Racefiets verlichting kopen? De top 7 racefiets lampjes

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 3, 2023

Ga jij met de racefiets op pad? En wil je onderweg goed verlicht zijn? Dan is racefiets verlichting niet te missen. In de zoektocht naar een racefiets lamp zie je al snel dat er veel keuze is.

Maar hoe weet je dan welke racefiets verlichting je moet hebben?

Daar helpen we je in dit artikel bij op weg. We stelden een top 7 samen van de beste racefiets verlichting.

Verder gaan we in op het belang van de verlichting en de verschillende soorten. Tot slot ontdek je waar je bij de verlichting op moet letten.

Beste fietsverlichting: Top 7 vergeleken

Als je racefiets verlichting gaat kopen, doe je dat het liefst in één keer goed. Daarom selecteerden wij voor jou de beste opties. Met de volgende soorten, haal je goede racefiets verlichting in huis.

In het toplijstje komen verschillende soorten verlichting voor. Zo zit er voor iedereen wel een geschikte racefiets lamp tussen:

1: Beste racefiets verlichting – Simson Future

Op de eerste plaats staat de led racefiets verlichting van Simson. De Simson Future koplamp blinkt uit in de goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Voor een zacht prijsje haal je een goede racefiets lamp in huis. Dit is een lamp waar je lang mee kunt doen.

De Simson Future koplamp is oplaadbaar met een USB kabel. De lamp heeft een lichtsterkte van 30 lux. Die kun je in meerdere standen afstellen.

Je zet hem met een klem vast aan het stuur van jouw racefiets. Die klem draai je aan met de schroefsluiting. Wil je het lampje van je stuur halen? Dan hoef je hem alleen maar uit de bevestigingsring te klikken.




2: Verlichting racefiets – Simson Eyes

Een mooie achterlamp voor de racefiets, is de SimSon Eyes. De Simson Eyes lamp is eveneens oplaadbaar. Na het opladen gaat het lampje zo’n 7,5 uur mee.

De lichtopbrengst van de lamp is 3 lux. Je kunt het lampje aan en uit zetten. Maar hebt ook de optie om het te laten knipperen.

Onder de zadelpen van een racefiets kun je de lamp bevestigen. Dat doe je met een bevestigingsbeugel. Daar kun je het lampje in klikken. Vervolgens bepaal je zelf of je hem horizontaal of verticaal wilt plaatsen.




3: Fietsverlichting racefiets – AXA Greenline

Ook het merk AXA biedt mooie oplossingen voor racefiets verlichting. Aan de AXA Greenline haal je bijvoorbeeld een optimale racefiets lamp in huis.

Dit is een led koplamp, die je eenvoudig aan het stuur bevestigt. Dat doe je namelijk met een flexibele bevestigingsband.

Ondanks het compacte ontwerp geeft de AXA Greenline veel licht. De lichtopbrengst kan ingesteld worden op 35 lux. Op die stand geniet je van 3 uur batterijduur.

Ook kun je de lamp minder fel instellen, dan gaat de batterij langer mee. De accuduur is dan maar liefst 7 uur.




4: Racefiets lamp – ELOPS CL900 LED USB

Erg goed uit de test komt ook de verlichting van ELOPS. Kijk maar eens naar de ELOPS CL900. Dit is een bijzonder handig racefiets lampje. Je kunt de verlichting namelijk als voorlamp en achterlamp gebruiken. De ELOPS CL900 heeft namelijk 2 kleuren.

Via een USB kabel kun je de verlichting voor op de racefiets opladen. De racefiets lamp heeft een vermogen van 17-56 lumen. Je kunt zowel een vaste stand als een knipperstand aanzetten.

Een groot pluspunt is dat de racefiets lamp waterdicht is. Met een clip zet je hem vast op jouw fiets of bevestig je de lamp aan jouw kleding of tas.




5: Racefiets verlichting led – Tikkens LED fietsverlichting

Een erg goede racefiets verlichtingsset is deze van Tikkens. Je ontvangt met deze set zowel een voor- als achterlamp. En dat zijn lampen van goede kwaliteit.

Zo zijn ze erg fel. Ze hebben een bereik van 500 lumen. De lampen zijn oplaadbaar met een USB kabel en gaan wel 4 tot 12 uur mee. Ook hebben beide led lampen verschillende standen en zijn ze waterdicht.

Super handig is ook de montage. Die is geschikt voor elk type racefiets. Je wikkelt een bevestigingsband om het stuur of om de zadelstang. En daar kun je het lampje op vastklikken.




6: Led racefiets lampen set – ELOPS LED ST 920

Nog een aanrader van ELOPS is de ST 920 verlichtingsset. Dit zijn 2 krachtige racefiets lampen, waar je veel plezier aan beleeft.

De lampen zijn oplaadbaar via een USB kabel en hebben een maximale batterijduur van 11 uur. Ook zijn ze bestand tegen een flinke regenbui.

Je bent met de lampen erg goed zichtbaar. De koplamp heeft 300 lumen en de achterlamp 25 lumen. Daarbij kun je ook nog eens kiezen uit 3 standen: de powerstand, eco stand en het knipperlicht.




7: Racefiets verlichting Decathlon – ELOPS ST 540

Ook de prijs en kwaliteit van de ELOPS ST 540 is erg goed. De set bestaat uit een racefiets voorlamp en achterlamp. Die kun je met een USB kabel opladen en gaan 2 tot 4 uur mee. Het vermogen van de led voorlamp is 28 lumen en van de achterlamp 4 lumen.

Door middel van elastiek wordt de verlichting op de racefiets bevestigd. De behuizing is bestand tegen opspattend water en neerslag. Een groot pluspunt is ook dat je de lampen vanuit veel hoeken goed kunt zien.




Waarom verlichting op de racefiets?

Racefiets verlichting geeft de nodige zichtbaarheid. Tijdens het racefietsen is dat van groot belang. Vooral als het buiten wat donkerder wordt of als je gaat racefietsen in slechte weersomstandigheden. Dan ben je minder goed zichtbaar en is verlichting essentieel.

Verlichting op een racefiets draagt namelijk bij aan een stukje veiligheid. Op een racefiets maak je al snel veel vaart. Daardoor is de kans niet altijd even groot dat alle weggebruikers je op tijd zien. Om ongevallen te voorkomen, kan de verlichting essentieel zijn.

Bovendien is racefiets verlichting in Nederland wettelijk verplicht. Dat kan een goede reden zijn om een racefiets lamp te gebruiken.

Daar komt ook nog bij, dat verlichting op de racefiets je als fietser meer zicht geeft. Is het buiten donker of is het weer niet optimaal? Dan helpen de racefiets lampen je om het wegdek en de omgeving beter te zien.

Soorten racefiets verlichting

Er zijn meerdere soorten racefiets verlichting. Allereerst is er onderscheid tussen de voor- en achterlamp.

De racefiets voorlamp heeft een witte kleur en wordt bevestigd aan jouw racefiets stuur. Vaak gebeurt dit op eenzelfde manier als een racefiets fietsbel. Met een beugel en een schroefsluiting. Ook kan er gebruik worden gemaakt van elastiek of een clip.

Een racefiets achterlamp is rood van kleur en maak je meestal vast aan de zadelpen. Het is ook mogelijk om de lampen aan je kleding te bevestigen.

Verder kan racefiets verlichting ook geïntegreerd zijn. Dat geeft de racefiets een extra stijlvolle uitstraling.

Dan is de racefiets lamp bijvoorbeeld in het frame van de fiets verwerkt of in het spatbord, dat komt ook voor. Daarnaast kun je kiezen voor een fietshelm met verlichting.

Racefiets verlichting kopen? Hier let je op:

racefiets verlichting

Dat racefiets verlichting belangrijk is, is te begrijpen. Je wilt immers niet onnodig risico’s lopen in het verkeer.

Bij het kopen van verlichting, is het belangrijk dat je voor kwaliteit gaat. De lampjes moeten immers wel goed zijn.

Daarom zou je op de volgende eigenschappen kunnen letten:

Accuduur

De meeste soorten fietslampen voor de racefiets zijn oplaadbaar met een USB kabel. Hierdoor gaan de lampjes lang mee. Daarnaast is de oplaadmethode goed voor het milieu.

Waar je bij de fietsverlichting voor de racefiets op kunt letten, is accuduur. Het levert je meer gebruiksgemak op als je de fietslamp amper op hoeft te laden.

De accuduur staat vaak bij de specificaties vermeld. Over het algemeen is een accuduur van boven de 5 uur al vrij lang.

Het is daarbij goed om te weten dat de exacte duur afhangt van de stand die je gebruikt. Sommige lampen hebben een eco stand, waardoor de accu langer meegaat.

Zet je de lamp juist op de meest heldere stand? Dan is de batterij eerder leeg.

Helderheid

De fietsverlichting voor de racefiets moet natuurlijk wel fel genoeg zijn. Bij led fietsverlichting lees je de helderheid af aan het aantal lumen.

Voor verlichting op de racefiets moet 500 tot 1000 lumen ruim voldoende zijn. Dat geldt ook voor mountainbike verlichting. Hoe meer lumen, hoe krachtiger en feller het licht is. 

Waterdichtheid

In Nederland kan het weer snel omslaan. Het kan dus tijdens het racefietsen zomaar voorkomen, dat er neerslag valt. Juist op dit soort momenten wil je als racefietser goed zichtbaar zijn. Daarom moeten de fietslampjes ook bij neerslag blijven werken.

Kijk dus goed of de fietsverlichting voor de racefiets waterdicht is. Dat staat meestal duidelijk in de specificaties vermeld. Het wordt aangeduid met de term IPX.

Daarna volgt een getal. Hoe hoger dit getal, hoe beter waterdicht het lampje is. Ga voor een racefiets lamp van minimaal IPX 3.

En gebruik je de fietslampjes even niet? Bewaar ze dan op een droge plek. Dat kan bijvoorbeeld in een stuurtas van de racefiets zijn. Of denk aan een racefiets zadeltas. Dit opbergen is ook een goede manier om diefstal moeilijker te maken.

Verlichtingsstanden

Wil je racefiets lamp in meerdere standen kunnen instellen? Kijk dan hoeveel standen de lamp heeft. Bij de meeste soorten heb je minstens een vaste stand en een knipperstand.

Soms kun je ook de helderheid van het licht bepalen. Dat kan handig zijn. Bij slecht weer zet je de lamp dan bijvoorbeeld wat feller. Zo ben je beter zichtbaar.

En heb je weinig licht nodig? Dan zet je het racefiets lampje minder fel. Daardoor gaat ook de batterij weer langer mee.

Prijs

De prijs van racefiets verlichting is uiteenlopend. Dat komt allereerst door het type fietsverlichting dat je koopt. Koop je alleen een voor- of achterlamp? Dan is de verlichting meestal goedkoper dan bij een set.

In onze top 7 is de gemiddelde prijs voor de racefiets verlichting zo’n €28,-. Wil je niet teveel uitgeven? Dan zijn er genoeg manieren om goedkoop aan de lampjes te komen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar kleine fietslampjes bij de Action of Hema. Daar betaal je over het algemeen weinig voor.




Veelgestelde vragen

Hoe is de beste racefiets verlichting geselecteerd?

De top 7 van de beste racefiets verlichting is met zorg samengesteld. Om tot de 7 beste soorten te komen, zijn veel racefiets lampen met elkaar vergeleken. De lampen werden getest op prijs, kwaliteit en gebruiksgemak. De belangrijkste eigenschappen werden vergeleken.

Hoeveel lumen is goed voor racefiets verlichting?

Het is aan te raden om te kiezen voor verlichting met 500 tot 1000 lumen. Daar heb je als racefietser ruim voldoende aan.

Is racefiets verlichting verplicht?

Als fietser is het in Nederland verplicht om goed zichtbaar te zijn. Daarom moet je als racefietser verlichting hebben bij slechts zicht of als het buiten donker is.

Waar koop je racefiets verlichting?

Er zijn meer dan genoeg winkels die goede racefiets verlichting verkopen. Bol.com en de Decathlon zijn aan te raden. Verder kun je voor de lampjes terecht bij winkels als de Hema of Action.






Meer fietsverlichting:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *