Single speed fiets kopen: is een fixed gear fiets wat voor jou?

Laatst bijgewerkt door Simon op januari 17, 2023

single-speed-fiets

In dit artikel bespreken we wat een single speed fiets (ook wel fixie of fixed gear fiets) precies is en ontdek je of het de ideale fiets voor jou is.

Daarnaast bespreken we de grootste aandachtspunten bij het kopen van een single speed fiets. Lees dus snel verder!

Wat is een single speed fiets (fixie fiets)?

Één van de opvallende kenmerken van een single speed fiets is dat hij maar één overbrengingsverhouding heeft. Het heeft dus geen versnellingen of derailleurhangers.

Hierdoor zou je kunnen denken dat alle single speed fietsen feitelijk hetzelfde zijn, maar er zijn veel soorten fietsen met één snelheid.

BMX-fietsen, baanfietsen, racefietsen met vaste snelheid, mountainbikes, en de meeste fietsen voor jonge kinderen kunnen onder deze categorie fietsen vallen.

De meeste fietsers met een single speed fiets gebruiken deze voor recreatieve doeleinden.

Zelfs fanatieke fietsers voelen zich tot deze modellen aangetrokken, vanwege de eenvoud, lage onderhoudskosten en betaalbaarheid.

Pure eenvoud

Alle fietsen met één snelheid hebben weer een ander doel. De naafversnelling van de fiets kunnen een fixed gear of ‘fixie’ zijn.

Met andere woorden, een berijder kan niet schakelen op een fiets met één versnelling, maar het vrijloopmechanisme in de achternaaf kan wel verschillen.

Een fiets met vaste versnelling is het meest basale type fiets en in wezen de puurste vorm van fietsen, inclusief andere fietsen met één versnelling.

Het leuke van fietsen met één snelheid is dat je de verschillende beschikbare componenten kunt aanpassen en ervan kunt genieten om je fiets echt de jouwe te maken.

Racefiets met recht stuur

Men noemt een fixed gear fiets in de volksmond regelmatig een racefiets met recht stuur. Dit omdat veel van de fixie fietsen veel weg hebben van een racefiets. Ze zijn namelijk licht, maken een sportieve houding mogelijk en je kunt er flink snelheid op maken.

Waar je op moet letten bij het kopen van een fixie fiets

Bij de aanschaf van een single speed fiets zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Omdat ze maar één versnelling, een ketting en twee tandwielen hebben, moet je ervoor zorgen dat je de juiste fietsmaat krijgt.

Overweeg daarnaast de juiste banden, remtype, framestijl, wielmaat, zadel, pedalen en handvatten, inclusief de gebruikte materialen en vele andere eigenschappen die bij je wensen passen en je comfort bieden.

Het frame

De meeste single speed fietsen hebben een aantal verschillende ontwerpkenmerken die geschikt zijn voor verschillende soorten rijders.

De framemaat moet bijvoorbeeld perfect bij jouw lengte aansluiten.

Om de juiste maat te krijgen, moet je de lengte van de binnenkant van je been meten en een conversietabel gebruiken, om die te vergelijken met de juiste fietsmaat.

Sommigen zullen voorkeur geven aan fietsen met één snelheid die zijn gemaakt van staal, of een frame van een staallegering dat goedkoop en extreem duurzaam is.

Anderen zijn juist op zoek naar een single speed fiets met een aluminium frame, dat lichter is, zodat je sneller kunt accelereren. Dit soort fietsen zijn wel duurder.

single-speed-fiets-kopen

Het stuur

Je moet rekening houden met het type stuur. Meestal worden fietsen met één snelheid geleverd met een plat of een verlaagd stuur.

Zorg ervoor dat je het juiste stuur kiest, dat gemakkelijk vast te houden is en je comfort geeft.

Je kunt ook een verlaagd stuur gebruiken, waardoor je meer voorover komt te zitten, zodat je sneller kunt rijden in winderige omstandigheden.

Hoeveel kost een single speed fiets?

Zoals eerder vermeld, is een fiets met één snelheid onderhoudsarm. Daardoor is het op den duur een stuk goedkoper.

Ook de gebruikte materialen zijn niet erg duur zijn in vergelijking met andere fietsen.

En als je erover denkt om een nieuwe single speed fiets te kopen, weet dan dat je tal van mogelijkheden hebt.

eenvoudige-stadsfiets

De prijsverschillen

Iedereen wil ervoor zorgen dat ze enkel geld uitgeven aan een fiets die ze waar voor hun geld geeft.

Voor fietsers die korte afstanden rijden of forenzen in de stad, is de single speed fiets de beste optie en het is betaalbaar.

Je kunt een geweldige fiets met één versnelling kopen vanaf ongeveer 199 euro tot 1200 euro.

De prijzen verschillen van de fabrikanten en ook de functies die op de fietsen zijn inbegrepen zullen verschillen.

Deze fietsen zijn echter over het algemeen goedkoper, dankzij hun minimalistische en simplistische karakter.

Meer waar voor je geld

Het voordeel van single speed fietsen is dat je waarschijnlijk meer waar voor je geld krijgt.

Omdat een goede single speed fiets al vanaf 200 euro te koop is, kun je gemakkelijker een fiets kopen van betere materialen.

Je investeert dan in kwaliteit in plaats van in een versnellingsmechanisme. Hoe minder poespas je fiets heeft, hoe minder geld je betaalt.

Daarom kost een extra geüpgradede fiets een beetje extra. Jouw single speed fiets heeft geen kabels, derailleurs of schakelaars nodig die normaal de kosten zouden verhogen.

Doe er je voordeel mee en koop een single speed fiets van een geweldige kwaliteit die je hele leven meegaat!

Voors en tegens

Enkele van de voordelen van een fiets met één snelheid zijn onder meer:

De eenvoud

De single speed bike is een van de eenvoudigste fietsen die je maar kunt krijgen.

Zonder versnellingen op een fiets hoef je je nooit zorgen te maken over schakelen.

Dat maakt het rijden gemakkelijker en stelt je in staat om je te concentreren op de weg en te genieten van de rit in plaats van te schakelen.

Bovendien is een single speed fiets één van de fietsen met de laagste onderhoudskosten.

En ook met minder bewegende delen in vergelijking met fietsen met meerdere snelheden.

Ze hebben geen voor- of achterderailleurs en shifters die tot storingen kunnen leiden.

Goedkoop

Bovendien is het de meest betaalbare fiets, die eigenlijk iedereen kan kopen.

Een fiets met versnellingen is niet alleen duurder, maar het kan ook prijzig zijn om het te laten repareren.

Met een single speed fiets bespaar je dus mogelijk ook op onderhoudskosten.

De nadelen

De heuvel op is zwaarder

Aan de andere kant zijn fietsen met één snelheid tot op zekere hoogte in het nadeel.

Omdat je extra kracht nodig hebt om te fietsen, zijn single speed fietsen niet altijd het beste reismaatje, wanneer je vaak veel bruggen moet beklimmen.

Je zult mogelijk snel vermoeid raken of zelfs je lichaam belasten, omdat de fiets momentum verliest en je dwingt de heuvel op te klimmen met een zeer lage snelheid.

Minder flexibel

Een ander nadeel van dit type fiets is dat het erg beperkend is.

Het ontbreken van meerdere snelheden betekent niet alleen dat een berijder niet naar een groter tandwiel kan schakelen om bergop te rijden.

Maar ook kan hij bij hoge snelheden niet terugschakelen naar een kleiner tandwiel.

Voor wie is een single speed fiets geschikt?

Single speed fietsen zijn niet bedoeld voor iedereen, maar alle leeftijden kunnen van dit soort fietsen genieten.

Het is het meest efficiënt voor reizigers in de stad en sportieve rijders die een gemakkelijke fiets willen voor leuk, eenvoudig en casual rijden, inclusief mountainbikers.

In principe zijn ze ontworpen voor recreatie, dagelijks gebruik of zelfs voor eenvoudige oefeningen, zolang je het juiste model kiest.

Conclusie: versnelling of geen versnelling?

Als je van een versnellingsfiets overschakelt naar een single speed fiets, zul je hier veel aan moeten wennen, maar het is het waard.

Je zult verrast zijn hoe snel je benen zich aanpassen. Als je lange afstanden aflegt, kun je overwegen op verschillende dagen te wisselen tussen fietsen met versnellingen en fietsen met één snelheid.

Het is echter aan te raden om heuvels te vermijden, wanneer je op een single speed fiets zit.

Hier zijn natuurlijk uitzonderingen op. Als je graag fietst om een workout te doen, kan een heuvel of een brug op fietsen met een single speed fiets een goede uitdaging en oefening zijn.

Bovendien hebben we in Nederland natuurlijk vrij weinig heuvels. En bruggen zijn nog wel te overkomen met een single speed fiets, tenzij dit vanwege persoonlijke redenen te belastend voor je lichaam is.

In de regel is vlak terrein beter voor fietsen met één snelheid en ze kunnen in deze omstandigheden net zo snel en effectief zijn als fietsen met versnellingen.

Kortom: als je een fietser bent die er de voorkeur aan geeft om langzamer en harder te trappen als dat nodig is, in plaats van te rotzooien met het schakelen, dan is de single speed fiets de beste keuze.


💡 Misschien ook interessant voor jou:


Categorieën: Fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *