Elektrische step met kenteken? Alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt door Kaz op januari 7, 2023

Een elektrische step is een elektrische step, zo zullen sommige mensen denken. Maar dat is in meerdere opzichten niet waar. Niet alleen is er een enorme verscheidenheid aan e-steps in de handel.

Die variëren in gebruiksdoel, maximale snelheid, leeftijdscategorie (volwassenen, kinderen), soort banden, gewicht, remsystemen, gewicht, wel/niet opvouwbaar. Er is een elektrische step voor iedereen. Afhankelijk wat jij wil met jouw e-step vind je er eentje, easy.

Maar er is nog een groot onderscheid: wil je een elektrische step mét kenteken, of zonder? We leggen je uit waarom het goed is om hier over na te denken.

Waarom een e-step met kenteken kopen?

elektrische-step-op-kenteken

In eerste instantie zou jouw reactie natuurlijk kunnen zijn: doe mij maar een elektrische step zonder kenteken.

Een e-step is toch heel iets anders dan een auto, motor of bromfiets? En ik ga toch lang niet zo snel? Dat klopt allemaal, je hebt helemaal gelijk.

Toch is er een hele goede reden om serieus te overwegen een e-step met kenteken te kopen. Een kenteken op je elektrische step is namelijk één van de voorwaarden om op de openbare weg te mogen e-steppen.

Een motorstep met kenteken is dus een bewuste keuze om vervolgens legaal elektrisch te mogen steppen. Beslis je anders, dan rijdt je dus sowieso illegaal op jouw snelle e-step.

Wordt een e-step kenteken ooit verplicht?

Je leest het goed: een elektrische step met kenteken is nu nog een vrije keuze. Nou ja, je kunt besluiten geen kenteken te nemen, maar dan mag je er dus simpelweg  niet mee op de openbare weg.

Je bent dus heel erg beperkt om je e-step te gebruiken. Hoe jammer zou dat zijn.

Er gaan echter ook geluiden op om een kenteken voor de e-step een verplichting te laten worden, net zoals dus voor diverse andere voertuigen al heel lang geldt.

Je kan dus ook de besluitvorming voor blijven door nu al te beslissen een e-step met kenteken te kopen.

Het RDW: ook voor jouw elektrische step

RDW-elektrische-step-kenteken

Het zal je niet verbazen: ook voor het regelen van een kenteken voor jouw e-step moet je bij het RDW zijn. Overigens kan je niet voor elke elektrische step een kenteken aanvragen.

Wil je zekerheid vooraf? Check dan bij het RDW of je jouw elektrische step met zadel of jouw e-step met trappers ook kunt laten voorzien van een kenteken.

Dat geeft je een stukje zekerheid voordat je definitief besluit: ik ga nu een elektrische step kopen. En het voorkomt teleurstellingen na de aankoop van je e-step.

Kenteken = verzekeringsvoorwaarde e-step

De reden dat steeds meer mensen kiezen voor een elektrische step met kenteken is verzekeringstechnisch.

Je kunt jouw e-step immers pas verzekeren als hij voorzien is van een kenteken. En we hoeven je niet uit te leggen dat je e-step verzekeren altijd een goede beslissing is.

Elektrische steps worden namelijk steeds populairder en gewilder, ook bij mensen met minder goede bedoelingen.

Daarnaast is er ook tijdens het gebruiken van jouw e-step een kans, laten we hopen slechts een klein kansje, op een ongeluk.

Hoe zonde is het als er onderweg iets gebeurt, je gelukkig geen noemenswaardig letsel hebt, maar wel jouw elektrische step zwaar beschadigd raakt?

Jouw elektrische step verzekeren is dus een goede zet.

Hoe vraag je een kenteken voor je e-step aan?

aanvragen-kenteken-elektrische-step

Heb je besloten dat je een kenteken gaat aanvragen voor jouw elektrische step? Dan is de eerste stap die naar een keuringsstation van de RDW.

Hoewel: je moet wel een Certificate of Conformity (CoC) kunnen aanleveren. Klinkt ingewikkeld, maar dit kan je aanvragen bij de verkopende partij of bij de fabrikant. Het is simpelweg een verklaring dat jouw e-step voldoet aan een aantal kwaliteitseisen.

Als je het CoC hebt ingeleverd bij het keuringsstation én je e-step wordt goedgekeurd, dan kan je een kenteken aanvragen, en vervolgens jouw elektrische step verzekeren. Klaar.

Vind je dit wat omslachtig? In veel gevallen is de verkoper bereid om je te helpen met het aanvragen van een kenteken voor jouw e-step, meestal wel tegen een vergoeding.

Ook interessant:


Categorieën: Elektrische fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

1 reactie

Rob · januari 1, 2023 op 12:18 pm

moet je eerst een step kopen , krijg je dan pas een coc?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *