Elektrische step slot: welke soorten e-step sloten zijn er?

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 19, 2023

Als je net een elektrische step hebt gekocht, wil je natuurlijk dat deze veilig staat. Het aanschaffen van een slot voor je elektrische step is een logische vervolgstap.

Welke soorten sloten zijn er en waar let je op tijdens het aanschaffen van een goed slot?

Om je hiermee op weg te helpen, beschrijven we alles wat je wilt weten over sloten voor elektrische steps in dit artikel.

Je leest welk type sloten er zijn, wat de beste keuze is en waar je op kunt letten tijdens het aanschaffen van een slot.

Wat voor type sloten zijn er voor e-steps?

Zoals bij fietssloten vaak wel het geval is, beschikken e-steps niet over een ingebouwd slot. Dit betekent dat je voor de elektrische step altijd een uitwendig slot nodig zal moeten gebruiken.

Tegenwoordig zijn er allerlei soorten sloten en de keuze voor een goed en geschikt slot kan hierdoor een lastige opgave zijn.

Om je te kunnen helpen bij het uitkiezen van een slot, hebben we drie typen sloten voor je op een rij gezet. Deze drie sloten zijn geschikt voor de elektrische step, maar kunnen ook fungeren als e-bike slot.

Het schijfremslot

Het schijfremslot is een slot dat bestaat uit een stalen kabel. Deze stalen kabel is uitrekbaar en hierdoor kun je de e-step eenvoudig vastzetten aan bijvoorbeeld een lantaarnpaal of het fietsenrek.

Het schijfremslot kun je bevestigen aan de elektrische step zelf en hierdoor hoef je het slot niet continu met je mee te dragen.

Het kettingslot

Een zeer betrouwbaar slot, is het gebruikelijke kettingslot. Kettingsloten zijn stevig, waardoor ze niet makkelijk door te breken zijn.

Om het kettingslot heen zit vaak een hoes van nylon. Dit zorgt ervoor dat jouw e-step niet beschadigd wanneer je deze op slot zet.

Het beugelslot

Onderaan het stuur kun je een beugelslot bevestigen en vastzetten aan het fietsenrek. Doordat het beugelslot gemaakt is van gehard staal, kan dit slot niet zo snel worden doorgebroken. Het beugelslot is dus een zeer veilige optie voor jouw elektrische step.

Wat is de beste keuze en voor wie?

Er is geen universeel antwoord op de vraag wat de beste keuze is als het gaat om sloten voor de elektrische step. Het verschilt natuurlijk per persoon en ook per type e-step.

Als je je e-step veel onbeheerd achterlaat, dan kan een beugelslot een goede keuze zijn. Een beugelslot is ontzettend veilig, doordat het lastig is door te knippen door eventuele dieven.

Ook geldt dit voor een kettingslot. Een kettingslot is zeer moeilijk door te breken en beschermt goed tegen diefstal.

Ben je een persoon die het slot niet continu mee wilt nemen? Kies dan voor een schijfremslot. Dit slot kun je op de e-step bevestigen en hoef je niet de hele dag mee te nemen in je tas.

Slot elektrische step: aandachtspunten

Bij het kopen van een slot voor je elektrische step, zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee kunt houden.

Deze aspecten staan hieronder weergegeven:

Grootte van het slot

De grootte is een zeer belangrijk aspect van het slot. Let bij het kopen van een slot er goed op of het slot groot of klein genoeg is voor jouw e-step.

Als je kiest voor een remschijfslot, let er dan op dat de metalen pin van het slot niet te dik is. Veel remschijfsloten zijn geschikt als motorslot. Dit betekent dat het slot al gauw te groot kan uitvallen.

Ook is het belangrijk dat je let op de ruimte achter de schijfrem. Op deze manier kun je jouw e-step goed op slot zetten.

Als je kiest voor een kettingslot, zorg er dan voor dat het kettingslot lang genoeg is. Het is namelijk belangrijk dat je het slot kunt bevestigen aan het fietsenrek of aan een ander voorwerp zoals een lantaarnpaal.

Door het slot te bevestigen aan een vaststaand voorwerp, is de e-step veel minder makkelijk mee te nemen.

Wel of geen alarm?

Schijfremsloten zijn te verkrijgen met en zonder alarm. Het slot met alarm gaat af op het moment dat iemand probeert om jouw e-bike te stelen. Dit kan erg handig zijn als je er zeker van wilt zijn dat de e-step extra veilig staat.

Conclusie

Het kopen van een slot voor jouw elektrische step is van groot belang. Zo voorkom je dat de e-step wordt gestolen.

Het schijfremslot, het kettingslot en het beugelslot zijn sloten waar je aan zou kunnen denken tijdens het aanschaffen van een slot voor jouw elektrische step. Het is daarbij goed om te kijken welk type slot het beste bij jouw e-step en bij je als persoon past.

Keuze gemaakt? Let dan goed op de grootte van het slot. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een slot met of zonder alarm aan te schaffen.


Meer sloten:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *