Wanneer mag ik fietsen na een staaroperatie?

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 10, 2023

Heb je net een staaroperatie achter de rug? Dan kan het even duren voordat je weer helemaal goed kunt zien.

De vraag wanneer je weer mag fietsen na een staaroperatie, wordt vaak gesteld. In dit artikel geven we daar antwoord op. 

Fietsen na een staaroperatie: Het advies

wanneer-fietsen-na-staaroperatie

Na een staaroperatie mag je al snel veel dagelijkse activiteiten oppakken. Het kan echter geen kwaad om een paar dagen met het fietsen te wachten.

Direct na de operatie is jouw zicht namelijk enigszins wazig. Ook is het niet aan te raden om dan al te gaan sporten. 

Na een paar dagen verbetert jouw zicht en kun je lichamelijk meer inspanning hebben. Dat maakt deelnemen aan het verkeer veiliger. Schat voor jezelf in hoe jij je voelt en hoeveel je kunt zien. 

Om precies te weten wat je wel en niet mag doen, is het bovendien slim om contact op te nemen met een arts. Een arts kan jou precies vertellen wat in jouw situatie wel of niet handig is. 

Fietsen na een staaroperatie: Houd hier rekening mee

In principe zou je na een paar dagen alweer kunnen fietsen. In het begin kun je zeker al lichte bewegingen uitvoeren. Als je gaat fietsen, doe dat dan niet te intensief.

Zorg ervoor dat je niet te veel kracht hoeft te zetten. Op een hometrainer kun je de intensiteit en weerstand precies instellen, dat komt na de staaroperatie goed van pas. 

Waar je wel rekening mee moet houden, is verminderd zicht in de eerste dagen na de staaroperatie. Veel mensen zijn na de operatie extra gevoelig voor licht, zien wat waziger en krijgen sneller hoofdpijn.

Het kan daardoor ook lastiger zijn om afstanden in te schatten. Als je hier erg last van hebt, is het niet slim om in drukke verkeerssituaties te gaan fietsen. 

Wil je wel direct fietsen na de operatie? Ga dan bijvoorbeeld binnen fietsen. Daarnaast wordt een zonnebril of fietsbril geadviseerd. Dit maakt je minder gevoelig voor het licht. 

Over het algemeen is het verstandig om je lichaam wat rust te gunnen. Ga pas fietsen als je daar klaar voor bent.

Dat is altijd het beste om te doen bij blessures, bijvoorbeeld ook bij een zweepslag in de kuit of een gescheurde meniscus. 

Wat moet je doen na een staaroperatie?

wanneer mag ik fietsen na een staaroperatie

Heb je net een staaroperatie gehad? Dan heb je waarschijnlijk wat last van jouw ogen. In de dagen na de operatie krijg je steeds minder last. Voor een sneller herstel en minder pijn kun je bepaalde adviezen opvolgen. 

Zo wordt het direct na de operatie aangeraden om oogdruppels te gebruiken. De arts kan het best bepalen hoeveel en hoe vaak je dat moet doen.

In de nacht kan het prettig zijn om te slapen met een oogkapje. Dat geeft de ogen rust. 

Verder kun je na een staaroperatie al veel zelf doen. Ook al heb je niet volledig zicht. Zo kun je bijna direct al lopen en lichte activiteiten uitvoeren. En later ook gaan fietsen, lezen of televisiekijken

Intensieve activiteiten zijn goed om pas na 2 weken uit te voeren. Dan is het zicht al aardig hersteld. Vanaf 4 weken na de staaroperatie kun je gaan zwemmen en kun je een opticien bezoeken voor een nieuwe bril of contactlenzen.

Voor specifiek medisch advies, raadpleeg dan altijd een arts.


Meer informatief:


Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *