Fietskaarthouder kopen

Laatst bijgewerkt door Simon op april 26, 2023

Het is natuurlijk ontzettend fijn dat we tegenwoordig niet elke keer meer hoeven te stoppen tijdens een fietstocht om de grote landkaart uit te vouwen.

Het heeft het vaak genoeg uitgewezen dat het checken van de route op je telefoon op zijn zachtst gezegd ook niet al te ideaal is.

Daar is een oplossing voor die het beste van beide alternatieven combineert.

De fietskaarthouder is een ontzettend handig instrument waarmee je je route in de gaten kunt houden. En dat zonder steeds te hoeven stoppen en op een telefoon of kaart te moeten kijken.

Maar hoe werkt het precies? En wat voor verschillende fietskaarthouders zijn er zoal?

In dit artikel gaan we dieper in op het gemak van fietskaarthouders en hoe ook jij hier optimaal plezier van kan beleven.

Waarom een fietskaarthouder?

fietskaarthouder

Voordat we navigatie op onze telefoon konden zetten, gingen we meestal de deur niet uit zonder een kaart, of een foto of kopietje van een uitgestippelde route.

Dit was niet altijd praktisch, omdat je telkens moest stoppen om te kijken waar je nu heen moest als je het even niet meer wist.

Bovendien kon het soms ook nog even duren om überhaupt eerst uit te zoeken waar je je op dat moment bevond.

Vanaf dat het mogelijk was je navigatie op je telefoon in de gaten te houden, hoefde geen enkele fietser nog met kaarten rond te trappen.

Echter, met de telefoon kwamen ook complicaties. Tijdens de regen, of met handschoenen aan, is het stukken lastiger om je telefoon te bedienen.

En bovendien zijn er helaas nog steeds te veel mensen die niet eens de moeite nemen om even te stoppen, maar met hun telefoon in de handen doorfietsten. Dit is natuurlijk ontzettend onveilig.

Met de fietskaarthouder zijn deze problemen verleden tijd. Wanneer je namelijk met een kaarthouder fietst, kan je gewoon op de weg te letten.

Je hoeft niet steeds je handen te gebruiken om te kijken hoever je nog moet, en bovendien: is het een stuk veiliger om te navigeren én te fietsen.


Hier moet je op letten bij de aanschaf

uitgeklapte kaart op fiets

De fietskaarthouder werkt eigenlijk heel eenvoudig: het is een instrument voor op fietsstuur dat je zelf kan monteren.

Hierin kan je vervolgens een kaart in plaatsen. Of tablet, voor als je liever digitaal de route toegewezen krijgt.

Echter, er zijn meerdere soorten modellen en het is belangrijk om te weten welke opties je allemaal hebt bij de aanschaf.

Er zijn dus meerdere punten waarop je dient te letten bij het aanschaffen van een fietskaarthouder. Maar welke zijn dan belangrijk?

En is de aanschaf van een fietskaarthouder voor iedereen wel geschikt?

Hieronder gaan we daar graag wat dieper op in.

Kaart of iPad?

Een van de eerste dingen die je jezelf dient af te vragen voordat je een fietskaarthouder aanschaft, is of je liever met kaarten of een tablet werkt.

Kijk dus eerst waarvoor jouw gewenste fietskaarthouder geschikt is. Verder is het ook belangrijk om te checken of de kaart of tablet er makkelijk in en uit te halen is.

Watervast

De meeste fietskaarthouders zijn watervast of hebben watervaste hoezen, maar het blijft wel belangrijk om hierop te letten bij aanschaf.

Je moet immers wel door de regen kunnen fietsen zonder dat je kaart of tablet beschadigd raakt. Houd dit dus goed in de gaten.

Beschermhoes

Sommige fietskaarthouders worden geleverd met beschermhoes om eroverheen te plaatsen.

Echter, er zijn ook fietskaarthouders waarbij dit niet het geval is. Mocht dat zo zijn, dan is er nog steeds een kans dat er wel een hoes omheen past, maar deze apart dient aan te schaffen.

Wil je wel echt graag een hoes, kijk dan of het model dat je aanschaft op zijn minst nog wel in een hoesje past.

Wordt de fietskaarthouder wél met hoes geleverd, kijk dan of deze vervangbaar is voor een nieuwe wanneer er iets met de oude hoes gebeurt.

Zichtbaarheid

Kies je voor een fietskaarthouder voor een landkaart, kijk dan eerst of de kaart er helemaal in kan en zo niet, hoeveel er nog zichtbaar is van de kaart.

Kan je wel genoeg zien, dan is dat alleen maar beter. Past de kaart er niet helemaal in, dan is het belangrijk dat je hem zonder te veel moeite kan verschuiven om verder te kunnen.

Welke fietskaarthouders kun je kopen?

Nu je weet op welke punten je dient te letten, is er nog een belangrijk aspect bij het kopen van een fietskaarthouder: de vele verschillende soorten en maten.

Je kunt kiezen uit vele diverse merken, maar ook extra handigheden die je fietstocht nóg comfortabeler maken! Hieronder enkele punten:

Montagesysteem

Er zijn meerdere manieren om je fietskaarthouder te monteren. Je kunt kiezen uit klemmen, quick release of klittenband.

Stuurtassen

Voor op je fietsstuur zijn er nog meer handigheden om uit te kiezen. Zo heb je ook handige fietsstuurtassen met hoesjes waar je je fietskaart in kunt steken. In de tas kun je dan bijvoorbeeld eten of een fiets regenpak meenemen.

Plexiglas

Wil je liever geen hoes over je fietskaarthouder schuiven wanneer het regent, dan zijn er ook nog fietskaarthouders met plexiglas.

Deze zit over je kaart, zodat het niet nat wordt van neerslag.

Knooppunten houder bevestigen

De knooppunterhouder is een wind- en waterdicht houdertje van kunststof waarin de speciale knooppunten-routekaartjes passen; ook wel de knooppunter genoemd.

Ook deze is voor op je fietsstuur en zijn net als fietskaarthouders ideaal voor je fietstocht en makkelijk te monteren.

Hoe kom ik aan een fietskaarthouder of knooppunt houder?

fiets_knooppunter_anwb

Zowel fietskaarthouders als knooppuntenhouders zijn verkrijgbaar bij winkels die gespecialiseerd zijn in (fiets)reizen, zoals de ANWB.

Maar soms ook bij winkels die grote assortimenten hebben met onder andere fietsaccessoires, zoals de Action.

Er zijn ook nog mensen die hun fietskaarthouders liever zelf maken. Daar zijn diverse handige tutorials over te vinden op het internet.

Is een fietskaarthouder geschikt voor mij?

Zowel fietskaarthouders als knooppunterhouders zijn nu bekende onderwerpen voor jou.

Nu is het dan ook tijd om te besluiten of dit geschikt is voor jou. En zo ja, welke je dan aanschaft.

Wil je mountainbiken, lange tochten door het land maken, of ben je misschien wel geïnteresseerd in een fietskaarthouder voor elektrische fietsen?

Op wat voor manier je ook fietsen wil, er is ook een fietskaarthouder voor jou. En waar een wil is, is een weg – of deze nou op een kaart staat of niet.


Meer fietsaccessoires:


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *