Elektrische fiets in Duitsland kopen: een verstandige keuze?

Laatst bijgewerkt door Joni op september 23, 2022

Woon je aan de grens met Duitsland? Dan is de kans groot dat je in Duitsland je auto voltankt en dat je in Duitsland boodschappen doet.

Dergelijke producten zijn in het land van onze Oosterburen simpelweg een stuk goedkoper. Geldt dit ook voor een elektrische fiets? Wij zijn op onderzoek uitgegaan!

In de afgelopen jaren zijn elektrische fietsen steeds populairder geworden. Dit zie je duidelijk in ons land terug, aangezien wij een echt fietsland zijn.

Maar, ook in Duitsland zie je dat meer en meer mensen voor een e-bike kiezen. Een elektrische fiets kom je in Duitsland dan ook vaker tegen.

Maar, is het verstandig om een elektrische fiets in Duitsland te kopen? Het antwoord op die vraag vind je hieronder.

Wij hebben daarvoor het aanbod bestudeerd en hebben naar onder meer de prijsstelling gekeken. Al onze bevindingen delen wij graag hieronder met je.

Zijn e-bikes in Duitsland goedkoper?

E-bike winkels duitsland

Onderzoek wijst uit dat e-bikes in Duitsland inderdaad goedkoper zijn. Dit komt onder meer doordat in Duitsland minder belasting geheven wordt.

Ten opzichte van ons land scheelt dit standaard al 2%. Als je het over een dure/luxe elektrische fiets hebt, scheelt dit al snel tussen de 50 en 100 euro.

Tevens is het zo dat het aanbod in Duitsland véél groter is. Om als fabrikant op te vallen, is het zaak om iets met de prijzen te doen.

Zo zorgen veel Duitse merken voor een lagere basisprijs, maar ook voor interessante kortingen.

Qua pure aantallen is de markt van e-bikes in Duitsland vele malen groter. Als Nederlander kun je hier perfect van profiteren.

Dat de markt zo groot is, is namelijk ook aan de schaalvoordelen te merken. Ook dat is een reden dat e-bikes over het algemeen in Duitsland goedkoper zijn.

Is het dan zo dat elke e-bike in Duitsland goedkoper is? Nee, dat is niet het geval. Je moet namelijk niet vergeten dat het aanbod in Nederland en Duitsland niet gelijk aan elkaar is.

Wij hebben in ons land meerdere merken die alléén in ons land actief zijn. Dit geldt ook voor meerdere Duitse merken.

Al met al kunnen we het volgende stellen: veel e-bikes in Duitsland zijn goedkoper.

Dit geldt waarschijnlijk niet voor de fietsen van alle Nederlandse fietsenmerken, aangezien die merken zich op ons land richten.

Aan de andere kant zijn er ook veel elektrische fiets merken die zich juist op Duitsland richten. Dat maakt het maken van een 100% eerlijke vergelijking een stuk lastiger.

Zijn er nadelen van een e-bike in Duitsland kopen?

Prijstechnisch kan het interessant zijn om je e-bike in Duitsland te kopen.

Maar, je moet ook met enkele punten rekening houden.

Taalbarrière

Spreek je niet al te goed Duits? Dan kan het lastig zijn om bij een Duitse speciaalzaak je vragen te stellen.

Voordat je een e-bike koopt, wil je uiteraard alles van deze e-bike weten. Indien je al je vragen in het Nederlands kan stellen, gaat het gesprek in ieder geval een stuk makkelijker.

Als achteraf blijkt dat de Duitse e-bike toch niet helemaal naar je wens is, komt dit mogelijk door de taalbarrière.

Levering

ebike kopen thuisbezorgd

Koop je je e-bike bij een Nederlandse speciaalzaak? Dan is de kans groot dat de fiets netjes bij je thuis geleverd wordt of dat je deze bij je in de buurt op kunt halen.

Bij het kopen van een e-bike in Duitsland gaat dit uiteraard niet. Je zou daarvoor dus naar de winkel in Duitsland toe moeten rijden.

Heb je dan een auto die groot genoeg is voor het vervoeren van de fiets? Of heb je een fietsendrager? Dit is een belangrijk praktisch punt waar je goed naar moet kijken.

Service & onderhoud

elektrische fiets onderhoud

Het is van essentieel belang dat een e-bike goed onderhouden wordt. Mocht er onverhoopt iets mis met de fiets zijn, is het ook van belang dat de fiets goed gerepareerd wordt.

Aangezien je op een nieuwe e-bike 2 jaar garantie krijgt, ben je verplicht om tijdens deze 2 eerste jaren de fiets naar de leverancier terug te brengen.

Dit betekent dat je met een kapotte e-bike terug naar Duitsland zou moeten. Ook op het gebied van service en onderhoud heb je dus met de nodige uitdagingen te maken.

Ander soort aanbod

Tot slot is het goed om te weten dat het aanbod van elektrische fietsen in Duitsland anders is. De fietsen zien er bijvoorbeeld anders uit en hebben andere specificaties.

Om te bepalen of je het beste een e-bike in Duitsland kunt kopen, zou je dus goed naar de Nederlandse- en Duitse specificaties moeten kijken. Hier ben je al snel de nodige tijd aan kwijt.

Conclusie: wel of niet je e-bike in Duitsland kopen?

Elektrische fiets kopen duitsland

Als we alleen naar het prijskaartje kijken, kunnen we maar één ding stellen: je doet er verstandig aan om je e-bike in Duitsland te kopen.

Indien we naar de hierboven besproken aandachtspunten kijken, zijn we echter een stuk minder zeker van dit advies.

Het is nu eenmaal een feit dat je bij het kopen van een e-bike in Duitsland tegen de nodige uitdagingen aanloopt. Niet alleen nu, maar mogelijk ook op lange termijn.

Je weet niet hoe de fiets je gaat bevallen of hoe goed de fiets precies is. Zeker als je een probleemfiets hebt, baal je er als een stekker van dat je elke keer naar Duitsland toe moet gaan.

Of het verstandig is om een e-bike in Duitsland te kopen, is volledig aan jezelf om te bepalen. Wij adviseren je echter om gewoon je fiets in Nederland te kopen.

Dit heeft met bovenstaande punten te maken, maar ook met het vakmanschap in ons land.

Wij zijn bij uitstek het fietsland. Waar vind je dan ook de meeste specialisten op het gebied van (elektrische) fietsen? Juist. In ons land.

Als je je in ons land door een specialist laat adviseren, kun je hier blind op vertrouwen. We zeggen niet dat dit in Duitsland niet of minder het geval is, maar het is toch anders.

Ook in verband met de mogelijke aanwezigheid van de taalbarrière. 

Vind je de besproken minpunten niet al te belangrijk? En wil je vooral zo min mogelijk geld kwijt zijn aan je nieuwe e-bike?

Dan is het wel aan te raden om naar Duitsland te gaan en daar je e-bike te kopen. Je bespaart hier al snel 100 euro of meer op.

Onze tip: doe wel goed onderzoek naar de Duitse e-bike. Verdiep je goed in de fiets en check daarvoor ook online reviews. Mocht je Duits spreken, is dit uiteraard een stukje makkelijker voor je. 

Beste alternatief: E-bike sale in Nederland

Ebike sale

Al met al zijn wij niet overtuigd van het kopen van een e-bike in Duitsland.

Dit heeft ook te maken met interessante alternatieven waar je voor kunt kiezen. Eén van de meest interessante mogelijkheden is om van een elektrische fiets aanbieding in eigen land te profiteren.

Talloze aanbieders en merken komen tegenwoordig met aanbiedingen op de proppen. Zo krijg je bijvoorbeeld een bepaald bedrag als korting of krijg je gratis een grotere accu.

Door van een dergelijke aanbieding te profiteren, doe je het prijsverschil met Duitsland al volledig/deels teniet.

Een andere optie die je hebt, is om voor een goedkope elektrische fiets van een Nederlands merk te kiezen.

Er komen meer en meer Nederlandse merken op de markt die zich specifiek op goedkope elektrische fietsen richten. Mocht je zo’n fiets aanschaffen, geniet je van de Nederlandse kwaliteit én een interessant prijskaartje.

Wat ons betreft is dat het beste alternatief. Ben je het daarmee eens? Klik dan hieronder voor de beste e-bike deals:


Misschien ook interessant:

Categorieën: Elektrische fietsen

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *