Mag ik fietsen met een gescheurde meniscus?
Een gescheurde meniscus is een vervelende knieblessure waarbij het genezingsproces een lange tijd kan duren.
Vaak heelt een gescheurde meniscus vanzelf – zeker op jonge leeftijd, echter in sommige gevallen is een operatie nodig.
Maar wat nu als jouw meniscus een scheurtje heeft en je graag wilt fietsen? Dan vraag je je vast af, mag ik fietsen met een gescheurde meniscus? Wij zochten het voor je uit!
In dit artikel vind je onder andere meer informatie over deze knieblessure. Ook geven we je tips hoe en wanneer je het fietsen weer kunt oppakken.
Wat is een gescheurde meniscus?
Om antwoord te geven op deze vraag duiken we eerst dieper in de anatomie van de knie. In iedere knie, tussen het onder- en bovenbeen, zitten twee meniscussen. Dit zijn schijfjes van kraakbeen die op een halve maan lijken.
Deze kraakbeen schijfjes vangen schokken op en zorgen ervoor dat je je knie soepel kunt bewegen. Vervelend genoeg kunnen de schijfjes op verschillende momenten scheuren.
Denk hierbij aan het doordraaien van je knie tijdens het sporten, of door slijtage bijvoorbeeld.
In dit geval spreken we van een gescheurde meniscus. Er zijn verschillende soorten scheuren die kunnen ontstaan in de schijfjes. Afhankelijk van de ernst van de scheur, kan deze vanzelf genezen of dien je een operatie te ondergaan.
Hoe kan je een gescheurde meniscus herkennen?
Uit onderzoek blijkt dat veel patiënten met een meniscusscheur heftige pijn in en aan de zijkant van de knie ervaren. Vaak hebben ze het gevoel dat er iets scheurt of ploft in de knie en is het strekken ervan een stuk lastiger.
Het gevoel dat de knie op slot zit waardoor lopen vermoeilijkt wordt is een veelvoorkomende klacht. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat een stukje van de meniscus klem komt te zitten.
In de eerste 24 uur na het scheuren van je meniscus kan er vocht in de knie komen, waardoor zwelling ontstaat.
Kan ik fietsen met een gescheurde meniscus?
Is je meniscus gescheurd, en wil je graag weer zo snel mogelijk op de fiets stappen? Maar is het fietsen met een gekneusde knie en gescheurde meniscus nu wel zo verstandig? Wij zochten het voor je uit.
Uit onderzoek is gebleken dat het zeker mogelijk is om te fietsen met een gescheurde meniscus. Fietsen is minder belastend voor je knieën dan sporten zoals hardlopen of voetbal bijvoorbeeld.
In de meeste gevallen wordt het fietsen met een gescheurde meniscus dan ook door artsen aangeraden.
Dit is echter wel afhankelijk van een aantal factoren: Heb je niet te veel pijn? Is de knie niet te dik? Kun je op het been staan?
In dit geval kun je dus prima fietsen met een gescheurde meniscus. Vaak zorgt dit ervoor dat je knie sneller herstelt!
Heb je een operatie aan je knie ondergaan? Dan is het mogelijk om weer op de fiets te stappen zodra je je knie goed kunt buigen. Dit duurt gemiddeld zo’n 6 weken na de operatie.
Adviezen voor het fietsen met gescheurde meniscus
Nu weet je dat het mogelijk is om te fietsen met een gescheurde meniscus. Maar, weet je niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? Afhankelijk van de mate van je klachten kun je met onderstaande adviezen het fietsen weer langzaam opbouwen.
Let op:
- Kun je op je been staan, heb je niet te veel pijn en is de knie niet te dik? Dan is het blijven bewegen van de knie is één van de belangrijkste adviezen;
- Heb je veel pijn? Dan is het niet verstandig om veel te bewegen. Geef je knie in dit geval rust, probeer kleine stukjes te lopen en wacht nog even met fietsen;
- Zodra de zwelling minder is, je knie minder pijn doet en je de knie weer kan buigen en strekken kun je langzaam beginnen met fietsoefeningen;
- Het is een goed idee te beginnen op een hometrainer voor revalidatie; bouw bijvoorbeeld op naar 30 minuten op de hometrainer
- Je kunt hometrainers vinden in sportscholen, bij sommige huisartsenpraktijken of huren bij aanbieders van zorghulpmiddelen. Je kunt natuurlijk ook zelf een hometrainer kopen om thuis te gebruiken.
Fietsoefeningen bij veel pijn:
Zorg ervoor dat je langzaam opbouwt. Door het zadel iets hoger te zetten dan je gewend bent, hoef je je knie minder ver te buigen. Fiets met een lichte weerstand zo’n 10 tot 15 minuten.
Fietsoefeningen bij regelmatige pijn:
Heb je tijdens of na het bewegen van je knie nog last van pijn? Dan is het belangrijk je knie niet te overbelasten, maar wel te blijven bewegen. Fiets in dit geval ook met een lichte weerstand zo’n 15 tot 30 minuten.
Je kunt, indien het buigen niet te veel pijn doet, je zadel weer op een normale hoogte zetten. Bouw langzaam op naar een wat hogere weerstand, afhankelijk van hoeveel pijn je ervaart.
Fietsoefeningen bij af en toe pijn:
Als je knie minder stijf aanvoelt en je minder pijn ervaart, kun je langzaamaan opbouwen qua weerstand. Het fietsen met een lichte weerstand in deze fase is alsnog geen slecht idee. Het blijven bewegen van je knie is het belangrijkste in dit geval.
Je kunt je zadel weer op een normale hoogte afstellen. Hierna kun je zo’n 15 tot 30 minuten fietsen met een medium tot zware weerstand.
Tips: wat wel of niet te doen met een gescheurde meniscus?
Na het scheuren van je meniscus wil je zo snel mogelijk weer op de fiets stappen. Logischerwijs wil je geen dingen doen die je klachten juist verergeren.
Check dan ook onderstaande tips wat wel of niet te doen met een gescheurde meniscus. Des te sneller stap jij weer op je geliefde fiets!
- De bewegingen die je maakt met fietsen kunnen het herstel in sommige gevallen versnellen. Bij sommige patiënten is dit echter niet het geval. Luister dan ook altijd naar het advies van de behandelend arts of fietsen iets is wat je wel of niet kan doen. Ditzelfde geldt bijvoorbeeld ook als je een zweepslag in je kuit hebt en weer wilt gaan fietsen;
- Zorg er in ieder geval altijd voor dat je niet te snel wilt en gun je lichaam rust bij pijn of zwelling;
- Probeer je been in ruststand hoog te leggen. Leg echter geen kussen onder je knie, dit kan het herstel verlangzamen;
- Is je knie erg opgezwollen en heb je veel last van pijn? Dan kan een ice pack helpen. Let er hierbij wel op dat je deze niet direct op je huid legt, maar er een bijvoorbeeld een theedoek overheen wikkelt;
- Het dragen van een kniebandage of -brace helpt kan stabieler voelen, maar staat eigenlijk in de weg van het herstel. Probeer dit dan ook te vermijden;
- Zorg ervoor dat je niet springt en te diep door je knieën buigt. Dit verhoogt de druk op je knie en kan de klachten verergeren.
Meer informatief:
0 reacties