VanDijck elektrische fietsen – Review & voor- en nadelen

Laatst bijgewerkt door Kaz op december 25, 2022

In ons land zijn we gezegend met heel veel fietsmerken. Eén van de merken met de meest Nederlandse naam is het merk VanDijck.

Dit Nederlandse fietsenmerk richt zich op het aanbieden van hoogwaardige e-bikes. E-bikes die voor een breed publiek staan en inmiddels goed aangeschreven staan.

Hieronder lees je alles over de VanDijck elektrische fietsen!

Over het fietsenmerk VanDijck

Voor de historie van dit fietsenmerk moeten we terug naar de 17e eeuw. In die eeuw is de heer Anthony van Dyck bekend als kunstschilder. Hij maakt de meest fraaie schilderijen en richt zich hierbij puur op de natuurlijke schoonheid van het leven.

Het fietsenmerk VanDijck is volledig gebaseerd op deze kunstschilder. Hij was de inspiratiebron voor de oprichters van het fietsenmerk én vormt voor de nieuwe fietsen nog steeds de leidraad.

Alle fietsen van dit merk worden ontworpen met de schilder Anthony van Dyck in het achterhoofd.

Dat dit fietsenmerk grotendeels op de kunstschilder gebaseerd is, blijkt ook uit het logo. In het logo van dit fietsenmerk staat de tekst VanDijck met daarnaast een paar penseelstreken. Deze penseelstreken zijn een fraaie verwijzing naar Anthony van Dyck.

Binnen de firma VanDijck ligt de focus volledig op elektrische fietsen. Mocht je op zoek naar een andere soort fiets zijn, moet je bij een ander fietsenmerk aankloppen. In de wereld van e-bikes is VanDijck in ieder geval uitgegroeid tot één van de beste merken.

De troeven van VanDijck e-bikes

Innovatie, innovatie en nog eens innovatie. Dat is het toverwoord binnen de bedrijfsvoering van Dijcks. Een team van engineers is continu bezig om nieuwe dingen uit te proberen, nieuwe dingen te ontwikkelen en bestaande onderdelen te optimaliseren.

De fietsen van VanDijck zijn veelal innoverend te noemen. Zo heeft dit merk een innoverend frame ontworpen, waardoor de e-bikes nog beter in balans zijn.

Ook zijn de batterijen en motoren van VanDijck door de jaren heen verder geoptimaliseerd. Deze onderdelen zijn hierdoor eveneens van de beste kwaliteit.

Daarnaast is VanDijck een relatief klein bedrijf. Dit doet het bedrijf bewust, aangezien dít volgens het merk de manier is om de gewenste service te verlenen.

Op de website valt onder meer te lezen dat men een klein en hecht team heeft dat perfect samenwerkt op alle vlakken. Zo is de innovatie ongekend, maar hecht VanDijck ook veel waarde aan de service op de werkvloer.

VanDijck heeft besloten om met slechts een beperkt aantal dealers te werken. Deze dealers vormen het exclusieve dealernetwerk van dit merk en zijn op de website in te zien.

Op de website kun je ook je woonplaats invullen, waarna je direct de dichtstbijzijnde dealer te zien krijgt.

Leuk detail: op de website van VanDijck is ook veel informatie over de innovatieve en technologie te lezen. Absoluut een aanrader om dit eens door te nemen.

Je krijgt hiermee nog meer gevoel voor hoe een e-bike precies werkt. En hoeveel werk VanDijck steekt in het ontwikkelen van de beste e-bikes.

Zijn VanDijck e-bikes van goede kwaliteit?

De VanDijck e-bikes zijn van een sublieme kwaliteit. Dit is terug te zien aan het prijskaartje, maar dat is puur de keerzijde van de geweldige kwaliteit.

Dat de kwaliteit geweldig is, is onder meer aan de innovatie te danken. Het team van engineers is continu op zoek naar de beste onderdelen en mogelijkheden om de fietsen verder te optimaliseren. Dit resulteert nu in fietsen die van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn.

Deze hoge kwaliteit is ook te danken aan samenwerkingsverbanden. VanDijck werkt onder meer met motoren- en softwarefabrikanten samen.

Puur met als doel om de batterijen en motor verder te optimaliseren. Dit merk je aan de specificaties van de fiets, maar ook aan de levensduur. Van een VanDijck e-bike geniet je jarenlang.

Waar worden deze e-bikes gemaakt?

Dat de kwaliteit van de VanDijck e-bikes subliem is, is ook te danken aan de productie. De productie vindt namelijk volledig in Nederland plaats. Men heeft een moderne fabriek in Roosendaal gebouwd, waarin de VanDijck fietsen van de band rollen.

Doordat de productie volledig in eigen beheer is, is VanDijck perfect in staat om de kwaliteit te waarborgen. Het merk is bovendien hierdoor in staat om snel verbeteringen aan de fietsen door te voeren. Dit gaat uiteraard hand in hand met de eerder benoemde innovatie.

Op dit gebied onderscheidt VanDijck zich van veel andere elektrische fiets merken. Veel andere merken, waaronder Nederlandse fietsmerken, kiezen voor een productie in het buitenland.

De kosten kunnen daarmee lager gehouden worden, maar dit gaat altijd ten koste van de kwaliteit. Bij VanDijck kiest men bewust voor kwaliteit. En dus voor productie in eigen land.

Ervaringen van gebruikers

De meeste klanten van VanDijck kiezen bewust voor een fiets van dit merk. De meeste klanten zijn namelijk op zoek naar een e-bike van de hoogste kwaliteit. En naar een e-bike die aan alle huidige eisen voldoet.

Kijkende naar de ervaringen zien we dat veel gebruikers tevreden zijn met hun aankoop. Veel kopers roemen de kwaliteit van de fiets, evenals de service vanuit VanDijck.

Her en der zijn wel wat negatieve puntjes te vinden. Zo benoemt een gebruiker dat hij nooit een handleiding voor de boordcomputer heeft gekregen.

Een andere gebruikers geeft aan dat de ondersteuning soms er mee stopt. Hij geeft hierbij aan dat het net is alsof hij op de fiets tegengehouden wordt.

De meeste ervaringen zijn in ieder geval erg positief. Maar, VanDijck kan nog wel wat winst behalen.

De laatstgenoemde klacht, met betrekking tot het inhouden van de ondersteuning, hebben we meermaals voorbij zien komen. Dat is dus iets waar het merk goed naar zou moeten kijken.

De grootste voordelen 👍

  • Sublieme kwaliteit. De kwaliteit is één van de belangrijkste voordelen van een VanDijck e-bike. De fietsen bestaan louter uit de beste onderdelen en zijn keurig afgewerkt. Meerdere gebruikers geven hierover bijvoorbeeld aan dat de lasnaden er grandioos uitzien.
  • Tof design. VanDijck besteedt niet alleen veel tijd aan de kwaliteit, maar ook aan het design. Alle fietsen van dit merk zien er stijlvol uit, zijn netjes afgewerkt en zijn veelal van een gave kleur voorzien. Zo zijn sommige fietsen in een matte kleur uitgevoerd.
  • Geweldige specificaties. De specificaties van de VanDijck e-bikes zijn eveneens subliem te noemen. De actieradius is dik in orde en je hebt uit meerdere trapondersteuningen de keuze. De maximale snelheid is uiteraard 25 km/u. Overigens is VanDijck ook erg transparant over deze specificaties, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Altec.

De grootste nadelen 👎

  • Lange levertijd. Als je een VanDijck fiets koopt, moet je enig geduld op kunnen brengen. Pas nadat je een bestelling hebt geplaatst, wordt de fiets in elkaar gezet. De doorlooptijd is hierdoor ongeveer een paar weken. Jammer, maar op zich goed voor te stellen.
  • Duur. Indien je een goedkope e-bike wilt kopen, kun je VanDijck op voorhand al links laten liggen. De elektrische fietsen van dit merk zijn simpelweg duur.

VanDijck vs. andere e-bike merken

De vergelijking tussen bijvoorbeeld VanDijck en VanMoof en Cowboy is erg interessant. Deze drie merken staan namelijk goed aangeschreven, bieden meerdere e-bikes aan en richten zich allemaal op het hogere segment.

Van deze drie merken valt VanDijck om meerdere redenen direct op. Ten eerste doordat het merk continu met innovatie bezig is. En hier ook nog eens transparant over is.

En ten tweede doordat de fietsen in eigen land geproduceerd worden. Dat is bij VanMoof en Cowboy een compleet ander verhaal.

Maar, voor een VanDijck fiets betaal je wel veel geld. Dit geldt ook voor de fietsen van VanMoof en Cowboy, maar de prijsstelling is toch anders. Verkijk je overigens niet op alleen de basisprijs.

Bij bijvoorbeeld VanMoof kun je de fiets nog naar wens samenstellen, maar daarvoor moet je wel (heel) diep in de buidel tasten.

Hoeveel kost van een VanDijck fiets?

Voor een VanDijck fiets betaal je minimaal 2000 euro. Er zijn echter ook e-bikes van dit merk waar je ruim 3500 euro voor moet betalen. De prijzen lopen dus nogal uiteen, maar bevinden zich wel aan de bovenkant van de markt.

Onthoud echter wel altijd dat je voor kwaliteit moet betalen. Indien je voor een VanDijck e-bike kiest, ben je van een lange levensduur verzekerd. Dat zet het prijskaartje uiteraard in een ander daglicht.

Zijn er wel eens VanDijck aanbiedingen?

Wij zijn tot op heden nog geen VanDijck aanbieding tegengekomen. Mogelijk komt het merk in de toekomst wel met aanbiedingen op de proppen, dus hou de website goed in de gaten.

VanDijck dealers: waar te koop?

Een VanDijck fiets kun je online bestellen, waarbij je een dealer moet selecteren. Bij deze dealer kun je je fiets na verloop van tijd ophalen. Bij die dealer kun je ook terecht voor onderhoud en service in de toekomst.

Het fijne is dat VanDijck dealers door heel het land heeft. Ongeacht waar je woont, vind je altijd een dealer bij je in de buurt. Check de website van VanDijck direct om te achterhalen waar de dealers bij jou in de buurt te vinden zijn.

Conclusie: de moeite waard of niet?

Indien je bereid bent om diep in de buidel te tasten, is een VanDijck e-bike zeker aan te raden. De fietsen zijn van een sublieme kwaliteit, beschikken over prima specificaties en worden continu doorontwikkeld. Dit merk je duidelijk aan onder meer de levensduur van de fiets.

Maar, je moet wel rekening met de forse prijzen houden. Mocht je liever zo min mogelijk geld aan je nieuwe e-bike uitgeven, ben je beter af bij een ander e-bike merk.
Meer fietsen:


Categorieën: Elektrische fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

3 reacties

Billiauw p · december 13, 2022 op 7:30 pm

Ik rijd nu 4 weken met de kalii 3 belt. Vindt de fiets leuk qu’à zithouding en stabiliteit maar de motor laat qu’à ondersteuning zeer te wensen over. Mijn vorige ebike heeft een motor met 53 Newton ondersteuning en geeft meer ondersteuning dan de kalii met 80 Newton.

Philip K · augustus 3, 2023 op 8:03 pm

Onlangs in België/Brugge 2 fietsen Van Dyck gekocht. de Leto belt en de Kalii3 belt. Beiden met een batterij van 882Wh. Dat was tevens de hoofdreden waarom mijn oog op Van Dyck viel; de krachtige batterij. Daarnaast moet ik toegeven de fietsen ogen mooi, en riemaandrijving genoot ook mijn voorkeur.
Over de Leto kunnen we niets negatiefs vinden.
De Kalii3 wel !
Ik vind het bijzonder jammer, heb me visueel laten misleiden, dat deze toch relatief dure fiets geen verende voorvork heeft. Op hobbelige weg rammelt de fiets en krijg ik last aan de polsen.
HET MERK VAN DYCK DAT PRETENDEERT HET HOGER KWALITEITSSEGMENT NA TE STREVEN ZOU EEN KALII3 TOCH LIGEN UITRUSTEN MET EEN VERENDE VOORVORK.
Nog een kleine opmerking : één keer blijven haperen aan de zwakke plastiek riembescherming, en die was al om zeep.
Om positief te eindigen, de Leto en Kalii3 blijven mooie fietsen.
Grt,
Philip,
uit het mooie Brugge

Marc · november 23, 2023 op 7:31 pm

Het is echt een slecht merk. Alles gaat kapot aan deze Van Dijck fietsen. Lamp, voor de tiende keer laten
Vervangen. Lekke banden: lekt langs de gehele velg, al tig keer band vervangen bij de dealer, steeds weer lek.
Nu foutcode error 33 en een fiets die er uit zichzelf vandoor gaat! Zeer onveilig. Beslist geen aanrader.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *