Fietsen na bevalling: Wanneer kan én mag dit weer?

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 10, 2023

Na een bevalling heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Het is daarom niet altijd verstandig om snel met sporten te beginnen.

Maar geldt dat ook voor fietsen? En wanneer mag je fietsen na een bevalling? Daar geven wij je in dit artikel antwoord op.

Fietsen na bevalling: het advies

Over het algemeen kun je weer gaan fietsen, zodra je je weer goed genoeg voelt. Vaak is dit na enkele weken.

Hoe lang je precies moet herstellen voordat je kunt fietsen, verschilt per type bevalling. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de vaginale bevalling en de keizersnede

Wanneer fietsen na vaginale bevalling?

Na een vaginale bevalling heb je ongeveer 6 weken nodig om te herstellen, voordat je kunt beginnen met fietsen. Dit is namelijk ook het moment waarop het doorgaans weer mogelijk wordt om te gaan sporten. Mits de bevalling goed is verlopen.

Na zo’n 6 weken zijn de bekkenspieren en het geboortekanaal namelijk genoeg hersteld.

De 6 weken zijn echter een inschatting. Het kan ook zomaar een half jaar duren voordat jouw lichaam er klaar voor is. Bij iedereen loopt de bevalling en het herstel net iets anders. 

Was er bij de bevalling bijvoorbeeld sprake van een totaalruptuur? Waarbij de huid en het weefsel rond de anus en de vagina zijn ingescheurd? Dan is het al helemaal aan te raden om goed te herstellen voordat je gaat fietsen. 

De wond kan tijdens het fietsen immers pijn gaan doen. Geef jouw lichaam na een totaalruptuur minimaal 6 weken de tijd om te herstellen.

Luister dus altijd goed naar je eigen lichaam en raadpleeg een arts als je persoonlijk geadviseerd wilt worden. Of als je twijfelt of je weer kunt gaan fietsen en/of andere lichamelijke inspanningen kan uitvoeren. Dubbel checken is nooit verkeerd!

Wanneer fietsen na een keizersnede bevalling?

Heb je echter een keizersnede bevalling gehad? Dan wordt het aangeraden om zeker 2 weken met het fietsen te wachten.

Na die 2 weken is het belangrijk om goed naar jouw lichaam te luisteren. In veel gevallen voelt het fietsen pas na zo’n 4 weken, of langer, prettig aan. 

Het duurt immers langer om goed van een keizersnede bevalling te herstellen. Stop tijdig met het fietsen als je pijn ervaart. Een arts kan het best bepalen wanneer jouw lichaam klaar is om te gaan fietsen. 

Starten met fietsen na bevalling: rustig beginnen

fietsen na bevalling

Is jouw lichaam er klaar voor om te gaan fietsen na de bevalling? Begin dan rustig. Kijk wat goed voelt en bouw het tempo geleidelijk op.

Bedenk je, dat jouw lichaam nog steeds van de zwangerschap aan het herstellen is. Je presteert daardoor minder goed dan je misschien gewend bent. 

Het is belangrijk dat je niet te veel kracht zet. Als je kunt fietsen in een lage versnelling is dat beter. Of ga binnen fietsen op een hometrainer, dan kun je de intensiteit goed instellen.

Een ander voordeel van binnen fietsen, is dat je niet met ruwe terreinen te maken krijgt. Hobbels kunnen namelijk zorgen voor ongemak. 

Daar komt bij, dat je al thuis bent als er tijdens het fietsen iets gebeurt. Dat geeft een gevoel van veiligheid. Ook bij andere blessures of na een staaroperatie is de hometrainer erg praktisch voor de revalidatie.  

Heb je thuis geen hometrainer? Dan kun je ook op een hometrainer in de sportschool met het fietsen beginnen. Het binnen fietsen geeft je de mogelijkheid om vertrouwen op te bouwen. Een goede eerste stap dus, voordat je de weg op gaat.


Meer informatief:


Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *