FitBike Race 8 – Mijn Eerlijke Review

Laatst bijgewerkt door Simon op maart 6, 2023

De FitBike Race 8 lijkt voor velen de ideale spinningbike voor thuis. De meeste spinningfietsen zijn vrij prijzig, maar bij dit toestel valt het reuze mee.

Natuurlijk wil je er dan wel zeker van zijn dat ook de kwaliteit goed zit. Ik heb het voor je uitgezocht door middel van een uitgebreide test.

fitbike-race-8-spinningfiets

In deze review kan je al mijn bevindingen lezen over de FitBike Race 8. Ik zal je gaandeweg ook wat meer vertellen over de manier waarop ik het toestel heb uitgetest.

Lees zeker tot het einde, want daar kom je te weten voor wie deze FitBike Race 8 het meest geschikt is.


Beschrijving van de FitBike Race 8 

Voor we kunnen overgaan tot de effectieve review, is het goed om het eerst eens te hebben over de eigenschappen van het toestel.

Waarover beschikt de FitBike Race 8 eigenlijk allemaal? 

Het merk FitBike 

FitBike heeft ondertussen reeds naam gemaakt binnen de wereld van fitnesstoestellen. Op dit moment hebben ze al vrij veel producten in hun assortiment, maar jaarlijks komen daar nog meer producten bij.

Bij FitBike zijn ze nooit tevreden met goed genoeg. Alles kan altijd beter en daarom blijven ze jaar na jaar innoveren. 

Dankzij de expertise die ze de laatste jaren hebben opgebouwd, weten ze als geen ander wat de klanten eigenlijk willen.

Ze proberen zo kwalitatief mogelijke toestellen te maken en die aan een betaalbare prijs op de markt te brengen.

Hoe ze dat doen? Wel, door het ontwikkelen van nieuwe technologieën.

Ze ontwikkelen veel van hun systemen zelf, waardoor ze de prestaties en de kostprijs helemaal zelf onder controle hebben. 

Geïnspireerd door professionele racefietsen

fitbike-race-8-schuin-voor

Hoe kan je de beste indoor fiets bouwen, die veel weg heeft van een racefiets?

Dat was ook de vraag die het team van Fitbike zich heeft gesteld. Het antwoord was eigenlijk veel simpeler dan verwacht.

Baseer je gewoon op een echte racefiets, die ook door de toppers wordt gebruikt. Dat is wat FitBike dan ook heeft gedaan met zijn Race 8.

Het toestel is een uiterst verfijnd staaltje techniek. 

Bij het bouwen van dit apparaat heeft men de keuze gemaakt voor het industriële lagerwerk.

Daarnaast heeft men ook het frame onder handen genomen. Heel veel spinningbikes beschikken over een frame met bijna vierkante buizen.

Naast het frame, heeft men ook vooral aandacht geschonken aan de aandrijving. Ook daar heeft FitBike bewezen wat ze konden.

De meeste spinningfietsen maken gebruik van een ketting als aandrijving. Alleen hebben die wel wat nadelen, dus een vervanger zou altijd wenselijk zijn.

Daarom heeft men in de FitBike Race 8 Hutchinson Poly V-belt verwerkt.

Die maakt veel minder lawaai tijdens het trappen en hij zou bovendien ook veel duurzamer moeten zijn.

Net als echte racefietsen, maakt ook deze spinningbike gebruik van een doortrapsysteem. Dat betekend dat je niet zomaar plots kunt stoppen, maar dat je rustig moet uittrappen. 

Naast de aandrijving, speelt ook het weerstandssysteem een belangrijke rol.

weerstandsknop-fitbike

De weerstand is manueel instelbaar en wordt geregeld door middel van vilt blokjes. Die techniek wordt al jaren gebruikt en blijkt heel effectief te zijn.

Ergonomie staat voorop 

Samenhangend met de kwaliteit, stond ook de ergonomie voorop bij het ontwerpen van deze spinningbike.

Iedereen kan hem op die manier naar zijn hand zetten. Het zadel is bijvoorbeeld in twee richtingen verstelbaar.

Je kunt de hoogte verticaal aanpassen, maar ook de afstand tot het stuur.

race-8-zadel

Dat maakt het mogelijk om deze spinning fiets ook te laten gebruiken door mensen die kleiner van gestalte zijn. 

Over het comfort zal ik hier nog niet te ver uitweiden, want dat vertel ik liever in mijn review verderop in dit artikel.

Wel wil ik zeggen dat je duidelijk merkt dat men met ergonomie is bezig geweest. Je merkt het aan de vorm van het zadel, maar ook bijvoorbeeld aan het stuur. 

Mijn ervaring met de FitBike Race 8

FitBike Race 8 Review

Nu je reeds een globaal beeld hebt kunnen verwerven over het hebben en houden van deze spinningbike, is de tijd gekomen voor de effectieve review.

Hier zal ik je zoveel mogelijk vertellen over mijn ervaring met dit toestel.

Mocht je toch besluiten om een andere spinningbike te gaan kopen, dan zijn dit wel de zaken waarop je ook zeker zult moeten letten. 

Montage en mijn eerste indruk 

Wanneer een spinningfiets wordt geleverd, moet je hem wel eerst nog in elkaar zetten. Bij sommige leveranciers kan je ook kiezen voor een montageservice.

Gezien het feit dat dit helemaal niet zo moeilijk was bij deze FitBike Race 8, zou ik het niet aanraden. Op een half uurtje tot drie kwartier tijd, moet het je zeker lukken.

Alle stappen worden erg duidelijk uitgelegd en bovendien is het ook een vrij intuïtief toestel. Je ziet meteen waar de onderdelen moeten komen en ook hoe ze in elkaar passen. 

Zodra hij was gemonteerd, was ik wel een beetje teleurgesteld.

Je zag overduidelijk wel dat het een kwalitatieve spinningbike is, maar het design vind ik maar niets.

fitbike-race-8-schuin-voor

Ligt het aan de kleuren, of voornamelijk aan de vorm? Ik heb geen idee, maar het is niet echt mijn ding.

Smaken en kleuren vallen niet te betwisten zegt men wel eens. Iedereen heeft een eigen smaak, dus misschien vind jij het helemaal niet zo erg.

Daarenboven gaat kwaliteit nog steeds voor op uiterlijk. Verder in mijn review heb ik dan ook helemaal geen aandacht meer besteed aan het uiterlijk ervan. 

Zoals eerder ook aangegeven, is het wel een erg functioneel design. FitBike heeft deze spinningfiets zo ontworpen, dat hij aanvoelt als een echte racefiets.

Ik moet toegeven dat ze daar ook effectief zijn in geslaagd. Met een beetje verbeelding zit je precies buiten op de fiets.


Comfort getest 

Nu ik toch plaats had genomen op het zadel, kon ik meteen ook het comfort van de FitBike Race 8 testen.

Ik had slechts één woord nodig: ‘waauw’.

Voor een spinningbike uit deze prijscategorie had ik nooit durven dromen dat hij zo comfortabel zou zijn.

Ik heb zelf het zadel een klein beetje moeten verstellen, wat trouwens heel vlot ging.

Nadien had ik echt het gevoel alsof de fiets speciaal op mijn maat was gemaakt. Het zadel voelde bovendien erg luxueus aan. 

Daarnaast ben ik ook vrij gevoelig voor de pedalen van een spinningbike.

fitbike-spinbike-vliegwiel

Ze mogen niet al te groot zijn, maar ik vind wel dat je voldoende ruimte moet hebben. Gelukkig heeft FtiBike ook daar rekening mee gehouden.

Voor mij persoonlijk en waarschijnlijk ook voor veel andere mensen, zijn de pedalen van deze spinningbike perfect van vorm en van grootte.

Daarbovenop komt ook nog eens dat ze voldoende grip leveren. Vooral tijdens het intensief sporten komt dat wel van pas.  

Toen ik voor het eerst ging trappen, kon ik zelf het unieke aandrijvingssysteem uittesten. De spinningfietsen uit deze prijsklasse beschikken normaal gesproken over een ketting.

Maar dankzij deze V-belt hoorde je praktisch niets tijdens het trainen. Dat maakt deze spinningbike natuurlijk ook aangenaam voor mensen bij wie hij in de woonkamer moet staan.

Op die manier stoor je jouw huisgenoten niet meer zo erg met je work-out. 

Zoals je daarnet al kon lezen, beschikt de FitBike Race 8 over een doortrapsysteem. Deze feature wordt normaal gezien verwerkt in de duurdere modellen, maar hij zit ook in dit toestel.

Sommige mensen vinden het lastig om daarmee te leren rijden. Zelf. Vond ik dat de eerste paar keer ook wel moeilijk, maar je went er snel aan. Uiteindelijk wil je gewoon niets anders meer. 

Hoe zit het met de kwaliteit van het frame? 

Ik heb het er dikwijls over: de kwaliteit van een fitnesstoestel. Ik kan niet genoeg benadrukken hoezeer je daarop moet letten.

Er zijn namelijk nog steeds heel veel mensen die eerder een toestel kiezen voor de prijs, dan voor de kwaliteit.

Het gevolg is dat ze na enkele jaren opnieuw een toestel zullen moeten aanschaffen, omdat het goedkope apparaat al stuk is.

Die mensen laten zich geen tweede keer meer vangen en kiezen dan wel voor een kwalitatieve spinningbike.

Het resultaat is hetzelfde, maar ze hebben gewoon veel meer uitgegeven dan anderen die van de eerste keer voor kwaliteit kiezen. 

Het frame van de FitBike Race 8 is erg sterk gemaakt. Dat is ook de reden waarom sommige aanbieders een levenslange garantie durven te geven op het frame en op het laswerk.

fitbike-race-8-frame

Dat toont aan dat ze verwachten dat de Race 8 jou zal kunnen overleven. De hele spinningbike weegt op zichzelf 44 kilogram.

Indien je weet dat het vliegwiel al 18 kilogram weegt, dan kan je zelf uitrekenen hoe zwaar het frame is. Inderdaad, voor het frame heeft men zeker niet bespaard op staal.

Bovendien heeft de FitBike Race 8 een maximaal belastbaar gewicht van 120 kilogram, wat ook aangeeft dat hij tegen een stootje kan. 

Kwaliteit gaat hand in hand met stabiliteit. Opnieuw hetzelfde liedje: veel beter dan ik verwacht had van een spinningbike van deze prijscategorie.

FitBike claimt wel dat je hem intensief kunt gebruiken, maar ik stond er toch wat sceptisch tegenover. Achteraf bekeken was dat helemaal niet nodig, want hij staat heel stabiel op de grond. 

Trainingscomputer 

fitbike-stuur

Meestal is er vrij veel te doen rondom de trainingscomputer van een spinningbike.

In dit geval eigenlijk niet, want het is een vrij standaard model. Hij doet precies wat je ervan verwacht en de gegevens worden nauwkeurig geregistreerd.

Je kunt er verschillende zaken op aflezen zoals: 

  • De snelheid die je rijdt
  • Hoe lang je al aan het trainen bent
  • De afstand die je reeds hebt afgelegd
  • Jouw real time hartslag
  • Het aantal calorieën dat je met je work-out al hebt verbrandt

Op zich allemaal wel nuttige gegevens, maar niet zo spectaculair verschillend van andere toestellen.

Daarnaast zit er ook geen bluetooth module in verwerkt. Om die reden is het niet mogelijk om de trainingsgegevens te koppelen aan een applicatie. 

Voor wie is de FitBike Race 8 geschikt? 

Laat ons beginnen met de omgekeerde vraag: voor wie is hij minder geschikt?

Wel, zoals eigenlijk bijna alle spinningfietsen uit deze prijsklasse, zou ik ook de FitBike Race 8 niet aanraden voor professionele sporters.

De reden daarvoor is heel eenvoudig: De gegevensregistratie.

Voor professionele wielrenners is het uiterst belangrijk dat ze de mogelijkheid hebben om al hun gegevens nauwkeurig bij te houden.

Enkel en alleen op die manier kunnen er analyses op worden uitgevoerd. Gezien het feit dat deze spinningbike niet beschikt over connectiviteitsfuncties, is dit niet het beste apparaat voor hen. 

Aan de andere kant is het wel een prima toestel voor beginnende sporters.

Het apparaat beschikt over erg veel mogelijkheden, zodat ze er perfect mee aan de slag kunnen.

Toch is dit geen al te dure spinningbike, zodat je hem ideaal kunt kopen als eerste toestel.

Gezien het feit dat deze FitBike Race 8 is uitgerust met een kwalitatief weerstandssysteem, kan hij zeker ook worden gebruikt door mensen met iets meer ervaring. 

Het is een ideale spinningbike voor zowel rustig als intensief thuisgebruik.

Hoewel het frame erg stevig is, zou ik niet aanraden om deze spinningbike te laten gebruiken in sportscholen of dergelijke.

transportwieltjes-spinfiets

Het is echt een apparaat dat bedoeld is voor thuis.

Dankzij de wieltjes eronder kan hij ook gebruikt worden door mensen die een beperkte ruimt hebben. Je kunt hem achteraf namelijk makkelijk opzij rollen. 

Conclusie 

De FitBike Race 8 is absoluut een top toestel, dat ik aan iedereen zou durven aanbevelen.

Zeker in zijn prijscategorie, is dit één van de absolute toppers.

Zowel beginnende sporters, als meer getrainde mensen kunnen er thuis mee aan de slag.

Deze spinningbike beschikt namelijk over verschillende goede eigenschappen, die het mogelijk maken om een training te houden op je eigen niveau. 

Wanneer je op de aankooppagina gaat kijken, dan zie je meteen dat ik niet als enige erg enthousiast ben over dit model.

Ook andere kopers zijn zeer tevreden over de FitBike Race 8. Voornamelijk het feit dat hij zo goed als fluisterstil is wordt regelmatig herhaald.

Denk je dat deze FitBike Race 8 ook voor jou geschikt is? Plaats hem dan meteen in je winkelmandje en bestellen maar!

Klik op de knop hieronder om direct naar de huidige kortingspagina te gaan en €66,- te besparen:Alternatieven:


Categorieën: Indoor fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

2 reacties

Coolen · oktober 2, 2022 op 3:44 pm

de computer geeft niets aan waar kan ik die naar laten kijken groetjes gerard coolen

    Simon · oktober 2, 2022 op 5:41 pm

    Hey Gerard, daarvoor kun je even contact opnemen met de aanbieder waar je hem gekocht hebt. Dan helpen zij jou verder!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *