Fietsendrager voor de Volkswagen: Alles wat je moet weten!

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 7, 2024

Investeer in een goede Volkswagen fietsendrager en je weet zeker dat deze op je VW-auto kan worden geïnstalleerd.

Behalve de fietsendragers die Volkswagen zelf maakt, zijn er ook een aantal andere merken die passen op deze auto’s.

Rijd jij in een Volkswagen en heb je een fietsendrager nodig? Dit artikel helpt je deze te vinden.

Waarom investeren in een Volkswagen fietsendrager?

vw fietsendrager

Veel fietsendragers worden als universeel verkocht. Ze zijn dus volgens de leverancier geschikt voor praktisch elke auto (uitzonderingen daargelaten).

Zekerheid heb je echter nooit. Het is dus mogelijk dat je een fietsendrager aanschaft die niet op je Volkswagen past.

Gelukkig is dat gemakkelijk opgelost. Door te kiezen voor een officiële Volkswagen fietsendrager, of een van de fietsendragers die Volkswagen zelf verkoopt, weet je zeker dat je goed zit.

En je ontvangt Volkswagen kwaliteit zoals je van dat merk bent gewend.

Welke fietsendragers passen op een Volkswagen?

Het goede nieuws is dat er verschillende opties zijn als je een fietsendrager wilt kopen specifiek voor jouw model Volkswagen.

We zetten ze hier voor je op een rijtje.

 • Wist je dat Volkswagen zelf fietsendragers produceert? Koop ze op de Volkswagen website en er staat exact bij vermeld voor welke modellen ze geschikt zijn. Je kunt ook filteren op jouw model Volkswagen zodat je alleen de fietsendragers ziet die passen.
 • Volkswagen verkoopt via hun officiële website ook fietsendragers van Thule. Dit is een van de beste merken voor fietsendragers. Ook hier staat dan weer duidelijk bij vermeld op welke Volkswagenmodellen de fietsendrager past.
 • Een ander merk dat Volkswagen zelf verkoopt is Oris Tracc. Deze kwalitatieve fietsendragers passen op de meeste Volkswagenmodellen. Dit kan je altijd natrekken, via de informatie die Volkswagen op haar website verstrekt.

Verschillende soorten Volkswagen fietsendragers

fietsendrager voor volkswagen kopen

Wat zijn je opties als je kiest voor een Volkswagen fietsendrager? Er is flink wat keuze. Volkswagen maakt uitstekende fietsendragers die je zelfs achterop je Up! of op je busje kunt bevestigen.

Ze zijn sterk, je kunt er meerdere fietsen op kwijt en soms ook bagage.

Wat zijn je opties als je een Volkswagen fietsendrager kiest?

 • Inklapbare fietsendragers Basis II of Compact II voor 2 of 3 fietsen op de trekhaak.
 • Fietsendragers voor manuele achterklep, maximaal 4 fietsen.
 • Fietsendrager voor elektrische achterklep, maximaal 4 fietsen.
 • Fietsendrager voor 1 fiets voor op de allesdrager op je dak.
 • Fietsendrager speciaal voor de achterklep van de VW Tiguan, 2 fietsen.

Thule en Oris Tracc fietsendragers

Ook de fietsendragers van Thule en Oris Tracc worden aangeraden voor Volkswagen auto’s. Daar is weer een ruim aanbod beschikbaar.

 • Thule verkoopt fietsendragers voor 2 fietsen of 3 fietsen voor gebruik op de trekhaak van je Volkswagen.
 • Je kunt ook een Thule fietsendrager (1 fiets) kopen voor op de dakdragers van je Volkswagen.
 • Oris Tracc maakt Volkswagen fietsendragers voor 2 fietsen op de trekhaak.
 • Het Thule EasyBase transportrek voor fietsen en bagage past ook op een groot aantal Volkswagen modellen.

Accessoires

volkswagen fietsendrager

Behalve investeren in een Volkswagen fietsendrager, zijn er ook handige accessoires die je direct mee kunt bestellen. Deze accessoires horen bij een bepaalde fietsendrager en maken je het leven wat gemakkelijker.

Dit zijn de opties die je hebt:

 • Een oprijgoot om je fietsen gemakkelijker op de Volkswagen fietsendrager te zetten.
 • Beschermers voor het frame van je fiets.
 • Een uitbreiding voor de Thule fietsendrager. Daarmee kan je op een Thule Velocompact fietsendrager voor 3 fietsen een extra fiets kwijt.
 • Een uitbreiding voor een derde fiets voor je Oris Tracc fietsendrager.
 • Een beschermer voor fietsen met een carbon frame.
 • Een draagtas om je Thule fietsendrager voor je Volkswagen in op te bergen.
 • Een frameadapter.
 • Een Thule Backspace trekhaakbox waarmee je bagage op je fietsendrager kunt meenemen.

Kan een universele fietsendrager ook op een Volkswagen?

In de meeste gevallen kan dat. Je hebt alleen niet altijd de zekerheid dat deze past en dat heb je bij de fietsendragers die Volkswagen verkoopt wel. Daar zie je tot op het model, het bouwjaar en de editie of de fietsendrager geschikt is voor jouw specifieke auto.

Een voorbeeld: heb je een Volkswagen UP!, dan heeft deze geen toegestaan aanhangergewicht. Je hebt dan een uitgebreid tussenstuk nodig, speciaal voor achterwielophang.

Dit soort situaties kunnen het lastiger maken om een veilige Volkswagen fietsendrager uit te kiezen. Het is vaak beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

3 tips om te controleren of de fietsendrager op je Volkswagen past

fietsendrager-volkswagen-auto

Hoe weet je zeker of je universele fietsendrager op jouw Volkswagen past? Er zijn enkele manieren om dat te controleren.

1. Controleer of de stekker van de fietsendrager past bij de ingang die je op je auto hebt. Is dat niet het geval, dan kan je ook voor een adapter kiezen en zo de stekker passend maken.

2. Ga op zoek naar informatie over de fietsendrager en voor welke auto’s deze geschikt is. Informatie over het gewicht van de fietsendrager, het maximale draagvermogen van je trekhaak en dak en het maximale draagvermogen van de fietsendrager zijn dan ook belangrijk.

3. Twijfel je? Neem dan contact op met Volkswagen of een goede fietsendrager winkel en doe navraag bij een specialist.

Wat is de beste keuze voor jou?

Voor zekerheid ga je naar een Volkswagen dealer en praat je met een specialist. Zij kunnen je exact vertellen welke fietsendragers op jouw Volkswagen passen en helpen je deze te vinden en installeren.

Geld besparen op een Volkswagen fietsendrager kan ook, als je deze online koopt. Daar zijn altijd goede aanbiedingen te vinden.

Het risico is dan wel dat je mogelijk een fietsendrager aanschaft die niet past. Controleer dan goed de specificaties plús de specificaties van je VW-auto en trekhaak, om een miskoop te voorkomen.
Veelgestelde vragen

Hoeveel fietsen kan ik meenemen op een Volkswagen fietsdrager?

Dat hangt af van het maximale draagvermogen van je trekhaak, van je auto en van de fietsendrager. Een fietsendrager voor 4 fietsen heeft meestal een maximaal draagvermogen van 60 kilo. Dat zijn 4 fietsen van 15 kilo. Als de fietsendrager 20 kilo weegt, moet je trekhaak dus 60 + 20 = 80 kilo kunnen dragen. Let hier goed op zodat je geen te grote Volkswagen fietsendrager koopt.

Hoe weet ik dat mijn Volkswagen fietsendrager 100% origineel is?

Koop je Volkswagen fietsendrager bij een officiële Volkswagen dealer en je weet zeker dat deze origineel is. Deze fietsendragers hebben ook een kentekenplaathouder met Volkswagen opschrift en worden in de officiële Volkswagen webwinkel verkocht. Bij tweedehands producten of niet-officiële Volkswagen dealers heb je deze garantie niet.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *