Mag je fietsen met een zweepslag in je kuit?
Heb jij last van een zweepslag in je kuit? Dan heb je waarschijnlijk plots een scherpe pijn in de kuit gevoeld.
Een zweepslag in de kuit is een scheurtje in de kuitspier. Vaak wordt het veroorzaakt tijdens het sporten, op het moment dat je veel kracht zet.
Een zweepslag in de kuit kan het dagelijks leven belemmeren. Bewegen wordt pijnlijker. Daarom vragen veel mensen zich af of je mag fietsen met een zweepslag in de kuit. Daar geven we in dit artikel antwoord op.
Fietsen met een zweepslag in je kuit: Het advies
Of je mag fietsen met een zweepslag in de kuit, hangt af van de ernst en het stadium van de blessure. Heb je de zweepslag in je kuit net opgelopen? Dan is het niet verstandig om te gaan fietsen.
In de eerste dagen na de zweepslag kun je jouw kuit het best koelen en hoog houden.
Na enkele dagen zal de pijn afnemen en kun je beginnen met lopen. Probeer elke dag iets meer te bewegen. Lukt het lopen al best aardig? Dan kun je beginnen met fietsen.
Maak het fietsen niet te intensief. Fiets in een lichte versnelling en zet niet te veel kracht. Stop als jouw kuit pijn gaat doen.
Wil je precies weten wat je moet doen in jouw situatie? Raadpleeg dan een arts.
Wanneer wel fietsen na zweepslag in je kuit
Je mag met een zweepslag in jouw kuit fietsen, als je fatsoenlijk kunt lopen. Vaak is dit na enkele dagen. En als je dan kunt gaan fietsen, fiets dan niet te hard en niet intensief. Begin rustig met het fietsen.
Het helpt om jouw fiets in een lage versnelling te zetten. Of ga binnen fietsen op een hometrainer. Daarbij kun je namelijk de intensiteit goed instellen. Het is niet voor niets dat de hometrainer vaak wordt gebruikt voor revalidatie.
Ook na andere blessures of na operaties kan een hometrainer nuttig zijn. Je kunt er bijvoorbeeld op fietsen na een staaroperatie. Dan hoef je niet met slecht zicht aan het verkeer deel te nemen.
Tips voor het herstellen van zweepslag in de kuit
Het volledige herstel na een zweepslag in de kuit duurt zo’n 2 tot 8 weken. Je kunt enkele dingen doen om het herstel te bevorderen en de pijn te verminderen.
We geven je de volgende tips:
1. Neem rust
Met een blessure als een zweepslag in de kuit is rust nemen belangrijk. Probeer geduld te hebben en jouw kuitspier niet te overbelasten. Dat kan namelijk averechts werken voor het herstel.
Belast de kuitspier niet en slaap voldoende. Moet je lopen? Doe dat dan heel voorzichtig of met krukken.
2. Koelen
Vooral direct na de zweepslag, is koelen een slimme zet. Leg ijs op jouw kuit en koel ongeveer een kwartier. Dat zal de zwelling verminderen en de pijn verlichten. Koelen kan meerdere keren per dag.
3. Compressie
Wat bovendien de pijn kan verlichten, is compressie. Een compressiekous kan de kuitspier ondersteunen. Ook voorkomt het zwelling.
4. Oefeningen
Is jouw kuitspier al enigszins hersteld? En kun je alweer goed lopen? Dan kun je beginnen met rekoefeningen. Stretch de kuitspier heel voorzichtig.
In een nog later stadium kun je met krachtoefeningen beginnen. Het is slim om hiervoor een fysiotherapeut te bezoeken.
5. Pijnstillers
Heb je veel last van de pijn? Neem dan pijnstillers in. Paracetamol of ibuprofen kan je verlichting bieden. Het hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke situatie welke pijnstillers je kan en mag gebruiken.
Meer informatief:
0 reacties