Fietsmand elektrische fiets kopen? Beste mandjes voor de e-bike

Laatst bijgewerkt door Kaz op april 8, 2023

Maak je met veel plezier gebruik van je elektrische fiets? Merk je alleen op dat je iets meer bagageruimte op je fiets zou willen hebben?

Dan is de aanschaf van een fietsmand voor op de elektrische fiets een aanrader.

Dankzij zo’n mandje creëer je moeiteloos de nodige extra ruimte. In dit mandje kun je bijvoorbeeld je tas of boodschappen stoppen.

Hiermee kun je je e-bike nog beter op dagelijkse basis gebruiken. Wij hebben een top 5 voor jou samengesteld!

Beste fietsmand voor op het stuur van je e-bike

Zie je het al helemaal voor je; een fraaie en handige fietsmand voorop je e-bike? Als je een nieuwe fietsmand voor op je e-bike aan wilt schaffen, raden wij je onderstaande varianten aan.

Deze fietsmanden zijn ideaal voor op een e-bike, bieden voordelen en zijn jarenlang te gebruiken.

1. Fastrider Sera Rotan Fietsmand

Deze fietsmand van het merk Fastrider is een lust voor het oog. De mand is van rotan gemaakt, netjes afgewerkt en beschikt over een handige klep. Dankzij deze klep ziet deze fietsmand er nog fraaier uit en geniet je van nog meer gemak.

Sowieso is dit een uiterst praktische fietsmand voor op je e-bike. Dit komt onder meer door de ideale inhoud van 26 liter.

Je kunt hierdoor de nodige spullen in deze fietsmand voorop je e-bike vervoeren. Met dank aan de meegeleverde tiewraps monteer je ‘m gemakkelijk aan het stuur van je elektrische fiets.
2. Basil Detroit Fietsmand

Gaat je voorkeur uit naar een kleinere fietsmand voor op je e-bike? En wil je deze fietsmand zowel voorop als achterop kunnen gebruiken?

Dan sluit de Basil Detroit fietsmand prima op je wensen aan. Deze fietsmand oogt compact, is aan het stuur én aan de bagagedrager te bevestigen en ziet er keurig uit.

Dat de fietsmand compact oogt, is wel enige vorm van bedrog. Deze fietsmand heeft namelijk alsnog een inhoud van 23 liter. Je bent hierdoor in staat om de nodige producten in deze fraaie fietsmand te vervoeren.
3. Basil Bremen Rattan Look Fietsmand FM

Wil je je nieuwe fietsmand zo stevig mogelijk aan het stuur kunnen bevestigen? Kies dan voor de Basil Bremen fietsmand.

Deze fietsmand ziet er niet alleen gaaf uit, maar is ook bijzonder stevig aan het stuur te bevestigen. Dit komt door het handige bevestigingssysteem dat je bij aanschaf meegeleverd krijgt.

Deze fietsmand is handig aan je stuur te bevestigen, waarna je van de inhoud van 13 liter geniet. Deze fietsmand is overigens van kunststof rotan vervaardigd.

Dit materiaal is slijtvast en tegen alle weersomstandigheden bestand, waardoor je jarenlang van deze fraaie fietsmand geniet. Al met al een prima fietsmand voor op je e-bike.
4. New Looxs Toscane SmartLock Afneembare Fietsmand Stuur

Vind je het handig om je fietsmand mee de supermarkt in te nemen? Logisch. In de supermarkt kun je je fietsmand met boodschappen vullen, waarna je je fietsmand alleen nog maar aan het stuur van je fiets op hoeft te hangen.

Als dit je aanspreekt, is deze fietsmand van het merk New Looxs aan te raden. Deze fraaie fietsmand is namelijk makkelijk afneembaar van het stuur.

Nadat je dit gedaan hebt, til je ‘m dankzij het handvat makkelijk op. Dankzij de inhoud van 19 liter neem je ook nog eens de nodige boodschappen (of andere spullen) in de mand mee.
5. New Looxs Lombok Fietsmand

We sluiten deze top 5 van beste fietsmanden voor op een e-bike af met nog een variant van New Looxs. Deze variant lijkt op bovenstaande variant, maar ziet er net iets anders uit.

Zo is deze variant van kunststof vervaardigd. Dit kunststof is in een fraaie bruine kleur uitgevoerd, waardoor deze fietsmand een lust voor het oog is.

Deze fietsmand is met een inhoud van 18 liter groot genoeg. Je vervoert hier probleemloos de nodige spullen in, terwijl de bevestiging ook een fluitje van een cent is. Dankzij de handige haken maak je deze fietsmand makkelijk aan het stuur van je e-bike vast.
Kenmerken van een fietsmand voor op een elektrische fiets

Niet elke fietsmand kan op een e-bike gebruikt worden. Zo is het aan te raden om altijd voor een fietsmandje voor voorop de fiets te kiezen.

Achterop de elektrische fiets is hier vaak te weinig ruimte voor, zéker bij e-bikes met een achtermotor.

Daarnaast kenmerkt een dergelijke fietsmand zich door een handige vormgeving. Deze vormgeving is geoptimaliseerd, waardoor de fietsmand niet tegen het display van de e-bike aankomt.

Dit is dan ook de reden waarom veel fietsmanden voor op een e-bike met haken uitgevoerd zijn. Deze haken vallen als het ware langs het display heen, waardoor het fietsmandje zo stevig als een huis vast zit op het stuur.

Ook is het wenselijk dat de fietsmand van zichzelf niet al te zwaar is. De reden hiervoor is simpel: een elektrische fiets is zelf al behoorlijk zwaar. Een fietsmand voor op het stuur van een elektrische fiets zou daarom zo licht mogelijk moeten zijn.

Hoe kies je de beste fietsmand voor op je elektrische fiets uit?

Zou je graag op je e-bike de nodige spullen willen vervoeren? Dan doe je er verstandig aan om voor één van bovenstaande fietsmanden te kiezen.

Deze fietsmanden voldoen namelijk aan twee eisen:

  • De fietsmanden zijn handig in gebruik. Zo zijn alle bovenstaande 5 fietsmanden makkelijk te bevestigen en veelal ook nog afneembaar van het stuur. Dat laatste is handig als je bijvoorbeeld het fietsmandje mee de supermarkt in wilt nemen.
  • De fietsmanden zijn voor een e-bike geschikt. Zoals hierboven al gesteld, zijn niet alle fietsmanden voor een e-bike geschikt. Spreken bovenstaande manden je echter niet aan? Ga dan op zoek naar een fietsmand die óók specifiek voor een e-bike geschikt/ontwikkeld is.

Het aanbod fietsmanden voor op een e-bike is behoorlijk divers. Om binnen dit diverse aanbod tot de beste koop te komen, moet je goed op onderstaande punten letten.

Inhoud

Je zou op voorhand moeten bepalen welke spullen je in het fietsmandje mee wilt nemen. Wil je bijvoorbeeld je dagelijkse boodschappen in het fietsmandje vervoeren? Dan zou het fietsmandje bij voorkeur een flinke inhoud moeten hebben.

Het fijne is dat je uit meerdere soorten inhoud kunt kiezen. Dat blijkt duidelijk uit bovenstaande varianten; ga je voor een variant van 23 liter of van slechts 13 liter?

Aan jou de keus. Om op dit gebied de juiste keuze te maken, zou je vooral goed naar het gewenste gebruik moeten kijken.

Materiaal

Bij het fabriceren van een fietsmand heeft een fabrikant de keuze uit meerdere materiaalsoorten.

Zo kan een fietsmand van riet of rotan vervaardigd zijn, maar ook van kunststof of staal. Het is aan jou om te bepalen welk materiaal je het beste vindt.

Om dit te bepalen, moet je op meerdere punten letten:

  • De uitstraling. Een fietsmand van staal heeft uiteraard een andere uitstraling dan een fietsmand van riet. Ons advies is om de uitstraling óók af te stemmen op je elektrische fiets.
  • De levensduur. Het materiaal is ook bepalend voor de levensduur van de fietsmand. Ga goed na welk materiaal het beste bestand is tegen de verschillende weersomstandigheden. Staat je e-bike altijd buiten? Dan is dit al helemaal een belangrijk punt.
  • Het gewicht. Uiteraard is het materiaal ook bepalend voor het totaalgewicht van het fietsmandje. Zoals we eerder in dit artikel al stelden, is het wenselijk dat een fietsmand voor op een e-bike zo licht mogelijk is.

Design

Bij een fietsmand voor op een e-bike moet je ook goed naar het design kijken. Ons advies is om hiervoor naar bovenstaande fietsmanden te kijken. Door naar de foto’s van deze mandjes te kijken, bepaal je snel welke stijl je het meeste aanspreekt.

Het advies is ook om goed naar de kleur van het fietsmandje te kijken. Wil je het liefste een bruine fietsmand? Of vind je bijvoorbeeld een grijze fietsmand mooier? Aan jou de keus!

Plaatsing van de fietsmand

Je zou ook goed moeten kijken naar de plaatsing van de fietsmand. Dat niet alle fietsmanden voor op het stuur van een e-bike geschikt zijn, mag inmiddels duidelijk zijn.

Is er op het stuur van je e-bike sowieso geen ruimte voor een fietsmand? Dan kun je eens kijken naar een fietsmand voor achterop je e-bike.

Gewenste gebruik

Zoals eerder in deze koopgids al aangegeven, moet je over het gewenste gebruik nadenken. Wil je bijvoorbeeld in de fietsmand ook je hond kunnen vervoeren?

Dan kies je het beste voor een speciale hondenfietsmand. Let hierbij wel heel goed op of je de hondenfietsmand aan het stuur van je e-bike kunt bevestigen.

Ook moet je goed kijken naar de ‘bediening’ van de fietsmand. Wil je bijvoorbeeld je fietsmand mee naar binnen kunnen nemen? Dan zou je de fietsmand heel makkelijk van het stuur van je e-bike af moeten kunnen halen.

Jammer genoeg is dit niet bij alle fietsmanden even makkelijk, dus doe hier goed onderzoek naar.

Zijn er alternatieven voor een fietsmand voor op een e-bike?

Spreekt een fietsmand voor op een e-bike je niet voor 100% aan?

Dan kun je eens kijken naar onderstaande twee alternatieven:

  • Stuurtas voor op een elektrische fiets. Een stuurtas voor op een elektrische fiets significant is anders qua vormgeving dan een fietsmand. De tas is vaak iets gestroomlijnder, maar wel kleiner qua afmetingen en inhoud.
  • Een elektrische fiets met mand. Wil je zowel een nieuwe e-bike als een nieuwe fietsmand? Kijk dan eens naar een elektrische fiets met mand. Zo’n fiets beschikt standaard al over een mand, waardoor je niet meer naar veel van bovengenoemde punten hoeft te kijken. Wel zo makkelijk.

Meer fietsaccessoires:

Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *