Fietsenschuurtje nodig? Bekijk onze tips en inspiratie

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 8, 2024

Zoek jij een praktische oplossing om fietsen te stallen? Dan kom je al snel uit bij een fietsenschuur. Maar wat zijn precies de opties met een fietsenschuurtje? Daar gaan we in dit artikel op in. 

We zetten eerst de verschillende soorten op een rij. Ook ontdek je wat de voordelen zijn van een fietsenschuurtje zelf maken of kopen.

Vervolgens geven we je aandachtspunten en geven we een indicatie van de te verwachten kosten. Zo ben je beter op de hoogte en kan je een weloverwogen keuze maken.

Soorten fietsenschuurtjes

Er zijn meerdere soorten fietsenschuren waar je aan kunt denken. Grofweg komen de volgende 3 opties het meest voor: 

  1. Fietsenberging achtertuin
  2. Fietsenberging stalling voortuin
  3. Fietsenschuur met opslagruimte

De fietsschuur kan dus in de achtertuin of voortuin worden geplaatst, afhankelijk van de beschikbare ruimte. Daarnaast is de ruimte die je hebt belangrijk voor de grootte van de fietsenschuur.

Bij veel ruimte kun je de fietsschuur ook voor andere doeleinden gebruiken. Dan ga je dus voor de fietsschuur met extra opslagruimte. 

Fietsenschuur zelf maken of kopen?

fietsen schuurtje

Wil je thuis over een fietsschuur beschikken? Dan heb je de mogelijkheid om dat schuurtje zelf te maken of te kopen. Beide opties hebben voordelen.

We zetten ze op een rij zodat je een persoonlijke afweging kunt maken. 

Fietsenschuurtje zelf maken

Ben je handig? Dan kun je een fietsenschuurtje zelf maken. Het voordeel hiervan is dat je veel creatieve vrijheid hebt.

Je ontwerpt het schuurtje precies zoals jij wilt. Hierbij kun je rekening houden met de afmetingen in jouw tuin en afmetingen van de spullen die er in komen te staan. Ook kies je zelf precies welke materialen je wilt gebruiken.

Het nadeel is dat dit veel tijd kost en je er handig voor moet zijn om het echt goed uit te voeren. 

Fietsenschuurtje kopen 

Het kopen van een fietsschuur heeft ook voordelen. Het scheelt je ten eerste veel tijd. Je hoeft niet na te denken over het ontwerp en bent ook niet bezig met het klussen. 

Het is daarnaast een feit dat er veel fietsenschuurtjes te koop zijn. Er is genoeg keuze om een schuur in de gewenste afmetingen te vinden.

Dat weegt op tegen het nadeel van een fietsenschuur kopen: dat je namelijk niet volledig zelf het ontwerp en de afmetingen bepaalt. 

Bovendien kan het kopen van een fietsenschuur duurder uitpakken dan het zelf maken van een fietsenschuur. 

Wil je voor een middenweg gaan? Overweeg dan een prefab fietsenschuurtje. Dit schuurtje is al voor een groot deel in elkaar gezet. Je hoeft de onderdelen vaak alleen nog aan elkaar te bevestigen. 

Fietsenschuur zelf maken? 4 aandachtspunten

fietsenschuurtje kunststof

Wil je zelf aan de slag gaan met het maken van de fietsenschuur? Wij zetten 4 aandachtspunten voor je op een rij. Dit zijn aspecten die je bij het ontwerpen niet moet vergeten:

1: Let op de minimale afmetingen voor een fietsenschuur

Het maken van een fietsenschuur begint bij het maken van een gedetailleerd ontwerp. Verdiep je hiervoor goed in het maken van een schuurtje. Of ga bij een specialist langs om advies in te winnen.

Er zijn 2 punten waar je bij de afmetingen extra op moet letten. 

Enerzijds moeten de afmetingen van het fietsenschuurtje passen bij de ruimte die je beschikbaar hebt. Meet jouw tuin of voortuin dus goed op. 

Anderzijds is het natuurlijk belangrijk dat de fietsen in het schuurtje passen. Meet goed hoeveel ruimte je hiervoor nodig hebt.

Vergeet niet dat je rekening moet houden met ruimte tussen de fietsen, als je ze parkeert. Ook moet het qua ruimte mogelijk zijn om de fietsen in de schuur te krijgen. 

2: Creëer een handige indeling

In de fietsschuur wil je jouw fietsen natuurlijk op een handige manier opbergen. Hier zijn meerdere handige oplossingen voor bedacht. 

De meest simpele optie is een fietsenrek waar je de fiets in rijdt. Denk bijvoorbeeld aan een fietsenrek voor 5 fietsen of een fietsenrek voor 6 fietsen. Dan heb je in de meeste gevallen voldoende ruimte.

Daarnaast kun je de fiets op andere manieren horizontaal stallen.

Denk bijvoorbeeld aan een fiets ophangsysteem vanuit het plafond van de stalling. Dan takel je jouw fiets aan het stuur en het zadel omhoog. 

Daarnaast zijn er genoeg oplossingen om de fiets verticaal te stallen. Dit is erg ruimte-efficiënt. Door middel van klemmen of haken hang je jouw fiets dan op aan de muur. Dit kan aan het wiel of aan het frame zijn.  

3: Gebruik stevige materialen

Bij het zelf maken van een fietsschuur wordt er vaak gekozen voor hout als materiaal. Dit is simpelweg het meest eenvoudig om mee te werken.

Geschikte houtsoorten zijn onder andere: sparrenhout, vurenhout, grenenhout, cederhout of douglas hout. 

Wil je er zeker van zijn dat het materiaal tegen alle weersomstandigheden kan? Zorg er dan voor dat je het impregneert of geïmpregneerd koopt. Dan biedt het genoeg weerstand tegen vocht, insecten en rot. 

4: Kies een stijl die bij je past

Ook het ontwerp van de fietsschuur is natuurlijk belangrijk. Het grote voordeel van het zelf maken, is dat je de fietsenschuur ook naar wens kunt ontwerpen.

Ga voor materialen die je mooi vindt en kleuren die bij jouw wensen passen. Afhankelijk van je smaak, kun je het fietsenschuurtje een moderne, natuurlijke of landelijke uitstraling geven. 

De kosten

fietsenberging-voortuin

Wat een fietsschuur precies kost hangt er erg vanaf hoe je het aanpakt. Ga je de fietsenschuur zelf maken? Dan komen daar andere kosten bij kijken dan bij het kopen van een fietsenschuur. 

Als je de fietsschuur zelf maakt maak je kosten voor de materialen, installatie, de nodige gereedschappen. Het is lastig om een prijsindicatie te geven.

De prijs is namelijk sterk afhankelijk van het formaat fietsenschuur en de materialen die je gebruikt. De kosten liggen tussen een paar honderd en een paar duizend euro. 

Soms moet je zelfs een vergunning bij de gemeente aanvragen, maar dat is bij het kopen van een fietsschuur ook het geval. 

Bij het kopen van de fietsenschuur betaal je alleen de aankoopprijs en de kosten voor de installatie. Wat dat betreft zijn de kosten veel beter te overzien.

Vaak kosten de schuren zeker een paar duizend euro. Ook hier ligt de prijs erg aan het formaat en het materiaal dat gebruikt wordt.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *