Beste zadeltas voor je racefiets? Bekijk de 5 best geteste

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 13, 2023

Wat neem jij allemaal mee tijdens een rondje op je racefiets? Mogelijk neem je – zonder dat je het door hebt – toch de nodige spullen met je mee.

Om al deze spullen op een handige manier mee te nemen, is een goed zadeltasje onmisbaar.

Een terechte vraag is wel wat nou precies het beste zadeltasje is. En een andere vraag is waarom je voor een zadeltas zou kiezen én niet voor één van de andere soorten tassen.

In een stuurtas aan je racefiets kan immers ook een hoop, toch? Dat klopt, maar dat geldt ook voor een kleine fietstas en voor een fietsrugzak. Om meerdere redenen is een zadeltas echter ideaal:

  • Neemt geen ruimte in beslag. Dit heeft puur te maken met het feit dat je anders niks met je zadelpen zou doen. Je hangt de zadeltas aan de zadelpen op, waarmee bijvoorbeeld je stuur volledig leeg blijft.
  • Makkelijk te bevestigen. Een ander voordeel is dat je een zadeltas makkelijk aan je zadelpen kunt bevestigen. Dit doe je in een handomdraai, waarna je ‘m ook weer in een handomdraai los kunt maken.
  • Goed toegankelijk. Tot slot is het een groot voordeel dat een zadeltas altijd goed toegankelijk is. Tijdens het fietsen kun je iets uit de zadeltas pakken, terwijl je dit ook probleemloos na je fietstocht of tijdens je pauze doet.

Dit zijn de beste zadeltassen voor racefietsen

Het mag duidelijk zijn: de aanschaf van een zadeltas voor je racefiets is aan te raden. Om van alle bovengenoemde voordelen te profiteren, moet je echter wel de beste variant aanschaffen.

Met deze zoektocht helpen wij je graag een handje. Recent hebben wij namelijk al veel racefiets zadeltasjes aan een strenge keuring onderworpen.

Hierbij hebben we gekeken naar de inhoud, het gemak van het fietstasje aan je racefiets én naar andere belangrijke factoren.

Aan de hand van onze test hebben wij uiteindelijk de 5 beste varianten aan kunnen wijzen. Hieronder vertellen wij je alles over de 5 beste zadeltassen voor racefietsen.

1. Beste kleine zadeltasje racefiets – BBB Cycling SpeedPack

Heb je niet al te veel ruimte bij je zadelpen? Of hoef je gewoon niet al te veel spullen mee te nemen tijdens je fietstochten? Kies dan voor aanschaf van de BBB Cycling SpeedPack. Volgens onze test is dit het beste kleine zadeltasje voor aan je racefiets.

Dit zadeltasje heeft een inhoud van 0,52 liter. Dit is uiteraard erg weinig, maar is wél opvallend veel als je naar de afmetingen van het tasje kijkt.

Verder spreekt het ons aan dat het tasje volledig waterdicht én rammelvrij is. Als klap op de vuurpijl is dit ook nog een relatief voordelig zadeltasje, zéker met het oog op de kwaliteit.
2. Beste 10 liter zadeltasje racefiets – BBB Cycling Seat Sidekick

Ben je van plan om heel veel spullen tijdens je fietstochten mee te nemen? Dan raden wij je graag de BBB Cycling Seat Sidekick fietstas aan.

Deze zadeltas heeft een inhoud van 10 liter en biedt daardoor méér dan voldoende ruimte. Ondanks dat deze zadeltas zo groot is, weegt de tas slechts 511 gram. Ideaal voor op je toch al lichte racefiets.

Wat bij deze zadeltas direct opvalt, is de makkelijke bevestiging. Ondanks dat deze zadeltas vrij groot is, bevestig je ‘m op een gemakkelijke manier aan je zadelpen. Nadien voel je het tasje absoluut niet zitten tijdens het trappen.
3. Beste bikepacking zadeltasje racefiets – AGU Seat-Pack Venture

Ga je graag met je racefiets op fietsvakantie? Dan raden wij je van harte de AGU Seat-Pack Venture aan. Volgens onze test is dit het beste bikepacking zadeltasje voor aan je racefiets.

Deze tas heeft een inhoud van 10 liter, biedt daarmee voldoende ruimte en weegt slechts 512 gram.

Dit tasje is bijzonder simpel aan je zadelpen vast te maken. Door de handige vormgeving heb je ook makkelijk toegang tot de inhoud van het tasje.

Met dank aan de roll-top opening en elastieken stel je deze zadeltas bovendien perfect in. Tijdens het fietsen voel je hierdoor niks van dit zadeltasje aan je racefiets.
4. Beste zadeltas racefiets groot – Topeak Zadeltas BackLoader

Is een inhoud van 10 liter voor jou niet voldoende? Dan raden wij je graag de Topeak Zadeltas BackLoader. Tijdens onze test bleek al snel dat dit de beste grote zadeltas voor aan je racefiets is. Dit is onder meer te danken aan de inhoud van maar liefst 15 liter.

Dat is echter niet het enige voordeel. Nee, een ander voordeel is de makkelijke bevestiging bijvoorbeeld. Ook is dit tasje makkelijk open en dicht te doen, volledig waterdicht en een lichtgewicht.

Rekening houdend met de inhoud van 15 liter is een gewicht van 565 gram indrukwekkend te noemen.
5. Beste goedkope zadeltasje racefiets – Basil Mada

Geef je bij voorkeur zo min mogelijk geld aan je nieuwe zadeltasje aan? Dan wijzen wij je maar al te graag op de Basil Mada.

Dit fietstasje kost slechts 19,95 euro, maar biedt opvallend veel voordelen. Zo weegt dit zadeltasje slechts 184 gram; ideaal als je bijvoorbeeld een lichte carbon racefiets hebt.

Daarnaast biedt de inhoud van 1 liter veel mogelijkheden. Je kunt zeker niet alle spullen meenemen, maar de meest essentiële spullen neem je probleemloos mee.

Het tasje is volledig waterdicht, ziet er strak uit en is makkelijk aan de zadelpen van je racefiets te bevestigen.
Hoe kies je het beste racefiets zadeltasje?

Met een racefiets zadeltasje geniet je van de nodige voordelen. Zo heb je alle benodigde spullen bij de hand, waaronder je CO2 pomp.

Als je een lekke band hebt, is het wel zo prettig als je snel weer je weg kunt vervolgen. Doe daarom alle essentials altijd in het zadeltasje.

Maar, wat is nou voor jou het beste zadeltasje? Om dat te bepalen, moet je goed naar meerdere punten kijken. De belangrijkste aandachtspunten bespreken we graag hieronder, inclusief toelichting.

Inhoud

Als eerste moet je uiteraard naar de inhoud van het zadeltasje kijken. Heb je aan een inhoud van een halve liter voldoende? Heb je behoefte aan een inhoud van pakweg 1 tot 5 liter? Of heb je minstens 10 liter inhoud nodig?

Wat de juiste inhoud is, hangt volledig van je wensen af:

  • Maak je graag met je fiets tochten in de buurt? Bij dergelijke tochten rijd je wellicht 60 tot 100 kilometer, waarvoor je niet al te veel spullen nodig hebt. Met een zadeltasje van een paar liter zit je in dat geval goed.
  • Maak je graag hele lange tochten? Dan is het toch wel aan te raden om voor een inhoud van 5 tot 10 liter te gaan. Met een net iets grotere zadeltas kun je meer spullen meenemen voor tijdens je lange fietstocht.
  • Ga je graag met je fiets op vakantie? Dan heb je een zadeltas van minimaal 10 liter nodig. Dit zijn bovendien niet zomaar zadeltasjes, maar zijn zogeheten bikepacking zadeltasjes. Dit zijn tasjes die speciaal voor fietsvakanties ontwikkeld zijn.

Wat wil je meenemen?

Weet je niet zo goed welke inhoud je precies nodig hebt? En is bovenstaande informatie niet voldoende voor je om tot de juiste keuze te komen? Dan is het advies om goed na te denken over hetgeen dat je mee wilt nemen in het fietstasje.

Wat je sowieso nodig hebt? Denk hierbij aan een CO2 pompje, aan een extra binnenband en aan klein gereedschap. Ook kun je wellicht een energiereep in het tasje meenemen.

Let overigens goed op: er worden ook zadeltasjes met inhoud geleverd. Dit betekent dat je het CO2 pompje en gereedschap niet zelf meer hoeft te kopen. Als je thuis al een goed CO2 pompje en dergelijke hebt, is het uiteraard zonde om voor een tasje met inhoud te kiezen.

Manier van bevestigen

Ga goed na op welke manier je het zadeltasje moet bevestigen. Bij de meeste zadeltasjes gaat dit erg gemakkelijk, maar dit is niet bij alle tasjes het geval. Check daarom goed de foto’s en bepaal of de manier van bevestigen je aanstaat.

Gewicht

Graag wijzen wij je op het gewicht van een zadeltas. In een ideale wereld weegt de zadeltas zo min mogelijk, aangezien je je racefiets zo licht mogelijk wilt houden.

Gelukkig zijn er heel veel lichtgewicht zadeltasjes waar je tussen kunt kiezen. Deze tasjes wegen een paar honderd gram; dit voel je niet eens tijdens het fietsen.

Waterdichtheid

Tot slot adviseren wij je om goed naar de waterdichtheid te kijken. Uiteraard is het wenselijk dat het zadeltasje waterdicht is, maar die vlieger gaat niet bij alle zadeltasjes op. Doe ook hier dus goed onderzoek naar.

Tips voor het gebruiken van je zadeltasje

  • Probeer het zadeltasje thuis een paar keer uit. Maak het tasje aan je zadelpen vast, stop er spullen in en haal de spullen er weer uit. Maak je tasje weer los en herhaal dit nogmaals. Je went hiermee aan het snel bevestigen van het zadeltasje.
  • Vul het zadeltasje met niet al te veel gewicht. Neem alleen de zaken mee die je écht nodig hebt tijdens je komende fietstocht.


Meer voor je racefiets:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *