Het dragen van een helm op de elektrische step: Verplicht?

Laatst bijgewerkt door Kaz op januari 7, 2023

Is het dragen van een helm op de elektrische step verplicht? Hoe vind je een geschikte helm? Wanneer draag je een helm?

Deze vragen kunnen door je hoofd spoken als je van plan bent een elektrische step aan te schaffen.

Om je zo goed mogelijk te informeren, gaan we in dit artikel dieper in op het onderwerp.

Aan het einde van het artikel weet je of het verplicht is om een helm te dragen, wanneer je een helm draagt, hoe je een geschikte helm uitkiest en welke bescherming je nog meer nodig hebt voor een ritje op de e-step.

Is het dragen van een helm verplicht voor de elektrische step?

Ondanks dat het sterk wordt aangeraden om een helm te dragen op de elektrische step, is het in Nederland niet verplicht.

Een elektrische step rijdt maximaal 25 kilometer per uur. In Nederland geldt dat als je rijdt op een voertuig dat maximaal 25 kilometer per uur rijdt, je geen helm hoeft te dragen.

Dit geldt voor alle soorten elektrische steps. Zowel de elektrische step met zadel als zonder zadel.

Rijd je op een voertuig dat harder gaat dan 25 kilometer per uur? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een pedelec. Dan is er een helmplicht en kun je een speciale speed pedelec helm aanschaffen.

Voor wie is het aan te raden om een helm te dragen?

Het dragen van een helm is voor iedereen aan te raden. Uit onderzoek is gebleken dat fietsers tijdens een ongeval 60% minder kans hebben op hoofdletsel wanneer zij een helm dragen.

In de helm bevindt zich een energie absorberende schuimlaag dat ervoor zorgt dat het hoofd wordt beschermd. Ook de harde buitenkant zorgt voor uitstekende bescherming.

Wat voor soort e-step helmen zijn er?

Als je op zoek bent naar een helm die je kunt gebruiken voor de elektrische step, zijn er verschillende mogelijkheden. Een helm die vaak wordt gekocht voor de e-step is de fietshelm.

Ook helmen voor e-bikes en motorfietsen kunnen worden gebruikt voor de e-step.

Van deze drie soorten helmen, biedt de fietshelm de minste bescherming. Ben je op zoek naar een lichtgewicht en comfortabele helm? Dan is de fietshelm zeker geschikt.

Helmen voor motorbikes of e-bikes zijn groter en zwaarder, maar bieden ook een veel betere bescherming.

Rijd je op een snelle elektrische step en maak je meer tempo? Dan is een helm die meer bescherming biedt, zeker aan te raden.

Hoe vind je een geschikte helm voor de elektrische step?

Het is belangrijk om te onderzoeken hoe jouw rijgedrag in elkaar steekt. Rijd je kleine afstanden op een laag tempo? Dan is een fietshelm voldoende voor de elektrische step.

Ben je van plan om jouw elektrische step op te voeren? Dan is het zeer aan te raden om een helm voor de motorbike of e-bike aan te schaffen.

Welke mogelijkheden om jezelf te beschermen zijn er nog meer?

Naast het dragen van een helm, zijn er meer mogelijkheden om jezelf te beschermen als je rijdt op een elektrische step. Het dragen van elleboog- en kniebeschermers zorgen ervoor dat je meer beschermd bent tijdens een val.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed zichtbaar bent in het donker of tijdens slecht weer. Kies ervoor om fluorescerende kleding te dragen. Dit zorgt ervoor dat andere weggebruikers je van verre zien aankomen.

Conclusie

Het dragen van een helm is dan wel niet verplicht, het is wel sterk aan te raden. Het is belangrijk dat je kiest voor een helm die past bij jouw rijgedrag. Rijd je onder de 25 kilometer per uur, dan is een fietshelm voldoende.

Heb je een opgevoerde elektrische step? Kies dan zeker voor een e-bike helm of een motorbike helm. Deze bieden meer bescherming.

Daarnaast is het ook goed om andere bescherming te dragen, zoals fluorescerende kleding. Zo ben je goed zichtbaar en dit zorgt voor meer veiligheid op de weg.


Meer over e-steps:


Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *