Tacx steekas: alles dat je moet weten

Laatst bijgewerkt door Joni op juni 4, 2023

Heb je gekozen voor een Tacx fietstrainer? Om je fiets aan deze fietstrainer vast te kunnen maken, heb je een steekas nodig. Mocht je specifiek voor een Tacx fietstrainer hebben gekozen, kun je het beste voor een Tacx steekas kiezen.

Maar, wat is dit nou precies? En hoe weet je wat de juiste steekas voor je fiets/fietstrainer is? Je leest het allemaal in dit artikel.

Wat is een steekas precies?

Een steekas is een holle as die je door het wiel en de fietstrainer heen kunt steken. Deze steekas zorgt vervolgens voor een stevige verbinding tussen de fietstrainer en het achterwiel van je fiets.

Kun je op een fietstrainer fietsen zonder een steekas? Het is mogelijk, maar het is alles behalve veilig.

Ook als je de steekas niet stevig goed aangedraaid hebt, bestaat de kans dat je achterwiel gaat zwabberen. Tijdens het fietsen is dit erg onplezierig en kan dit mogelijk tot een val lijden.

Tussen welke steekassen kun je kiezen?

steekassen fietstrainer

Mogelijk heb je het al opgemerkt, maar je kunt uit behoorlijk veel steekassen kiezen. De verschillen tussen de steekassen van Tacx zijn vooral terug te vinden in de lengte en dikte.

Sommige steekassen zijn bijvoorbeeld 12 mm x 1,75 mm groot, terwijl andere steekassen 12 mm x 1,5 mm groot zijn. Die laatste steekas staat ook wel bekend als de Tacx T1710.

Hoe weet je nu wat de juiste steekas voor je fietstrainer is? Daar vertellen we je hieronder graag meer over.

Hoe kies je de juiste steekas uit?

Om de juiste steekas uit te kiezen, moet je naar drie belangrijke eigenschappen kijken:

  • De lengte van de achteras van je fiets
  • De breedte van de achteras van je fiets
  • De schroefdraad van de achteras van je fiets

Als je deze eigenschappen (goed) opgemeten hebt, kun je deze pagina van Garmin raadplegen. Op deze pagina staat uitgebreid benoemd in welke situatie je voor welke Tacx steekas moet kiezen.

Kun je altijd een steekas gebruiken?

tacx steekas

Het is niet altijd mogelijk om een Tacx steekas te gebruiken. Doordat er heel veel soorten assen bestaan, is het namelijk niet mogelijk om altijd een passende steekas te vinden.

In dat geval kun je het beste voor een Tacx steekas adapter kiezen. Met zo’n adapter kun je de as alsnog afstemmen op je fietstrainer.

Wat is beter: een steekas of een snelspanner?

Om een wiel van een racefiets vast te maken, kan een fietsfabrikant uit twee mogelijkheden kiezen. Veel merken kiezen tegenwoordig voor een steekas, maar sommige merken houden ook nog vast aan een snelspanner.

Er zijn zelfs merken die een steekas en snelspanner met elkaar combineren. In dat geval zit het voorwiel bijvoorbeeld met een snelspanner vast en het achterwiel met een steekas. Of net andersom.

Wat op dit gebied het beste is, hangt vooral van je eigen voorkeuren af. Sommige mensen geven de voorkeur aan de werking van een snelspanner, terwijl andere mensen de voorkeur aan een steekas geven.

Als wij naar de huidige racefietsen kijken, gaat onze voorkeur naar een steekas uit. Een steekas vinden wij toch net iets praktischer en makkelijker in gebruik.

Uiteraard is het wel zaak om de juiste Tacx steekas uit te kiezen, waar je in dit artikel het nodige over hebt kunnen lezen.💡 Misschien ook interessant voor jou:


Categorieën: Fietsen

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *