Fietsdynamo kopen? Bekijk de Top 3 beste, soorten & werking

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 3, 2023

Een fietsdynamo is een handige toevoeging aan jouw fiets. Op een duurzame en goedkope manier beschik je altijd over fietsverlichting. En dat is wel zo veilig.

Wil je meer weten over de fietsdynamo? Of wil je een fietsdynamo kopen? In dit artikel helpen we je op weg!

Eerst geven we je de 3 beste dynamo’s voor op de fiets. En vervolgens gaan we verder in op de soorten fietsdynamo’s.

Daarbij ontdek je ook wat de voor- en nadelen zijn. En kom je meer te weten over de werking, aandachtspunten en alternatieven.

Top 3 beste fietsdynamo’s

Wil jij een losse fietsdynamo kopen? Dan hoef je niet eindeloos te zoeken. Wij hebben de beste soorten dynamo’s voor jouw fiets al geselecteerd.

Om tot de top 3 te komen, deden wij een uitgebreide test. Veel fietsdynamo’s zijn met elkaar vergeleken.

De volgende 3 kwamen daar als best uit naar voren:

  1. AXA Dynamo HR Traction
  2. AXA Basta Dynamo 8201
  3. Simson dynamo

Soorten fietsdynamo’s

Fietsdynamo’s zijn er in veel verschillende soorten. De meest bekende fietsdynamo, die je veel bij stadsfietsen ziet, is de banddynamo.

Bij sportfietsen is de naafdynamo juist veel voorkomend. Daarnaast bestaan er rol-, velg- en spaakdynamo’s.

Alle soorten werken ongeveer op dezelfde manier. Echter zijn ze op verschillende plekken op de fiets bevestigd. Hierdoor leveren ze andere resultaten en hebben ze ten opzichte van elkaar hun voor- en nadelen.

We bespreken de 2 meest voorkomende soorten: de banddynamo en de naafdynamo.

Banddynamo

De banddynamo wordt aan de zijkant van het wiel bevestigd. Meestal zit de dynamo zelf aan de voorvork of achtervork van de fiets vast. Aan de bovenkant van de dynamo zit een klein aandrijfwiel.

Dat wiel wordt in beweging gebracht tijdens het fietsen. Binnenin de dynamo treedt het opwekken van energie daardoor in werking.

De banddynamo heeft verschillende voordelen. Een groot pluspunt is allereerst de prijs. De fietsdynamo is vrij goedkoop. Daarnaast kun je hem gemakkelijk inklikken als je hem nodig hebt.

Je plaatst hem in een makkelijke beweging tegen het wiel aan. De dynamo heeft daarnaast een licht gewicht.

Een nadeel is echter dat dit type dynamo weerstand op kan leveren. Je kan merken dat het trappen iets zwaarder wordt. Daarnaast werkt de banddynamo minder efficiënt dan een naafdynamo.

Naafdynamo

Het andere type dynamo dat je bij een fiets vaak tegenkomt, is de naafdynamo. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de naafdynamo in de naaf bevestigd. Dat kan de naaf van het voor- of achterwiel zijn. Vaak is dit het voorwiel.

De naafdynamo zit dus beter in de fiets weggewerkt. Dat heeft meerdere voordelen. De naafdynamo is hiermee goed beschermd tegen regen en andere weersomstandigheden.

En qua vormgeving is het een stijlvolle weggewerkte optie. Er zit immers geen blokje aan de zijkant van het wiel.

Nog een voordeel zit hem in de werking van deze fietsdynamo. De naafdynamo is namelijk een stuk efficiënter. Het rendement van de dynamo ligt een stuk hoger.

Daar staat wel een hogere prijs tegenover. En een ander nadeel is dat de naafdynamo lastiger te repareren is.

De voor- en nadelen van een fietsdynamo

Als je meer wilt weten over de fietsdynamo, kunnen de voor- en nadelen niet ontbreken. Ze geven je een goed beeld van de dynamo. En kunnen mogelijk bepalen of jij een fietsdynamo zou willen kopen.

We vergelijken de fietsdynamo in dit geval met led fietsverlichting.

Op basis van die vergelijking zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij:

Voordelen dynamo voor de fiets

  • Constante verlichting

De dynamo werkt op bewegingsenergie. Dat geeft over het algemeen een constante en sterke verlichting. Jij bent goed zichtbaar voor anderen. En zelf kun je ook het wegdek goed zien. Wel zo veilig.

  • Duurzaam stroom

Een dynamo voor de fiets is een duurzame optie. De verlichting werkt op basis van de stroom die je tijdens het fietsen opwekt. Dat is beter dan verlichting op batterijen. In die zin in de fietsdynamo een milieuvriendelijke keuze.

  • Goedkoop

Een fietsdynamo is relatief goedkoop. Je hoeft alleen het aankoopbedrag te betalen. Het is niet nodig om elke keer weer nieuwe batterijen te kopen. Op den duur kan dat je veel geld besparen.

  • Altijd beschikbaar

Vergelijk je de fietsdynamo met led fietsverlichting? Dan is het een groot voordeel dat je de fietsdynamo altijd bij je hebt. De losse led lampjes kun je immers vergeten mee te nemen. De fietsdynamo zit standaard op de fiets.

Nadelen dynamo voor de fiets

  • Weerstand tijdens het fietsen

Een nadeel van de fietsdynamo is de weerstand. Het fietsen kan met de dynamo zwaarder aanvoelen.

  • Geluid

Een fietsdynamo kan daarnaast wat lawaai maken. Tijdens het fietsen kan de dynamo zoemend of krakend klinken. Dat kan vervelend zijn. Gelukkig zijn er ook geluidsarme fietsdynamo’s.

  • Kwetsbaar

Over het algemeen gaan de fietsdynamo’s niet heel lang mee. De contactpunten zijn kwetsbaar. En daarnaast kan de dynamo voor de fiets gaan roesten. Daarom is het slim om de fietsdynamo regelmatig te onderhouden. Daarmee voorkom je dat de fietsdynamo snel kapot gaat.

Fietsdynamo: De werking

Er zijn meerdere soorten fietsdynamo’s, die allemaal net op een andere manier werken. Toch is de werking in de basis hetzelfde.

Tijdens het fietsen wekt de fietsdynamo energie op door de draaiende beweging van de banden. Die bewegingsenergie wordt binnen de fietsdynamo omgezet in elektrische energie.

Dat werkt door middel van een magneet. Binnen de dynamo gaat een magneet draaien, en daardoor ontstaat er stroom.

De opgewekte elektriciteit wordt door de bedrading naar de fietsverlichting geleid. Daardoor gaat jouw fietsverlichting branden.

Dynamo voor de fiets kopen? 4 aandachtspunten:

Ga je op zoek naar een fietsdynamo? En wil je weten hoe je de juiste kunt kopen? Dan is het goed om rekening te houden met de volgende aandachtspunten.

Ze helpen je om te achterhalen welke fietsdynamo het best past bij jouw wensen. En zorgen ervoor dat je geen miskoop doet.

1: Geschikt voor jouw fiets

Het belangrijkst is natuurlijk, dat je de juiste dynamo koopt voor jouw fiets. Dat doe je allereerst door te gaan voor de juiste soort. Daar gaven we je eerder al meer informatie over. Toch zijn er nog meer aspecten waar je bij de fietsdynamo op kunt letten.

Let bijvoorbeeld op het vermogen van de fietsdynamo. Des te meer vermogen, des te meer licht de fietsdynamo op zal leveren.

Kijk hoeveel vermogen jouw fietslampen nodig hebben. En vergelijk dit met het vermogen dat de dynamo op kan wekken. Dat moet goed in verhouding zijn.

Kijk daarnaast waar de fietsdynamo wordt bevestigd. Ook dat is namelijk iets dat per fietsdynamo kan verschillen. Een banddynamo kan bijvoorbeeld aan de linker- of rechterkant  van jouw fiets worden geplaatst.

2: Kwaliteitskeurmerk

Het is aan te raden om te letten op het kwaliteitskeurmerk. Daarmee heb je meer zekerheid over de kwaliteit van een fietsdynamo. Bij de dynamo’s kun je nagaan of ze zijn goedgekeurd door het StVO.

Heeft een fietsdynamo dit keurmerk? Dan weet je zeker dat de kwaliteit in orde is. De nominale spanning is dan minstens 6 volt. En het algemene nominale vermogen komt neer op minstens 3 watt.

3: Geluidsarm

Houd jij ervan om in alle rust te kunnen fietsen? Kijk dan of de dynamo geluidsarm is. Een fietsdynamo kan namelijk behoorlijk wat geluid maken tijdens het fietsen.

Dat kun je voorkomen, als je voor een geluidsarme fietsdynamo gaat. In de productomschrijving staat vaak vermeld of dit voor het specifieke type opgaat.

4: Overspannings diode

In het kader van de veiligheid zou je ook nog kunnen letten op de overspanningsbeveiliging. Dit systeem voorkomt dat jouw fietslamp door kan branden.

Bij een fietsdynamo kan dat gebeuren als er té veel spanning op jouw lamp komt te staan. Een overspannings diode steekt daar een stokje voor. Zo zit je niet onverwacht zonder licht als je jouw fietslamp nodig hebt.

Alternatieven voor een dynamo op de fiets

Is de fietsdynamo voor jou toch niet het ideale product? En zoek je een andere manier om verlichting op jouw fiets aan te sluiten? Dan zijn er gelukkig nog meer opties.

Een goed alternatief is led fietsverlichting. Dat zijn vaak losse lampjes die je op het stuur en frame van jouw fiets kunt bevestigen.

De lampen kunnen werken op batterijen of kunnen via USB oplaadbaar zijn. Daarnaast verschillen ze in sterkte en kunnen ze wel of niet waterdicht zijn.

Je merkt het al: led fietsverlichting is er in allerlei soorten en maten. Ook als je specifiek zoekt naar fietsverlichting voor de MTB of fietsverlichting voor de racefiets is er genoeg beschikbaar.

Waar is een fietsdynamo te koop?

Fietsdynamo’s zijn vrijwel bij iedere fietswinkel en/of grote webshop te koop. Denk hierbij aan Bol.com en Decathlon en je slaagt geheid in jouw zoektocht naar de juiste dynamo.

Neem een kijkje bij onderstaande webshops voor een uitgebreid aanbod aan fietsdynamo’s:




Veelgestelde vragen

Hoe zijn de beste fietsdynamo’s geselecteerd?

De top 3 van de beste dynamo’s voor jouw fiets is met zorg samengesteld. Wij vergeleken allerlei soorten fietsdynamo’s op prijs, kwaliteit en eigenschappen. De geselecteerde soorten kwamen het best uit de verf. De prijs- en kwaliteitsverhouding is bij deze fietsdynamo’s optimaal.

Waar kun je een fietsdynamo kopen?

De fietsdynamo’s zijn bij diverse winkels te koop. Je kunt goed terecht bij Bol.com en de Decathlon. En voor een goedkope fietsdynamo zou je de acties bij de Action in de gaten kunnen houden.

Wat kost een dynamo voor de fiets?

De kosten voor een fietsdynamo variëren. Gemiddeld kun je denken aan een bedrag rond de €20,-. Dat is wat je voor een standaard banddynamo ongeveer betaalt.






Meer fietsverlichting:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *