Mio Cyclo 200 WEU: praktische fietsnavigatie op je stuur

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 13, 2023

Kies je voor fietsnavigatie, dan ben je in staat om je fietsritten accuraat in kaart te brengen.

Voorafgaand aan het fietsen kun je een route kiezen. Tijdens het fietsen zie je ook precies waar je bent.

Ook kunnen andere zaken worden bijgehouden. Bijvoorbeeld je hartslag of de exacte snelheid als je een snelheidssensor hebt.

Wij bespreken in onze review een zeer populaire fietsnavigator. Het gaat om de Mio Cyclo 200 WEU.

Je kunt deze fietsnavigatie niet meer nieuw kopen, maar hij wordt nog wel op veel plaatsen tweedehands aangeboden.

Zoek je een prettig werkend compact apparaat, dan is de Mio Cyclo 200 zeker een geschikte kandidaat. Hij kwam al bij heel veel gebruikers als beste uit de test.

Let op: de Mio Cyclo 200 is niet meer leverbaar. Bekijk hier de Mio Cyclo 210 review >>


Mio Cyclo 200 review

mio_cyclo_200

De Mio Cyclo 200 WEU heeft een kleurenscherm van 3,5 inch. Je kunt dit bedienen door het scherm aan te raken. Het gaat dus om fietsnavigatie met touchscreen.

In de Mio is een GPS-sensor ingebouwd. Die staat voortdurend in contact met de satelliet. Op die manier kun je wereldwijd heel exact je positie op de kaart zien.

Voordat je met de fiets op stap gaat monteer je de houder van de Cyclo op het stuur. Daar klik je de navigator in als je gaat fietsen. Test dit vooraf even uit. Je weet dan zeker dat de stand waarin de Mio op je stuur staat goed is.

De Mio beschikt over een eigen geheugen waarin vooraf een groot aantal kaarten zijn geïnstalleerd. Ook is er een sleufje aanwezig om zelf een SD-kaartje in te schuiven.

Extern kun je bovendien een USB-kabel aansluiten. Zo kun je de fietsnavigatie opladen en met je pc verbinden.

Hoe zet ik een track op mijn Mio 200?

mio_200_weu_kaarten

Er zijn heel wat websites waar fietsroutes op worden aangeboden. In veel gevallen zijn die ook gratis.

Het is dus leuk om toepasselijke routes op je Mio Cyclo 200 te kunnen zetten. Dit doe je vanaf je pc. Het bestand met de fietsroute moet van het type GPX zijn.

Sluit de fietsnavigator met een USB-kabel aan op je PC. Nu kun je het opslaggeheugen van je Mio op het computerscherm zien. Open hier de ‘Data’ map en daarna de ‘Dodge’ map.

Dit is de plek waar je het bestand naartoe moet kopiëren. Na het kopiëren staat de track op je Mio-GPS systeem.

Koppel de Mio weer los van de pc en selecteer de track die je wilt gaan fietsen. Plaats de navigator op het stuur, dan kun je direct de gekozen route gaan rijden.

Hoe kan ik mijn Mio Cyclo navigatie updaten?

Bang voor problemen tijdens het updaten? Tussen de Mio Cyclo en de pc wordt communiceren erg makkelijk gemaakt met het hulpprogramma MioMore Desktop.

Dit programma MioMore is een complete suite met hulpprogramma’s. Wanneer je de Cyclo met de USB-kabel op je computer aansluit, kun je MioMore gebruiken om updates uit te voeren.

Zijn ze beschikbaar, dan verschijnt er een pop-up op je computerscherm als je het programma start.

Je hoeft dan alleen nog de taal te selecteren en de instructies te volgen om de nieuwste update op je fietscomputer te zetten.

Verschil Mio Cyclo 200 & 210?

mio_cyclo_210_fietscomputer
De Mio Cyclo 210

Hoewel deze review vooral bedoeld is om de Mio Cyclo 200 WEU te bespreken, besteden we ook wat aandacht aan de Mio Cyclo 210.

Deze fietsnavigatie kun je wel gewoon nieuw in de winkel kopen. We gaan daarom eens kijken of er verschil tussen de Mio Cyclo 200 en 210 bestaat.

De kleur van de Mio

Het eerste verschil is klein. De Cyclo 200 is aan de buitenkant grijs, terwijl de Cyclo 210 zwart is.

Welke kaarten zitten er op de Mio Cyclo?

Een groter verschil tussen de apparaten betreft het aantal landen dat vooraf in de fiets-GPS is geïnstalleerd.

Bij de Cyclo 200 zijn dat alle West-Europese landen, terwijl bij de Cyclo 210 ook de kaarten van de landen in Oost-Europa in het geheugen staan.

Waterbestendigheid

Dan weer een punt dat het apparaat zelf betreft.

Tijdens het rijden staat de Mio fietscomputer altijd op het stuur. Dat is dus ook zo als het regent. De Mio 200 is IPX4 gecertificeerd. Dit houdt in dat hij spatwaterdicht is.

De Mio Cyclo 210 heeft IPX5 als certificaat. Dat betekent dat deze fietscomputer nog beter tegen water bestand is. Ook een harde waterstraal brengt hem niet van de wijs.

Het beeldscherm van de Mio Cyclo 200 en 210

mio_cyclo_200_weu_review
Beeldscherm van de Cyclo 210

Ook niet onbelangrijk: de scherpte van het beeld. Tussen de Mio 200 en Mio 210 is een verschil in schermresolutie aanwezig.

Zo bevat het scherm van de Cyclo 200 in hoogte x breedte 240 x 320 pixels, terwijl de Cyclo 210 in hoogte x breedte 480 x 320 pixels telt. Dat is dus een verdubbeling ten opzichte van zijn voorganger.

Fietscomputer en app op je smartphone

Fietscomputers zijn extra leuk als ze gekoppeld kunnen worden aan een app op je telefoon. Bij de Mio 200 koppel je hem dan aan de Mio app.

Intussen hebben de ontwikkelingen niet stil gestaan. De app Strava is uitgegroeid tot één van de populairste apps op dit gebied.

De Mio 210 biedt dan ook de mogelijkheid om hem aan Strava te koppelen.

Welke Mio fietsnavigatie is de beste?

Dat lijkt een makkelijke vraag, nadat we de vooruitgang hebben besproken die je in de Mio Cyclo 210 aantreft. Toch is het maar de vraag of jij de nieuwe functies gaat gebruiken.

De gedachte achter de Mio Cyclo is immers om een eenvoudige fietscomputer bij de hand te hebben die je intuïtief kunt bedienen.

Zo vind je op het dashboard van de Cyclo 200 alle basisinfo terug die je nodig hebt. Je ziet er de snelheid, afstand en helling van de route die je op dat moment aan het rijden bent.

Je kunt naar een adres navigeren of naar een interessant punt op de kaart. Ook de eerder gereden routes zijn in de Mio opgeslagen en je kunt je laten verrassen met een fietsroute waar de Mio Cyclo zelf mee komt.

Kortom: de benodigde basisfuncties zijn aanwezig, maar de Cyclo 210 geeft een nog scherper beeld en laat je ook goed begeleid door Oost-Europa fietsen.

Bovendien kan de Mio 210 nog beter tegen water en kun je hem aan Stravo koppelen.

Bedenk dus eerst hoe jij de Mio Cyclo wilt gaan gebruiken. We hopen dat je dan op basis van onze review kunt beslissen welke fietscomputer je het liefst wilt kopen.

Veel plezier op de fiets!






Meer fietsnavigatie reviews:


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *