Thule Epos – Review, Test & Ervaringen

Laatst bijgewerkt door Kaz op juli 2, 2023

De Epos is een nieuwe fietsendrager van het toonaangevende outdoormerk Thule. Het is tot nu toe de meest veelzijdige fietsendrager om elk type fiets op te kunnen vervoeren.

De Thule Epos fietsendrager staat bekend om zijn volledig opvouwbare en kantelbare functies.

Als je op zoek bent naar een fietsendrager die geschikt is voor alle soorten fietsen, dan is dit de perfecte keuze.

Maar in welke eigenschappen onderscheidt dit model zich nu ten opzichte van andere Thule fietsendragers? Is de Epos nu echt wel zo veelzijdig?

In deze review vind je onder andere het antwoord op deze vragen en meer.

We hebben dit model van A tot Z getest en nemen de resultaten met je door. Ook alternatieven en waar je de Thule Epos in de aanbieding kunt kopen zetten we op een rij.

De Thule Epos in het kort

De Thule Epos is een fietsendrager voor op de trekhaak en beschikbaar in twee uitvoeringen. De Thule Epos 2 is geschikt voor 2 fietsen en de Thule Epos 3 – je raadt het al – voor 3 fietsen.

Op beide fietsendragers passen alle soorten fietsen, ongeacht de framemaat of geometrie.

De Epos blinkt uit in gebruiksgemak en dan vooral wat betreft de bevestiging. Dankzij een telescopische fietsarm bevestig je de fiets eenvoudig aan het fietsframe.

Diezelfde fietsarm maakt het mogelijk om het laden en lossen van de fietsen in elke volgorde te doen.

Voor iedereen die op zoek is naar een gebruiksvriendelijke fietsendrager is de Epos bij uitstek geschikt. Hij is volledig opvouwbaar, heeft een kantelfunctie en meerdere bevestigingsmogelijkheden.

We zijn er dan ook absoluut van overtuigd dat de Epos het kopen waard is. 

Maar wat maakt dit model nu zo anders dan andere Thule fietsendragers? Voordat we dieper duiken in de Thule Epos zetten we de belangrijkste specificaties op een rij:

 Thule Epos 2Thule Epos 3
Aantal fietsen23
Maximaal draaggewicht60 kilogram60 kilogram
Maximaal gewicht per fiets30 kilogram30 kilogram
Gewicht fietsendrager17,3 kilogram22,7 kilogram
Afmetingen uitgeklapt69 x 126 x 22 centimeter91 x 126 x 22 centimeter
Afmetingen ingeklapt69 x 27 x 73 centimeter91 x 27 x 75 centimeter
Geschikt voorAlle soorten fietsenAlle soorten fietsen
Geschikt voor framematen22-90 millimeter22-90 millimeter
Maximale bandbreedte3 inch3 inch
Maximale wielmaat29 inch29 inch
Maximale wielbasis1350 millimeter1350 millimeter
Stekkeraansluiting13-polig13-polig
Afstand tussen fietsen25 centimeter25 centimeter
Adviesprijs€ 1019,95€ 1119,95


Thule Epos – Test Review

Voor het schrijven van deze review hebben we de Thule Epos uitgebreid getest. De fietsendrager is net als andere Thule fietsendragers van hoge kwaliteit en eenvoudig in gebruik.

Om je van meer informatie te voorzien lichten we de belangrijkste eigenschappen van de Epos toe.

Geschikt voor alle soorten fietsen

De Thule Epos fietsendrager is geschikt om alle soorten fietsen mee te vervoeren. Je kunt twee of drie fietsen met alle soorten frames of vormen in iedere gewenste volgorde bevestigen.

Dankzij extra lange wielhouders kun je fietsen met lange wielbasis (tot 1350 millimeter) vervoeren.

Hierdoor is de Epos dus bij uitstek geschikt voor e-bikes, maar ook als fietsendrager voor mountainbikes. Ook racefietsen, gravelbikes of zwaardere fietsen met spatborden of bagagedragers kun je eenvoudig meenemen.

Maximaal belastbaar gewicht

Zowel de Thule Epos 2 als 3 hebben een maximaal belastbaar vermogen van 60 kilogram. Hierdoor hij zeer geschikt voor het vervoeren van zware elektrische fietsen.

Houd er hierbij wel rekening mee dat je een laadvermogen van maximaal 30 kilogram per fiets hebt.

Grote afstand tussen de fietsen

thule epos review

Tussen de fietsen zit een ruime afstand van 25 centimeter. Dit verlaagt niet alleen het risico van contact tussen je fietsen. Dit maakt het ook makkelijker om (elektrische) fietsen op de fietsendrager te plaatsen en vastzetten.

Bevestiging

En dan meteen inhakend op de bevestiging: dit kost bijna geen moeite. Dankzij een innovatief fietsbevestigingssysteem plaats je fietsen snel en gemakkelijk in de drager.

Een telescopische fietsarm maakt het mogelijk om je fiets op meerdere manieren te bevestigen. Zo maak je hem vast aan het frame of je achterwiel bijvoorbeeld.

Met pompgespen met ratelmechanismen en wielbanden zet je de fietsen snel en stevig vast. Ook grote banden tot 3,2 inch kun je stabiel vastmaken. En met een los verkrijgbare accessoire kun je zelfs banden tot 5 inch bevestigen.

De telescopische fietsarm is trouwens onafhankelijk van de fietsendrager bevestigd. Dit maakt het mogelijk om je fietsen – in iedere willekeurige volgorde – snel en eenvoudig te laden en lossen.

Dit is dan meteen ook één van de grootste voordelen van de Thule Epos.

Volledig opvouwbaar 

De Epos is volledig opvouwbaar en kan eenvoudig meegenomen worden dankzij geïntegreerde handgrepen. De inklapbaarheid maakt het niet alleen makkelijker de fietsendrager te monteren. Eenmaal opgevouwen kun je het compacte pakketje overal wel opbergen.

Montage

Het monteren van de fietsendrager is snel en eenvoudig gedaan. Na het plaatsen op de trekhaak kun je hem makkelijk verstellen, waarna de bevestigingshandgreep vergrendeld wordt.

Dankzij de zelf-stabiliserende koppeling zit de fietsendrager muurvast op je trekhaak.

Eenvoudige toegang tot je kofferbak

En eenmaal op je trekhaak geplaatst blijft je kofferbak toegankelijk. De fietsendrager heeft namelijk een kantelfunctie met voetpedaal. Deze opent de kofferbak terwijl de fietsendrager inclusief fietsen geplaatst zijn.

Ook zonder fietsen heb je gewoon toegang tot de kofferbak. Je kunt in dat geval de achterklep gewoon openen, zonder gebruik te hoeven maken van de kantelfunctie.

Diefstalbeveiliging

Buiten het veilig vervoeren van je fietsen is er ook gedacht aan diefstalbeveiliging. Met veiligheidssloten kun je je fietsen aan de fietsendrager vergrendelen. Maar ook het vergrendelen van de fietsendrager aan de auto is mogelijk.

Stekkeraansluiting

Waar de meeste fietsendragers een 7-polige stekkeraansluiting hebben, heeft de Thule Epos een 13-pin. Dit zorgt voor meer zichtbaarheid op de weg waardoor je veiliger op pad kunt.

Dankzij de 13-polige stekker kun je naast de basisverlichting ook gebruik maken van achteruitrijverlichting en mistachterlichten.

Thule Epos aanbieding

Als je een Thule Epos wilt aanschaffen moet je best diep in de buidel tasten. Maar, daar krijg je dan ook wel een fietsendrager van uitzonderlijk hoge kwaliteit voor terug.

Hoewel de adviesprijs dus best hoog is, kun je af en toe profiteren van een aanbieding. Hierdoor kan de investering in deze magnifieke fietsendrager dus lager uitvallen dan verwacht.

Bij onderstaande aanbieder kun je terecht voor het aanschaffen van de Thule Epos fietsendrager.


Ervaringen van gebruikers

Buiten onze ervaring hebben nog niet veel gebruikers een review kunnen achterlaten. Dit komt voornamelijk door het feit dat de Epos gloednieuw is en nog niet door veel mensen aangeschaft.

Maar als het aan ons en ligt, komen er – buiten de prijs – niet echt negatieve punten naar voren.

Wat zijn goede alternatieven?

Als we kijken naar de adviesprijs van de Thule Epos zijn er niet veel alternatieven in dezelfde prijscategorie. Wel zijn er andere Thule fietsendragers die op sommige punten overeenkomen met de Epos. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

Thule EasyFold XT 934

De Thule Easyfold XT 934 komt qua adviesprijs (800 euro) het dichtste in de buurt bij de Epos. Deze fietsendrager voor 3 fietsen is ook geschikt voor alle soorten fietsen en eenvoudig in gebruik.

De grootste verschillen zijn de kleinere afstand tussen de fietsen (22 centimeter) en het gewicht. De Easyfold XT 934 is namelijk met 23,1 kilogram zwaarder dan de Epos.

Thule VeloSpace 918

Een ander goed alternatief is de Thule VeloSpace 918 fietsendrager voor 2 fietsen.

De uitgeklapte afmetingen zijn iets groter ten opzichte van de Epos, maar hij weegt dan wel weer ruim 4 kilogram minder. Ook heeft dit model een 7-polige stekkeraansluiting, waar de Epos een 13-pin heeft.

Thule VeloCompact 926

Met een maximaal draaggewicht van 60 kilogram is de Thule VeloCompact 926 geschikt voor 3 fietsen. Maar, je kunt er bijvoorbeeld ook 2 e-bikes mee vervoeren.

Het grootste verschil tussen dit model en de Epos de framebevestiging in plaats van bevestiging op een wielgoot.

Conclusie: voor wie is de Thule Epos de juiste keus?

De Epos is voorzien van allerlei handigheden, zoals de inklapbaarheid, waardoor je hem eenvoudig kunt meenemen. Ook toegang tot je kofferbak wordt dankzij de kantelfunctie niet ontnomen. De Thule Epos is ontworpen om optimaal te kunnen genieten van je vrije tijd.

Wil jij niet te veel tijd besteden aan het laden en lossen van je fiets? Of wil je verschillende soorten fietsen of fietsen met afwijkende maten of gewichten mee kunnen nemen. Dan is de Thule Epos de perfecte fietsendrager voor jou.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *