Bakfiets elektrisch maken? Dit zijn je Opties & Tips
Ben jij in het bezit van een bakfiets en vraag je je af of je deze kunt ombouwen naar elektrisch? Wij zochten het voor je uit!
In dit artikel vind je alle benodigde informatie over het elektrisch maken van je bakfiets. We hebben de mogelijkheden voor je uitgestippeld en nemen de belangrijkste aandachtspunten met je door.
- Kun je een bakfiets elektrisch maken?
- Hoe moet ik een bakfiets ombouwen naar elektrisch?
- Bakfiets zelf elektrisch maken of laten doen?
- Hoe een elektrische ombouwset op de bakfiets monteren?
- Hoe kies ik de juiste ombouwset voor mijn bakfiets?
- Is het aangeraden om mijn bakfiets elektrisch te maken?
- Veelgestelde vragen
Kun je een bakfiets elektrisch maken?
Heb je behoefte aan wat meer ondersteuning op je huidige bakfiets? Dan kan het goed zijn dat je jouw bakfiets elektrisch wilt maken. Maar, kan dit eigenlijk wel?
Goed nieuws: het is zeker mogelijk om een bakfiets om te bouwen naar elektrisch. Afhankelijk van het type bakfiets dat je hebt zijn er verschillende mogelijkheden. We lichten deze verderop in het artikel voor je toe.
Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!
Waarom een bakfiets elektrisch maken?
Het rijden op een bakfiets is zwaarder dan op een normale fiets. Zeker als je meerdere kinderen of zware spullen in je bakfiets vervoert.
Met een elektrische bakfiets fiets je een stuk lichter dankzij de trapondersteuning.
Hoe moet ik een bakfiets ombouwen naar elektrisch?
Het elektrisch maken van je bakfiets is dus zeker een optie. Maar, hoe doe je dit nu eigenlijk? En wat heb je hiervoor nodig?
We hebben onderzoek voor je gedaan en de verschillende mogelijkheden hieronder voor je op een rij gezet.
Wat heb je nodig om een bakfiets om te bouwen naar elektrisch?
Om je bakfiets elektrische ondersteuning te geven heb je een ombouwset nodig.
Let echter op, de meeste ombouwsets zijn niet geschikt voor iedere bakfiets. Kijk dus goed naar de kenmerken van jouw bakfiets om te kijken of de set compatibel is.
Er bestaan 4 verschillende ombouwsets om jouw bakfiets elektrisch te maken.
Zo kun je kiezen uit een middenmotor-, voorwiel- of achterwiel-set, maar er bestaan ook Dual Drive-systemen.
Dual Drive ombouwset
Een Dual Drive ombouwset is perfect voor een bakfiets met 3 wielen. Met een Dual Drive-systeem worden beide voorwielen voorzien van een motor. Dit zorgt ervoor dat je stabiel op de weg ligt en meer ondersteuning ervaart.
👍 Voordelen:
- De twee motoren zorgen voor krachtige trapondersteuning, maar ook grip en controle op de weg;
- Goede optie voor bakfietsen waar geen midden- of achterwielmotor op gemonteerd kan worden.
Middenmotor ombouwset
Een middenmotor plaats je in het midden van het frame tussen het voor- en achterwiel in. Deze ombouwset biedt krachtige ondersteuning en houdt door de plaatsing de bakfiets goed in balans.
Dit komt omdat het gewicht van de middenmotor goed wordt verdeeld in het midden van je bakfiets.
👍 Voordelen:
- Het gewicht wordt door de plaatsing in het midden goed verdeeld over je bakfiets. Hierdoor is dit type ombouwset perfect voor bakfietsen met 2 wielen.
- Goede optie als je bakfiets derailleur- of naafversnellingen heeft.
Achterwiel ombouwset
Plaats je de motor op je achterwiel, dan lijkt het net alsof je fietst zonder. Een achterwiel ombouwset biedt namelijk de meest natuurlijke rijervaring. Dit komt voornamelijk omdat bij normale fietsen de aandrijving ook vanuit het achterwiel komt.
👍 Voordelen:
- De remhendels op je huidige bakfiets kun je in de meeste gevallen gewoon blijven gebruiken. Hierdoor hoef je ze niet te vervangen;
- Ook zonder trapondersteuning ervaar je geen weerstand vanuit de achterwielmotor. Deze optie biedt de meest natuurlijke rijbeleving tijdens het rijden op je bakfiets.
Voorwiel ombouwset
Een voorwiel ombouwset plaats je logischerwijs op het voorwiel van je bakfiets. Deze motoren zijn een stuk minder krachtig dan eerder genoemde opties. Dit zorgt er overigens wel voor dat dit de meest stille optie van de 4 is.
👍 Voordelen:
- Meestal geleverd inclusief naafdynamo-adapter. Hierdoor kun je gebruik blijven maken van de huidige verlichting op je bakfiets;
- Voorwiel ombouwsets zijn niet alleen het meest onderhoudsvriendelijk, maar ook de meest budgetvriendelijke optie.
Extra opties
Buiten het type motor kun je vaak kiezen uit verschillende soorten displays en accu’s. Zo kun je je bakfiets dus helemaal naar wens elektrisch (laten) maken.
Bakfiets zelf elektrisch maken of laten doen?
Je bakfiets ombouwen naar elektrisch is niet extreem moeilijk, je kunt een ombouwset vaak zelf eenvoudig monteren. Eigenlijk is het bijna hetzelfde als het elektrisch maken van je fiets.
Als je een beetje handig bent kun je het ombouwen dus gewoon zelf doen.
Ben je niet zo handig of vind je het lastig om aan je bakfiets te knutselen? Dan kun je het installeren van de ombouwset ook uitbesteden aan een fietsspecialist.
Houd er wel rekening mee dat het laten ombouwen van je bakfiets door een fietsspeciaalzaak aan de prijs is. Je bent al gauw zo’n 100 euro montagekosten kwijt.
Hoe een elektrische ombouwset op de bakfiets monteren?
Wil je weten hoe je een ombouwset op je bakfiets moet monteren om deze elektrisch te maken? Begin dan allereerst met het controleren of de ombouwset compatibel is met je bakfiets.
Heb je de juiste ombouwset voor jouw bakfiets gevonden? Raadpleeg bij de montage ervan dan altijd de handleiding voor de juiste montage. Per type ombouwset is de montage op je bakfiets namelijk verschillend.
Hoe kies ik de juiste ombouwset voor mijn bakfiets?
Benieuwd naar de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf van de juiste ombouwset? We zetten ze hieronder voor je op een rij:
- Welk type motor is compatibel met jouw bakfiets? Een voorwiel-, achterwiel- of middenmotor?
- Past de ombouwset op mijn wielen? Let hierbij op de wieldiameter, type remmen (meestal schijf- of velgremmen). Check ook de breedte van de naaf, of eigenlijk de as standaard ervan.
- Hoeveel kilometer wil je minimaal kunnen rijden per rit? Kies dan de juiste accu met accuradius die aan je wensen voldoet.
- Wat voor type display vind je handig? Wil je een simpele display met eenvoudige bediening? Ga dan voor een display met led-indicatoren. Of wil je meer kunnen aflezen op je display? Kies dan voor een display met led-scherm.
Is het aangeraden om mijn bakfiets elektrisch te maken?
Ben je al in het bezit bent van een bakfiets, maar mis je net even dat extra beetje ondersteuning? Dan is het zeker aan te raden om je bakfiets te voorzien van elektrische trap ondersteuning. Hierdoor hoef je minder zwaar te trappen en ervaar je dus veel meer rijcomfort.
Als je een oudere bakfiets hebt die eigenlijk aan vervanging toe is, raden we het elektrisch maken eigenlijk af. In dat geval kun je misschien beter kiezen om een nieuwe elektrische bakfiets aan te schaffen.
Veelgestelde vragen
De kosten voor het elektrisch maken van je bakfiets lopen nogal uiteen. Dit ligt voornamelijk aan het type bakfiets en het type ombouwset die je nodig hebt. Hiernaast beïnvloeden ook het merk, de kwaliteit, het type motor en de accu de prijs. Gemiddeld ben je ergens tussen de 500 en 1000 euro kwijt voor een bakfiets ombouwset.
Ben je zelf handig en technisch ingesteld? Dan kun je in de meeste gevallen je eigen bakfiets ombouwen. Hierdoor bespaar je op extra kosten buiten de aanschaf van een ombouwset om. In sommige gevallen is het beter om het ombouwen over te laten aan een fietsspecialist met vakkennis. Dan moet je rekenen op extra kosten: ergens tussen de 100 en 200 euro voor de montage ervan.
Je kunt bijna alle bakfietsen ombouwen tot een elektrische bakfiets. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van de juiste ombouwset vinden. Niet alle ombouwsets zijn namelijk compatibel met alle bakfietsen – let hier dus goed op.
0 reacties