Fietsenberging voor in voortuin: Aandachtspunten, Regels & Tips
Overweeg je om een fietsenberging in je voortuin te plaatsen? Dan is het van belang dat je goed op de hoogte bent van de regels en aandachtspunten.
Hieronder ontdek je alle info die je nodig hebt om die fietsenstalling in jouw voortuin te plaatsen. We geven je tevens een aantal nuttige tips!
Regels omtrent een fietsenstalling in de voortuin
Als je van plan bent om de fietsenstalling in je achtertuin te plaatsen, dien je op niets te letten. Dit kan je namelijk perfect zonder vergunning.
Maar voor het plaatsen van een fietsenstalling in de voortuin gelden wel enkele regels. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de constructie niet hoger is dan 1 meter.
Daarnaast mag de oppervlakte van de fietsenberging niet meer dan 2 vierkante meter bedragen.
Een fietsenstalling in je voortuin bouwen zonder vergunning kan eigenlijk niet. Want deze fietsenstalling is meestal hoger dan 1 meter en groter dan 2 vierkante meter.
Ga dus eerst langs bij de gemeente om een bouwvergunning aan te vragen.
Heb je een fietsverzekering of inboedelverzekering? Dan moet je je bouwplanning eerst schriftelijk afstemmen met de verzekeringsmaatschappij.
Bij de gemeente kunnen ze je precies vertellen welke stappen je hiervoor moet ondernemen.
Uitzondering: verzonken fietsenberging bouwen
Er is een manier waarop je een fietsenstalling in je voortuin kunt plaatsen zonder dat je een bouwvergunning nodig hebt: een gat graven.
Door je fietsenberging in een gat te bouwen, komt deze namelijk niet zo hoog. Dit is een methode die steeds meer wordt toegepast, omdat een bouwvergunning aanvragen veel tijd kost.
Als je een verzonken fietsenstalling wilt plaatsen, zul je wel wat meer werk hebben. Maar je kunt er nog altijd voor kiezen om iemand in te huren.
Waarom een fietsenberging / fietsenstalling kopen?
Een fietsenberging kopen, biedt heel wat voordelen. Zo wordt een fiets die buiten het zicht staat minder snel gestolen. Bovendien staat hij zo veilig voor vandalen.
Door een fietsenstalling te voorzien, staat je fiets ook droog waardoor hij langer meegaat. Zeker als het gaat om een elektrische fiets, want deze lijdt nog meer onder de wisselende weersinvloeden.
Fietsenberging vs fietsenrek
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een fietsenrek te plaatsen in plaats van een fietsenberging. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo staat je fiets droog en veilig in een fietsenstalling, waardoor de levensduur langer is.
Een fietsenrek is echter heel wat goedkoper. Ook neemt het minder ruimte in beslag en heb je er geen vergunning voor nodig.
Er zijn verschillende formaten te koop, zoals een fietsenrek voor 5 fietsen of een fietsenrek voor 6 fietsen.
Als je wilt weten wat voor jou de beste optie is, dien je de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen.
Fietsenstalling kopen? Hier moet je op letten
Wil je een lage fietsenberging voor in je voortuin kopen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal zaken.
De belangrijkste aandachtspunten zetten we hieronder op een rij!
Afmetingen
Fietsenstallingen bestaan in diverse afmetingen. Je doet er goed aan om op voorhand te bepalen hoe groot je fietsenstalling moet zijn om een miskoop te vermijden.
Gelukkig kan je dit zelf uitrekenen: een fiets is gemiddeld 1,85 meter lang, dus je moet al zeker kiezen voor een fietsenberging met een diepte van 2 meter.
De ideale breedte hangt af van hoeveel fietsen je erin wilt plaatsen en hoe breed deze zijn. Om je een idee te geven: een stadfiets is doorgaans zo’n 50 centimeter breed en een bakfiets zo’n 75 cm breed.
Daarnaast is het logisch dat een fietsenberging voor 2 fietsen een stuk kleiner moet zijn dan een fietsenberging voor 4 fietsen of een fietsenberging voor 6 fietsen.
Materiaal
Fietsenstallingen bestaan doorgaans in drie soorten materialen: metaal, kunststof en hout.
De duurste optie is een houten fietsstalling, maar deze is ook de mooiste. Hout straalt namelijk warmte uit en past door zijn natuurlijke look goed bij je tuin.
Een metalen fietsenberging is dan weer erg stevig en kunststof is goedkoop. Ook hier dien je goed de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen om de juiste keuze te kunnen maken.
Wat voor soorten fietsenbergingen zijn er?
Als je op zoek gaat naar een fietsenberging voor in de voortuin, zul je zien dat dit geen makkelijke opgave is.
Fietsenbergingen bestaan namelijk in diverse afmetingen, materialen en looks. Maar het positieve is dat je dankzij de vele opties zeker een fietsenhok voor in jouw voortuin vindt.
Voor verschillende hoeveelheden fietsen
Wil je een fietsenstalling kopen? Dan zul je de keuze hebben uit verschillende afmetingen. Zo is een fietsenberging voor een elektrische fiets wat groter. Hoe groter de fietsenstalling, hoe meer fietsen er in kunnen staan.
Zo is een fietsenberging voor 5 fietsen heel wat groter dan een fietsenberging voor 3 fietsen. Vaak staat er niet aangeduid voor hoeveel fietsen de fietsenstalling geschikt is.
Het is daarom goed om op voorhand te berekenen hoeveel plaats je nodig hebt. Vervolgens kun je ook gerichter zoeken naar een fietsenberging voor in de voortuin.
Van verschillende soorten materialen
Je kunt ook op zoek gaan naar een fietsenschuur voor in de voortuin op basis van het materiaal waaruit het gemaakt is.
Denk goed na over welk materiaal je het liefst hebt. Doorgaans kun je kiezen uit metaal, aluminium, hout en kunststof. Soms zie je ook een combinatie van materialen.
Een fietsenberging uit hout met een aluminium dak komt bijvoorbeeld regelmatig voor. Daarnaast bestaan er ook enkele fietsenbergingen uit glas.
Wil je een goedkope fietsenberging kopen? Dan is kunststof meestal de beste optie. Maar de prijs hangt uiteraard ook af van het design en het formaat.
Fietsenberging / fietsenstalling zelf maken
In plaats van een fietsenstalling te kopen, kun je er ook een maken. Daarvoor dien je uiteraard wel een beetje handig te zijn.
Als je twee linkerhanden hebt, dan is het beter om er een te kopen.
Wil je zelf een fietsenberging maken? Dan zijn er verschillende manieren om dit te doen. Hieronder enkele ideeën om goed van start te gaan!
Gebruik een oud tuinhuis
Indien je een fietsenberging in je tuin wilt plaatsen, kun je daarvoor een oud tuinhuis gebruiken. Dat kan natuurlijk alleen maar als je ervoor openstaat om deze in je achtertuin te plaatsen.
Wil je per se een lage fietsenberging in je voortuin? Dan zul je het anders moeten aanpakken.
Fietsenberging van hout maken
Als je van plan bent om volledig zelf je fietsenberging te maken, dan gebruik je daarvoor bij voorkeur hout. Dit materiaal is namelijk het makkelijkst te bewerken.
Maar je kunt ook een fietsenberging van metaal maken en metalen platen gebruiken.
Waar rekening mee houden bij het maken van een fietsenstalling?
Of je nu een oud tuinhuis gebruikt of van plan bent om zelf een fietsenberging van metaal of hout te maken, het is belangrijk om op enkele dingen te letten.
Zo kan je bij een fietsenberging een ophangsysteem plaatsen. Ideaal om in een wat kleinere berging meerdere fietsen te plaatsen.
Daarnaast is deze beveiligd met een deur en slot, zodat dieven je fiets niet kunnen stelen.
Er zijn nog andere dingen die je kunt toevoegen voor meer gemak, zoals een fietslift en opbergmanden.
Waar een fietsenberging kopen?
Er zijn verschillende winkels waar je een fietsenberging kunt kopen. Het is een goed idee om op voorhand diverse aanbieders te vergelijken, zodat je zeker geen miskoop begaat.
Natuurlijk is het ook belangrijk om te letten op de prijs, kwaliteit, duurzaamheid en de looks van de fietsenberging.
Conclusie
Wil je een fietsenberging in je voortuin plaatsen? Dan dien je eerst een bouwvergunning aan te vragen. Tenzij je kiest voor een verzonken fietsenberging.
Bij het uitkiezen van een fietsenstalling voor in de voortuin is het vooral belangrijk dat je het juiste formaat uitkiest. Dit bepaal je aan de hand van hoe hoog je fiets is en hoeveel fietsen je erin wilt plaatsen.
Als je beslist om zelf een fietsenberging te bouwen, dan mag je ook niet vergeten om te zorgen voor een goede beveiliging van de deuren en een eventueel ophangsysteem om meerdere fietsen kwijt te kunnen.
Met de tips uit dit artikel weten wij zeker dat je tot een goede koop (of bouw) kunt komen!
0 reacties