Elektrische step opvoeren? Bekijk het Stappenplan & 3 Tips!

Laatst bijgewerkt door Kaz op januari 7, 2023

Een elektrische step opvoeren: kan dit zomaar? Het is algemeen bekend dat je een scooter op kunt voeren, maar is dit ook mogelijk bij de elektrische step?

Het opvoeren van een elektrische step is zeker mogelijk. De e-step rijdt maximaal 25 kilometer per uur, maar deze snelheid valt zeker op te hogen.

Wil je weten hoe? In dit artikel laten we je alle mogelijkheden zien.

Daarnaast krijg je verschillende tips mee die je op een goede manier kunnen helpen om de elektrische step sneller te laten rijden.

Stappenplan

Een snelle elektrische step, wie wil dit nou niet? Wettelijk gezien is het opvoeren van een e-step verboden.

In de fabriek worden voertuigen begrensd voor veiligheidsredenen. Ondanks dat het opvoeren van e-steps verboden is, komt dit in de praktijk regelmatig voor.

In principe zijn alle elektrische steps op te voeren. Dit geldt voor de elektrische step met zadel en de elektrische step zonder zadel.

De manier van opvoeren verschilt echter per model. Het is daarom goed om te kijken welke manier het beste bij jouw e-step past.

In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in het opvoeren van de e-step. Werkt stap 1 niet? Dan kun je kijken of de tweede stap een mogelijkheid is. Op deze manier weet je hoe je op een veilige en handige manier de snelheid van de e-step aan kunt passen.

Stap 1: verwijder de snelheidsbegrenzer

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, beschikt ieder voertuig over een snelheidsbegrenzer. Er bestaan twee soorten snelheidsbegrenzers: de hardwire snelheidsbegrenzer en de firmware snelheidsbegrenzer.

De hardwire snelheidsbegrenzer

Een hardwire snelheidsbegrenzer bestaat uit een draad dat ervoor zorgt dat de controller minder vermogen naar de motor stuurt.

De meeste fabrikanten gebruiken de hardwire snelheidsbegrenzer en deze is dan ook zeer eenvoudig te verwijderen door enkel het draad weg te halen.

De firmware snelheidsbegrenzer

Een andere manier van een elektrische step begrenzen, is het gebruikmaken van een firmware snelheidsbegrenzer.

Dit betekent dat de elektrische step is geprogrammeerd om niet sneller dan een bepaald aantal kilometer te rijden.

Het verwijderen van de firmware snelheidsbegrenzer is moeilijker dan het verwijderen van de hardwire begrenzer. Het is eventueel mogelijk om de software up te daten en hierbij de snelheid aan te passen.

Sommige modellen beschikken over een Lcd-scherm. Door de P-instellingen aan te passen, kun je de snelheid van de elektrische scooter veranderen.

Stap 2: de controllers vervangen

Een mogelijkheid om een elektrische step op te voeren is het vervangen van de controller. De controller reguleert namelijk de snelheid van het apparaat en wanneer de controller van de e-step zwak is, wordt er minder kracht doorgestuurd naar de motor.

Je kunt de controller vervangen en hierdoor kan de elektrische step worden opgevoerd.

Stap 3: vervang de batterij

Een manier om de elektrische step op te voeren is het vervangen van de batterij. Door de batterij te vervangen door een sterkere batterij, kan het zo zijn dat de e-step sneller zal rijden.

Let wel op dat de motor en de controller een hogere spanning kunnen ondersteunen, want anders kan het zo zijn dat de e-step beschadigd.

Stap 4: verhoog de bandenspanning

Een eenvoudige manier om je elektrische step sneller te laten rijden, is door de bandenspanning te verhogen. Hoe minder de band de grond raakt, hoe sneller het voertuig zal rijden.

Tips voor het versnellen van de elektrische step

Laad de batterij op

Een heel eenvoudig alternatief om de elektrische step sneller te laten rijden, is simpelweg het opladen van de batterij. Wanneer de e-step niet is opgeladen, kan dit invloed hebben op de snelheid.

Zorg er daarbij ook voor dat je niet onnodig de lichten aan hebt tijdens het rijden. Dit zorgt er ook voor dat de batterij sneller leeg raakt.

Belast de e-step zo min mogelijk

Zorg ervoor dat je de elektrische step zo min mogelijk belast. Zoals je hebt kunnen lezen gaat het voertuig vele malen sneller als de banden de grond minder raken.

Door bijvoorbeeld zo min mogelijk zware tassen mee te nemen, rijdt de step automatisch sneller.

Zorg ervoor dat de wielen goed schoon zijn

Rijdt de elektrische step langzamer dan normaal? Het kan zijn dat er een belemmering in de wielen zit. Zorg er daarom altijd voor dat de wielen goed schoon zijn.

Veelgestelde vragen

Welke risico’s brengt het opvoeren van de elektrische step met zich mee?

Het opvoeren van de elektrische step brengt risico’s met zich mee. In Nederland is het verboden om de elektrische step op te voeren en hierdoor heb je kans op een boete.

Daarnaast vervalt de fabrieksgarantie wanneer de e-step is opgevoerd en dit kan zeker onhandig zijn als er iets met het model aan de hand is.

Dit geldt ook voor de e-step verzekering. Wanneer de elektrische step is opgevoerd, vervalt de verzekering doordat je je niet aan de voorwaarden hebt gehouden.

Is het opvoeren van de elektrische step eenvoudig zelf te doen?

Het opvoeren van de e-step is meestal geen eenvoudige klus. Vaak is hier technisch inzicht en handigheid voor nodig.

Er zijn echter een aantal mogelijkheden die jouw e-step sneller laten rijden, zonder dat je hier veel voor hoeft te doen. Deze mogelijkheden lees je hierboven bij de tips voor het versnellen van de elektrische step.

Conclusie

Het opvoeren van de elektrische step kun je op verschillende manieren doen. Het verwijderen van de begrenzer is een optie die vaak als eerste wordt aangeraden.

Werkt dit niet? Dan kun je kijken naar andere mogelijkheden zoals het vervangen van de controller, het vervangen van de batterij of het verhogen van de bandenspanning.

Daarnaast zijn er andere eenvoudige mogelijkheden waarmee je de e-step sneller kunt laten rijden.

Het is belangrijk dat je kiest voor een manier die het beste bij je past. Daarnaast is het goed om rekening te houden met de risico’s die het opvoeren van de elektrische step met zich meebrengt.Meer over E-steps:

Categorieën: Elektrische fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

1 reactie

Florian van de lagemaat · september 13, 2023 op 6:12 pm

ik heb een elektrice van het merk izinq hoe kan ik die makkelijk opvoeren?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *