Achterwiel voor de fiets kopen? Dit zijn de beste & Koopgids

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 4, 2023

Zoek jij een achterwiel voor jouw fiets? In dit artikel vertellen we je wat je moet weten.

Ontdek welke achterwielen de beste zijn en waar je op moet letten. Lees snel verder!

Top 7: De beste achterwielen voor een fiets

Samen met een fietsband bepaalt het achterwiel van de fiets jouw fietscomfort. Het fietswiel is onder andere bepalend voor de snelheid, de demping en de wendbaarheid.

Het vervangen van een achterwiel kan jouw fietservaring veranderen. Maar aan welk achterwiel voor de fiets heb je een goede?

Dat is afhankelijk van het type fiets dat je hebt en aan welke fietservaring je zoekt. Er zijn immers veel soorten fietsen waarvoor je een achterwiel kunt zoeken. Daarom selecteerden wij voor jou de beste fiets achterwielen per soort

In het toplijstje staan voornamelijk achterwielen voor de stadsfiets. Ook vind je er een achterwiel voor de racefiets, mountainbike en e-bike

1: Beste achterwiel fiets – Roland 28 x 11/2

Als het om het kopen van een nieuw achterwiel voor de fiets gaat, is Roland een erg goed merk. Er zijn veel soorten Roland wielen te vinden van goede kwaliteit. 

Dit achterwiel is 28 x 1 1/2 remnaaf. Het kan gebruikt worden voor stadsfietsen, zoals de omafiets. Het is gemaakt voor volwassen fietsen en zowel voor heren als dames. Het fietswiel voor achter is gemaakt van aluminium
2: Fietswiel achter mountainbike – Rockrider MTB achterwiel

Zoek je een nieuw achterwiel voor de mountainbike? Dan is dit Rockrider achterwiel een goede optie. Dit is een fiets achterwiel van 26 inch, dat te combineren is met schijfremmen

Het wiel is dubbelwandig en gemaakt van aluminium. Dat maakt het achterwiel licht van gewicht en toch erg stevig. Precies wat je voor het mountainbiken nodig hebt. 
3: Fiets achterwiel 28 inch – Beretta 28 inch 7V

Het fietswiel voor achter van Beretta is ook van goede kwaliteit. Dit is een achterwiel van 28 inch. De velgen van het wiel zijn gemaakt van aluminium. Het type rem dat met het fiets achterwiel gecombineerd kan worden, is de V-brake

Daarmee is het achterwiel geschikt voor veel soorten fietsen. Met name voor stadsfietsen is het achterwiel de juiste. Daaronder vallen bijvoorbeeld bakfietsen, omafietsen, moederfietsen maar ook driewielers
4: Nieuw achterwiel fiets – ELOPS stadsfiets 28 inch

Een goed achterwiel voor een fiets is ook dit achterwiel van ELOPS. Dit is een 28 inch achterwiel, dat goed passend is voor stadsfietsen

Het wiel is erg stevig vanwege het dubbelwandige aluminium. Dat geeft ook een zekere lichtheid tijdens het fietsen. Op de wielen kunnen schijfremmen worden gemonteerd. Verder heeft het wiel 36 spaken
5: Fietswiel achter 26 inch – Roland fiets achterwiel 26 inch

Ben je juist op zoek naar een achterwiel voor jouw fiets in de maat van 26 inch? Dan is dit een geschikte optie. Het Roland achterwiel heeft de afmetingen van 26 x 1.75

De velgen zijn gemaakt van aluminium. Dat geeft het achterwiel voldoende stevigheid en tegelijkertijd een licht gewicht. De velgen zijn geschikt voor V brakes
6: Racefiets achterwiel – B’TWIN Aero 700

Het kan ook zijn dat je een fiets achterwiel voor een racefiets zoekt. In dat geval is de B’TWIN Aero 700 een goede keuze. Dit is een betaalbaar achterwiel, van goede kwaliteit. De velg kun je combineren met banden van 700×23

Een groot voordeel is de stijfheid van het achterwiel. Dat maakt het mogelijk om optimale prestaties neer te zetten. Je hoeft hierdoor namelijk minder kracht te zetten om meer snelheid te maken. Daarnaast heeft het racefiets achterwiel platte spaken en een hoge velg
7: Achterwiel fiets e-bike – ELOPS elektrische fiets achterwiel

Het merk ELOPS biedt ook dit hoogwaardige achterwiel voor de e-bike aan. Dit is een achterwiel van 28 inch. De velg is gemaakt van dubbelwandig aluminium en heeft 36 spaken. Die spaken zijn 2 per 2 gekruist.

Het e-bike achterwiel is te combineren met een freewheel mechanisme. Dat kan een mechanisme zijn met 5, 6 en 7 versnellingen. Dit is een freewheel achterwiel met geïntegreerde motor voor een B’TWIN B’Ebike 7.

Een pluspunt zijn ook de aanspan schroeven. Die maken het moeilijker om het achterwiel te stelen. 
Waarom een achterwiel voor de fiets kopen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een nieuw achterwiel voor de fiets te kopen. Zo kan het natuurlijk zijn dat je dat doet om een fiets te repareren.

Een nieuw wiel is een goede vervanger voor een kapot wiel. Of voor een wiel met een slag erin. Door alleen het wiel te vervangen, hoef je geen nieuwe fiets te kopen. 

Daarnaast zou je het nieuwe achterwiel voor de fiets kunnen kopen om prestaties te verbeteren. Een fietswiel met andere kenmerken kan beter geschikt zijn voor jouw fietsritten.

Denk aan een licht gewicht wiel voor snelheid en een sterk wiel voor stabiliteit. Je verbetert ermee de rijervaring. 

Fietswiel voor achter kopen? Hier let je op:

Ben je op zoek naar een nieuw achterwiel voor de fiets? Dan zijn er enkele eigenschappen waar je op moet letten.

Een achterwiel moet namelijk wel geschikt zijn voor jouw type fiets, wielmaat en remsysteem. En zo zijn er nog meer belangrijke eigenschappen.

We zetten ze voor je onder elkaar:

Soort

Allereerst ga je op zoek naar het geschikte wiel voor jouw type fiets. Je kunt het aanbod aan achterwielen filteren op soort.

Er zijn verschillende achterwielen voor een racefiets, mountainbike en een stadsfiets. Ook voor de e-bike zijn er speciale achterwielen gemaakt. 

Wielmaat

Een tweede kenmerk dat erg van belang is om op te letten, is de wielmaat. Dit wordt aangeduid in het aantal inches. Het wiel moet immers wel goed te combineren zijn met jouw fietsbanden en fietsframe.

Voor volwassenen is een achterwiel van 28 inch meestal geschikt. Soms kan het ook zijn dat je een 26, 27,5 of 29 inch achterwiel nodig hebt. 

Type remsysteem

De velgen van het wiel moeten compatibel zijn met het remsysteem dat je hebt. Over het algemeen komen schijfremmen en velgremmen het meest voor.

Kijk welk type rem je hebt. Lees vervolgens goed de productomschrijving om te achterhalen of je het juiste type wiel voor ogen hebt. 

Materiaal

achterwiel fiets kopen

Vaak is een achterwiel voor de fiets gemaakt van aluminium. Een aluminium achterwiel is stevig, goed betaalbaar en licht van gewicht. Daarnaast kun je een aluminium achterwiel goed onderhouden.

Andere materialen die je tegen kunt komen zijn carbon, staal en titanium

Carbon staat bekend om het hele lichte gewicht en de stijfheid. Dat maakt de fietsen geschikt voor racefietsen, omdat je veel snelheid kunt maken. Een carbon achterwiel voor de fiets is wel een stuk duurder dan aluminium. 

Een andere optie is het stalen achterwiel voor de fiets. Dit type velg is erg duurzaam en biedt veel demping.

Stalen achterwielen voor de fiets zijn wel een stuk zwaarder dan aluminium en carbon achterwielen. Dat maakt de fiets minder wendbaar en zorgt ervoor dat je minder snelheid kunt maken. 

Ten derde is titanium een optie. Een titanium fiets achterwiel is licht van gewicht, gaat lang mee en biedt veel demping. Wel is een titanium achterwiel voor de fiets vrij duur. 

Spaken

Het aantal spaken in het achterwiel van de fiets kan verschillen. De hoeveelheid spaken is bepalend voor de stabiliteit. Daarnaast heeft het invloed op het aantal jaren dat een achterwiel mee zal gaan.

Hoe meer spaken, hoe steviger het wiel en hoe langer je er plezier van kunt hebben.  

Zodra een achterwiel meer spaken heeft, kun je het zwaarder belasten. Dan kan het achterwiel ook geschikt zijn om off-road te gebruiken. 

Prijs

Een achterwiel voor de fiets hoeft niet duur te zijn. Voor al enkele tientjes beschik je over een compleet nieuw achterwiel. Wat echter wel iets is om te onthouden, is dat de prijs samenhangt met de kwaliteit

Zo kan het goed zijn dat goedkope wielen minder lang meegaan. Ook is het vaak zo dat goedkope wielen mindere prestaties bieden. Voor een stadsfiets zijn de prestaties vaak minder van belang. Dan kan een relatief goedkoop achterwiel voldoende zijn. 

Maar ga je racefietsen of mountainbiken? Dan wil je een achterwiel van optimale kwaliteit. Dan belast je het achterwiel immers meer. Qua prijs moet je dan denken aan enkele honderden euro’s.
Veelgestelde vragen

Hoe zijn de beste achter fietswielen geselecteerd?

Voor het samenstellen van de top 7, zijn veel achterwielen voor de fiets met elkaar vergeleken. Ze werden vergeleken op basis van prijs, kwaliteit en eigenschappen. De reviews van gebruikers speelden ook een rol. De beste soorten achterwielen zijn geselecteerd. 

Wat kost een nieuw achterwiel voor de fiets?

Dat varieert. Je kunt al voor enkele tientjes over een nieuw achterwiel voor de fiets beschikken. Ook kan het fiets achterwiel je enkele honderden euro’s kosten. Het is maar net welke type wiel en welke kwaliteit je zoekt. 

Waar koop je een los achterwiel voor de fiets?

Bij diverse winkels is het achterwiel voor de fiets te koop. Je kunt veel fietswielen voor achter vinden bij de Decathlon en Bol.com.


Meer voor de fiets:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *