Fiets voor lange mensen kopen? Zo vind je een grote fiets!

Laatst bijgewerkt door Kaz op december 13, 2022

Lange mensen lopen in het dagelijks leven tegen de nodige uitdagingen aan. Letterlijk en figuurlijk. Zo is het voor langere mensen lastig om een geschikte fiets te vinden.

De meeste fietsen zijn te klein of zitten alles behalve comfortabel. Hoe je dan alsnog als lang persoon een geschikte fiets kunt vinden? Het antwoord op die vraag vind je in dit artikel.

Hoe groot moet een grote fiets zijn?

De maat van een fiets wordt altijd in inches weergegeven; het gaat hierbij om de framemaat. Als we naar de framemaat voor grote mannen kijken, zou de framemaat 65 moeten zijn. Deze framemaat is geschikt voor mannen van 195 tot 200 centimeter lang.

Bij vrouwen zit dit net iets anders:

LichaamslengteFramemaat herenFramemaat dames
185 tot 190 cm56 – 61 cm57 – 61 cm
190 tot 195 cm61 – 63 cm59 – 61 cm
195 tot 200 cm63 – 65 cm59 – 61 cm

Het blijft niet alleen bij deze fietsen. Mocht je nóg langer zijn, kun je ook voor framemaat 67 of 70 kiezen. Maar, het aanbod hiervan is een stuk beperkter. Slechts een paar merken richten zich op het fabriceren van dergelijke grote fietsen.

Hoe vind je een fiets als langer persoon?

Als langer persoon moet je eerst je lichaamslengte opmeten. Hoe lang ben je precies? Het verschil tussen 200 centimeter en 203 centimeter is voor de aanschaf van een fiets namelijk van essentieel belang.

Vervolgens is het zaak om te bepalen wat voor jou de juiste framemaat is. Aan de hand van je framemaat kun je gericht op zoek gaan naar de beste fiets.

Maar, wat voor soort fiets wil je graag hebben? Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een elektrische fiets voor lange mensen? Of wil je een grote stadsfiets hebben?

Overigens kun je uit nog meer soorten fietsen kiezen. Wat te denken van een spinningfiets voor lange mensen hometrainer voor lange mensen, of een fiets voor zware mensen?

Voor laatstgenoemde groep kan een elektrische fiets met dikke banden ook interessant zijn.

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

Het lastige van de meeste fietsen is dat deze niet geschikt zijn voor lange mensen. Lange mensen kunnen wel op zo’n fiets zitten, maar doen dit absoluut niet comfortabel. Of hun knieën komen tegen het stuur aan tijdens het trappen.

Je moet daarom proefzitten op de fiets. Maak ook een proefrit, indien je deze mogelijkheid hebt. Dit is van essentieel belang om te bepalen of de fiets voor jou passend is.

Verder moet je dus goed naar het soort fiets kijken. Het aanbod van grote elektrische fietsen is bijvoorbeeld steeds meer divers aan het worden. Een racefiets of MTB voor lange mensen blijft echter een lastig verhaal.

Hoe kom je aan een grote fiets?

Het vinden van een grote fiets is niet makkelijk. Het aanbod is beperkt, geen enkel lichaam is hetzelfde en je hebt ook nog met je eigen voorkeuren te maken.

Om toch aan een grote fiets te komen, kun je voor een custom made fiets kiezen. Er zijn meerdere fabrikanten die zo’n fiets volledig op basis van jouw wensen maken.

Dergelijke fabrikanten zijn in staat om een groot frame te ontwikkelen. Deze fabrikanten kunnen overigens ook een elektrische fiets voor kleine mensen ontwikkelen.

Een andere optie is om zelf een fiets op te bouwen. Het belangrijkste hierbij is dat je een groot frame tot je beschikking hebt. Dit frame kun je vervolgens geheel naar wens aankleden, waarmee je zelf de grote fiets van je dromen opbouwt.

Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *