische fietsen zijn even goed. Zoals hierboven al in het kort besproken, heeft dit onder meer met de kwaliteit te maken. Maar, op het internet zijn ook de nodige negatieve ervaringen over de service te vinden.

Lang niet alle klanten zijn tevreden met de service die vanuit VanMoof verleend wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval als er iets kapot is aan de fiets.

De after service is dan niet naar wens, evenals de communicatie. In sommige gevallen wordt er simpelweg niet gecommuniceerd, waardoor klanten wekenlang zonder fiets hebben gezeten.

Er zijn echter ook positieve beoordelingen online te vinden. Zo geven kopers aan dat het makkelijk is om een proefrit te maken, dat de fietsen er geweldig uitzien en dat de informatievoorziening vanuit VanMoof prima is.

VanMoof vergeleken met andere merken

Het is vooral interessant om een VanMoof vs. Cowboy vergelijking te maken. De fietsen van deze twee merken lijken namelijk op elkaar qua design. Opvallend is dat de VanMoof fietsen een stuk duurder zijn dan de fietsen van Cowboy.

Ook kan er een vergelijking tussen Amslod vs. VanMoof gemaakt worden. Hierbij valt op dat Amslod de zaken eigenlijk beter op orde heeft, onder meer doordat het merk in staat is om een betere service te verlenen.

Daarnaast is het aanbod van Amslod prijstechnisch interessanter. Dit geldt ook voor het merk Veloretti.

Veel fietsenmerken hebben in de afgelopen tien jaar het levenslicht in ons land gezien. Het merk VanMoof werd al in 2009 opgericht, waardoor het merk een flinke voorsprong in heeft kunnen nemen.

Dit is vooral te zien in de wereldwijde expansie, maar minder in de kwaliteit. Dit merk moet gewoonweg een betere kwaliteit gaan leveren, anders ziet de toekomst er een stuk minder rooskleurig uit wat ons betreft.

Wat kost een VanMoof fiets?

Voor een VanMoof fiets moet je diep in de buidel tasten. Om je hier een indruk van te geven, zetten we van drie fietsen de prijzen op een rijtje:

  • VanMoof S5: vanaf 2498 euro.
  • VanMoof A5: vanaf 2498 euro.
  • VanMoof S3: vanaf 2498 euro.

Het lastige van deze prijzen is dat het alleen om de basisprijs gaat. Je kunt de fiets naar wens samenstellen, maar dan lopen de kosten al snel op. Voor een uitneembare accu betaal je bijvoorbeeld al 348 euro. En voor een simpele voordrager moet je 99 euro betalen.

De prijs-kwaliteitsverhouding is zodoende niet perfect. De fietsen kosten klauwen vol met geld, maar zijn niet altijd van de gewenste kwaliteit. En je moet voor alle kleine extra’s veel geld betalen. Ga daarom niet uit van de hier bovenstaande prijzen.

Waar kan je een VanMoof fiets kopen?

Iets wat VanMoof goed voor elkaar heeft, is hun dealernetwerk. Door heel Nederland heeft het merk centers/winkels geopend, waarin je bijvoorbeeld testritten kunt maken. In deze winkels kun je ook de fietsen kopen.

Verder is het mogelijk om een VanMoof fiets online te kopen. Dit doe je via de website van deze firma, waarbij je de fiets geheel naar wens samen kunt stellen. De fiets wordt vervolgens binnen 7 dagen bij je thuis geleverd.

Wil je liever de fiets uitproberen? Je kunt online direct een afspraak voor een testrit boeken. Op de afgesproken datum meld je je bij het Experience Center, waarbij je wordt geholpen door een deskundige medewerker.

Dit is een punt waar nagenoeg elke VanMoof klant onwijs enthousiast over is. De Experience Centers vind je in onder meer Amsterdam en Eindhoven.

Overigens kun je ook kiezen voor een VanMoof tweedehands e-bike. Die fietsen zijn echter ook opvallend duur.

Wat is het beste VanMoof alternatief?

Het beste VanMoof alternatief lijkt een fiets van Amslod of Veloretti te zijn. Ook kun je kijken naar de elektrische fietsen van het merk Cowboy.

Die fietsen lijken qua design op elkaar, maar de Cowboy varianten zijn een stuk betaalbaarder. Alhoewel; ook die fietsen zijn steeds duurder geworden.

Onze conclusie

De fietsen van VanMoof zijn populair, maar staan niet super goed aangeschreven.

Het is prachtig om te zien dat VanMoof de hele wereld veroverd, maar deze groei gaat mogelijk iets té snel. Dat lijkt althans het geval te zijn als we naar de kwaliteit en service kijken. 

Deel jouw ervaringen

Heb je zelf ervaringen met e-bikes VanMoof? Laat het gerust weten in een reactie onder dit artikel. Daar help je anderen weer mee!
Veelgestelde vragen

Hoe hard kan ik op een VanMoof fiets?

In Nederland zijn de VanMoof fietsen begrensd op een snelheid van 25 kilometer per uur.

Kan ik een VanMoof fiets opvoeren?

Ja, het is mogelijk om een VanMoof fiets op te voeren. Het is echter niet aan te raden, aangezien dit niet legaal is.

Past er een kinderzitje op een VanMoof e-bike?

Op een VanMoof e-bike past zeker een kinderzitje. Je kunt het zitje zowel op de voorzijde als op de achterzijde van de fiets kwijt. Voor op de achterzijde heb je wel een Heavy Duty bagagedrager nodig.

Ook interessant:


Categorieën: Elektrische fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

1 reactie

Philip Cramer · maart 26, 2023 op 2:12 pm

Koop geen Vanmoof. Duur en slechte service.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *