Hapro Atlas Active 2 fietsendrager: Review & Test

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 7, 2024

Ga je op vakantie met de auto en wil je graag 2 fietsen meenemen? Dan is een goede fietsendrager onmisbaar voor het veilig vervoeren van je stalen rossen. De kans is dan aanwezig dat je oog al op de Hapro Atlas Active 2 fietsendrager gevallen is.

Maar past de Hapro Atlas Active 2 fietsendrager nu wel echt wel bij je en is hij het kopen wel waard? In dit artikel kom je erachter!

Wij hebben om deze review te schrijven de fietsendrager namelijk uitvoerig getest en beoordeeld.

We nemen onder andere de belangrijkste eigenschappen met je door en sommen de grootste voordelen voor je op. Ook wat de ervaringen van andere gebruikers zijn hebben we voor je uitgezocht.

In onze eindconclusie vertellen we je of wij het kopen van de Hapro Atlas Active 2 waard vinden.


Hapro Atlas Active 2: Getest & beoordeeld

Om deze review te kunnen schrijven hebben we de kans gekregen om de Hapro Atlas Active 2 uit te testen. En dat hebben we dan ook uitvoerig voor je gedaan. Je leest in dit artikel de uitgebreide beoordeling van onze ervaringen met deze fietsendrager.

In elkaar zetten

Laten we bij het begin beginnen: de fietsendrager wordt in delen geleverd. Dit betekent dat je hem dus zelf in elkaar moet zetten.

Hoe je precies hem in elkaar zet kunnen we stap voor stap uitleggen, maar Hapro heeft hier zelf een video van gemaakt. Wel zo makkelijk!

De video waarin uitgelegd wordt hoe je de Atlas Active 2 fietsendrager monteert kun je hieronder vinden:

Na het monteren van de fietsendrager vielen ons meteen een aantal dingen op. Ten eerste: het compacte formaat van de Hapro Atlas Active 2. In opgevouwen toestand is wel hij iets groter dan wanneer je hem uitvouwt.

Om je een beter beeld te geven van zijn compactheid, zetten we de afmetingen voor je op een rij:

  • Afmetingen opgevouwen: 104,3 x 107,5 x 25,1 centimeter (l x b x h)
  • Afmetingen uitgeklapt: 68 x 107,5 x 88,2 centimeter (l x b x h)

Ondanks zijn compactheid, is deze fietsendrager toch niet de meest compacte in zijn soort. Er zijn namelijk andere fietsendragers die we getest hebben met kleinere afmetingen in beide toestanden.

Dit ligt voornamelijk aan het feit dat hij niet volledig, maar slechts deels opvouwbaar is.

Het tweede wat ons opviel: het gewicht van de fietsendrager is licht. De meeste fietsendragers voor 2 fietsen wegen tussen de 16 en 18 kilogram. De Atlas Active 2 weegt 14,5 kilogram en is hiermee één van de lichtste fietsendragers op de markt.

Monteren op de trekhaak

Om de fietsendrager van A tot Z te testen zijn hebben we uiteraard het monteren op de trekhaak uitgeprobeerd. En dat ging ons vrij eenvoudig af. Het nieuwe Easy-Grip bevestigingssysteem maakt het erg makkelijk om de fietsendrager op de trekhaak te installeren.

Je zet de fietsendrager op de trekhaak en draait hem vervolgens vast met de draaiknop. Na het rechtzetten van de drager hoefden we hem alleen maar strak aan te draaien met een aparte hendel.

Hierna zat hij muurvast en hebben we hem met de diefstalbeveiliging op slot kunnen zetten.

Na het plaatsen op de trekhaak hebben we de 7-polige stekker aangesloten op onze auto. De elektriciteitskabel was voor ons persoonlijk iets te lang, maar dat hebben we opgelost met een tie-wrap.

Als jouw auto een 13-polige aansluiting heeft, dan heb je een adapter nodig die je apart zult moeten aanschaffen.  

Monteren van de fietsen

Dankzij het maximale draagvermogen van 60 kilogram kan de Atlas Active 2 maximaal twee fietsen vervoeren. Het maximum gewicht per fiets bedraagt 30 kilogram, waardoor hij ook geschikt is voor elektrische fietsen.

Het kunnen vervoeren van twee e-bikes hangt overigens niet alleen af van het maximale draaggewicht.

De brede wielgoten en het grote laadvermogen maken het mogelijk om zwaardere fietsen mee te nemen. Houd hierbij wel rekening met de volgende maximale toegestane breedtes:

  • Maximale toegestane breedte fietsband: 76 millimeter
  • Maximaal toegestane diameter fietsframe: 72 millimeter

Omdat het dus mogelijk is om zwaardere fietsen te vervoeren, hebben we het plaatsen van 2 e-bikes getest. Dit was op zich prima te doen, maar het had makkelijker geweest met een oprijgoot. Deze wordt niet standaard meegeleverd, maar kan wel bijbesteld worden.

Na het plaatsen van de fietsen in de wielgoten hebben we ze vastgezet met de verstelbare framehouders.

Deze zijn overigens voorzien van aparte framesloten, voor extra veiligheid. Hierna hoefden we alleen de wielen nog maar vast te zetten met de verstelbare snelspangespen

Het resultaat: beide elektrische fietsen stonden keurig netjes, stabiel en stevig vast in de fietsendrager.

Kantelen van de fietsendrager

De allerlaatste test die we hebben gedaan is het kantelen van de fietsendrager voor toegang tot de kofferbak.

De Hapro Atlas Active 2 heeft een kantelhoek van 78 graden. Hierdoor konden we gewoon bij de achterklep en kofferbak, zonder dat we de fietsen eraf hoefden te halen.

De belangrijkste eigenschappen van de Hapro Atlas Active 2 fietsendrager

Zoals je net hebt kunnen lezen hebben we het gebruik van deze fietsendrager uitgebreid mogen testen. Hierbij kwamen een aantal eigenschappen naar voren die de montage en het plaatsen van de fietsen erg eenvoudig maakten.

Laten we eerst beginnen met de belangrijkste specificaties van de Hapro Atlas Active 2:

Bevestiging:Trekhaak
Aantal fietsen:2
Geschikt voor:E-bike, mountainbike, stadsfiets, kinderfiets, racefiets
Niet geschikt voor:Fatbike
Materiaal:Staal
Gewicht:14,5 kilogram
Maximaal belastbaar gewicht:60 kilogram
Maximum gewicht per fiets:30 kilogram
Afmetingen ingeklapt (l x b x h):104,3 x 107,5 x 25,1 centimeter
Afmetingen uitgeklapt (l x b x h):68 x 107,5 x 88,2 centimeter
Maximale diameter framebuis:72 millimeter
Maximale breedte fietsband:76 millimeter
Afstand tussen fietsen:20 centimeter
Maximale as-afstand:114 centimeter
Inklapbaar:Ja, deels
Kantelbaar:Ja, tot 78 graden
Diefstalbeveiliging:Ja, op zowel fietsendrager als frameklemmen
Stekkeraansluiting:7-polig
Garantie:3 jaar

Belangrijkste eigenschappen en kenmerken

Na het testen van de Hapro Atlas Active 2 zijn we het unaniem eens over zijn gebruiksvriendelijkheid. Dit is dan ook meteen de belangrijkste eigenschap van deze fietsendrager.

Het in elkaar zetten was niet moeilijk, en het monteren op de trekhaak alsmede de fietsen zelf was eenvoudig.

Maar dit zijn niet de enige eigenschappen waardoor deze fietsendrager gebruiksvriendelijk is. We nemen de belangrijkste kenmerken en eigenschappen met je door:

  • Stevig: eenmaal in elkaar gezet voelde de fietsendrager erg stevig aan.
  • Stabiel: na het vastzetten van de fietsendrager op de trekhaak zat hij muurvast. Ook de fietsen op de fietsendrager zelf stonden stabiel na het vastzetten van de framehouders en gespen.
  • Eenvoudig: hij blinkt dan misschien niet uit in design, maar het gebruiken van de fietsendrager ging ons super gemakkelijk af. Dit is voornamelijk te danken aan zijn lichte gewicht en kantelfunctie. Hierdoor konden we eenvoudig de achterklep bereiken om toegang tot de kofferbak te krijgen. Ook na gebruik was het opvouwen van de fietsendrager eenvoudig en snel.
  • Compatibiliteit: dankzij het maximale draagvermogen is hij geschikt om vrijwel alle soorten fietsen te vervoeren. Uiteraard zitten er uitzonderingen tussen, zoals een fatbike bijvoorbeeld. Door de maximale bandbreedte en diameter van de framebuis kun je dit soort fietsen niet meenemen.
  • Prijs: met een adviesprijs van 350 euro is de Hapro Atlas Active 2 absoluut niet de duurste in zijn soort. Dit maakt hem een fietsendrager met goede prijs-kwaliteitverhouding.

Unieke eigenschappen ten opzichte van andere fietsendragers

Of de Hapro Atlas Active 2 fietsendrager unieke eigenschappen ten opzichte van andere fietsendragers heeft? Wij vinden van niet.

Maar als we naar het grote plaatje kijken zijn er toch een aantal punten wat hem anders dan zijn concurrenten maakt.

Ten eerste de prijs, die voor een fietsendrager voor 2 fietsen niet aan de extreem hoge kant is. En dan gebaseerd op deze prijs blinkt hij wel echt uit in zijn compactheid, lichte gewicht en gebruiksgemak.

Ook zijn compatibiliteit met zwaardere fietsen is niet altijd het geval bij andere fietsendragers in deze prijsklasse. Dit maakt de Atlas Active 2 een goede lichtgewicht fietsendrager voor elektrische fietsen.

De grootste voor- en nadelen van de Hapro Atlas Active 2

hapro atlas active 2 trekhaak

In deze review is al naar voren gekomen dat deze fietsendrager veel voordelen heeft. Maar heeft de Hapro Atlas Active 2 fietsendrager eigenlijk ook nadelen?

We zetten de grootste voor- en nadelen hieronder voor je op een rijtje.

👍 Voordelen:

  • Eenvoudig in elkaar te zetten met behulp van de handleiding of montagevideo;
  • Hij is zowel compact van formaat als licht van gewicht;
  • Makkelijk op de trekhaak te bevestigen;
  • Fietsen zijn eenvoudig te plaatsen en kunnen stevig vastgezet worden;
  • De achterklep en kofferbak zijn bereikbaar dankzij de kantelfunctie;
  • Compatibel met bijna alle soorten fietsen;
  • Zowel de fietsendrager als de frameklemmen zijn voorzien van diefstalbeveiliging;
  • De fietsendrager heeft overall een goede prijs-kwaliteitverhouding.

👎 Nadelen:

  • Je moet de fietsendrager na ontvangst zelf in elkaar zetten;
  • Hij is niet compatibel met een RMC trekhaak;
  • Door de 7-polige stekker kun je enkel gebruik maken van basisverlichting. Wel is het mogelijk om een adapter te gebruiken, die overigens niet meegeleverd wordt. Deze zul je dus apart moeten aanschaffen;
  • De elektriciteitskabel is wat aan de lange kant, waardoor je hem in sommige gevallen moet oprollen en vastzetten met een tie-wrap;
  • Hij kan niet volledig opgevouwen worden. Als je op zoek bent naar een volledig inklapbare fietsendrager, is de Hapro Atlas Active 2 misschien niet je beste keus.

Voor wie is de Hapro Atlas Active 2 fietsendrager geschikt?

Ben je op zoek naar een gebruiksvriendelijke, lichtgewicht fietsendrager voor 2 fietsen? En moet deze compatibel met zwaardere fietsen en niet te duur zijn? Dan is de Hapro Atlas Active 2, uit de Hapro Atlas 2 serie, fietsendrager voor jou geschikt.

Ervaringen van andere gebruikers

Buiten onze positieve ervaring met de Hapro Atlas Active 2 fietsendrager wil je vast weten wat andere kopers denken. We hebben dan ook meerdere ervaringen en beoordelingen van andere gebruikers voor je opgezocht.

Over het algemeen is men erg tevreden met deze fietsendrager. Voornamelijk het stevige design, gebruiksvriendelijkheid en aantrekkelijke prijs worden als positieve punten benoemd.

Het is dan ook niet gek dat hij door de ANWB al meerdere keren uitgeroepen is tot ‘Beste Koop’.

Eindconclusie: is de Hapro Atlas Active 2 het kopen waard?

Als je het ons vraagt is het kopen van de Hapro Atlas Active 2 fietsendrager een prima keuze. Zeker als je gebruiksvriendelijkheid en een goede prijs-kwaliteitverhouding hoog in het vaandel hebt staan.

Maar, ben je op zoek naar een fietsendrager voor meer dan 2 fietsen? Of eentje die gebruiksklaar geleverd wordt of compacter op te vouwen is?

Dan is de Hapro Atlas Active 2 voor jou niet de beste fietsendrager uit de test. Je kunt dan misschien beter uitwijken naar een ander model van de Hapro fietsendragers, zoals bijvoorbeeld de Hapro Atlas 3 voor 3 fietsen.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *