Beste kinderfiets 5 jaar kopen in 2024? Bekijk ze hier!

Laatst bijgewerkt door Kaz op januari 1, 2024

Vanaf een leeftijd van ongeveer 2 jaar kun je je kind op een loopfiets laten ‘rijden’. Op het moment dat je kind ongeveer 4 jaar oud is, kun je de overstap naar een trapfiets maken.

Zeker als je kind 5 jaar oud is, is het de hoogste tijd om een goede kinderfiets te kopen. In dit artikel lees je alles over de beste kinderfiets voor een kind van 5 jaar.

Een kinderfiets voor een kind van 5 jaar is niet zomaar een kinderfiets. Ten opzichte van bijvoorbeeld een kinderfiets voor een kind van 6 tot 8 jaar zijn belangrijke verschillen zichtbaar.

In dit artikel richten wij ons daarom uitsluitend op de kinderfietsen voor een kinder van 5 jaar.

Kinderfiets 5 jaar kopen? Dit zijn de beste

Wil je voor je zoon of dochter van 5 jaar een kinderfiets kopen? Dan sta je voor een leuke uitdaging. Het aanbod van kinderfietsen is namelijk erg divers.

Graag maken wij de zoektocht een stuk makkelijker voor je. Dít doen we door in dit artikel de beste kinderfietsen voor een 5 jarige te bespreken. Het gaat hierbij om de 4 beste kinderfietsen, waarbij elke fiets op z’n eigen manier uniek is.

Vergelijk de beste kinderfietsen voor 5 jarigen hieronder:

 1. Beste voor jongens van 5 – Dino Thor Kinderfiets
 2. Beste voor meisjes van 5 – Nogan Butterfly Kinderfiets
 3. Beste goedkope kinderfiets 5 jaar – Amigo Galaxy
 4. Beste kinderfiets 5 jaar zonder zijwieltjes – Volare Rocky

1. Beste voor jongens van 5 – Dino Thor Kinderfiets

De Dino Thor Kinderfiets is naar onze mening de beste kinderfiets voor jongens van 5. Deze fiets is 16 inch groot wat in de basis perfect is voor elk kind van 5 jaar. Doordat deze fiets 16 inch groot is, kan je zoon ook de komende jaren nog van de fiets gebruik maken.

Deze fiets is in de vorm van een mountainbike uitgevoerd. Je zoon voelt zich dus helemaal het mannetje op deze stoere fiets.

De fiets beschikt ook nog eens voer zijwieltjes. Dankzij de zijwieltjes is je 5 jarige zoon in staat om perfect te leren fietsen. Bovendien betaal je niet de hoofdprijs voor deze kinderfiets.
2. Beste voor meisjes van 5 – Nogan Butterfly Kinderfiets

Ben je voor je dochter van 5 op zoek naar een geschikte kinderfiets? Zoek dan niet verder. De Nogan Butterfly Kinderfiets is volgens ons de beste kinderfiets voor meisjes van 5 jaar. Dit is te danken aan het design, de kleurstelling, maat en afwerking.

Zoals je mogelijk al opgemerkt hebt, beschikt ook deze fiets over zijwieltjes. Dát stelt je dochter in staat om perfect te leren fietsen.

De fiets beschikt over een comfortabel zadel, leuk kinderzitje achterop en een leuk mandje. De fiets is bovendien in vier maten te verkrijgen: 12, 14, 16 en 18 inch.
3. Beste goedkope kinderfiets 5 jaar – Amigo Galaxy

Wil je zo min mogelijk geld aan de nieuwe kinderfiets uitgeven? Kies dan voor de Amigo Galaxy. Bij onze partner Bol.com betaal je slechts 108 euro voor deze kinderfiets. Doordat de fiets in het zwart met groen uitgevoerd is, is de fiets voor zowel jongens als meisjes geschikt.

De fiets is 14 inch groot, maar is ook in 12 inch en 16 inch verkrijgbaar. Met dank aan de zijwieltjes fietst je kind in ieder geval stabiel én leert je kind goed fietsen. De fiets beschikt ook nog over verlichting, een fietsbel en een dubbele rem.
4. Beste kinderfiets 5 jaar zonder zijwieltjes – Volare Rocky

Is je kind op het gebied van fietsen een natuurtalent? Overweeg dan de aanschaf van de Volare Rocky. Deze fiets heeft een framemaat van 16 inch en is daardoor prima geschikt voor 5 jarigen.

Het merk Volare heeft er daarbij ook nog voor gekozen om de fiets dus zonder zijwieltjes uit te voeren. De fiets is hierdoor alléén geschikt voor 5 jarigen die al echt goed kunnen fietsen.

Leuk detail: de fiets is in drie kleuren te verkrijgen. Voor je zoon of dochter kun je altijd wel een geschikte kleurstelling vinden. De fiets ziet er in ieder geval tof uit en is van een prima kwaliteit. Je krijgt deze kinderfiets voor 95% afgemonteerd geleverd.
Wat is de beste maat kinderfiets voor een kind van 5 jaar?

Uiteraard hangt dit heel erg van de lengte van je kind af. De verschillende mogelijkheden zetten we daarom graag voor je op een rijtje:

LichaamslengteInchmaat
95 centimeter12 inch
100 centimeter14 inch
105 centimeter16 inch
110 centimeter18 inch
115 centimeter20 inch

Een meisje van 5 jaar is gemiddeld 111,8 centimeter lang. Je komt voor een gemiddeld 5 jarig meisje dus op een 16 inch of 18 inch fiets uit. Bij een jongen is de gemiddelde lengte 113 centimeter. Bij een jongen kom je dus ook op een fiets van 16 of 18 inch uit.

Is je kind nou kleiner dan gemiddeld? Dan kun je het beste voor een 12 of 14 inch fiets kiezen. Voor een kind dat langer dan gemiddeld is, is een 20 inch kinderfiets de beste optie.

Waar zijn de beste kinderfietsen voor 5 jarigen op geselecteerd?

kinderfiets 5 jaar

Wij zijn niet zomaar op bovenstaande kinderfietsen gekomen. Nee, uit onze test is gebleken dat dit de beste kinderfietsen voor een kind van 5 jaar oud zijn. Om dit te kunnen bepalen, hebben wij tijdens onze test op tal van punten gelet.

De belangrijkste punten bespreken we graag hieronder. Elk punt voorzien we van een toelichting, zodat je een duidelijk beeld van onze test krijgt.

Je krijgt hierdoor ook een duidelijk beeld van de belangrijkste aandachtspunten van een 5 jarige kinderfiets. Op de belangrijkste aandachtspunten zou je zelf ook moeten letten.

Maat van de kinderfiets

Logischerwijs hebben wij als eerste naar de maat van de kinderfietsen gekeken. Hierbij hebben wij ons op bovenstaande tabel gericht. Op basis van de gemiddelde lengte van een 5 jarig kind kwamen wij al snel op een fiets met een maat van 16 inch uit.

Maar, we hebben niet alleen voor 16 inch fietsen gekozen. Meerdere van bovenstaande fietsen zijn in meerdere maten verkrijgbaar, waaronder 14, 18 en 20 inch. Als één van de bovenstaande fietsen je aanspreekt, heb je dus de keuze uit meerdere maten.

Design van de kinderfiets

Niet alleen de maat is van groot belang, maar ook het design. Hierbij hebben wij onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes:

 • Jongens: jongens die 5 jaar oud zijn, willen toch wel stoer zijn. De jongensfietsen die we hierboven hebben besproken, zijn dan ook stuk voor stuk stoer. Dit is te danken aan de vormgeving van de fietsen, maar óók aan de kleurstelling. Een jongen van 5 jaar oud laat je immers niet zo snel op een roze kinderfiets fietsen.
 • Meisjes: meisjes die 5 jaar oud zijn, zijn veelal schattig. Een roze kinderfiets past dan ook prima bij een dergelijk meisje. Maar, we hebben ook bewust gekozen voor meisjes fietsen die over leuke details beschikken. Het meest typerende voorbeeld daarvan is de Nogan Butterfly fiets. Die fiets beschikt bijvoorbeeld over een fietsmandje en kinderzitje. Leuke details voor een meisje van 5 jaar oud.

Comfort & veiligheid

Als je kind van 5 jaar op zijn/haar fiets stapt, wil je vertrouwen op de fiets. Daarom hebben wij kritisch gekeken naar de veiligheid van de fiets. Hierbij hebben wij gelet op de banden, remmen, verlichting en de aanwezigheid van een bel.

We hebben niet alleen naar de veiligheid gekeken, maar ook naar het comfort. Zo hebben we gekeken of het zadel van de fiets in hoogte verstelbaar is.

En we hebben ook gekeken naar het zadel; is het zadel groot genoeg en zit het zadel fijn? Erg wenselijk wat ons betreft.

Ervaringen van andere kopers

Ga je een kinderfiets voor je zoon of dochter van 5 jaar oud kopen? Dan wil je uiteraard dat je zoon of dochter hier veel plezier aan gaat beleven.

Dat is eigenlijk alleen mogelijk als de fiets van de gewenste kwaliteit is. Om deze kwaliteit te kunnen beoordelen, hebben wij ons gericht op de ervaringen van andere kopers.

Wordt een kinderfiets door veel kopers goed beoordeeld? Dan is dit een duidelijk teken. Op het moment dat een kinderfiets slecht beoordeeld wordt, kun je hier het beste zo ver mogelijk bij vandaan blijven.

De kinderfietsen die wij in dit artikel aanraden, zijn stuk voor stuk goed beoordeeld door de kopers.

Merk

Tot slot hebben wij kritisch naar het merk van de kinderfiets gekeken. Hierover kunnen we kort zijn: we hebben alleen voor fietsen van de beste kinderfiets merken gekozen. Waarom? Dit heeft met 3 redenen te maken:

 • De fietsen van A-merken zijn veilig en comfortabel. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, hechten we hier veel belang aan.
 • De A-merken leveren een prima (after) service. Als de kinderfiets kapot gaat, wil je uiteraard van een goede service verzekerd zijn.
 • De fietsen van A-merken hebben een prima prijs-kwaliteitsverhouding. Je moet voor deze fietsen bovengemiddeld veel geld betalen, maar je krijgt wel heel veel waar voor je geld. Zéker met het oog op de toekomst.

Tips voor het in gebruik nemen van een kinderfiets van 5 jaar

De kans is erg groot dat dit de eerste trapfiets voor je kind gaat worden. Mocht dit het geval zijn, raden wij je sowieso een variant met zijwieltjes aan.

Ook kun je eventueel kijken naar een driewieler voor een peuter, mocht je kind nog moeite hebben om zijn/haar balans te behouden.

Verder raden wij je het volgende aan:

 • Help je kind goed. Loop naast je kind en herstel af en toe het evenwicht van je kind. Door dit steeds minder te doen, traint je kind zijn/haar evenwichtsgevoel steeds beter.
 • Laat je kind op verharde ondergronden fietsen. Pas als je kind voldoende controle over de fiets heeft, kan hij/zij ook op onverharde paden rijden.Meer kinderfietsen:

Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *