Garmin Edge 1040 – Onze Review & Ervaringen

Laatst bijgewerkt door Kaz op december 13, 2022

De Garmin Edge 1040 is een hoogwaardige GPS fietscomputer. Deze fietscomputer werkt op zonne-energie, waarmee het een maximale batterijduur van wel 100 uur verkrijgt.

Dat klinkt interessant, niet waar? In deze Garmin Edge 1040 review vertellen we je graag meer over deze interessante fietscomputer.

De Garmin Egde 1040 Plus in het kort

Kies je voor een Garmin fietscomputer? Dan kies je voor kwaliteit. Deze uitspraak is zeker van toepassing op de Garmin Edge 1040 Plus.

Deze geweldige fietscomputer is de doorontwikkeling van de Garmin Edge 1030 Plus. Díe fietscomputer was al goed, maar de 1040 variant doet hier nog een schepje bovenop.

Dit is een fietscomputer die geschikt is voor de serieuze fietser. Voor de serieuze fietser die graag inzicht wil in alle belangrijke data.

Dat de Garmin Egde 1040 hiertoe in staat is, is onder meer te danken aan de perfecte samenwerking met de vermogensmeter. Als je de vermogensmeter en de Edge 1040 met elkaar combineert, krijg je duidelijk inzicht in de vorderingen die je maakt.

Wat bij de Edge 1040 Plus ook direct opvalt, is de solar charging functie. Je bent hiermee in staat om deze fietscomputer met zonne-energie op te laden.

Dit brengt veel gemak met zich mee; weinig opladen en veel fietsen. Wat wil je nog meer? Bijkomend voordeel is dat je uit meerdere modi kunt kiezen, waaronder een besparingsmodus. Hiermee weet je de batterijduur alsmaar verder te verlengen.

Ten opzichte van de Edge 1030 Plus is de 1040 Plus een véél betere variant. Waar hem dat precies in zit, doen we graag in deze Garmin Edge 1040 Solar uit de doeken.


Eigenschappen & functies van de Garmin Edge 1040

Met de Garmin Edge 1040 haal je een prima en veelzijdige fietscomputer in huis. Deze fietscomputer is uiterst geschikt voor de serieuze fietser en biedt tal van voordelen.

Ten eerste is het goed om te weten dat je uit twee varianten kunt kiezen. Je kunt voor de reguliere variant kiezen én voor de Garmin Edge 1040 Solar.

Zoals je wellicht al verwacht, heb je bij laatstgenoemde variant de beschikking over het opladen middels zonne-energie. Bij de reguliere variant is dat niet mogelijk.

Ongeacht voor welke variant je kiest, geniet je van tal van handige functies. De belangrijkste functies en eigenschappen bespreken we graag hieronder.

Moeiteloos navigeren

Bij de Garmin Edge 1030 was de navigatiefunctie niet optimaal. Bij de Garmin Edge 1040 is dit gelukkig veranderd. We durven zelfs te stellen dat het navigeren met deze fietscomputer moeiteloos verloopt.

Dit is onder meer te danken aan de Multi-Band GNSS. Dit systeem zorgt voor een nauwkeurige meting van de locatie waar je je bevindt.

Hiervoor maakt dit systeem gebruik van meerdere satellietfrequenties; de fietscomputer bepaalt hierdoor nauwkeurig waar je precies bent. Het gevolg: de metingen die deze fietscomputer verricht, zijn hierdoor ook heel erg nauwkeurig.

Ben je onverhoopt verkeerd gereden, ondanks de prima navigatie? Dan krijg je van deze fietscomputer meerdere oplossingen voorgeschoteld.

Voorheen zei een Garmin fietscomputer altijd dat je om moet keren, maar de Edge 1040 kijkt hier anders naar. Je krijgt meerdere opties aangeboden, waardoor je de beste omrijd-optie zelf kunt bepalen.

Veel trainingsfuncties

Met de Garmin Edge 1040 haal je onwijs veel trainingsmogelijkheden in huis:

 • Power Guide: met deze functie krijg je op elk moment van de rit te zien wat het beste vermogen is om te trappen. Als je dit vermogen aanhoudt, rijd je een perfect gedoseerde rit.
 • Cycling Ability: met deze functie bepaal je wat jouw krachten op de fiets zijn. Zo kan deze fietscomputer onderscheid maken tussen klimmer, allrounder of sprinter. Aan de hand hiervan kun je gericht naar betere prestaties toewerken. Ook is het met deze functie mogelijk om te trainen voor bepaalde wedstrijden of koersen.
 • Real-Time Stamina: deze functie berekent op basis van je hartslag hoeveel kilometer je nog kunt fietsen. Dit wordt tijdens je route berekend, waardoor je je route eventueel uit kunt breiden. Deze functie meet hiervoor je hartslag op, maar ook je vermogen en de route die je vooraf ingesteld had.
 • Training Plans: de Garmin Edge 1040 is in staat om volledige trainingsprogramma’s voor je uit te werken. Wij hebben opgemerkt dat dit een stuk beter werkt dan bij de Edge 1030. Bij die fietscomputer werd te weinig rekening met overbelasting gehouden, terwijl dit bij de Edge 1040 Plus juist een hot item is.

Makkelijk te bedienen

Tijdens onze test hebben wij opgemerkt dat de Garmin Edge 1040 makkelijk te bedienen is. Je zet ‘m makkelijk aan en je koppelt ‘m razendsnel aan de Garmin Connect App.

Daarna kun je de fietscomputer op het stuur van je fiets monteren. Hier heb je wel een goede houder voor nodig.

Vervolgens spreken alle functies voor zich. De navigatiefunctie werkt geweldig, de fietscomputer voert allerlei metingen voor je uit en de fietscomputer draagt bij aan het fietsplezier dat je ervaart.

Indrukwekkende batterijduur

Kies je voor de aanschaf van de Garmin Edge 1040 Solar? Dan geniet je van een indrukwekkende batterijduur; deze loopt tot wel 100 uur. Kies je voor de Garmin Edge 1040?

Dan is de maximale batterijduur minder lang, maar kun je wel voor de besparingsmodus kiezen. Met die modus weet je de batterijduur alsnog te verlengen.

Voordelen Garmin Edge 1040 👍

 • Geweldig navigeren. Het navigeren met de Garmin Edge 1040 voelt voor ons als een feestje aan. De navigatiefunctie is onwijs nauwkeurig, je ziet in één oogopslag waar je naar toe moet fietsen en je wordt geholpen als je onverhoopt verkeerd fietst. Ten opzichte van de Garmin Edge 1030 is de navigatie echt vele malen beter.
 • Diepgaande trainingsfuncties. Ook over de trainingsfuncties van de Garmin Edge 1040 zijn wij erg te spreken. Deze fietscomputer biedt dusdanig veel functies aan dat je altijd op de gewenste manier kunt trainen. En dit doe je ook nog op een duurzame manier.
 • Nauwkeurige metingen. Tijdens het fietsen houdt de Garmin Edge 1040 Plus alle fietsprestaties nauwlettend in de gaten. Deze kun je na afloop van je training ook nog nauwkeurig inzien in de Garmin Connect App. Wat wil je nog meer?
 • Ontzettend lange batterijduur. Met name als je voor de Garmin Edge 1040 Solar kiest, ben je van een ontzettend lange batterijduur verzekerd. Erg handig, aangezien je met deze fietscomputer alleen maar wilt blijven fietsen. Dankzij deze lange batterijduur hoef je in ieder geval weinig tijd te besteden aan het opladen van de fietscomputer.
 • Fijn in gebruik. Heb je al eens eerder van een Garmin fietscomputer gebruik gemaakt? Dan spreekt de Garmin Edge 1040 direct tot de verbeelding. En heb je nog nooit van een (Garmin) fietscomputer gebruik gemaakt? Ook dan begrijp je deze fietscomputer binnen de kortste keren. We zijn al met al erg te spreken over de interface van deze fietscomputer.

Nadelen Garmin Edge 1040 👎

 • Niet de goedkoopste fietscomputer. Dat de Garmin Edge 1040 zóveel voordelen te bieden heeft, is in het prijskaartje terug te vinden. Dit is zeker geen goedkope fietscomputer.
 • Vermogensmeter nodig. Om van alle trainingsfuncties gebruik te kunnen maken, heb je een vermogensmeter nodig. Dit vraagt om een extra investering, aangezien je écht van alle trainingsfuncties gebruik zou willen maken.
 • Behoorlijk groot. Wij hebben opgemerkt dat de Garmin Edge 1040 een vrij grote fietscomputer is. Dit vinden wij al van de Edge 1030, maar déze variant doet hier nog een schepje bovenop.

Prijs & Aanbieding

Wil je de Garmin Edge 1040 aanschaffen? Dan kun je uitgaan van een adviesprijs rond de 599,99 euro.

Gaat je voorkeur uit naar de Garmin Edge 1040 Solar? Dan moet je nog iets dieper in de buidel tasten; de adviesprijs hiervan bedraagt 729 euro.

Het is dus al met al een vrij prijzige fietscomputer. Oók omdat je nog een vermogensmeter aan moet schaffen.

Ervaringen

De Garmin Edge 1040 valt bijzonder goed in de smaak bij wielrenners. Veel wielrenners roemen de navigatie, de vele trainingsfuncties en de handige interface.

Wat ons vooral opviel, is dat de ervaringen van andere wielrenners overeenkomen met onze bevindingen. Veelzeggend voor deze Garmin fietscomputer, wat ons betreft.

Conclusie: is de Garmin Edge 1040 het kopen waard?

De Garmin Edge 1030 Plus was al een goede fietscomputer, maar Garmin doet hier met de Edge 1040 nog een flinke schep bovenop. Dit is naar onze mening zelfs één van de beste fietscomputers van het moment.

De nauwkeurige navigatie, de fijne interface, de vele trainingsmogelijkheden en de lange batterijduur zijn enkele hoogtepunten.

Bepaal wel goed of je de reguliere variant of de Solar variant wilt hebben. Over beide varianten zijn wij in ieder geval erg te spreken!


Meer Garmin fietscomputers:

Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

1 reactie

Bruno · maart 21, 2023 op 9:36 pm

De batterijduur wordt als een positief punt beschreven , de werkelijkheid is niet wat er wordt vermeld door Garmin.
De batterijduur zonder sensoren met navigatie on is maar 7 a 8 uur maximum. Dat is veel te weinig.
De batterijduur zou ik eerder als negatief punt zetten.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *