Mag je fietsen met vocht in knie?

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 10, 2023

Vocht in de knie, het kan iedereen overkomen. Heb jij vocht in de knie? Dan is jouw knie opgezwollen. Hierdoor is het moeilijker om jouw knie te buigen en te strekken. 

De blessure kan verschillende oorzaken hebben. Zo kun je denken aan een valpartij, maar ook aan artrose, een operatie of een ontsteking. 

Is vocht in de knie iets waar jij last van hebt? En wil je weten of het verstandig is om te fietsen? Wij vertellen het je!

In ons advies geven we aan wanneer het wel en niet handig kan zijn om met vocht in de knie te fietsen.

Fietsen met vocht in knie: Het advies

fietsen-met-vocht-in-knie

Heb je last van vocht in de knie? Dan wordt het niet aangeraden om intensief te fietsen. Al helemaal niet als je veel last hebt van jouw knie.

In een later stadium, waarbij de pijn al aardig is afgenomen, kan het fietsen daarentegen juist goed zijn. Dan draagt het fietsen bij aan de revalidatie. 

Raadpleeg een arts voor persoonlijk advies

Over het algemeen is het het slimst om een arts te raadplegen. Een arts kan je precies vertellen of het in jouw persoonlijke situatie verstandig is om te gaan fietsen. 

Het advies dat je van de arts zal krijgen, is sterk afhankelijk van de ernst- en de oorzaak van het vocht in jouw knie. Indien er namelijk iets ernstigs aan de hand is, zoals een beschadiging aan jouw knieschijf, kniebanden of meniscus. Dan kan beweging niet verstandig zijn. 

Fietsen kan in dat geval de zwelling verergeren en jouw knie verder beschadigen. In dat soort situaties wordt het juist aangeraden om rust te nemen.

Daarnaast kan het helpen om jouw knie te koelen of om te kiezen voor een compressie knieband

Wanneer wel fietsen met vocht in knie?

mag je fietsen met vocht in knie

Fietsen kan ook juist een goede manier zijn om van een knieblessure te herstellen. Dat is ook zo bij een zweepslag in je kuit of fietsen bij een gescheurde meniscus

Als de oorzaak bekend- en niet ernstig is, kan je juist geadviseerd worden om te gaan fietsen. Het fietsen is namelijk niet al te intensief. Als je het vergelijkt met lopen, is fietsen minder belastend voor de knie.

Hoe fietsen met vocht in de knie?

Dat fietsen kun je op verschillende manieren aanpakken. Een erg veilige optie is binnen fietsen met vocht in de knie. Dat doe je met een hometrainer.

Op een hometrainer kun je immers goed zelf de weerstand instellen. Je zorgt er op die manier voor dat je niet te veel kracht hoeft te zetten.

Een hometrainer tijdens het revalideren wordt niet voor niets vaak aangeraden. 

Fietsen op de hometrainer is ook extra veilig. Je hoeft namelijk niet deel te nemen aan het verkeer. Dat kan ook voordelen hebben bij andere blessures, of voor het fietsen na een staaroperatie

Toch kan buiten fietsen ook een prima optie zijn. Zolang je er maar voor zorgt dat je niet te veel kracht hoeft te zetten tijdens het fietsen.

Luister tijdens het fietsen ook goed naar je lichaam. Gaat jouw knie pijn doen? Of is het fietsen erg oncomfortabel? Dan kun je beter nog even wachten.

Vergeet natuurlijk ook niet om het advies van de arts en/of specialist op te volgen.


Als je medische klachten hebt kan je zeker informatie inwinnen via het internet, maar voor bindend medisch advies is het verstandig om altijd een arts te raadplegen.


Meer informatief:


Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *