Jumbo fietspomp: Waar is deze ouderwetse fietspomp te koop?

Laatst bijgewerkt door Kaz op januari 30, 2024

De meest bekende fietspomp van Nederland, is de Jumbo fietspomp. De ouderwetse fietspomp is niet uit de Nederlandse schuur weg te denken.

Maar wat typeert de Jumbo fietspomp precies? En wat zijn de voor- en nadelen van deze fietspomp? Daar kom je in dit artikel achter.

Ook kom je te weten voor wie de Jumbo fietspomp geschikt is. En hoe het zit met de kosten en werking van de fietspomp.

Wat is een Jumbo fietspomp?

We gaven het al aan. De Jumbo fietspomp is een karakteristieke ouderwetse fietspomp. In bijna elke Nederlandse schuur kun je hem vinden.

De pomp is al tientallen jaren op de markt. Al sinds de jaren 60 om precies te zijn. En in de loop der jaren zijn er weinig veranderingen aan de fietspomp doorgevoerd.

Dat komt door de ijzersterke kwaliteit. De pomp is bijzonder stevig en is met recht een van de beste fietspompen van Nederland te noemen.

Wat typeert de Jumbo fietspomp?

De Jumbo fietspomp is een echte klassieker. De vormgeving is niet te missen en is voor veel mensen erg herkenbaar.

De fietspomp wordt ook wel de plankpomp genoemd. Het geheel bestaat uit een houten plank, stevige stalen buis en een rode slang. De houten plank is stevig aan de stalen buis vastgemaakt. Op de plank kun je jouw voeten plaatsen tijdens het oppompen van jouw fietsband.

De zwarte buis van de Jumbo fietspomp is volledig naadloos en gemaakt van staal. Die stevige constructie gaat jaren mee. Het maakt het mogelijk om efficiënt lucht in de band te pompen. Zonder dat er lucht verloren gaat.

Ook beschikt de Jumbo fietspomp over een kenmerkende rode slang. De slang is gemaakt van stevig rubber. Aan het uiteinde zit een ventielklem, zie zet je vast op het ventiel van jouw fiets.

De voor- en nadelen van een Jumbo fietspomp

jumbo fietspomp

Wil je een compleet beeld krijgen van de Jumbo fietspomp? Om bijvoorbeeld te weten te komen of de fietspomp iets voor je is?

Dan is het aan te raden om de voor- en nadelen van de Jumbo fietspomp tegen elkaar af te wegen.

We zetten ze hieronder voor je onder elkaar:

Voordelen fietspomp van Jumbo

 • Stevig

De onderdelen van de Jumbo fietspomp zijn erg stevig. Dat komt doordat er wordt gewerkt met hoogwaardige materialen. Er is niet voor niets weinig aan het ontwerp veranderd in tientallen jaren.

 • Slang in meerdere maten verkrijgbaar (ook 120 cm)

De slang van de Jumbo fietspomp is in meerdere maten verkrijgbaar. Hierdoor zit er altijd wel een maat die bij jouw wensen past.

 • Stijlvol ontwerp van een ouderwetse fietspomp

Uniek is natuurlijk ook de vormgeving van de Jumbo fietspomp. De fietspomp heeft authentieke looks, die al jaren onveranderd zijn gebleven. Het is een typisch Nederlandse ouderwetse fietspomp.

 • Duurzaam

Door de hoogwaardige materialen en het optimale design, gaat de Jumbo fietspomp jaren mee. Dat maakt het een duurzame keuze.

 • Onderdelen los verkrijgbaar

Wat ook bijdraagt aan de duurzaamheid, is dat onderdelen los te bestellen zijn. Gaat er een onderdeel kapot, dan kun je een nieuwe bestellen. De fietspomp is op die manier altijd makkelijk te repareren. Er zijn zelfs instructievideo’s beschikbaar. Zo gaat de Jumbo fietspomp al helemaal lang mee.

 • Geschikt voor meerdere ventielen met verloopstuk

In principe kun je de Jumbo fietspomp voor veel soorten fietsen gebruiken. De fietspomp is standaard geschikt voor een Hollands ventiel. Echter kun je de mogelijkheden uitbreiden met een verloopstuk. Daarmee maak je de fietspomp ook geschikt voor andere ventielen, zoals een Frans ventiel.

 • Verantwoord productieproces

Mensen met een verminderd arbeidsvermogen werken aan het produceren van de Jumbo fietspomp. Daardoor wordt er meer werkgelegenheid gecreëerd. 

Nadelen fietspomp van Jumbo

 • Niet direct geschikt voor alle soorten ventielen

Op zichzelf is de Jumbo fietspomp niet geschikt voor alle ventielen. Daar heb je een verloopstuk voor nodig. Het kan onhandig zijn dat je dit verloopstuk los moet bestellen.

 • Zwaar

De Jumbo fietspomp is relatief groot en is daarmee ook zwaarder dan de gemiddelde fietspomp. De fietspomp weegt zo’n 1,6 kg. Als je dat vergelijkt met een mini fietspomp zie je een groot verschil. Een mini fietspomp kan namelijk slechts 74 à 95 gram wegen.

 • Handmatig pompen

Bij de Jumbo fietspomp kost het kracht en energie om jouw band op te pompen. Terwijl dat tegenwoordig niet meer nodig is. Er zijn namelijk ook genoeg elektrische fietspompen op de markt.

 • Geen barometer

In tegenstelling tot andere fietspompen, is de Jumbo fietspomp geen fietspomp met drukmeter. Dat kan een nadeel zijn. Je ziet namelijk niet hoeveel bar er precies in de fietsband zit en gaat. Daarnaast kom je met de Jumbo fietspomp niet verder dan 5 bar.

Voor welke fietsen is de Jumbo fietspomp geschikt?

De standaard versie van de Jumbo fietspomp is geschikt voor een Hollands ventiel. Dit wordt ook wel een Dunlop ventiel genoemd. De meeste stadsfietsen beschikken over dit type ventiel. Dat geldt ook voor hybride fietsen.

Heb je een ander type ventiel op jouw fiets? Dan is de Jumbo fietspomp alleen geschikt met een verloopstuk. Met dat verloopstuk kun je ook een autoventiel en een Frans ventiel oppompen.

Als je een racefiets of mountainbike hebt, kan het wel nuttiger zijn om voor een fietspomp met drukmeter te gaan.

De Jumbo fietspomp geeft over het algemeen niet genoeg druk om dit type fietsen op te pompen. De fietsbanden van een sportfiets hebben meer dan de mogelijke 5 bar nodig.

Wat kost een Jumbo fietspomp?

Een veelgestelde vraag is wat de Jumbo fietspomp precies kost. Daar is niet een exact antwoord op te geven. De kosten voor de Jumbo fietspomp, handen af van waar je de fietspomp koopt.

We geven wel graag een indicatie. De prijs voor de Jumbo fietspomp ligt gemiddeld rond de 22 euro.

Hoe werkt een Jumbo fietspomp?

De Jumbo fietspomp werkt erg eenvoudig. Voordat je begint met pompen, bevestig je de ventielklem op het ventiel van jouw fietsband.

Sluit de klem goed aan? Dan plaats je jouw voeten op de houten plank.

De hendel van de Jumbo fietspomp beweeg je op en neer om jouw band op te pompen. Voel af en toe of jouw band hard genoeg is. Is dat het geval? Dan kun je stoppen met pompen.

Je haalt de ventielklem van het ventiel af en bent klaar om te gaan fietsen.

Waar te koop?

De Jumbo fietspomp kun je bij veel winkels kopen. Zo is de fietspomp verkrijgbaar bij de Gamma, Bol.com, Karwei en Halfords. Daarnaast zou je ook eens bij de Praxis kunnen kijken.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *