De beste rieten fietsmanden voor jouw bagage

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 9, 2024

rieten-fietsmand

We hebben ze allemaal wel eens voorbij zien komen, mensen die een fiets hebben met zo’n grote, rieten fietsmand voorop het stuur of op de bagagedrager.

Het is natuurlijk de meest efficiënte manier om te voorkomen dat je moeilijk gaat doen met zwaaiende boodschappentassen onderweg naar huis.

Naast dat het een handige en stevige manier is van het vervoeren van bijvoorbeeld je boodschappen of andere spullen, ziet het er natuurlijk ook gewoon hartstikke mooi uit!

De een gaat voor een mooie afgewerkte, lichte look. De ander weer voor een robuuste, donkerbruine mand.

Er zijn inmiddels zoveel van dit soort fietsmanden dat er voor iedereen wel eentje tussen zit die in de smaak valt.

Maar wat zijn er eigenlijk allemaal voor rieten fietsmanden? En wat zijn de beste manden van riet?

Dat en meer gaan we ontdekken in dit artikel. Lees snel verder!

Dit zijn de 5 beste rieten fietsmanden

1. Basil Dublin Fietsmand

basil_dublin_fietsmand_riet

Ben je op zoek naar de allerleukste en beste rieten fietsmand? Dan hoef je in principe niet meer verder te zoeken. Tijdens ons onderzoek is namelijk gebleken dat deze Basil Dublin Fietsmand de beste fietsmand van dit moment is.

Waar deze fietsmand deze eretitel aan te danken heeft? Onder meer aan de veelzijdigheid. Dit is namelijk één van de weinige rieten fietsmanden die je voor- en achterop jouw fiets kunt bevestigen. Je kunt ‘m aan de bagagedrager bevestigen, maar je kunt ‘m ook aan het stuur bevestigen. Ideaal wat ons betreft.

Ook vinden wij de gehele vormgeving van deze mand top. Dit begint eigenlijk al bij de haken; met deze twee (zwarte) haken bevestig je deze beste rieten fietsmand moeiteloos aan jouw fiets.

Wil je het rieten fietsmandje vervolgens van jouw fiets afhalen? Dankzij het hengsel is dit een fluitje van een cent. De mand zelf is overigens 49 bij 31 bij 27 centimeter groot.

Deze beste rieten fietsmand is volledig in het bruin uitgevoerd. Basil heeft de fietsmand naturel afgewerkt, waardoor de mand echt een natuurlijke uitstraling heeft.

Doordat de mand relatief groot is, kun je hier in ieder geval voldoende spullen in mee nemen. Ook over de prijs-kwaliteitsverhouding zijn wij erg onder de indruk; al met al de beste rieten fietsmand van dit moment dus!

Voordelen:

 • 49 bij 31 bij 27 centimeter groot
 • Zowel voor als achter op de fiets te gebruiken
 • Fraaie, natuurlijke uitstraling
 • Inclusief twee haken en handig hengsel
 • Prima prijs-kwaliteitsverhouding

Nadelen:

 • De zwarte haken kunnen na verloop van tijd iets meer geluid maken
2. Alfa rieten mand – large

alfa_rieten_bakkersmand_fiets

Gaat jouw voorkeur uit naar de beste rieten fietsmand in een opvallende kleur? Als vrouw zijnde is het dan zeker interessant om voor deze variant van Alfa te kiezen. Deze variant is in het roze uitgevoerd, is bijzonder groot én biedt meerdere handige extra’s.

Zoals je op de foto al kunt zien, is de uitstraling vrij bijzonder te noemen. Dit is hoofdzakelijk aan de roze kleur te danken. Mocht je deze kleur net iets te heftig vinden, kun je ook nog kiezen voor blauw, bruin, paars, wit of zwart. Voldoende keuze dus.

Deze rieten fietsmand is vrij groot; 48 bij 36 bij 30 centimeter. Belangrijk voordeel hiervan is dat je moeiteloos de nodige spullen in dit fietsmandje meeneemt. De dagelijkse boodschappen, spullen voor je kinderen of mogelijk zelfs een klein hondje. In deze beste rieten fietsmand is eigenlijk alles mogelijk.

Heb je interesse in deze rieten fietsmand? Dan heeft jouw fiets wel een voordrager nodig. Dit rieten fietsmandje is namelijk alléén op de voordrager van een fiets te bevestigen. Mocht je zo’n fietsdrager niet hebben, kun je deze moeiteloos bijbestellen en monteren.

Voordelen:

 • Opvallende en toffe kleurstelling
 • Prima kwaliteit
 • Lekker groot (48 bij 36 bij 30 centimeter)
 • Makkelijk te bevestigen
 • Licht van gewicht

Nadelen:

 • Het is niet de goedkoopste rieten fietsmand
 • Deze rieten fietsmand heeft geen handig hengsel
3. Wicked Kratmand Grijs – Maat L

wicked-kratmand

Een praktische én fraaie fietsmand. Dat is toch wel de manier waarop we deze beste rieten fietsmand van het merk Wicked kunnen omschrijven. Deze Wicked fietsmand ziet er stijlvol uit, heeft een inhoud van maar liefst 60 liter en is op een handige manier te bevestigen.

Hoe deze inhoud van 60 liter tot stand gekomen is? Nou, Wicked heeft voor de volgende afmetingen gekozen: 50 bij 40 bij 30 centimeter. Door deze forse afmetingen kun je eigenlijk al jouw spullen moeiteloos in deze rieten fietsmand kwijt.

Het merk Wicked heeft hierbij ook voor een natuurlijke uitstraling gekozen. Het vlechtwerk van het riet ziet er subliem uit, terwijl ook de kleur is zoals je van riet zou mogen verwachten. Verder is het super dat deze beste rieten fietsmand niet al te veel poespas kent.

Wil je deze fietsmand aan jouw fiets bevestigen? Dit is mogelijk aan de voorkant – bij het stuur. Dankzij de meegeleverde tiewraps kun je deze fietsmand relatief makkelijk bevestigen. Al met al een super praktische én fraaie fietsmand van riet.

Voordelen:

 • Natuurlijke (rieten) uitstraling
 • Inhoud van 60 liter
 • Inclusief meegeleverde tiewraps
 • Prima kwaliteit
 • 50 bij 40 bij 30 centimeter groot

Nadelen:

 • Alleen voor aan het stuur geschikt
 • Niet al te voordelig
4. Basil Davos Fietsmand

basil_davos_fietsmand_voorop

Eerder in dit artikel heb je al met het merk Basil kennis kunnen maken. Nou, wij kunnen je één ding verklappen: dit is het beste merk in de wereld van rieten fietsmand. Ook deze beste rieten fietsmand is door het merk Basil vervaardigd.

Basil heeft bij deze rieten fietsmand voor een rechthoekige vorm gekozen. De mand is 48 bij 34 bij 26 centimeter groot en is op meerdere manieren aan de fiets te bevestigen. Je kunt ‘m aan het stuur bevestigen, maar je kunt ‘m ook aan de achterzijde van jouw fiets bevestigen. Met dank aan de twee zwarte haken bevestig je ‘m overigens bijzonder simpel.

Dankzij het handige draaghengsel neem je deze mand moeiteloos overal mee naar toe. Handig voor als je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen. Zoals we van Basil gewend zijn, is ook van deze beste rieten fietsmand de kwaliteit magnifiek!

Voordelen:

 • Rechthoekige vorm
 • 48 bij 34 bij 26 centimeter groot
 • Fraaie uitstraling én afwerking
 • Makkelijk te bevestigen dankzij zwarte haken
 • Geschikt voor aan het stuur én bagagedrager

Nadelen:

 • De mand hangt soms iets te ver naar voren
5. Basil Swing Fietsmand

basil_swing

Deze lijst met beste rieten fietsmanden sluiten we graag in stijl af. Dat doen we met deze unieke fietsmand van het merk Basil. Deze Basil Swing fietsmand heeft een unieke vormgeving, terwijl ook het riet op een unieke manier gevlochten is. Mede hierdoor kunnen we stellen dat deze beste rieten fietsmand echt een plaatje is.

Ook deze fietsmand kun je aan het stuur én bagagedrager bevestigen. Dankzij de zwarte haken doe je dit bovendien makkelijk. Met dank aan de hengsels kun je deze rieten fietsmand ook moeiteloos optillen en meenemen.

Is dit een grote rieten fietsmand? Nou, Basil heeft voor de volgende afmetingen gekozen: 42 bij 20 bij 26 centimeter. In onze ogen is dat vrij groot, zéker als we rekening houden met de unieke vormgeving van de mand. Al met al een geweldige, fraaie en unieke fietsmand van riet!

Voordelen:

 • Unieke vormgeving
 • Riet is op een unieke manier gevlochten
 • Voor en achter op de fiets te bevestigen
 • Makkelijke bevestiging dankzij de zwarte haken
 • 42 bij 20 bij 26 centimeter

Nadelen:

 • De vormgeving moet maar net naar jouw wens zijn
 • Deze beste rieten fietsmand is vrij prijzig
Wat voor soort rieten manden zijn er?

Over de afgelopen jaren zijn de rieten fietsmanden immens in populariteit gestegen. Ze vallen bij zo goed als iedereen in de smaak, waar dan ook ter wereld.

Door de immers groeiende vraag naar dit handige accessoire zijn er heel veel verschillende soorten manden op de markt en voor ieder wat wils.

Zo heb je naast fietsmanden bijvoorbeeld ook houten kratten en mandjes die speciaal ontworpen zijn voor kinderen of het vervoeren van je huisdier.

De meest voorkomende, en waarschijnlijk ook de meest populaire, is de klassieke rieten fietsmand.

Met een ambachtelijke look wekt dit soort fietsmand een bepaalde vorm van nostalgie op, terugdenkend aan oudere tijden zoals je wellicht bij je grootouders in het fotoalbum hebt gezien.

Deze komen ook verschillende groten, met en zonder deksel en in verschillende vormen.

Zo hebben we de kratmand. Dit is een mand eigenlijk gewoon in de vorm van een mand en heeft dus twee openingen aan de zijkant.

De tweede is de welbekende bakkersmand, ook wel de picknickmand genoemd. Deze is vrij makkelijk te herkennen aan zijn typerend afsluitbare deksel.

Als laatste hebben we nog de buikmand. Deze zijn kunnen mét of zonder deksel komen en zijn te herkennen aan hun unieke vorm die rond is aan de voorkant en verder aflopen naar beneden.

Ondanks dat we deze manden allemaal liefkozend ‘riet’ noemen, worden ze eigenlijk in veel gevallen gemaakt van de plant rotan. Dit is familie van, en wordt vaak door de war gehaald met, bamboe.

Ook de oude kratjes zijn immens gegroeid in populariteit in de afgelopen jaren. Geliefd onder een overwegend mannelijk publiek door zijn stoere, vaak oud houten uiterlijk.

Naast hout is plastic ook een populair productiemiddel voor deze kratten.

Tot slot hebben we nog de stalen fietsmand. Deze stijlvolle oplossing wordt vaak versierd met bloemen en lampjes doordat het makkelijk in het stalen framewerk te bevestigen is.

Het bevestigen van de fietsmand

Elke fietsmand is weer anders en geen enkele is hetzelfde. Dit betekent dus ook dat de bevestigingsmethodes van elke fietsmand weer verschilt.

Wil je jouw fietsmand aan de voorkant op het stuur hebben? Dan komt het in principe neer op twee verschillende soorten manieren van bevestigen.

Voorop

mand-e-bike

De eerste manier van bevestigen van de fietsmand is door het monteren van een rekje aan de voorkant van het stuur.

Dit transportrek zorgt ervoor dat de fietsmand ondersteunt wordt en niet valt terwijl jij rustig onderweg bent naar jouw bestemming.

Je zorgt dat de fietsmand precies in het midden van het transportrekje staat. Op deze manier zorg je ervoor dat alles in balans is.

Tot slot bevestig je heel simpel de fietsmand aan het rek met tie-wrap op verschillende punten, door de tie-wraps door de mand heen te halen, om het transportrek en door de sluiting te halen.

Let er wel goed op dat niet al dit soort fietsmanden geleverd worden met tie-wraps, dus zorg ervoor dat je deze zelf even bij de bouwmarkt hebt gehaald.

De tweede methode is misschien wat makkelijker en heeft minder een timmermansoog nodig.

Er bestaan namelijk genoeg rieten fietsmanden waarbij haken te vinden zijn aan de achterkant. Deze haken kun je simpelweg aan het stuur hangen.

Dit zorgt ervoor dat je ten alle tijden jouw fietsmand van het stuur kunt halen en veilig mee kunt nemen of op kunt bergen.

Achterop

fiets-met-mand-voorop-achterop

Je kunt er ook voor kiezen jouw fietsmand achterop te doen. Let hierbij op dat je dus niet een te grote fietsmand koopt.

Voor het bevestigen achter op jouw bagagedrager heb je draagsysteem nodig die ervoor zorgt dat jouw mand nergens heen gaat.

Zo hebben we het meest gebruikte MIK-systeem, uitgevonden door het merk Basil.

Hiervoor bevestig je de zo gehete Carrierplaat aan de bagagedrager zodat je gemakkelijk de fietsmand kunt bevestigen.

Deze bevestiging geldt vaak ook voor een aantal MIK-fietstassen. Een erg goed systeem.

Een heel groot voordeel aan dit systeem is dat het nog steeds mogelijk is om sportieve fietstassen vast te maken aan jouw oorspronkelijke bagagedrager.

Waar kan ik een rieten fietsmand eigenlijk kopen?

Ik kan me goed voorstellen dat je nou eigenlijk wel benieuwd bent geworden waar je zo een fietsmand kunt bemachtigen.

Rieten fietsmanden zijn op verrassend veel plekken te verkrijgen.

Bij sommige winkels zijn dit echter seizoensgebonden producten, zoals bij de Action, dus het is verstandig om die regelmatig op te zoeken als je een prima rieten fietsmand wilt voor een klein prijsje.

Maar er zijn veel meer plekken waar je dit soort prachtige manden kunt halen! Zo kun je deze stijlvolle AMIGO bakkersmand hier bestellen.

amigo-bakkersmand

De stijlvolle bakkersmand maakt jouw fiets namelijk helemaal af, gemaakt van lichtbruin wilgenriet. De bandjes zijn gemaakt van kunstleer, waardoor iedereen het met een goed gevoel kan kopen, en de sluitingen van stevig staal.

Deze bakkersmand kan simpelweg worden bevestigd op de voordrager van de fiets met tie-wraps. Helaas moet je die nog wel zelf even kopen.

Mocht je nou liever naar een vertrouwde bouwmarkt gaan voor jouw fiets spullen dan kun je ook kiezen voor deze mooie rieten fietsmand van het merk Dresco, onder andere te koop bij de Gamma.

dresco-fietsmand

Deze open mand gemaakt van riet heeft met 30 liter een aardige inhoud. Door de handige haken aan de achterkant van de mand kun je hem gemakkelijk bevestigen en losmaken van het stuur op elk moment.

Tevens zit er een handig handvat aan, waarmee jij gemakkelijk de mand met jou mee kunt nemen, waar je ook naar toe gaat!

Je kunt tegenwoordig natuurlijk ook gewoon gemakkelijk bestellen zonder daadwerkelijk fysiek langs te gaan in de winkel.

Je kunt namelijk ook gemakkelijk deze mooie Basil Dublin fietsmand bestellen. Deze fietsmand is met zijn 46 liter een slag groter dan zijn voorganger in deze lijst.

De stijlvol, donkerbruine rieten fietsmand is eveneens gemakkelijk te monteren aan de voorzijde van het stuur door de haken die je simpelweg over je stuur schuift.

Hierdoor is ook deze mand weer gemakkelijk mee te nemen tijdens bijvoorbeeld het boodschappen doen of een boswandeling en is bij thuiskomst weer zo op te bergen zodat hij niet verregend.

Conclusie

De fietsmand is immens gestegen in zijn populariteit in de afgelopen jaren. Waar het eerst bedoeld was voor een makkelijke manier van het vervoeren van boodschappen, vooral gezien als iets dat typisch vrouwelijk is, is het tegenwoordig een product dat naast meerdere vormen van nut ook nog eens uniseks is.

Het maakt niet uit wie je bent, wat je doet of waar je vandaan komt, er is altijd wel een passende fietsmand voor jou.

Je hebt dus gemerkt dat er veel verschillen zitten in verschillende soorten fietsmanden.

Of je nou gaat voor een robuuste krat gemaakt van hout of plastic, of gaat voor een elegante rieten bakkers, kratmand of buikmand, er is voor ieder wat wils als het aan komt op het gebied van fietsmanden.

💡 Misschien ook interessant voor jou:


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *