Hammerhead Karoo 2: Review & waar kopen?

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 6, 2024

Snel je route herrekenen als je een afslag mist en een heel scherp beeld op je stuur? Daar zorgt de Hammerhead Karoo 2 voor tegen een aantrekkelijke prijs. Deze fietscomputer is de opvolger van de Hammerhead Karoo 1.

Die eerste fietscomputer van Hammerhead was al uniek in zijn soort. De Hammerhead Karoo 2 is nog weer een stuk beter. We bespreken hem in de onderstaande review.

Navigeren met Android op de Hammerhead Karoo

hammerhead-karoo-2

Op het terrein van fietscomputers is de keuze ruim. Hammerhead is een producent die nog niet zo lang geleden op de markt kwam.

In 2012 lanceerde het bedrijf haar eerste fietscomputer. Deze Hammerhead Karoo 1 was al direct in staat om te concurreren met een gevestigd merk als Garmin.

Bijzonder is vooral het platform waarop de Hammerhead Karoo 1 en 2 draaien. Dit is namelijk het Android besturingssysteem, dat bijna iedereen wel kent van de mobiele telefoon.

De gebruikte versie 8 van dit besturingssysteem is weliswaar niet de nieuwste Android generatie, maar dat is ook niet nodig voor een goed fietsnavigatiesysteem.

Het voordeel van Android 8 is de veelzijdigheid en flexibiliteit die dit besturingssysteem bezit. Bovendien kan Hammerhead zijn navigatiesystemen goed up-to-date houden met circa 2 updates per maand.

Daarnaast zorgt Android voor een interface en een werking die veel mensen bekend voorkomt van hun telefoon. Hiermee houdt de vergelijking echter op.

Want deze fietscomputer heeft niets te maken met een telefoon. Het apparaat is juist verregaand toegespitst op het naadloos laten verlopen van jouw fietsbeleving.

Van Hammerhead Karoo 1 naar Karoo 2

De verbeteringen die Hammerhead doorvoerde tussen zijn eerste fietscomputer en de Hammerhead Karoo 2, zijn opvallend groot.

Het feit dat deze producent zulke grote stappen neemt, kan worden teruggevoerd op de moderne manier van ondernemen die bij Hammerhead standaard is.

Het bedrijf werkt volgens de principes van een Agile werkmethode. Die staat erom bekend dat de ontwikkeling van producten wordt gestuurd door de beleving en de daaruit volgende feedback van de gebruiker.

De verschillen tussen de Hammerhead Karoo 1 en 2 laten zich als volgt samenvatten:

Aansluiten van externe apparaten

Ben je op je fiets serieus aan het trainen, dan gebruik je naast de fietscomputer vaak ook een hartslagmeter. Ook registreer je misschien met een cadansmeter het aantal slagen van je pedalen en pas je ook nog een aparte snelheidsmeting toe.

Al die apparaten moeten draadloos met je Hammerhead Karoo kunnen communiceren. Net als veel andere fietscomputers beschikte de Hammerhead Karoo 1 daartoe al over ANT+ technologie.

Extra sensoren die hun informatie via ANT+ uitzenden, kunnen dus met de Karoo 1 gekoppeld worden. Het voordeel van ANT+ is de mogelijkheid voor sensoren om met meerdere ontvangende apparaten tegelijk te kunnen communiceren.

Inmiddels is ook Bluetooth erg populair geworden. Bluetooth werkt anders. Het is een verbinding die in één op één communicatie voorziet. In de Hammerhead Karoo 2 is daarom naast ANT+ nu ook Bluetooth opgenomen.

Gebeld worden op je smartphone

In ons dagelijks leven is het gebruik van de smartphone steeds verder toegenomen. Je kunt op allerlei momenten worden gebeld en de dekking is overal erg goed.

Daarom geven steeds meer fietscomputers een signaal als je wordt gebeld. Je smartphone moet daartoe wel via Bluetooth aan je fietscomputer zijn gekoppeld. Ook de Karoo 2 geeft een notificatie als jouw smartphone overgaat.

Het opslaggeheugen

Gegevens opslaan op de fietscomputer kan natuurlijk ook. De Karoo 1 beschikte hiertoe over een opslagruimte van 16 GB. Deze is in de Karoo 2 opgewaardeerd naar 32 GB.

Hoe legt de Karoo zijn verbindingen?

karoo_hammerhead_bedienen

De Hammerhead Karoo fietscomputer verzorgt zijn eigen verbindingen. Je hoeft hem hiertoe dus niet met je smartphone te koppelen, zoals dat bijvoorbeeld bij Garmin wél gebruikelijk is.

De Karoo 1 en 2 werken met een eigen wifi-verbinding of communiceren met de GSM-mast. Voor die laatste mogelijkheid is er een sim sleuf in het apparaat opgenomen, waarin je een eigen simkaartje kunt doen.

Werkte de Hammerhead Karoo 1 maximaal op 3G, de Karoo 2 kan ook 4G aan.

Zelfstandig communiceren heeft voor- en nadelen

Zelfstandig communiceren is erg eenvoudig. Je wisselt rechtstreeks informatie uit met je account. Routes zet je rechtstreeks op de Karoo en je schrijft ook rechtstreeks je informatie weg naar Strava.

Wel heeft het als nadeel dat er voor de Karoo eigenlijk geen uitgebreide app op je telefoon bestaat. De beperkte app die er is, maakt het echter wél gewoon mogelijk om informatie uit te wisselen tussen telefoon en fietsnavigatie.

Denk bijvoorbeeld aan een GPX-bestand dat na het downloaden op je smartphone moeiteloos op je Karoo 2 verschijnt.

Hammerhead en de bliepjes

Een belangrijk punt van kritiek op de Karoo 1 was het ontbreken van geluidssignalen. Gebeurde er iets bijzonders of kwam er een bocht, dan gaf de fietsnavigatie dus geen bliepjes af.

Ook hier nam Hammerhead de gebruikerservaringen serieus. Met als gevolg dat de Hammerhead Karoo 2 nu wel in geluidsnotificaties voorziet.

Omvang Karoo 2 en de bediening

hammerhead_fietscomputer_op_tafel

Ook aan de maat van de Karoo 1 werd wat gedaan.

Het resultaat is een Karoo 2 die zo’n 40 procent kleiner is geworden. Vooral de breedte van het apparaat nam af, terwijl de nieuwste Hammerhead bovendien een derde minder weegt.

Met handige knoppen aan de zijkant kun je hem volledig bedienen. Maar bedienen kan ook via het aanraakscherm. Het menu is bovendien erg overzichtelijk.

Kwaliteit van het beeldscherm

hammerhead-karoo-2_kopen

En dan natuurlijk het scherm en de beeldkwaliteit. De Hammerhead Karoo 2 heeft een mat scherm van 3,2 inch. De matte afwerking zorgt ervoor dat er veel minder spiegeling optreedt.

Bovendien is de resolutie een stuk hoger dan die van de Karoo 1. De Karoo 2 is namelijk uitgerust met een HD-scherm dat een resolutie weergeeft van 480 x 800 pixels.

Vergelijk je dit bijvoorbeeld met de resolutie die het scherm van de Garmin Edge 1030 weergeeft, dan zit je met de Hammerhead Karoo 2 bijna twee keer zo hoog.

En hoewel beeldresolutie niet het belangrijkste gegeven is bij een fietsnavigator, leest het wel zo prettig.

De pixeldichtheid nam toe van 229 pixels per inch bij de Karoo 1 tot 292 pixels per inch bij de Karoo 2.

Gebruiksduur en USB-poort

De gebruiksduur van een opgeladen batterij nam met één uur toe ten opzichte van de Karoo 1. De Hammerhead Karoo 2 kan in de meest gunstige omstandigheden op een volle batterij tot wel 14 uur blijven werken.

Ook de USB-aansluiting kreeg een upgrade. Bij de Hammerhead Karoo 1 gebruik je een Micro-B plug om op te laden, terwijl de Karoo 2 met een USB-C-aansluiting is uitgerust.

On- en off-road fietsen

Wie zijn de gebruikers waar Hammerhead zich het meest op richt? De onderneming geeft zelf het antwoord.

Hammerhead geeft aan dat ze zich in de eerste plaats richt op fietsers op de weg, maar dat er ook heel veel gebruikers zijn die actief zijn op de MTB.

Daarom kun je volgens de fabrikant de Hammerhead fietsnavigatie ook goed gebruiken op mountainbike routes.

Stoffige wegen, regenachtige dag

karoo op de fiets

Nou weet je zelf ook wel dat de zon niet elke dag schijnt. Je fietsnavigatie moet het dus ook goed doen als het bijvoorbeeld regent of sneeuwt.

De Hammerhead Karoo 2 is wat dat betreft een betrouwbare reisgezel. Hij is namelijk voorzien van een IP67 classificatie. Waarschijnlijk ken je deze classificatie ook wel van je mobiele telefoon.

Het betekent dat de Hammerhead 2 maximaal beschermd is tegen stof. Maar vooral de bescherming tegen vocht is ook belangrijk.

Met een IP67 classificatie kan je het apparaat zonder schade een half uur lang tot 1 meter diep in het water laten liggen. Je begrijpt wel dat hij hiermee volledig beschermd is tegen een pittige regenbui.

Een beetje gek in dit verband is het afsluitende dopje dat op de USB-C-poort zit. Dit is een los dopje dat je dus makkelijk kunt verliezen. Hammerhead lijkt hier ook aan te hebben gedacht, want in de verpakking vind je ook een reservedopje terug.

Hang je dus de Hammerhead Karoo 2 aan de lader, ga dan altijd zorgvuldig met dit dopje om.

De kracht van de processor

Het herrekenen van de route kan bij sommige navigatiesystemen voor de fiets een langdurige klus zijn. Dat wil je natuurlijk niet, zeker als er een verkeersplein met meerdere afslagen op je route ligt.

Gelukkig is de Hammerhead Karoo 2 met een sterke processor uitgerust. Het is een Qualcomm Quad-Core processor die de routes in razendsnel tempo voor je uitrekent.

In combinatie met de zeer nauwkeurige GPS-locatiebepaling raak je dus nooit meer de weg kwijt.

Ongevallendetectie?

Een puntje dat voor sommige gebruikers een tegenvaller is, betreft het ontbreken van een ongevallendetectie.

Concurrent Garmin biedt deze mogelijkheid namelijk wel. Heb je de Garmin gekoppeld aan je smartphone en staat de GPS aan, dan belt het systeem automatisch een voorgeprogrammeerde contactpersoon als een val wordt gedetecteerd.

De Hammerhead heeft deze optie niet.

Waar te koop?

Stel dat jij je nu voorneemt om de Hammerhead Karoo 2 te gaan kopen, dan moet je natuurlijk wel weten waar hij te koop is.

Ten tijde van het schrijven van deze review betaal je er een prijs voor van 399 euro. Dat is inclusief het mounting systeem voor op je stuur.

Toch is het vandaag de dag steeds lastiger om de Hammerhead Karoo 2 te verkrijgen. Zoekt en gij zult vinden, maar wat ons betreft is het ook een goede optie om op zoek te gaan naar een alternatief.

Klik op de knop hieronder om de beste fietscomputers te bekijken:






Meer fietscomputers:


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *