Presta ventiel: Alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 8, 2024

Heb jij een Presta ventiel? Of overweeg je een fiets met een Presta ventiel te kopen? In dit artikel vertellen we je wat je moet weten. 

Je ontdekt wat een Presta ventiel precies is en hoe je een Presta ventiel kunt oppompen.

We gaan in op de voor- en nadelen van het ventiel en vertellen je meer over de soorten fietspompen. 

Wat is een Presta ventiel?

Een Presta ventiel is een smal en langwerpig ventiel, dat vaak gebruikt wordt bij sportfietsen. Het wordt ook wel een Frans ventiel genoemd.

In het midden van het ventiel bevindt zich een schroefdraad en bovenop zit een klein ventieldopje. 

Hoe moet je een Presta ventiel oppompen? Stappenplan

frans ventiel presta

Wil jij jouw fietsband met Presta ventiel oppompen? Dan heb je daar een fietspomp voor nodig, die geschikt is voor een Frans ventiel of Presta ventiel. De volgende stappen moeten doorlopen worden:

 1. Ventiel voorbereiden

Voordat je begint met het oppompen, draai je het ventieldopje van het Presta ventiel af. Hierna draai je de rest van het Presta ventiel open. Dit doe je door het kleine ringetje een stukje omhoog te draaien.

Wil je testen of je dit goed hebt gedaan? Druk dan een paar keer op het ventiel. Er moet lucht ontsnappen. 

 1. Fietspomp aansluiten

Pak de fietspomp erbij. De meeste pompen met een Presta ventiel opzetstuk, kun je vastklikken op het ventiel. De pomp gaat dan geen kant meer op. 

 1. Presta ventiel oppompen

Nu kun je de band oppompen. Doe dat tot de gewenste hoeveelheid druk is bereikt.

 1. Fietspomp losmaken

Is jouw band hard genoeg opgepompt? Dan kun je het ventiel loshalen. Klik de pomp weer los, zodat je hem van het ventiel kunt halen. Het is een goed teken als de pomp lastig van het ventiel af te krijgen is. 

 1. Afronden

Is dat gelukt? Dan draai je het binnenste ringetje van het Presta ventiel weer terug naar beneden. Vergeet ook het ventieldopje niet terug op het ventiel te plaatsen. Dan ben je klaar. 

De voor- en nadelen van een Presta ventiel

frans presta ventiel

Een Presta ventiel heeft voor- en nadelen. Voor het overzicht zetten we ze voor je onder elkaar:

👍 Voordelen

 • Licht van gewicht

De Presta ventielen staan bekend om de smalle vorm en het lichte gewicht. Dit is handig als je met de fiets veel snelheid wilt maken. 

 • Hoge druk mogelijk

Presta ventielen kunnen een hoge druk aan. Hoger dan andere ventielen. Als je maximale snelheid wilt halen, is dat handig. Dit zorgt voor minimale weerstand op de weg. 

 • Geschikt voor veel velgen

Het Presta ventiel kan op meerdere manieren gemonteerd worden. Ook op diepere velgen. 

 • Intern afdichting mechanisme

Bij het verwijderen van de fietspomp, ontsnapt er bij het Presta ventiel relatief weinig lucht. In tegenstelling tot andere ventielen. Daarnaast is het Presta ventiel door dit mechanisme ook niet snel vuil. 

 • Goed voor velg

Voor het aansluiten van het Presta ventiel is maar een klein gaatje in de velg nodig. Hierdoor blijft de velg steviger. 

👎 Nadelen

 • Ventieldopje verliezen

Voordat je het Presta ventiel kunt oppompen, moet je een klein ventieldopje verwijderen. Vervolgens moet je ook nog aan een ander ringetje draaien. Dit zijn kleine onderdelen die je makkelijk kunt verliezen. 

 • Pompen vereist extra handeling

Als je de fietsband met een Presta ventiel wilt oppompen, moet je het ventieldopje losdraaien. Daarnaast moet je het ventiel zelf losdraaien. Dit zijn extra handelingen. Bij andere ventielen kun je de pomp direct aansluiten. 

Welke fietspomp past bij mijn Presta ventiel?

prestaventiel

Veel fietspompen zijn kunnen gebruikt worden als je een Presta ventiel wilt oppompen. De beste fietspomp hiervoor, is een fietspomp met drukmeter.

Dit type fietspomp wordt vaak geleverd met verschillende opzetstukjes. Het Franse ventiel of Presta ventiel kan er mee worden opgepompt. 

Voor een Frans ventiel zijn er ook hand fietspompen verkrijgbaar. Ook dit type pomp heeft vaak 2 openingen en diverse opzetstukjes. Meestal is één van die twee openingen geschikt voor het Presta ventiel. 

Een fietspomp die meestal niet geschikt is voor het Presta ventiel, is de Jumbo fietspomp. Dit is een klassieke fietspomp, die bijna elk Nederlands gezin wel in de schuur heeft staan.

De fietspomp is niet geschikt voor een Presta ventiel, wel voor een Hollands ventiel.
Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een Frans ventiel en een Presta ventiel?

Er is geen verschil. Een Frans ventiel is hetzelfde als een Presta ventiel. 

Heb je een speciale fietspomp nodig voor een Presta ventiel?

Een band met Presta ventiel kun je alleen oppompen, als je daar het juiste opzetstuk voor hebt. Een Presta ventiel is namelijk smaller dan de gebruikelijke ventielen. Daar moet de fietspomp geschikt voor zijn. Bij veel fietspompen zit dit opzetstuk er standaard bij. 

Wat is het verschil tussen een Presta ventiel en een Schrader ventiel?

Presta ventielen lenen zich goed voor sportfietsen. Terwijl Schrader ventielen vaker voor auto’s worden gebruikt. Qua vorm zijn de Presta ventielen langer en dunner dan de Schrader ventielen. Een Presta ventiel kan daarnaast een hogere druk aan dan een Schrader ventiel. 

Wat voor soort fietsen hebben een Presta ventiel?

Een Presta ventiel zie je vaak bij sportfietsen. Het is een gebruikelijk ventiel voor een mountainbike, racefiets of gravelbike. 

Moet een Presta ventiel schoongemaakt worden?

Nee, dat is niet per se nodig. Het kan wel goed zijn. Zo voorkom je namelijk dat het ventiel verstopt gaat zitten. Prik met een dunne naald door het ventiel en laat het ventiel in een sopje staan. 


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *