Racefiets of mountainbike?

Laatst bijgewerkt door Simon op mei 18, 2023

Wil je graag beginnen met fietsen, maar weet je niet of je een racefiets of een mountainbike moet kiezen?

Met een racefiets trotseer je verharde wegen en draait het allemaal om snelheid en kilometers maken.

Mountainbikers fietsen daarentegen door de modder, over hobbelige wegen en in de natuur.

Een racefiets en een MTB zijn dan ook helemaal anders gebouwd. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen, zodat jij ontdekt welke beter bij jou past.

Wat zijn de verschillen tussen een racefiets en een mountainbike?

Racefiets en mountainbike: twee erg verschillende fietsen

racefiets-of-mtb

Wat meteen opvalt, is dat het frame van een racefiets en een mountainbike erg verschillen. De voorvork van een mountainbike is uitgerust met veringen.

Dat is natuurlijk nodig om alle stenen, boomwortels en putten te trotseren. Het frame van een mountainbike is meestal ook dikker. Stevigheid is namelijk erg belangrijk.

Een racefiets is daarentegen ontworpen om hoge snelheden te kunnen halen. Daarom zijn er geen veringen, want die verlagen de snelheid, en het frame is ook opvallend dun. Zo glijdt de fiets beter door de lucht.

Een gebogen stuur vs. een recht stuur

racefiets stuur

Ook het stuur van een racefiets ziet er heel anders uit dan het stuur van een mountainbike. Het mountainbikestuur is recht of licht gebogen.

Zo kan de renner de fiets stevig vastnemen en is een stabiele houding verzekerd. Het stuur van een mountainbike is ook erg breed. Dat is belangrijk om nauwkeurig te kunnen sturen en bochtige parcours te kunnen afleggen.

Het stuur van een racefiets heeft daarentegen een karakteristieke gebogen vorm. De renner kan het stuur zo heel laag vastnemen en ver naar voren leunen. Dat is een erg aerodynamische houding. Alles staat in het teken van snelheid.

De wielen van een racefiets en een mountainbike

mtb vs wielrenfiets wielen

Daarnaast zijn ook de wielen erg verschillend. De wielen van racefietsen hebben allemaal hetzelfde formaat. Je kan wel kiezen voor wielen met hogere velgen en bij het baanwielrennen wordt een dichtgemaakt achterwiel gebruikt.

Bij een mountainbike heb je veel meer keuze. Er zijn namelijk verschillende wielmaten. De oorspronkelijke wielen van mountainbikes zijn 26 inch breed, maar tegenwoordig worden vooral 29ers gebruikt.

Er is ook een tussenmaat van 27,5 inch. De wielen van 29 inch zijn groter en dus leg je sneller afstanden af. De kleine wielen van 26 inch worden enkel nog gebruikt bij technische mountainbikeroutes waarbij de renner heel scherpe bochten moet kunnen nemen.

Het is erg belangrijk om rekening te houden met de wielmaat wanneer je een mountainbike koopt. Elk frame is namelijk gebouwd voor een bepaalde wielmaat. Je kan dus van je 26er geen 29er maken. Dan moet je een nieuwe MTB kopen.

Smalle banden op de racefiets vs. dikke banden op de mountainbike

Mountainbikes moeten heel uiteenlopende terreinen trotseren. Je fietst door de modder, door plassen en hobbelt over oneffen oppervlaktes.

Het is daarbij belangrijk om steeds een goede grip te hebben op de ondergrond. Daarom bestaan er mountainbikebanden met erg uitgesproken profielen, maar ook banden die weinig gegroefd zijn.

Welke banden de renner kiest, hangt af van het soort ondergrond. De banden van een mountainbike zijn altijd dikker en breder dan die van een racefiets.

Bij racefietsen zal je weinig last hebben van keuzestress wanneer het op banden aankomt. Er is weinig verschil tussen de beschikbare banden voor racefietsen. Ze zijn licht gegroefd en vooral erg dun. Zo kunnen de hoogste snelheden gehaald worden.

Waarom kiezen voor een racefiets?

aero racefiets

Wil je grote afstanden afleggen en hoge snelheden halen? Dan is een racefiets je beste vriend. Met een racefiets kan je het parcours van wielerklassiekers trotseren. Wil je wedijveren met Bauke Mollema en Tom Dumoulin? Dan zal je een racefiets nodig hebben.

Het nadeel van fietsen met een racefiets is dat je rekening moet houden met andere weggebruikers. Je moet af en toe halt houden voor een rood verkeerslicht en auto’s kunnen de weg blokkeren.

Bekijk de beste racefietsen >>

Waarom kiezen voor een mountainbike?

fietsen_op_bergsteiger_mtb_lidl

Draait het voor jou niet zozeer om snelheid, maar wel om behendigheid bij het fietsen? Dan kies je beter voor een mountainbike.

Je kan uitgestippelde mountainbikeroutes afleggen of zelf smalle bosweggetjes inslaan. Met een mountainbike trek je de natuur in en zal je meestal weinig andere renners tegenkomen.

Het nadeel van fietsen met een mountainbike is dat je fietstochten minder gevarieerd zullen zijn. Het aantal mountainbikeroutes is nu eenmaal beperkt.

Vaak zal je ook over verharde wegen moeten rijden om de afgelegen mountainbikepaden te bereiken.

Bekijk de beste mountainbikes >>


Categorieën: Fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *