Spinningfiets Magnetische Weerstand kopen? Lees eerst dit!

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 2, 2023

Een spinningfiets, ook wel een spinningbike genoemd, wordt door veel sporters gebruikt in plaats van een hometrainer.

Op het eerste zicht zou je zeggen dat beide toestellen hetzelfde zijn, maar er zijn toch wel enkele belangrijke verschillen.

Hoewel hometrainers worden gebruikt door allerlei fietsliefhebbers, worden spinningfietsen eerder gebruikt door professionele en getrainde sporters.

Een spinningfiets met magnetische weerstand is namelijk niet bedoeld voor zomaar een training, maar wel voor een erg intensieve training.

In tegenstelling tot bij een hometrainer, kan je op de spinningfiets wel het gevoel van op een echte racefiets nabootsen.

Ook bestaat er de mogelijkheid tot een doortrapsysteem bij de spinningfiets. In deze koopgids wil ik het voornamelijk hebben over de spinningfiets met magnetische weerstand.

Waarom een spinningfiets met magnetische weerstand kopen?

virtufit-etappe-1-vliegwiel

Er bestaan twee grote soorten weerstandssystemen. Het mechanische en het magnetische systeem. Het mechanische systeem is het oudste, maar zeker niet het meest efficiënte.

Wanneer je op een mechanische spinningfiets de weerstand verhoogt, dan komt er een blokje dichter bij het “wiel” te staan.

Er ontstaat wrijving tussen het blokje en het bewegende deel van de spinningbike, waardoor de beweging wordt afgeremd.

Je zult merken dat je daardoor harder zal moeten trappen. Dat is wat we de weerstand noemen.

Het nadeel aan dat systeem, is dat het schuren van het blokje tegen het bewegende deel, vrij veel lawaai kan maken.

Gelukkig heeft men ook een ander systeem op de markt gebracht. Tegenwoordig zijn er heel wat spinningfietsen te koop, die beschikken over een magnetische weerstand, in plaats van een mechanisch weerstandssysteem.

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er bij het magnetische systeem gebruik gemaakt van magneten om een weerstand te creëren.

Hoe de technologie precies wordt gebruikt, is voor ons artikel niet relevant. Het enige dat je moet weten, is dat de weerstand wordt opgewekt door gebruik te maken van de polen en tegenpolen van de magneten.

Het grote voordeel van een spinningbike met magnetische weerstand, is dat dit type veel stiller is dan toestellen met de oudere mechanische systemen.

Daarbovenop komt ook nog eens het feit dat een spinningfiets met een magnetisch weerstandssysteem, normaal gezien veel langer zou moeten meegaan.

Doordat er geen rechtstreekse wrijving meer optreedt tussen de onderdelen, treedt er ook minder snel slijtage op.

Om die eenvoudige reden, is de verwachte levensduur van een spinningfiets met magnetische weerstand ook langer.

Een derde voordeel betreft de mogelijkheden van het systeem.

Een magnetisch weerstandssysteem, kan namelijk veel fijner worden afgesteld dan een mechanisch systeem. Net daarom dat dit type fietsen ook door echte profs wordt gebruikt.

De beste spinningfietsen met magnetische weerstand

Nu je weet wat de voordelen zijn van zo’n magnetisch systeem, kunnen we de beste spinningbikes bespreken.

Ik heb voor jou twee fantastische toestellen geselecteerd, uit twee compleet verschillende prijsklassen.

Het eerste toestel is het duurste, maar zeker ook het beste. De tweede spinningfiets met magnetische weerstand is iets goedkoper, maar zijn prijs kwaliteit verhouding is erg interessant.

NordicTrack S10i

nordictrack-s10i

De Nordic Track S10i is echt een fantastisch toestel, dat over uitgebreide mogelijkheden beschikt.

Het toestel zit niet alleen binnenin vol verrassingen, maar ook zijn uiterlijk mag er zijn. Deze spinningbike ziet er namelijk erg kwalitatief, futuristisch en sportief uit.

Een van zijn mooiste features, is het geïntegreerde display van de trainingscomputer. Deze spinningfiets is voorzien van een groot display, zodat er extra veel trainingsmogelijkheden zijn.

Zo kan je op deze spinningbike met magnetische weerstand bijvoorbeeld gebruik maken van de interactieve Ifit applicatie.

Dankzij deze applicatie heb je namelijk de mogelijkheid om overal ter wereld te gaan trainen. Door gebruik te maken van Google Streetview, lijkt het namelijk of je fiets in de echte wereld.

Ook wat de kwaliteit betreft, is deze spinningfiets met magnetische weerstand een echte topper.

Het toestel weegt op zichzelf maar liefst 92 kilogram, dus je kunt erop vertrouwen dat het gemaakt is van stevige en robuuste materialen. Deze Nordic spinningbike staat ook erg stevig op de grond.

Uniek aan dit toestel, in vergelijking met spinningbikes uit een goedkopere prijsklasse, is de mogelijkheid om helling te creëren.

Via de trainingscomputer kan de hellingshoek namelijk worden gewijzigd van -10%, wat zou betekenen dat je bergaf rijdt, tot +20%.

Door de hellingshoek positief te maken, lijkt het net of je naar boven moet fietsen op een helling. Het is logisch dat dit ook de intensiviteit van je training verhoogt.

Uiteraard zou iedereen in theorie gebruik kunnen maken van deze spinningfiets, maar door zijn uitgebreide mogelijkheden denk ik dat dit toestel vooral geschikt is voor geoefende sporters.

Indien je nog maar pas bent begonnen, dan hoef je niet noodzakelijk zo’n semiprofessioneel toestel in huis te halen. Deze spinningbike met magnetische weerstand is namelijk vooral bestemd voor intensief gebruik.
Senz Sports S5000

senz-sports-s5000

Het tweede toestel, dat vooral op het vlak van prijs kwaliteit verhouding zeer goed scoort, is deze Senz Sports S5000 spinningfiets met magnetische weerstand.

Dit fitnesstoestel ziet er misschien iets minder spectaculair uit dan het vorige, maar onder de motorkap beschikt hij zeker over voldoende krachten.

De trainingscomputer van deze spinningbike ziet er heel eenvoudig uit, maar dat maakt ook net dat hij erg makkelijk te bedienen is.

Door het goedkopere prijskaartje, denk ik dat dit toestel ook veel beter geschikt is voor beginners. Met een eigen gewicht van 59 kilogram, en een maximaal belastbaar gewicht van 130 kilogram, heeft men bij het ontwerp van dit toestel ook niet bespaart op kwaliteit. Het stevige toestel is geschikt voor jong en oud.

Nog een reden waarom het toestel zeker voor beginners geschikt is, is het vrijloopsysteem. De meeste semi professionele of professionele spinningfietsen beschikken over een doortrapsysteem. Daardoor moet je rustig aan vertragen en kan je niet zomaar tot stilstand komen.

Bij deze Senz Sports S5000 hebben ze ervoor gekozen om een vrijloopsysteem te gebruiken, zodat de pedalen meteen stoppen met draaien als jij stopt met trappen.

Gevorderde fietsers vinden een doortrapsysteem vaak beter, maar voor beginners is het lastig om daarmee te leren rijden. Bovendien is het ook veel veiliger om niet met een doortrapsysteem te trainen.

Zoals ik daarnet al zei, beschikt de trainingscomputer van dit toestel niet over een groot ingebouwd display.

Wel kan je het toestel via bluetooth verbinden met je smartphone of tablet, zodat je alsnog gebruik kunt maken van bepaalde interactieve apps. Een app die vaak wordt gebruikt door beginnende sporters, is de Zwift trainingsapplicatie.

Op het moment van schrijven is het zeker mogelijk om deze app te gebruiken in combinatie met dit toestel, maar controleer de compatibiliteit goed op het moment dat je deze spinningbike wilt kopen.
Waarop moet je letten bij het kopen van een spinningfiets met magnetische weerstand?

Net als bij het aankopen van eender welk ander toestel, moet je ook bij het kopen van een spinningfiets met magnetische weerstand, rekening houden met enkele zaken.

Volgens mij is het belangrijkste bij de aankoop van een spinningfiets, voor wie het toestel geschikt is. Tenzij je echt niet meer weet wat je met jouw geld moet doen, heeft het geen zin om als beginner te kiezen voor een spinningbike die geschikt is voor intensief dagelijks gebruik.

Aan de andere kant zal je als professionele sporter niet voldoende hebben met een basis spinningfiets zoals de Senz Sports S5000.

Hoewel dat toestel beschikt over enorm grote voordelen voor zijn prijs, heb je als fanatieke sporter gewoon meer aan de Nordic Track S10i.

Een tweede belangrijk punt, is de stabiliteit. Aangezien een spinningfiets met magnetische weerstand is bedoeld voor de meest intensieve trainingen, is het belangrijk dat je voor een stevig toestel kiest.

Daarom kan je het best altijd letten op het maximale belastbare gewicht van de spinningbike en zijn eigen gewicht. Het eigen gewicht zegt bovendien ook iets over de kwaliteit van de materialen.

Als je zelf geen kennis hebt over spinningfietsen, informeer je dan heel goed. Op onze website vind je alle info die je nodig hebt en onze koopgidsen kunnen je begeleiden bij de aankoop.

💡 Misschien ook interessant voor jou:


Categorieën: Indoor fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *