MTB verlichting kopen? De 7 beste mountainbike lampen

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 3, 2023

Ga jij graag met een mountainbike op pad? En wil je tijdens het mountainbiken goed zichtbaar zijn? Dan is het handig om goede mountainbike verlichting te kopen.

Maar welke lampen moet je daarvoor hebben? Daar helpen we je bij op weg!

Wij zochten voor jou uit welke mountainbike lampen de beste zijn. Die vermelden we in de top 7. Daarna geven we aan waarom mtb verlichting zo belangrijk is en aan welke eisen de verlichting moet voldoen.

Tot slot geven we je nog 3 aandachtspunten, zodat jij de soorten verlichting goed met elkaar kunt vergelijken.

Beste mtb verlichting – Top 7 vergeleken

Ben je op zoek naar mountainbike verlichting? Dan heb je vast gemerkt dat er veel keuze is. Het is belangrijk om mtb lampen van goede kwaliteit te vinden. Je wilt immers dat ze lang meegaan en dat ze tijdens de rit tegen een stootje kunnen.

Wij zochten uit welke mountainbike verlichting het beste scoort op prijs en kwaliteit.

Stuk voor stuk zijn dit goede opties:

1: Beste mountainbike verlichting – Lezyne Lite Drive 800 XL

De Lezyne Lite Drive 800XL is de beste mountainbike lamp die je kunt krijgen. Dat heeft meerdere redenen.

Allereerst heeft de mtb lamp een flink vermogen, van maar liefst 800 lumen. Je kunt de lamp zelfs in een nog betere versie van 1000 lumen bestellen. Met zo’n hoog vermogen kun je in het donker nog meer dan genoeg zien.

De batterij gaat tot wel 60 uur mee. Daar kun je aardig wat meters mee maken dus. Bovendien is de bevestiging van de lamp is erg stevig. Je klemt de mtb verlichting goed vast aan jouw stuur.
2: Goede mtb lamp – ELOPS CL 900

Racefiets-lamp-ELOPS-CL900-LED-USB

Een andere optie voor een hoogwaardige mountainbike lamp, is de ELOPS CL900. Met dit lampje heb je er eigenlijk twee-in-één. De lamp heeft namelijk zowel een witte als rode kleur.

Dat zijn verschillende standen die je in kunt stellen. Ook kun je kiezen voor de eco of knipperstand.

Het vermogen van de mountainbike lamp is 17-56 lumen. De behuizing is spatwaterdicht. En je bevestigt het lampje door middel van een clip en elastiek. Door het lichte gewicht neem je de mtb verlichting altijd makkelijk met je mee.
3: Mountainbike verlichtingset – AXA Greenline set

Fietsverlichting-led-AXA-Greenline-set

Ga je liever voor een complete set? Dan is de AXA Greenline set van erg goede kwaliteit. Je krijgt hierbij niet alleen een goede mtb voorlamp, maar ook een achterlamp. De led lampen hebben een vermogen van 50 LUX en zijn oplaadbaar.

Het bevestigen van de lampen werkt erg eenvoudig. Dat doe je met een flexibele band, die op elke fiets past. In verschillende standen stel je de lampen in. Op de minst felle stand gaan ze maar liefst 13 uur mee.
4: Sterke mountainbike lamp – Garmin Varia UT800

Led-fietslampje-voorlicht-Garmin-Varia-UT800-smart

Een mountainbike lamp die ook echt in kwaliteit uitblinkt, is de Garmin Varia UT800. Dit type lamp, valt onder de slimme mountainbike verlichting.

De koplamp schijnt lager en heeft een erg krachtig helder licht. Het vermogen is dan ook maar liefst 800 lumen.

Maar wat de lamp echt bijzonder maakt, zijn de slimme functies. De slimme technologie past zelf de intensiteit van het licht aan. Dat wordt zelfs gebaseerd op de snelheid. Zodat er zo efficiënt mogelijk met de levensduur van de accu wordt omgegaan.

Op die meest intense stand gaat de batterij 1,5 uur mee. En op de minst intense stand maar liefst 25 uur.
5: Mtb verlichting – SWILIX set

Led-usb-fietsverlichting-SWILIX-set

Een aanrader voor mtb verlichting is ook deze set van SWILIX. Je beschikt hierbij over een voor- een achterlamp. De lampen zijn oplaadbaar via USB en hebben een maximale accuduur van 10 uur.

Je kunt kiezen uit 4 verschillende verlichtingsstanden, waarbij de helderheid varieert.

De sterkste stand heeft een helderheid van 400 lumen. Daarmee ben je tot wel 250 meter zichtbaar. Het bevestigen doe je met een kunststof kliksysteem. Eerst schroef je een beugel vast aan jouw frame. En vervolgens klik je daar de lampen in.
6: Fietsverlichting mtb – ELOPS ST 110

Goede-led-verlichting-fiets-ELOPS-ST-110

Het merk ELOPS heeft ook een mooie mountainbike verlichtingsset. Dat is de ST 110. Voor een goedkoop bedrag krijg je zowel een voor- als achterlamp. De lampen werken op batterijen en gaan maximaal 44 uur mee.

Een groot pluspunt is de waterdichtheid. De behuizing is volledig bestand tegen opspattend water. Je hoeft je bij neerslag dus geen zorgen te maken.

De voorlamp heeft een vermogen van 25 a 15 lux. En de mtb achterlamp van 3 lumen. Ze zijn zó gemaakt, dat je vanuit veel hoeken goed zichtbaar bent.
7: Set fietsverlichting mtb – AXIMO Fietsverlichting

Ook de fietsverlichting voor de mountainbike van AXIMO mag niet in de lijst ontbreken. Dit is een mooie set van goede kwaliteit. Het licht is erg krachtig, dat komt door het vermogen van 500 lumen. Via een USB kabel zijn de mountainbike lampen oplaadbaar.

Het eenvoudige montagesysteem past op bijna iedere mountainbike. Je klemt de lampen stevig vast. Tijdens het fietsen hoef je je niet druk te maken over opspattend water. De behuizing van de lampen is namelijk waterdicht.
Waarom mountainbike verlichting?

Wil je op een fijne en veilige manier kunnen mountainbiken? Dan is mountainbike verlichting essentieel. Vooral als het begint te schemeren of buiten donker is. Of als de weersomstandigheden vrij slecht zijn, moet je goed zichtbaar zijn op de mtb.

Daarnaast helpt goede mtb verlichting je om zelf genoeg te zien. Het mountainbiken gaat immers gepaard met snelheid en uitdagende terreinen. Je moet de paden goed kunnen overzien om de routes op een veilige en leuke manier af te leggen.

Goede verlichting zorgt ervoor dat je obstakels tijdig ziet en dat je situaties beter in kunt schatten. Daardoor kunnen ongelukken worden voorkomen.

Bovendien bevinden de mountainbike paden zich voornamelijk in bossen en natuurlijke terreinen. Dit zijn slecht verlichte wegen en plekken waar het snel donker wordt.

Daar komt bij, dat mountainbike verlichting in Nederland wettelijk verplicht is. Net als bij racefiets verlichting.

Waar moet mtb verlichting aan voldoen?

Het mountainbiken is niet te vergelijken met gewone ritjes op de stadsfiets. Bij het mountainbiken komt immers veel meer kijken.

Je fietst over modderige bospaden en trotseert routes met veel obstakels. Daarom moet ook de mountainbike verlichting van betere kwaliteit zijn dan normale led fietsverlichting.

De volgende eigenschappen worden voor mtb verlichting aangeraden:

  • Stevige lampen die tegen een stootje kunnen

Tijdens het mountainbike is de kans groot dat je onverharde paden tegenkomt. Die paden zitten vaak vol met hellingen en obstakels. Daardoor kunnen ze hobbelig zijn. Verlichting moet daarom goed tegen een stootje kunnen.

  • Waterdicht en bestand tegen vuil

Mountainbikeroutes kunnen daarnaast modderig zijn. Ook kan het zomaar voorkomen dat je gaat mountainbiken met neerslag. Het weer kan in Nederland immers snel veranderen. Het is dan wel zo handig als jouw mountainbike lampen daartegen bestendig zijn.

  • Goede montage

De mtb verlichting moet goed vastzitten. Meestal worden de lampen aan het mountainbike stuur en aan de zadelpen bevestigd. Controleer of de montage stevig genoeg is. Je wilt immers niet dat de lampen er tijdens het mountainbiken af kunnen vallen.

  • Krachtige helderheid

Mountainbiken doe je meestal niet over verlichte en verharde paden. Juist de onverharde natuurpaden zijn een leuke uitdaging. Die wegen zijn echter vaak niet verlicht. En in de bossen wordt het sneller donker. Daarom is een krachtige mtb lamp essentieel om genoeg zicht op de weg te houden.

Mountainbike verlichting kopen: 3 aandachtspunten

mtb verlichting

Het is fijn als je het ruime aanbod aan mountainbike verlichting kunt vergelijken. Daar komt wat achterliggende kennis goed bij van pas.

Zo is het erg slim om met de volgende 3 aandachtspunten rekening te houden:

1: Licht helderheid in lumen

We gaven het al aan: krachtig licht is bij het mountainbiken een aanrader. Die helderheid kun je aflezen aan het aantal lumen van de mountainbike lamp. Des te hoger dat aantal lumen, des te krachtiger en helderder het licht is.

Voor mtb verlichting wordt zeker een vermogen van 600 lumen aangeraden. Ga het liefst voor zo’n 800 – 1000 lumen. Dit is meer dan voor een gemiddelde fietslamp.

Dat komt doordat je vaker op slecht verlichte donkere paden komt. En dat het belangrijk is dat je de paden goed kunt overzien.

Wat je bij diverse mountainbike lampen ziet, is dat je de helderheid in kunt stellen. De lampen hebben dan verschillende standen.

2: Accuduur mtb verlichting

Een tweede aandachtspunt is de accuduur van mtb verlichting. Dit geeft aan hoe lang je de lamp kunt gebruiken voordat je hem op moet laden.

De meeste mountainbike lampen zijn oplaadbaar. Het is wel zo prettig als je de lamp niet na elke rit op hoeft te laden.

Een lange accuduur is daarom aan te raden. Dit is al helemaal belangrijk als je van plan bent lange tochten te maken.

Of als je meerdere dagen met de mountainbike op pad wilt gaan. Een goede accuduur ligt boven de 5 uur.

Kijk daarbij ook naar de oplaadtijd van de accu. Bij een snelle oplaadtijd kun je de mtb verlichting snel weer gebruiken als de accu leeg is

Ook de lichtstanden kunnen invloed hebben op de accuduur. De felste licht stand vraagt immers meer van de batterij dan de eco stand. Dat is iets om rekening mee te houden. De accuduur is ook afhankelijk van hoe jij de mountainbike verlichting gebruikt.

3: Kwaliteit van de behuizing

Ten derde is het belangrijk om goed op de behuizing te letten. Tijdens de rit kan een mountainbike immers flink schokken en trillen. Daar moet de verlichting tegen opgewassen zijn. Een stevige montage daarom ook erg van belang.

Denk ook aan een goede plek om de mountainbike lampen op te bergen. Daar blijft de kwaliteit beter van op de momenten dat je de verlichting niet nodig hebt. Een goede plek kan bijvoorbeeld de stuurtas van een fiets zijn.

Daarnaast doe je er goed aan om te letten op waterdichtheid. Als jouw mtb lamp waterdicht is, kun je ook bij neerslag op pad. En hoef je je niet druk te maken om opspattend water of modder.

Je kunt in de productbeschrijving goed zien hoe waterdicht de mtb lamp is. Dat herken je aan de afkorting IPX, gevolgd door een getal.

Hoe hoger dat getal is, hoe beter jouw lampje bestand is tegen water. Ga minimaal voor IPX 4. Dan is de mtb verlichting spatwaterdicht.
Veelgestelde vragen

Hoe is de beste mountainbike verlichting geselecteerd?

De 7 beste mountainbike lampen komen voort uit een zorgvuldige test. De top 7 is geselecteerd na een uitgebreide vergelijking. Veel soorten lampen werden gecontroleerd op kwaliteit. Daarbij werden de specificaties, prijzen en reviews onder de loep genomen.

Hoeveel lumen is goed voor mountainbike verlichting?

Wil je de mountainbike paden goed kunnen zien? En zelf als mountainbiker ook erg zichtbaar zijn? Ga dan voor verlichting met een vermogen hoger dan 600 lumen. Idealiter zelfs 800 tot 1000 lumen. Als mountainbiker wil je felle verlichting hebben, omdat je sneller de onverlichte paden pakt.

Is mountainbike verlichting verplicht?

Ja. In Nederland is het verplicht om als mountainbiker goede verlichting te hebben. Dat moet als het donker is of bij slecht zicht. Bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden.


Meer verlichting voor de fiets:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *