Houten loopfiets kopen? Top 7 beste loopfietsjes van hout

Laatst bijgewerkt door Kaz op december 15, 2022

Houten loopfietsen zijn een ontzettend leuke manier om je peuter of kleuter in beweging te krijgen. Niet alleen zullen ze zelf veel lol hebben, het is ook nog eens goed voor de motoriek.

Langzaam maar zeker kan het loopfietsje ze voorbereiden op een echte fiets. Hier hebben wij de beste houten loopfietsen voor je geselecteerd. De kinderen zullen er dol op zijn!

Wat zijn de beste houten loopfietsjes?

1. Klassieke houten loopfiets – Kinderfeets Houten Loopfiets Klassiek

Soms is klassiek gewoon de beste keuze. Dit houten fietsje is dan ook simpel en efficiënt. Misschien lijkte jouw loopfietsje van vroeger ook wel op dit model!

De houten loopfiets van Kinderfeets heeft zelfs kleine voetsteuntjes. Ook krijg je er krijtjes bij. Hiermee kan het hout versierd worden. Een houten loopfiets met je naam erop raak je bovendien niet kwijt.

Dit model heeft een wasbaar kussentje. Het is geschikt voor kinderen van 2 tot 5 jaar. De draagcapaciteit is 50 kg. Je kunt bovendien kiezen uit maar liefst 14 kleuren!

👍 Voordelen

 • Loopfiets met voetsteuntjes
 • Inclusief krijtjes voor hout
 • Keuze uit 14 kleuren
2. Houten bakfiets – New Classic Toys Bakfiets

Deze houten bakfiets is van hoge kwaliteit. Je kinderen zullen er lange tijd plezier van kunnen hebben. In de bak is genoeg ruimte voor speelgoed of een favoriete teddybeer!

Dit model is ook nog eens zeer veilig. De 4 wielen zorgen voor goede stabiliteit. De luchtbanden zijn schokabsorberend. Je kind kan dus comfortabel rondrijden.

Dit model van New Classic Toys is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. De draagcapaciteit is 50 kg. Dit betekent dat ook oudere kinderen ermee kunnen spelen. De bakfiets is verkrijgbaar in 3 leuke kleuren: Rood, roze en blauw.

👍 Voordelen

 • 4 wielen
 • Je kunt speelgoed mee op pad nemen
 • Comfortabel zitje
3. Houten loopfiets met dierenmodel – I’m Toy Loopfiets

Is je kindje een echte dierenliefhebber? Dan zal hij of zij ontzettend blij zijn met deze leuke houten loopfiets. Je kunt zelfs kiezen uit een schaap, een koe of een tijger. Wat past het beste bij jouw kleintje?

De zitting is lekker zacht. Deze is afneembaar. Je kunt hem dus makkelijk in de wasmachine gooien. De loopfiets is gemaakt van duurzaam rubberhout.

De lak die is gebruikt, is niet giftig. Dit leuke loopfietsje is geschikt voor kinderen van 1 tot 3 jaar. De draagcapaciteit is 25 kg.

👍 Voordelen

 • Keuze uit 3 leuke dieren
 • Wasbare zitting
 • Niet-giftige lak
4. Driewieler houten loopfiets – 2Cycle 2 in 1 Loopfiets

Dit houten loopfietsje is een perfect voorbeeld van slim ontwerp. Je kunt deze driewieler omtoveren tot een tweewieler. Zodra je kind sterk genoeg is in de benen, kun je daardoor een wiel verwijderen. Dit model groeit dus met ze mee.

Op het duurzame hout kan jaren meegaan. De banden zijn anti-lek. Ook op scherpe steentjes kan dus zonder problemen gereden worden.

De houten driewieler is geschikt voor kindjes van 1 tot 3 jaar. Het heeft een draagcapaciteit van 25 kg. Bovendien kun je kiezen uit 6 leuke kleuren!

👍 Voordelen

 • Tweewieler en driewieler in 1
 • Anti-lekbanden
 • Keuze uit 6 kleuren
5. Loopfiets hout met omkeerbaar frame – Bandit 2 in 1

Kinderen groeien ontzettend snel. De houten fiets kan daardoor al snel te klein worden. Bij Bandit hebben ze daar rekening mee gehouden. Het frame is namelijk gebogen.

Door deze om te draaien komt de bolle kant dus boven te zitten. Hierdoor is het geschikt voor grotere kinderen. Ook het zadel is verstelbaar in hoogte.

Het fietsje is geschikt voor kinderen van 2 tot 5. Het heeft een draagcapaciteit van 25 kg. Voor dit model is ook een mandje ontworpen. Deze is apart te bestellen. Het houten loopfietsje is beschikbaar in 10 mooie kleuren.

👍 Voordelen

 • Verstelbare hoogte frame en zadel
 • Fietsmandje is optioneel
 • Keuze uit 10 kleuren
6. Houten Loopscooter – Little Dutch Houten Loopscooter

Dit stoere scootertje is een geweldig cadeau voor je kind. Het laat ze toe op jonge leeftijd al lekker rond te toeren. Het leuke model doet denken aan een Vespa, en is ontzettend schattig. Het zadel is verstelbaar. Je kunt er dus langere tijd plezier van hebben.

De houten loopscooter is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar oud. Tot 5 jaar oud kan erop gereden worden. Het heeft een draagcapaciteit van 30 kg. Het scootertje is verkrijgbaar in 3 mooie kleuren.

👍 Voordelen

 • Vespa model
 • Zadel is verstelbaar in hoogte
 • Keuze uit 3 kleuren
7. Houten loopfietsje voor kleuters – Scratch Move-It

Ook voor de iets oudere kindjes is een loopfietsje hartstikke leuk. Dit is een goede voorbereiding voor het fietsen op een echte fiets. De Scratch Move-It is geschikt voor kinderen van 4 en 5 jaar. Het model is dus iets groter dan de gemiddelde loopfiets.

De houten loopfiets is ontzettend mooi versierd. Je kunt zelfs kiezen uit 3 ontwerpen: Taxi, racende vliegen of love birds. Het zadel is verstelbaar in hoogte. Bovendien is het stevige frame makkelijk in elkaar te zetten.

👍 Voordelen

 • Geschikt voor kleuters
 • Zadel is verstelbaar in hoogte
 • Keuze uit 3 ontwerpen
Waar op letten bij een loopfiets van hout?

Waarom hout?

Hout is een populaire keuze bij loopfietsjes, omdat we er zelf ook mee op zijn gegroeid. Hout was vroeger een goedkoop alternatief voor metaal.

De houten modelletjes waren dan ook vooral bedoeld voor peuters. Omdat ze snel groeien, werd er niet geïnvesteerd in dure fietsjes.

Tegenwoordig is dit grote prijsverschil niet meer altijd het geval. We zijn echter zo gewend aan de houten fietsjes, dat ze niet meer te vervangen zijn. De jongste kindjes leren nog steeds vaak op een houten loopfiets rondbewegen.

Daarnaast is het gewicht van hout ook een voordeel. Omdat het lichter is dan metaal, komt je kind makkelijk vooruit. Ook is het niet erg als het fietsje op het kind valt. Deze wegen vaak niet meer dan 3 kg.

Een houten loopfietsje moet in de meeste gevallen zelf gemonteerd worden. Maak je geen zorgen, dit niet zo ingewikkeld als IKEA-kasten. Zorg dat de schroeven strak aangedraaid zijn. Op die manier voorkom je ongelukjes.

Leeftijd

De gemiddelde leeftijd waarop een kind kan beginnen met een loopfiets, is 2 jaar oud. Natuurlijk ontwikkelt elk kind op een ander tempo. Het is daarom mogelijk dat je zoon of dochter al eerder klaar is om te gaan rijden.

Een houten loopfiets vanaf 1 jaar is daarom al een goed idee. Het helpt je kind namelijk zijn of haar coördinatie en evenwicht te verbeteren.

Daarnaast is het ook nog eens goede training. Je kind zal beenspieren ontwikkelen die nodig zijn voor een goede motoriek.

Op een jonge leeftijd kan het echter moeilijk zijn om evenwicht te behouden. Daarom wordt voor de jongste kinderen een driewieler of fietsje met 4 wielen aangeraden.

Zodra je kind begint te groeien, zal de loopfiets natuurlijk ook een maatje groter moeten worden. Een loopfiets voor kinderen van 2 is daarom alweer een paar centimeters hoger.

Hetzelfde geldt voor een loopfiets voor 3-jarigen. Sommige houten loopfietsjes hebben een verstelbaar zadel. Op die manier kan het fietsje een paar jaar meegroeien.

Ziet je peuter of kleuter er zelfverzekerd uit op het loopfietsje? Dan kan er overgegaan worden naar 2 wieltjes. Ze zullen hierdoor meer op hun eigen benen moeten staan. Alleen dan kunnen ze in evenwicht blijven. Dit is dus alweer een tikkeltje moeilijker dan de driewielers.

Kleuters van ongeveer 4 jaar kunnen uiteraard ook gebruikmaken van een loopfiets voor 4 jaar. Als ze nog niet helemaal klaar zijn voor een fiets met zijwieltjes, is de loopfiets een goede oefening.

Probeer een loopfiets met voetsteuntjes te vinden. Op die manier kunnen ze ervaren hoe het is om geen voeten op de grond te hebben. Zodra dat lukt, is het tijd voor een kinderfiets!

Zorg ervoor dat de fiets betrouwbaar en stabiel is. Koop deze bijvoorbeeld bij een betrouwbaar merk voor kinderfietsen.

Maat

Voor de ontwikkeling van je kind is het belangrijk dat de loopfiets de juiste maat heeft. Hier kun je gelukkig snel achter komen.

Meet het binnenbeen van je zoon of dochter. Tel hier ongeveer 5 cm bij op. Dit is de hoogte waarop het zadel zou moeten zitten. De beentjes moeten niet gestrekt zijn op de loopfiets, maar ook niet te gebogen. Een licht gebogen knie is de ideale zithouding.

Meet om de paar maanden opnieuw het binnenbeen. Als het zadeltje te laag is geworden, is het tijd voor een nieuw modelletje. Ook kun je op zoek gaan naar een houten loopfiets met een verstelbaar zadel.

Binnen- en buitengebruik

Loopfietsjes worden over het algemeen binnen gebruikt. De ouders kunnen zo makkelijk een oogje in het zeil houden. Ook loop je het risico niet dat je peuter er ineens vandoor racet. Toch kan het wel eens leuk zijn om buiten een tochtje te maken met je kindje.

Helaas zijn niet alle houten loopfietsen geschikt voor buitengebruik. Het frame is niet stevig genoeg om veel schokken te absorberen. Ook kunnen de wieltjes beschadigd raken.

Wil je toch graag het fietsje gebruiken in de tuin of op de stoep? Zorg dan dat je wieltjes met luchtbanden hebt. Deze zijn prettiger om op te rijden, en hebben iets meer vering.

Zijn houten loopfietsen veilig?

Houten loopfietsen zijn simpele bouwwerkjes. Ze zijn dan ook niet bedoeld als transportmiddel. Zie het loopfietsje als speelgoed, dat de ontwikkeling van je kind bevordert.

Het frame en de wieltjes laten niet toe dat er hoge snelheden worden behaald. Er zitten dus niet veel risico’s aan vast. Remmen doen kinderen met hun voeten. Deze zijn constant in aanraking met de grond.

Om de houten loopfietsjes veilig te houden voor je kind, is vooral begeleiding belangrijk. Zorg dat er altijd een volwassene in de buurt is als je kind een tochtje maakt. Hierdoor kunnen valpartijen of ongelukken voorkomen worden.


Relevante artikelen:

Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *