Koplamp fiets kopen? Top 7 fietskoplampen (op batterijen)

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 3, 2023

Zoek jij een koplamp voor jouw fiets? En wil je gaan voor een fietskoplamp op batterijen? Dan heb je veel keuze.

In dit artikel vertellen we je welke fietskoplampen de beste zijn. Ook zetten we de voor- en nadelen op een rij en kom je te weten waar je op moet letten.

Beste koplamp voor de fiets op batterijen

Bij veel winkels worden koplampen op batterijen verkocht. Wij zochten uit aan welke je een goede hebt en het kopen waard zijn.

De volgende fietskoplampen bleken de beste kwaliteit te bieden:

1: Beste fietskoplamp op batterijen – Lezyne Mega Drive 1800i

Voor de hoogste kwaliteit fietskoplampen, ben je bij Lezyne aan het juiste adres. De Lezyne fietskoplamp op batterijen is krachtig, technisch gezien erg innovatief en stevig. 

De lichtopbrengst van de fietskoplamp is 1800 lumen. Dat maakt je erg goed zichtbaar en zorgt er ook voor dat jij de weg goed kunt zien. Ideaal tijdens het mountainbiken of racefietsen. 

Verder kun je de fietskoplamp vanaf je telefoon bedienen. Er zijn meerdere standen, ook eentje om de batterijduur te verlengen. De batterijduur is 148 uur.

Daarnaast is ook de behuizing erg stevig en robuust. De rubberen strip maakt monteren erg eenvoudig. 
2: Fietskoplamp batterijen – Blackburn Dayblazer Front

Als je een goede koplamp voor jouw fiets zoekt, is de Blackburn Dayblazer een aanrader. De lamp is namelijk krachtig en kan goed tegen een stootje. Ideaal voor het mountainbiken of racefietsen. 

De led koplamp voor de fiets heeft een lichtintensiteit van 1300 lumen. Dat is erg krachtig voor een koplamp.

Ook erg krachtig is de behuizing. Die is gemaakt van aluminium en heeft een slanke vorm. Daarnaast is de lamp erg waterbestendig

De batterij van de voorlamp gaat 15 uur mee en er zijn veel soorten standen. De fietskoplamp kun je bevestigen met een klem
3: Koplamp fiets batterijen – Lezyne Macro Drive 1300XXL

Een tweede aanrader van het merk Lezyne, is de Lezyne Macro Drive. Dit is een bijzonder sterke led koplamp voor de fiets. Het aantal lumen bedraagt 1300. Dat komt erg van pas bij het mountainbiken of racefietsen. 

Ook praktisch is de waterdichte behuizing. Die kan goed tegen een stootje. Het bevestigen van de lamp doe je makkelijk met de siliconen rubberen strap

Verder is de batterijduur erg lang, de lamp gaat maar liefst 148 uur mee. Ook kun je kiezen uit meerdere standen
4: Voorlicht fiets – AXA Classic

Zoek je een fietskoplamp op batterijen met een klassieke uitstraling? Dan is de AXA Classic een goede keuze.

Het merk AXA produceert fietsaccessoires en onderdelen van hoogwaardige kwaliteit. Daar is ook de AXA Classic een goed voorbeeld van. 

Deze koplamp voor de fiets op batterijen wordt aan het frame bevestigd. Het is een LED lamp met kunststof behuizing. Die behuizing is waterbestendig. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je door de regen fietst. 

Verder heeft de koplamp 4 lux, dat komt overeen met een zicht van 15 meter. Zelf ben je met de lamp vanaf 1000 meter zichtbaar. Voor een stadsfiets is dat voldoende. De batterij gaat 50 uur mee
5: Led koplamp fiets – Sigma Sport AURA

Een goede koplamp voor jouw fiets is ook de Sigma Sport AURA. De lichtintensiteit is 30 lux. Dat is meer dan genoeg voor in de stad. Daarom is dit een ideale koplamp voor de elektrische fiets of stadsfiets.  

De koplamp voor de fiets is erg gebruiksvriendelijk. Er zijn 2 verschillende standen. Op de eco stand gaat de fietskoplamp maar liefst 15 uur mee. 

Verder is de behuizing erg stevig en licht van gewicht. De koplamp is waterdicht en uitgebreid gekeurd op veiligheid. Zonder gereedschap kun je de fietskoplamp monteren. 
6: Koplamp elektrische fiets – AXA Nox City 4 Lux

Nog zo’n mooie fietskoplamp van AXA is de AXA Nox City. In vergelijking met de eerdere AXA koplamp, heeft deze fietskoplamp een sportief design. In de lamp is bovendien een reflector geïntegreerd. Dat maakt jou als fietser extra goed zichtbaar.

In de fietskoplamp moeten 2 batterijen worden geplaatst. De fietslamp heeft 4 lux. Dat houdt in dat je vanaf 1000 meter door andere weggebruikers te zien bent. Zelf verlicht je 15 meter van de weg. Genoeg zicht en zichtbaarheid dus. 

Een pluspunt is de dubbele lens. De technologie zorgt ervoor dat je vanaf de voorkant én van opzij goed te zien bent. 
7: Koplamp fiets dynamo – Simson Naafdynamo Helderly

De Simson Heldery is een fijne koplamp voor jouw fiets. De koplamp voor de fiets werkt niet op batterijen, maar met een dynamo

De lamp heeft verschillende standen. Het is mogelijk om de lamp handmatig aan en uit te zetten. Maar je kunt ook kiezen voor de automatische stand. Dan gaat de led koplamp voor de fiets automatisch aan en uit.

De koplamp voor de fiets heeft een krachtige lichtbundel, namelijk van 70 lux. Dat maakt het een fijne koplamp voor een elektrische fiets of stadsfiets. 
De voor- en nadelen van een fietskoplamp op batterijen

Wil je weten of een koplamp voor de fiets op batterijen iets voor je is? Dan is het verstandig om de voor- en nadelen af te wegen. Zo krijg je een compleet overzicht van de fietskoplamp.

We vergelijken de fietskoplamp in dit geval met de 2 meest voorkomende alternatieven. Dat is oplaadbare led fietsverlichting en een koplamp voor de fiets die werkt op een dynamo

Voordelen

  • Makkelijk te monteren

Een fiets voorlicht op batterijen kan makkelijk aan het stuur worden bevestigd. In de meeste gevallen is daar niet eens gereedschap voor nodig. Daarnaast heb je bij dit type verlichting niet te maken met bedrading. De batterij is immers de energiebron.

  • Goedkoop

De aanschafprijs voor een koplamp voor de fiets op batterijen is vrij goedkoop. De prijs ligt beduidend lager dan bij andere soorten lampen. Het kopen van een fietskoplamp op batterijen is daarmee gunstig voor de portemonnee. 

  • Draagbaar

Over het algemeen is een fiets voorlicht op batterijen compact en licht van gewicht. Dat maakt het makkelijk om de voorlamp mee te nemen. Ze nemen amper ruimte in in de tas. 

  • Goed verkrijgbaar

De fietskoplamp op batterijen is bij veel winkels verkrijgbaar. Dat brengt een stukje gemak met zich mee. Is jouw lamp plotseling kapot? Dan kun je bij veel winkels een nieuwe kopen. 

  • Waterdicht

De meeste led koplampen voor de fiets zijn water- of spatwaterdicht. 

Nadelen

  • Milieu impact

Het is niet goed voor het milieu om vaak batterijen te kopen. Oplaadbare fietsverlichting is een milieuvriendelijkere keuze. Dat geldt ook voor de koplamp voor de fiets die werkt op een dynamo. 

  • Blijvende kosten

De batterijen van de led koplamp voor de fiets moet je blijvend vervangen. Dat is niet praktisch en brengt kosten met zich mee. Bij een koplamp voor de fiets op dynamo wek je immers zelf de energie op. 

  • Beperkte batterijduur

Het grootste nadeel is de beperkte batterijduur. De batterijen gaan een bepaald aantal uur mee, daarna moet je ze vervangen.

Vaak weet je niet precies wanneer de batterij leeg zal zijn. Dat zorgt ervoor dat de voorlamp uit kan vallen op het moment dat je hem het meest nodig hebt.

Je hebt de vervangende batterijen niet altijd bij je. Zo kan het zomaar voorkomen dat je zonder licht zit. Een gevaarlijke situatie. Wat wel kan helpen, is om voor een fietskoplamp te gaan met een batterij indicator. 

Koplamp fiets op batterijen kopen? Hier let je op:

koplamp fiets kopen

Wil jij een fietskoplamp op batterijen kopen? Dan merk je al snel dat er veel keuze is. Gelukkig kun je op veel eigenschappen filteren. Hierdoor kun je het aantal zoekresultaten verkleinen.

Kom meer te weten van de volgende eigenschappen om te weten wat je zoekt:

Lumen

Een belangrijke eigenschap is de hoeveelheid lumen. Dat bepaalt de kracht en intensiteit van jouw voorlamp.

Hoe meer lumen, hoe krachtiger het licht. Met krachtig licht ben je beter zichtbaar en kun je zelf het wegdek ook beter zien. 

Hoeveel lumen je precies nodig hebt, is afhankelijk van jouw type fiets en waar je wilt fietsen. Heb jij een stadsfiets die je vooral in de stad gebruikt? Dan moet je denken aan een voorlamp met minimaal 200 lumen

Dat geldt ook voor een koplamp voor de elektrische fiets. Al kun je daar meer lumen voor gebruiken als je lange tochten wilt gaan maken. Dan is de kans immers groter dat je slecht verlichte wegen tegen gaat komen. 

Ga je het voorlicht voor de fiets gebruiken op een racefiets of mountainbike? Dan heb je meer lumen nodig.

De wegen waar je fietst, zijn immers slecht verlicht. Daar komt bij dat je het wegdek goed in wilt kunnen schatten. Daar heb je een krachtige fietskoplamp voor nodig, van boven de 600 lumen

Ontwerp behuizing

De behuizing van de koplamp voor de fiets kan op verschillende manieren vormgegeven zijn. Zo kan er bijvoorbeeld een reflector in zijn verwerkt voor meer zichtbaarheid. Of is de behuizing waterdicht gemaakt. 

Technologie

De koplamp voor de fiets kan over handige technische functies beschikken. Zo zie je geregeld verschillende standen. De standen kunnen bijvoorbeeld helpen met het verlengen van de batterijduur

Daarnaast is een batterij indicator ook een praktische eigenschap. Dit helpt je om in te schatten wanneer de batterij leeg zal zijn. Zo kom je minder snel zonder licht te zitten. 

Er zijn ook koplampen die met de telefoon verbonden kunnen worden. 

Batterijduur

De batterijduur is erg de moeite waard om op te letten. Hoe langer de batterijduur, hoe beter.

Het levert je immers veel gemak op als je de batterij niet vaak hoeft te vervangen. Daarnaast is dit ook veiliger. De kans is immers kleiner dat je ineens zonder licht komt te zitten. 

Gemiddeld ligt de batterijduur bij een koplamp voor de fiets tussen de 15 en 148 uur. Althans, dat is het geval bij de fietskoplampen uit ons toplijstje. Hoeveel batterijduur je nodig hebt, hangt af van hoe vaak en hoelang je fietst. 

Prijs

Een koplamp voor de fiets op batterijen is relatief erg betaalbaar. Al vanaf enkele euro’s kun je over de fietskoplamp beschikken. Bijvoorbeeld met een aanbieding of bij een discountwinkel als de Action. 

Wat je wel in het achterhoofd moet houden, is de kwaliteit. Die hangt namelijk erg samen met de prijs. Een koplamp voor de fiets van goede kwaliteit geeft krachtig licht en een lange batterijduur. Hier betaal je vaak meer voor. 

De prijs voor een koplamp voor de fiets op batterijen varieert van zo’n 10 tot 150 euro. Je ziet ook dat je meer betaalt als de led koplamp van een bekend merk is, zoals Gazelle. 

Alternatieven voor een fietskoplamp op batterijen

Is de fietskoplamp op batterijen toch niet precies wat je zoekt? Weet dan dat er genoeg alternatieven zijn. 

Een andere optie is bijvoorbeeld led fietsverlichting. Dit type verlichting is in de meeste gevallen oplaadbaar met een USB kabel. Daar hoef je dus geen batterijen voor te gebruiken, dat scheelt.

Je kunt hierbij kiezen voor alleen een voorlamp of een complete set. In het tweede geval krijg je ook een achterlamp.  

Ook kun je gaan voor een koplamp voor de fiets die werkt op een dynamo. Ook dat is een vorm van fietsverlichting waarbij batterijen niet nodig zijn. Met de dynamo wek je energie op, die gebruikt wordt voor de verlichting.
Veelgestelde vragen

Hoe zijn de beste fietskoplampen op batterijen geselecteerd?

De fietskoplampen op batterijen zijn geselecteerd na een uitvoerige test. In de test zijn veel koplampen met elkaar vergeleken. Er werd gelet op batterijduur, de intensiteit van het licht en andere functies. De geselecteerde koplampen beschikken over de beste prijs- en kwaliteitsverhouding. 

Wat kost een fietskoplamp op batterijen?

Dat verschilt erg per product. De prijzen in onze top 7 liggen tussen de 9 en 130 euro. Over het algemeen hoeven de fietskoplampen op batterijen niet veel te kosten. Wel gaat de prijs erg samen met kwaliteit. Dat zie je terug in bijvoorbeeld batterijduur of de kracht van het licht.


Meer fietsverlichting:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *